x

Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Kategoria: Wino

Podkarpackie święto wina zgromadzi polskich i zagraniczni winiarzy, miłośników i pasjonatów wina, amatorów dobrej zabawy i pysznego jedzenia. Zaplanowano je na ostatni weekend wakacji - 24 i 25 sierpnia.

Polskie winiarstwo bardzo dynamicznie się rozwija i fantastycznie ewoluuje. Nasze wina zdobywają uznanie konsumentów oraz krytyków nie tylko w kraju, ale również za granicą. Aż trudno uwierzyć, że odrodzenie uprawy winorośli zaczęło się zaledwie ponad 30 lat temu... Podkarpacie mocno zapisało się w najnowszej, winiarskiej historii, a Jasło często określane jest mianem „stolicy polskiego winiarstwa”. Nie bez powodu od czternastu lat odbywają się tutaj Międzynarodowe Dni Wina.
Jasielski Szlak Winny, winnica miejska, Podkarpacka Akademia Wina, witające przyjezdnych, obsadzone winoroślą rondo, tzw. witacze przypominające swym kształtem butelki wina oraz ogromna pasja i zaangażowanie wszystkich lokalnych winiarzy czynią z Jasła miejsce wyjątkowe. Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle co roku goszczą kilkudziesięciu wystawców winiarskich z Polski i zagranicy. Ostatnio zaczynają dominować nasze rodzime winnice, nie tylko z Podkarpacia, ale również z innych regionów. Na jasielskim Rynku można spróbować kilkuset win, w tym etykiet nagrodzonych w organizowanym w Jaśle od sześciu lat Konkursie Polskich Win. Dodatkowymi atrakcjami imprezy są uczestnictwo w warsztatach winiarskich, oglądanie pokazów i prezentacji prowadzonych przez profesjonalistów z branży winiarskiej, między innymi przez członków Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. 
Od kilku lat Międzynarodowym Dniom Wina towarzyszy Konkurs Fotograficzny organizowany przez Muzeum Regionalne w Jaśle. Temat tegorocznego Konkursu to: Winorośl z bliska”. Jak co roku można będzie również odwiedzić lokalne winnice podczas Dnia Otwartego. Imprezie towarzyszy jarmark produktów regionalnych i część artystyczna. Dla miłośników winiarskich klimatów z Małopolski i nie tylko przewidziano atrakcję specjalną - wyjątkowy pociąg enoturystyczny, który po raz drugi pojedzie na trasie Kraków – Jasło – Kraków i pozwoli wszystkim, którzy zdecydują się na jednodniowy wypad do Jasła przeżyć niezapomnianą przygodę z polskim winem bez potrzeby zastanawiania się kto będzie kierowcą, a kto degustującym.

PROGRAM 

8 - 9 sierpnia – VI Konkurs Polskich Win
Polskie wina oceniane są przez członków Stowarzyszenia Sommelierów Polskich podczas degustacji w ciemno, w sześciu kategoriach: polskie wina białe, musujące, różowe, czerwone, słodkie oraz specjalne. Konkurs szczyci się największą liczbą nadsyłanych do oceny,  polskich etykiet – w zeszłym roku było ich aż 205.

23 sierpnia – Dzień Otwartych Winnic
Wyjątkowa okazja, żeby jednego dnia zwiedzić kilka lokalnych winnic; poznać winiarzy, zobaczyć winne krzewy i spróbować w podkarpackich win.

24 sierpnia – Koleją Winne Klimaty
Rankiem z dworca Kraków Główny odjedzie enoturystyczny pociąg nad pociągami – nadzwyczajne połączenie z polskim winem relacji Kraków – Jasło Kraków.  Nie ma potrzeby szukać noclegów na miejscu, koniec z negocjacjami kto jest kierowcą a kto degustującym. Pociąg przywiezie turystów z Małopolski i  nie tylko na XIV MDW, a wieczorem, po intensywnym i pełnym wrażeń dniu odwiezie ich bezpiecznie z powrotem do Krakowa.

24 – 25 sierpnia – Ogrody Winne
Otwarta prezentacja wystawców winiarskich na Jasielskim Rynku połączona z targami produktów lokalnych. Okazja do spotkania z winiarzami z całej Polski i zagranicy, producentami wina, importerami i innymi przedstawicielami branży winiarskiej.

Jak co roku odbędą się warsztaty enologiczne:
w sobotę, 24 sierpnia Tomasz Kolecki i Kajetan Zalewski ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich zaproszą na: „Alkomat i wino, czyli jak degustować  odpowiedzialnie” oraz pojedynek “Polska vs. reszta świata”
w niedzielę, 25 sierpnia Winnicomania, czyli Katarzyna Korzeń i Tatiana Mucha zaproszą na degustację “Fuzja smaków: lokalne wina i regionalne produkty” oraz zabiorą na degustacyjną wyprawę “Z kieliszkiem dookoła Polski”.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Adam Pawłowski: Wina alkoholu

Żeby zrozumieć, czym dla wina jest alkohol, spróbujmy wina bezalkoholowego.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: PAWEŁ ZDUNIAK

Paweł Zduniak związany jest z winem od prawie 5 lat. Jego najważniejszym celem jako sommeliera jest zapewnienie gościom jak najlepszej jakości obsługi oraz niezapomnianych wrażeń smakowych, których mogą doświadczyć, próbując dań przygotowanych przez kucharzy z odpowiednio dobranymi winami.

Adam Pawłowski: austriackie wulkany

Jeszcze do niedawna Styria pozostawała dla mnie miejscem nieodkrytym. Do tej pory znałem ją jedynie z książek i degustacji win. Im więcej degustowałem, tym bardziej chciałem odwiedzić to fascynujące miejsce na mapie winiarskiej Austrii. Przyszło mi na to czekać aż do czerwca tego roku.

WINNICA PŁOCHOCKICH

Winnica Barbary i Marcina Płochockich została założona w 2005 r. Zlokalizowana jest w dolinie rzeki Opatówki, na wzgórzu położonym 180 m n.p.m. na ciepłym i przewiewnym stanowisku. Płochoccy zajmują się produkcją wina na cały etat. Jak sami przyznają, są samoukami.

Walka na kieliszki, czyli pojedynek sommelierów cz. II

21 marca w warszawskiej restauracji Ed Red odbył się pojedynek sommelierów na wina kalifornijskie. W szranki stanęli Monika Włosińska, sommelierka restauracji White Ona w Warszawie, oraz Adam Pawłowski, Master Sommelier. Co wynikło z tej rywalizacji?

Wystawa win hiszpańskich już we wrześniu

27 września br., po raz dwunasty odbędzie się Wystawa Win Hiszpańskich. Swoją ofertę zaprezentują nowe, nieobecne na polskim rynku hiszpańskie winnice oraz polscy importerzy win hiszpańskich.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej