x

SWEET EXPO 2019

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    25.03.2019

Trwające od 17 do 20 lutego 2019 r. targi Expo Sweet przyciągnęły ogromną liczbę wystawców z branży cukierniczej, lodziarskiej i piekarskiej oraz jeszcze większą liczbę odwiedzających. Program targów obfitował w atrakcje.

Główną atrakcją targów były odbywające się w kolejne dni konkursy: Mistrzostwa Polski w Dekoracji Tortów, IX Lodziarskie Mistrzostwa Polski, Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru, Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych oraz trwający przez wszystkie dni targów Otwarty Konkurs Dekoracji Cukierniczych. W tym roku nagroda za najlepiej udekorowany tort trafiła w ręce Jowity Woszczyńskiej z Cukierni Sowa. Drugie miejsca zajęła Ewa Drzewicka z Jula Smakula Cukiernictwo Artystyczne Piotr Łyżwa, a na trzecim znalazła się Angelika Chwyć z Angel’s − Artystyczne Dekoracje Cukiernicze.

Drugi dzień targów minął pod hasłem IX Lodziarskich Mistrzostw Polski. Główna nagroda tego konkursu powędrowała do Mariusza Góreckiego i Jakuba Ćwiklińskiego z Cukiernio-Kawiarni Pawlova z Lubonia. Srebrny medal otrzymali Karol Łazarewicz-Pudłow­ski oraz Michał Koszycki z restauracji Bohema w Szczawnie-Zdroju, natomiast trzecie miejsce podium przypadło Michałowi Wiśniewskiemu i Markowi Moskwie reprezentującym hotelu Haffner z Sopotu.

Zwycięzcami Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru zostali reprezentanci Restauracji Bonerowska z Krakowa − Anna Zubtsova i Piotr Bernacki. Zaraz za nimi z minimalnie mniejszą liczbą punktów znaleźli się Tomasz Mrowiński oraz Dawid Nowak z Restauracji Bazar 1838 z Poznania, a brązowy medal mistrzostw przypadł drużynie z restauracji Halka (Hotel Aries) z Zakopanego − Michałowi Palarczykowi oraz Wojciechowi Kazanowskiemu.

Wśród młodych adeptów sztuki cukierniczej w tym roku najlepsi okazali się reprezentanci Zespołu Szkół nr 6 im. M. Reja ze Szczecina − Mo­nika Kalecińska wraz z Damianem Stępieniem. Kolejne dwie nagrody powędrowały do Bartłomieja Smolenia i Maksymiliana Czechowicza z Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych z Jasła (II miejsce) oraz do Natalii Trojanowskiej i Emilii Staniaszek z Zespołu Szkół Gastrono­micznych z Łodzi (III miejsce). Poza konkursami Expo Sweet 2019 oferowało odwiedzającym liczne atrakcje w postaci pokazów, warsztatów, wykładów i seminariów poświęconym najnowszym trendom na rynku cukierniczym, piekarskim i lodziarskim.

Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.

 

 

 

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

JUŻ WKRÓTCE TARGI POLAGRA/INVEST HOTEL

W dniach 25-28 września br. w Poznaniu odbędzie się kolejna edycja Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli - Polagra Gastro i Invest Hotel. To kompleksowe spojrzenie na rynek, solidna dawka fachowej wiedzy oraz wiele inspiracji.

SEDNO SMAKU

"Do Sedna. Zapomniane umiejętności" to nowa inicjatywa warszawskiej restauracji Bazar Kocha. Kolacja inaugurująca cykl odbyła się 29 czerwca. Tematem pierwszej odsłony jest mleko i ziarno. Każda kolacja będzie składała się z sześciu elementów: dwóch przystawek, zupy, dwóch dań głównych i deseru.

Świąteczny Stół Pajacyka - restauratorzy mogą pomóc i otrzymać wsparcie

4 grudnia odbędzie się "Świąteczny Stół Pajacyka" - tego dnia właściciele lokali gastronomicznych przekazują 10% dziennego obrotu na rzecz osób potrzebujących wsparcia żywnościowego. Jak włączyć się do akcji pomimo restrykcji epidemicznych?

World Class Poland ogłosił 12 finalistów konkursu

Do piątego finału konkursu zakwalifikowało się 12 barmanów z Gdańska, Sopotu, Warszawy, Łodzi, Krakowa i Wrocławia. World Class Poland to zarazem rywalizacja barów i emocjonująca bitwa miast.

Sebastian Krauzowicz i Cristina Catese promują unijny drób

"To jest nasz drób! Wysoka jakość - europejska gwarancja" - to hasło nowej kampanii, której celem jest wzmocnienie wśród konsumentów i specjalistów zaufania do jakości unijnego drobiu.

Rozdanie nagród przewodnika Michelin krakowskim restauracjom

21 listopada w restauracji Trzy Rybki w Hotelu Stary w Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2019 Main Cities of Europe krakowskim restauracjom.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej