XIV Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle
Kategoria: Wydarzenia - kalendarium

Podkarpackie święto wina zgromadzi polskich i zagraniczni winiarzy, miłośników i pasjonatów wina, amatorów dobrej zabawy i pysznego jedzenia. Zaplanowano je na ostatni weekend wakacji - 24 i 25 sierpnia.

Polskie winiarstwo bardzo dynamicznie się rozwija i fantastycznie ewoluuje. Nasze wina zdobywają uznanie konsumentów oraz krytyków nie tylko w kraju, ale również za granicą. Aż trudno uwierzyć, że odrodzenie uprawy winorośli zaczęło się zaledwie ponad 30 lat temu... Podkarpacie mocno zapisało się w najnowszej, winiarskiej historii, a Jasło często określane jest mianem „stolicy polskiego winiarstwa”. Nie bez powodu od czternastu lat odbywają się tutaj Międzynarodowe Dni Wina.
Jasielski Szlak Winny, winnica miejska, Podkarpacka Akademia Wina, witające przyjezdnych, obsadzone winoroślą rondo, tzw. witacze przypominające swym kształtem butelki wina oraz ogromna pasja i zaangażowanie wszystkich lokalnych winiarzy czynią z Jasła miejsce wyjątkowe. Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle co roku goszczą kilkudziesięciu wystawców winiarskich z Polski i zagranicy. Ostatnio zaczynają dominować nasze rodzime winnice, nie tylko z Podkarpacia, ale również z innych regionów. Na jasielskim Rynku można spróbować kilkuset win, w tym etykiet nagrodzonych w organizowanym w Jaśle od sześciu lat Konkursie Polskich Win. Dodatkowymi atrakcjami imprezy są uczestnictwo w warsztatach winiarskich, oglądanie pokazów i prezentacji prowadzonych przez profesjonalistów z branży winiarskiej, między innymi przez członków Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. 
Od kilku lat Międzynarodowym Dniom Wina towarzyszy Konkurs Fotograficzny organizowany przez Muzeum Regionalne w Jaśle. Temat tegorocznego Konkursu to: Winorośl z bliska”. Jak co roku można będzie również odwiedzić lokalne winnice podczas Dnia Otwartego. Imprezie towarzyszy jarmark produktów regionalnych i część artystyczna. Dla miłośników winiarskich klimatów z Małopolski i nie tylko przewidziano atrakcję specjalną - wyjątkowy pociąg enoturystyczny, który po raz drugi pojedzie na trasie Kraków – Jasło – Kraków i pozwoli wszystkim, którzy zdecydują się na jednodniowy wypad do Jasła przeżyć niezapomnianą przygodę z polskim winem bez potrzeby zastanawiania się kto będzie kierowcą, a kto degustującym.

Szczegóły dotyczące imprezy tutaj oraz tutaj 

PROGRAM
8 - 9 sierpnia – VI Konkurs Polskich Win
Polskie wina oceniane są przez członków Stowarzyszenia Sommelierów Polskich podczas degustacji w ciemno, w sześciu kategoriach: polskie wina białe, musujące, różowe, czerwone, słodkie oraz specjalne. Konkurs szczyci się największą liczbą nadsyłanych do oceny,  polskich etykiet – w zeszłym roku było ich aż 205.

23 sierpnia – Dzień Otwartych Winnic
Wyjątkowa okazja, żeby jednego dnia zwiedzić kilka lokalnych winnic; poznać winiarzy, zobaczyć winne krzewy i spróbować w podkarpackich win.

24 sierpnia – Koleją Winne Klimaty
Rankiem z dworca Kraków Główny odjedzie enoturystyczny pociąg nad pociągami – nadzwyczajne połączenie z polskim winem relacji Kraków – Jasło Kraków.  Nie ma potrzeby szukać noclegów na miejscu, koniec z negocjacjami kto jest kierowcą a kto degustującym. Pociąg przywiezie turystów z Małopolski i  nie tylko na XIV MDW, a wieczorem, po intensywnym i pełnym wrażeń dniu odwiezie ich bezpiecznie z powrotem do Krakowa.

24 – 25 sierpnia – Ogrody Winne
Otwarta prezentacja wystawców winiarskich na Jasielskim Rynku połączona z targami produktów lokalnych. Okazja do spotkania z winiarzami z całej Polski i zagranicy, producentami wina, importerami i innymi przedstawicielami branży winiarskiej.

Jak co roku odbędą się warsztaty enologiczne:
w sobotę, 24 sierpnia Tomasz Kolecki i Kajetan Zalewski ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich zaproszą na: „Alkomat i wino, czyli jak degustować  odpowiedzialnie” oraz pojedynek “Polska vs. reszta świata”
w niedzielę, 25 sierpnia Winnicomania, czyli Katarzyna Korzeń i Tatiana Mucha zaproszą na degustację “Fuzja smaków: lokalne wina i regionalne produkty” oraz zabiorą na degustacyjną wyprawę “Z kieliszkiem dookoła Polski”.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Ryba od głowy do ogona według Michela Moran

Michel Moran poprowadzi cykl warsztatów w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. Pierwsze spotkanie poświęcone będzie daniom z ryb przygotowanym zgodnie z filozofią zero waste.

Poland Sushi Cup 2019

Już w najbliższą sobotę w Warszawie odbędzie się pierwsza edycja Poland Sushi Cup, konkursu, który wyłoni najlepszych mistrzów sushi w kraju. Zwycięzca będzie treprezentować Polskę podczas światowego finału najbardziej prestiżowego konkursu sushi na świecie - World Sushi Cup 2019 w Tokio!

TABASCO® i Kikkoman na CJG24 Festival 2019

Głodni wrażeń na czerwcowy weekend? Znane marki, kultowych sosów TABASCO® i naturalnie warzonych sosów sojowych i marynat Kikkoman mają dla Was coś specjalnego. W piątek i sobotę, 14 i 15 czerwca zapraszają do strefy chillout na Co Jest Grane24 Festival 2019 w Parku Ujazdowskim w Warszawie.

Films for Food Festival w Warszawie

Pierwsza edycja festiwalu najciekawszych filmów dokumentalnych o jedzeniu z ostatnich lat odbędzie się w stolicy w ostatni weekend czerwca. W programie cztery polskie premiery kinowe.

Aperitivo Time Food Festival

Jedź, pij i baw się we włoskim stylu między 7 a 9 czerwca w Elektrowni Powiśle.

Festiwal win polskich w SPOT. vol. 6/2019

8 czerwca 2019 roku odbędzie się 6. edycja Festiwalu win polskich w poznańskim SPOT. W trakcie festiwalu zostaną zaprezentowane najlepsze wina naszego kraju. W trakcie wydarzenia odbędą się degustacje winiarskie, warsztaty oraz wydarzenia specjalne.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej