Powłoka do zadań specjalnych
Kategoria: Twój biznes - oferta

Trudno wyobrazić sobie pracę w nowoczesnej restauracji bez naczyń z nieprzywierającą powierzchnią.

Kurczak w anyżu na czarnym ryżu z sałatką z pomarańczy został przygotowany na patelni pokrytej powłoką TeflonTM Profile. „Malika” smażyła pierś kurczaka skórą do dołu, zaczynając od zimnej patelni. Gdy skóra się zrumieniła, obróciła pierś skórą do góry, oblała ouzo i podpaliła. Foto: materiały prasowe.
Kurczak w anyżu na czarnym ryżu z sałatką z pomarańczy został przygotowany na patelni pokrytej powłoką TeflonTM Profile. „Malika” smażyła pierś kurczaka skórą do dołu, zaczynając od zimnej patelni. Gdy skóra się zrumieniła, obróciła pierś skórą do góry, oblała ouzo i podpaliła. Foto: materiały prasowe.
Patelnie pokryte najwyższej jakości powłoką TeflonTM Profile spełniają wysokie wymagania kucharzy – można na nich smażyć, dusić i mieszać do woli, bez obaw, że szybko się zużyją. Po pomyślnych testach zagoszczą na dłużej w lokalach Ewy „Maliki” Szyc-Juchnowicz, szefowej kuchni z Trójmiasta.

TeflonTM Profile to mocna powłoka o lekko chropowatej strukturze, która w większym stopniu niż gładkie powierzchnie jest odporna na ścieranie i zarysowania, gwarantując dzięki temu długotrwałe właściwości nieprzywierające, a także bezpieczeństwo użytkowania. Zarówno osoby amatorsko gotujące w domu, jak i profesjonalni kucharze oraz szefowie kuchni miewają podobne zmartwienie – muszą ciągle uważać na to, by stosując metalowe akcesoria kuchenne podczas smażenia i gotowania, nie uszkodzić nieprzywierającej powierzchni naczyń. Z naczyniami pokrytymi TeflonTM Profile tego problemu nie ma. Zachowuje on swe najważniejsze cechy użytkowe i estetyczny wygląd nawet po intensywnym używaniu. 

TeflonTM Profile celująco przeszedł jedno z najbardziej wymagających badań ścieralności dla naczyń kuchennych. W symulacji CAMUT przeprowadzanej w temperaturze gotowania powłoka ta była intensywnie traktowana wszystkimi potencjalnymi metalowymi narzędziami kuchennymi. Wynik był jednomyślny – w porównaniu ze standardowymi patelniami o gładkiej powierzchni, na których powstawało wiele wyraźnych zarysowań, na powłoce TeflonTM Profile  prawie nie było widać zadrapań. Pomyślnie wypadł też egzamin odporności na ścieranie z wykorzystaniem zmywaka do szorowania.

Badania laboratoryjne to nie wszystko. Powłoka przeszła również chrzest bojowy w restauracjach. Marka Teflon poprosiła 14 szefów kuchni z 7 krajów Europy, by przez miesiąc testowali patelnie z powłoką TeflonTM Profile. W Polsce do współpracy zaproszono Ewę „Malikę” Szyc-Juchnowicz z Trójmiasta.

„Malika” używała testowanych naczyń do smażenia mięs i ryb, karmelizacji oraz duszenia sosów. Patelnie spełniły jej wymagania.

– Ich powierzchnia nigdy nie pokryła się resztkami smażonych potraw. Nawet podczas karmelizacji składników nic nie przywiera do patelni, nic się nie przypala. Za to właśnie bardzo lubię te patelnie. Ryby, mięso, warzywa, wszystko jest świetne! – mówi Ewa Szyc-Juchnowicz.

„Malika” podkreśla jeszcze jedną zaletę powłoki TeflonTM Profile.

– Ciepło jest na niej dobrze rozprowadzane. Wolno, ale równomiernie. Jedynym problemem było gotowanie na kuchni elektrycznej, ciepło rozprowadzało się na niej za wolno.

Zdaniem Ewy Szyc-Juchnowicz patelnie z powłoką TeflonTM Profile są efektywniejsze w porównaniu z innymi, stosowanymi przez nią wcześniej.

– Używanie patelni dzień po dniu zawsze było problematyczne dla nieprzywierającej powłoki. W przypadku testowanych naczyń po 1,5 miesiąca ciągłego użytkowania nie zauważyłam żadnych oznak zużycia. Poza tym szybko się czyszczą i nie zawodzą – mówi „Malika”.

W jej kuchni naczynia z powłoką TeflonTM Profile zagoszczą na dłużej.

– Zamierzam pracować na tych patelniach ze względu na ich wyjątkową funkcjonalność: nagrzewanie, równomierne rozprowadzenie ciepła, nieprzywierające powłoki, trwałość – zapowiada Ewa Szyc-Juchnowicz.

Ewa „Malika” Szyc-Juchnowicz
Szefowa kuchni i właścicielka restauracji Malika w Gdyni oraz Machina Eats & Beats w Gdańsku, autorka książki „Przyprawy”. Jedna z najbardziej charyzmatycznych przedstawicielek polskiej gastronomii. Na jej styl gotowania niewątpliwie ma wpływ fakt, że urodziła się i wychowała w Algierii. Harmonijnie łączy kuchnię francuską z otaczającymi ją w dzieciństwie egotycznymi smakami Maghrebu, polskimi produktami oraz tradycjami. Fascynuje ją ogień i techniki z nim związane. Jest ekspertką filologii kulinarnej – ciągle poszukuje etymologii nazw, przepisów i smaków.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
ODETCHNIJ PEŁNĄ PIERSIĄ W KUCHNI

Kuchnia bez systemu wentylacyjnego przypomina dzban bez ucha - gotowanie w niej jest możliwe, ale wyjątkowo trudne i męczące. Szczególnie ważne jest zbieranie zysków ciepła i wilgoci bezpośrednio nad stanowiskami, które je generują. Sama wentylacja nie wystarczy dlatego z pomocą przychodzą okapy.

Czysta kuchnia wizytówką restauracji

Coraz więcej restauracji stawia na gotowanie na oczach gości, w otwartej kuchni. Aby konsumenci jedli oczami ze smakiem, restauracja musi lśnić czystością! Kompleksowe podejście do higieny na pewno się opłaci.

Zarządzanie gastronomią wkracza w nowy wymiar

Zarządzanie lokalem gastronomicznym, tym mikro, jak również dużym, sieciowym biznesem, często bywa bardzo uciążliwe i realizowane jest w mało przyjazny menedżerowi sposób. Norbert Redkie z Trustu zapowiada rewolucję w tym obszarze.

ROZWIĄZANIE DLA CUKIERNIKÓW: SCHŁADZARKOZAMRAŻARKI SZOKOWE

Współczesna cukiernia to już nie miejsce do którego wpada się na kawę i wuzetkę. Klienci oczekują coraz więcej, a cukiernie aby wyróżnić swoją ofertę, muszą proponować coraz bardziej wyszukane desery. Zadanie to niewątpliwie ułatwia stosowanie schładzarkozamrażarek szokowych.

ZAPROGRAMUJ SPRZEDAŻ

Samoobsługa może okazać się przyszłością sieci restauracyjnych: zmniejsza koszty, ułatwia organizację zamówień oraz kontrolę sprzedaży. Z kiosków samoobsługowych coraz częściej korzystają duże sieci fastfoodowe.

KAWA, JAKIEJ OCZEKUJĄ KLIENCI

Kawa coraz częściej pojawia się w ofercie restauracji, barów, bufetów, stołówek. Ta dobrej jakości wymaga jednak dobrego sprzętu. Jak wybrać ekspres najlepiej dostosowany do naszego konceptu restauracyjnego i budżetu?

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej