SWEET EXPO 2019
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Trwające od 17 do 20 lutego 2019 r. targi Expo Sweet przyciągnęły ogromną liczbę wystawców z branży cukierniczej, lodziarskiej i piekarskiej oraz jeszcze większą liczbę odwiedzających. Program targów obfitował w atrakcje.

Główną atrakcją targów były odbywające się w kolejne dni konkursy: Mistrzostwa Polski w Dekoracji Tortów, IX Lodziarskie Mistrzostwa Polski, Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru, Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych oraz trwający przez wszystkie dni targów Otwarty Konkurs Dekoracji Cukierniczych. W tym roku nagroda za najlepiej udekorowany tort trafiła w ręce Jowity Woszczyńskiej z Cukierni Sowa. Drugie miejsca zajęła Ewa Drzewicka z Jula Smakula Cukiernictwo Artystyczne Piotr Łyżwa, a na trzecim znalazła się Angelika Chwyć z Angel’s − Artystyczne Dekoracje Cukiernicze.

Drugi dzień targów minął pod hasłem IX Lodziarskich Mistrzostw Polski. Główna nagroda tego konkursu powędrowała do Mariusza Góreckiego i Jakuba Ćwiklińskiego z Cukiernio-Kawiarni Pawlova z Lubonia. Srebrny medal otrzymali Karol Łazarewicz-Pudłow­ski oraz Michał Koszycki z restauracji Bohema w Szczawnie-Zdroju, natomiast trzecie miejsce podium przypadło Michałowi Wiśniewskiemu i Markowi Moskwie reprezentującym hotelu Haffner z Sopotu.

Zwycięzcami Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru zostali reprezentanci Restauracji Bonerowska z Krakowa − Anna Zubtsova i Piotr Bernacki. Zaraz za nimi z minimalnie mniejszą liczbą punktów znaleźli się Tomasz Mrowiński oraz Dawid Nowak z Restauracji Bazar 1838 z Poznania, a brązowy medal mistrzostw przypadł drużynie z restauracji Halka (Hotel Aries) z Zakopanego − Michałowi Palarczykowi oraz Wojciechowi Kazanowskiemu.

Wśród młodych adeptów sztuki cukierniczej w tym roku najlepsi okazali się reprezentanci Zespołu Szkół nr 6 im. M. Reja ze Szczecina − Mo­nika Kalecińska wraz z Damianem Stępieniem. Kolejne dwie nagrody powędrowały do Bartłomieja Smolenia i Maksymiliana Czechowicza z Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych z Jasła (II miejsce) oraz do Natalii Trojanowskiej i Emilii Staniaszek z Zespołu Szkół Gastrono­micznych z Łodzi (III miejsce). Poza konkursami Expo Sweet 2019 oferowało odwiedzającym liczne atrakcje w postaci pokazów, warsztatów, wykładów i seminariów poświęconym najnowszym trendom na rynku cukierniczym, piekarskim i lodziarskim.

Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.

 

 

 

 

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Warsztaty Flavor Your World z sosami TABASCO®

Warsztaty dla młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz dla dorosłych porowadzi w Zgierzu i w Warszawie Gary Evans, International Corporate Chef TABASCO®.

Jesienna Polagra w Poznaniu

Na przełomie września i października czeka nas kolejna edycja Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO/ INVEST HOTEL, Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD oraz Kulinarnego Pucharu Polski.

Ostatnia nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski

10.08 w Ustroniu odbyły się XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Konkurs zwyciężył Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z Grand Hotel Boutique w Rzeszowie, a ponieważ zespół ten jest już w finale tegorocznej edycji KPP, nominacja została przyznana Marcie Podgórskiej z Hotelu Notera w Chojnicach.

MAKRO Polska na jubileuszowych X Europejskich Targach Produktów Regionalnych

Sieć hurtowni MAKRO Polska została partnerem dziesiątej edycji Europejskich Targów Produktów Regionalnych organizowanych przez Tatrzańską Agencję Rozwoju, Promocji i Kultury.

Pierwsza edycja Race to Racer Caffè Vergnano

Miesiące przygotowań uczestników, cztery odsłony eliminacji w największych miastach Polski i wyjątkowe nagrody. 10 sierpnia ruszają pierwsze eliminacje do ogólnopolskiego konkursu baristycznego Race to Racer Caffè Vergnano.

Kulinarny Puchar Polski 2019 - składniki obowiązkowe

Już tylko kilka tygodni dzieli nas od 19. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Na początku lipca organizatorzy konkursu ogłosili składniki obowiązkowe, z którymi będą musieli zmierzyć się zawodnicy konkursu.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej