ZNAMY ZWYCIĘZCÓW V MISTRZOSTW POLSKI W POTRAWACH I KAWIORZE Z JESIOTRA
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Do rywalizacji zorganizowanej 9 marca w hotelu Atut w Licheniu Starym stanęło aż 12 dwuosobowych zespołów z restauracji i hoteli z całego kraju. Tytuł mistrzów potraw i kawioru z jesiotra wywalczyli Grzegorz Adamarek i Jan Cup z Hotelu Blue Diamond Active SPA - Nowa Wieś.

Podczas całodniowych zmagań każdy duet miał za zadanie przygotować wykwintne danie główne ze świeżego jesiotra oraz przystawki dla siedmiu osób z jesiotra wędzonego i kawioru z jesiotra. Pomysłodawcą organizowanego po raz piąty wydarzenia jest Adam Dmyterko.

Sędziowie degustacyjni pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego skupiali się na profesjonalizmie, kreatywności, smaku, oryginalności i prezentacji potraw. Zespoły podlegały także ocenie jury VIP z udzia­łem Ewy Wachowicz, Kurta Schellera i Roberta Szwarca. – Jesiotr jest jedną z moich ulubionych ryb, dlatego byłem ciekaw, w jaki sposób podejdą do niego uczestnicy konkursu. Ryba stanowi wyzwanie nawet dla najlepszych kucharzy – mówi szef kuchni Kurt Scheller.

Sędziów najbardziej uwiodły umiejętności Grzegorza Adamarka i Jana Cupa z hotelu Blue Diamond Active SPA – Nowa Wieś. Jako danie główne zaserwowali jesiotra sous vide z musem z dzikiego ptactwa, rukwią wodną, foie gras, ziemniakiem konfitowanym w fondzie rybnym, pietruszką pieczoną w soli morskiej, musem z marchwi, sosem na bulionie z jesiotra oraz oliwą koperkową. Na przystawkę przygotowali panna cottę z wędzonym jesiotrem, kawiorem z jesiotra, mascarpone z limonką, lodami grejpfrutowo-chrzanowymi i galaretką ze szczy­piorku.

Zwycięstwo w jesiotrowych zawodach jest dla ekipy z Nowej Wsi prze­pustką do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski. 

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Warsztaty Flavor Your World z sosami TABASCO®

Warsztaty dla młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz dla dorosłych porowadzi w Zgierzu i w Warszawie Gary Evans, International Corporate Chef TABASCO®.

Jesienna Polagra w Poznaniu

Na przełomie września i października czeka nas kolejna edycja Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO/ INVEST HOTEL, Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD oraz Kulinarnego Pucharu Polski.

Ostatnia nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski

10.08 w Ustroniu odbyły się XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Konkurs zwyciężył Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z Grand Hotel Boutique w Rzeszowie, a ponieważ zespół ten jest już w finale tegorocznej edycji KPP, nominacja została przyznana Marcie Podgórskiej z Hotelu Notera w Chojnicach.

MAKRO Polska na jubileuszowych X Europejskich Targach Produktów Regionalnych

Sieć hurtowni MAKRO Polska została partnerem dziesiątej edycji Europejskich Targów Produktów Regionalnych organizowanych przez Tatrzańską Agencję Rozwoju, Promocji i Kultury.

Pierwsza edycja Race to Racer Caffè Vergnano

Miesiące przygotowań uczestników, cztery odsłony eliminacji w największych miastach Polski i wyjątkowe nagrody. 10 sierpnia ruszają pierwsze eliminacje do ogólnopolskiego konkursu baristycznego Race to Racer Caffè Vergnano.

Kulinarny Puchar Polski 2019 - składniki obowiązkowe

Już tylko kilka tygodni dzieli nas od 19. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Na początku lipca organizatorzy konkursu ogłosili składniki obowiązkowe, z którymi będą musieli zmierzyć się zawodnicy konkursu.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej