x

Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Kategoria: Wino

Podkarpackie święto wina zgromadzi polskich i zagraniczni winiarzy, miłośników i pasjonatów wina, amatorów dobrej zabawy i pysznego jedzenia. Zaplanowano je na ostatni weekend wakacji - 24 i 25 sierpnia.

Polskie winiarstwo bardzo dynamicznie się rozwija i fantastycznie ewoluuje. Nasze wina zdobywają uznanie konsumentów oraz krytyków nie tylko w kraju, ale również za granicą. Aż trudno uwierzyć, że odrodzenie uprawy winorośli zaczęło się zaledwie ponad 30 lat temu... Podkarpacie mocno zapisało się w najnowszej, winiarskiej historii, a Jasło często określane jest mianem „stolicy polskiego winiarstwa”. Nie bez powodu od czternastu lat odbywają się tutaj Międzynarodowe Dni Wina.
Jasielski Szlak Winny, winnica miejska, Podkarpacka Akademia Wina, witające przyjezdnych, obsadzone winoroślą rondo, tzw. witacze przypominające swym kształtem butelki wina oraz ogromna pasja i zaangażowanie wszystkich lokalnych winiarzy czynią z Jasła miejsce wyjątkowe. Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle co roku goszczą kilkudziesięciu wystawców winiarskich z Polski i zagranicy. Ostatnio zaczynają dominować nasze rodzime winnice, nie tylko z Podkarpacia, ale również z innych regionów. Na jasielskim Rynku można spróbować kilkuset win, w tym etykiet nagrodzonych w organizowanym w Jaśle od sześciu lat Konkursie Polskich Win. Dodatkowymi atrakcjami imprezy są uczestnictwo w warsztatach winiarskich, oglądanie pokazów i prezentacji prowadzonych przez profesjonalistów z branży winiarskiej, między innymi przez członków Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. 
Od kilku lat Międzynarodowym Dniom Wina towarzyszy Konkurs Fotograficzny organizowany przez Muzeum Regionalne w Jaśle. Temat tegorocznego Konkursu to: Winorośl z bliska”. Jak co roku można będzie również odwiedzić lokalne winnice podczas Dnia Otwartego. Imprezie towarzyszy jarmark produktów regionalnych i część artystyczna. Dla miłośników winiarskich klimatów z Małopolski i nie tylko przewidziano atrakcję specjalną - wyjątkowy pociąg enoturystyczny, który po raz drugi pojedzie na trasie Kraków – Jasło – Kraków i pozwoli wszystkim, którzy zdecydują się na jednodniowy wypad do Jasła przeżyć niezapomnianą przygodę z polskim winem bez potrzeby zastanawiania się kto będzie kierowcą, a kto degustującym.

PROGRAM 

8 - 9 sierpnia – VI Konkurs Polskich Win
Polskie wina oceniane są przez członków Stowarzyszenia Sommelierów Polskich podczas degustacji w ciemno, w sześciu kategoriach: polskie wina białe, musujące, różowe, czerwone, słodkie oraz specjalne. Konkurs szczyci się największą liczbą nadsyłanych do oceny,  polskich etykiet – w zeszłym roku było ich aż 205.

23 sierpnia – Dzień Otwartych Winnic
Wyjątkowa okazja, żeby jednego dnia zwiedzić kilka lokalnych winnic; poznać winiarzy, zobaczyć winne krzewy i spróbować w podkarpackich win.

24 sierpnia – Koleją Winne Klimaty
Rankiem z dworca Kraków Główny odjedzie enoturystyczny pociąg nad pociągami – nadzwyczajne połączenie z polskim winem relacji Kraków – Jasło Kraków.  Nie ma potrzeby szukać noclegów na miejscu, koniec z negocjacjami kto jest kierowcą a kto degustującym. Pociąg przywiezie turystów z Małopolski i  nie tylko na XIV MDW, a wieczorem, po intensywnym i pełnym wrażeń dniu odwiezie ich bezpiecznie z powrotem do Krakowa.

24 – 25 sierpnia – Ogrody Winne
Otwarta prezentacja wystawców winiarskich na Jasielskim Rynku połączona z targami produktów lokalnych. Okazja do spotkania z winiarzami z całej Polski i zagranicy, producentami wina, importerami i innymi przedstawicielami branży winiarskiej.

Jak co roku odbędą się warsztaty enologiczne:
w sobotę, 24 sierpnia Tomasz Kolecki i Kajetan Zalewski ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich zaproszą na: „Alkomat i wino, czyli jak degustować  odpowiedzialnie” oraz pojedynek “Polska vs. reszta świata”
w niedzielę, 25 sierpnia Winnicomania, czyli Katarzyna Korzeń i Tatiana Mucha zaproszą na degustację “Fuzja smaków: lokalne wina i regionalne produkty” oraz zabiorą na degustacyjną wyprawę “Z kieliszkiem dookoła Polski”.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

DOM BLISKOWICE

Lech Mill to samouk, outsider i jeden z najbardziej utalentowanych polskich winiarzy. Z zawodu architekt. Swego czasu zainteresował się offowym winiarstwem, którego tajniki zgłębiał podczas licznych podróży po nieznanych węgierskich winnicach.

Amarone - co dalej ze sławą winiarskiej Italii?

Duże zapotrzebowanie rynku i możliwość sporego zysku na marce Amarone doprowadziły do potrzeby regulacji na różnych etapach produkcji tego kultowego czerwonego wina z regionu Veneto w północno-wschodnich Włoszech.

Czy wiesz, co pijesz?

Łódzkie laboratorium uzyskało międzynarodową akredytację potwierdzającą jego kompetencje w obszarze badania autentyczności win i tym samym stało się pierwszym polskim ośrodkiem, który specjalizuje się w wykrywaniu zafałszowań w winach stosując tzw. metody izotopowe.

Wina z winnicy Turnau w restauracjach Jarczyńskiego

Trunki z winnicy Turnau znalazły się w ofercie pięciu warszawskich restauracji: St Antonio, Der Elefant, Podwale 25 Kompania Piwna, U Szwejka i Bazyliszek.

10 pytań do Michała Gajewskiego

Michał Gajewski jest głównym sommelierem w Śląskiej Prohibicji. W swoim zawodzie ceni najbardziej możliwość ciągłego rozwoju oraz kontakt z gośćmi.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: ŁUKASZ MAŁACHOWSKI

"Nie ustaję w poszukiwaniu połączeń win z wariacjami naszego szefa kuchni. Poza tym podróżuję do producentów i regionów winiarskich, by lepiej zrozumieć unikatowość stylów win i terroir. Wreszcie zamierzam wstąpić w szeregi SSP".

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej