x

SWEET EXPO 2019

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Trwające od 17 do 20 lutego 2019 r. targi Expo Sweet przyciągnęły ogromną liczbę wystawców z branży cukierniczej, lodziarskiej i piekarskiej oraz jeszcze większą liczbę odwiedzających. Program targów obfitował w atrakcje.

Główną atrakcją targów były odbywające się w kolejne dni konkursy: Mistrzostwa Polski w Dekoracji Tortów, IX Lodziarskie Mistrzostwa Polski, Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru, Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych oraz trwający przez wszystkie dni targów Otwarty Konkurs Dekoracji Cukierniczych. W tym roku nagroda za najlepiej udekorowany tort trafiła w ręce Jowity Woszczyńskiej z Cukierni Sowa. Drugie miejsca zajęła Ewa Drzewicka z Jula Smakula Cukiernictwo Artystyczne Piotr Łyżwa, a na trzecim znalazła się Angelika Chwyć z Angel’s − Artystyczne Dekoracje Cukiernicze.

Drugi dzień targów minął pod hasłem IX Lodziarskich Mistrzostw Polski. Główna nagroda tego konkursu powędrowała do Mariusza Góreckiego i Jakuba Ćwiklińskiego z Cukiernio-Kawiarni Pawlova z Lubonia. Srebrny medal otrzymali Karol Łazarewicz-Pudłow­ski oraz Michał Koszycki z restauracji Bohema w Szczawnie-Zdroju, natomiast trzecie miejsce podium przypadło Michałowi Wiśniewskiemu i Markowi Moskwie reprezentującym hotelu Haffner z Sopotu.

Zwycięzcami Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru zostali reprezentanci Restauracji Bonerowska z Krakowa − Anna Zubtsova i Piotr Bernacki. Zaraz za nimi z minimalnie mniejszą liczbą punktów znaleźli się Tomasz Mrowiński oraz Dawid Nowak z Restauracji Bazar 1838 z Poznania, a brązowy medal mistrzostw przypadł drużynie z restauracji Halka (Hotel Aries) z Zakopanego − Michałowi Palarczykowi oraz Wojciechowi Kazanowskiemu.

Wśród młodych adeptów sztuki cukierniczej w tym roku najlepsi okazali się reprezentanci Zespołu Szkół nr 6 im. M. Reja ze Szczecina − Mo­nika Kalecińska wraz z Damianem Stępieniem. Kolejne dwie nagrody powędrowały do Bartłomieja Smolenia i Maksymiliana Czechowicza z Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych z Jasła (II miejsce) oraz do Natalii Trojanowskiej i Emilii Staniaszek z Zespołu Szkół Gastrono­micznych z Łodzi (III miejsce). Poza konkursami Expo Sweet 2019 oferowało odwiedzającym liczne atrakcje w postaci pokazów, warsztatów, wykładów i seminariów poświęconym najnowszym trendom na rynku cukierniczym, piekarskim i lodziarskim.

Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.

 

 

 

 

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej