x

ZNAMY ZWYCIĘZCÓW V MISTRZOSTW POLSKI W POTRAWACH I KAWIORZE Z JESIOTRA

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    25.03.2019

Do rywalizacji zorganizowanej 9 marca w hotelu Atut w Licheniu Starym stanęło aż 12 dwuosobowych zespołów z restauracji i hoteli z całego kraju. Tytuł mistrzów potraw i kawioru z jesiotra wywalczyli Grzegorz Adamarek i Jan Cup z Hotelu Blue Diamond Active SPA - Nowa Wieś.

Podczas całodniowych zmagań każdy duet miał za zadanie przygotować wykwintne danie główne ze świeżego jesiotra oraz przystawki dla siedmiu osób z jesiotra wędzonego i kawioru z jesiotra. Pomysłodawcą organizowanego po raz piąty wydarzenia jest Adam Dmyterko.

Sędziowie degustacyjni pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego skupiali się na profesjonalizmie, kreatywności, smaku, oryginalności i prezentacji potraw. Zespoły podlegały także ocenie jury VIP z udzia­łem Ewy Wachowicz, Kurta Schellera i Roberta Szwarca. – Jesiotr jest jedną z moich ulubionych ryb, dlatego byłem ciekaw, w jaki sposób podejdą do niego uczestnicy konkursu. Ryba stanowi wyzwanie nawet dla najlepszych kucharzy – mówi szef kuchni Kurt Scheller.

Sędziów najbardziej uwiodły umiejętności Grzegorza Adamarka i Jana Cupa z hotelu Blue Diamond Active SPA – Nowa Wieś. Jako danie główne zaserwowali jesiotra sous vide z musem z dzikiego ptactwa, rukwią wodną, foie gras, ziemniakiem konfitowanym w fondzie rybnym, pietruszką pieczoną w soli morskiej, musem z marchwi, sosem na bulionie z jesiotra oraz oliwą koperkową. Na przystawkę przygotowali panna cottę z wędzonym jesiotrem, kawiorem z jesiotra, mascarpone z limonką, lodami grejpfrutowo-chrzanowymi i galaretką ze szczy­piorku.

Zwycięstwo w jesiotrowych zawodach jest dla ekipy z Nowej Wsi prze­pustką do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski. 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

NAGRODY AIG PRIX 2018 ORAZ ARS COQUINARIA WRĘCZONE

16 marca br. w hotelu Bristol w Warszawie odbyła się uroczysta gala wręczenia nagród przez polską Akademię Gastronomiczną. W tegorocznej ceremonii wziął udział gość specjalny - hiszpański szef kuchni Paco Pérez wyróżniony łącznie pięcioma gwiazdkami przewodnika Michelin.

Co w menu Kulinarnego Pucharu Polski 2018?

Już za trzy miesiące, w dniach 2-3 października, odbędzie się już 18. edycja Kulinarnego Pucharu Polski. Co zaserwują najlepsi kucharze w Polsce?

ODLICZANIE DO WIELKIEJ GALI

Za nami już wszystkie tegoroczne regionalne edycje. Dwa ostatnie wydarzenia miały miejsce kolejno: w Krakowie i Sopocie. Już 27 listopada we Wrocławiu odbędzie się finałowa gala i premiera przewodnika Gault & Millau 2018.

Weź udział w konkursie "Czas na rybę"!

Jesteś szefem kuchni lub uczniem szkoły gastronomicznej? Weź udział w konkursie "Czas na rybę", który odbędzie się 3-4 października na Zamku Książęcym w Niemodlinie w ramach Święta Karpia. Organizatorzy czekają na zgłoszenia do 10 września.

Szef dla Młodych Talentów

Rozpoczęła się druga edycja programu edukacyjnego prowadzonego przez sieć hurtowni Makro Polska. W nowym cyklu odbyły się już dwa Miksery Kulinarne w Akademii Inspiracji Makro w Warszawie.

Restauracja na Facebooku

Już w najbliższy wtorek, 12.03, w Warszawie odbędzie się szkolenie na temat komunikacji marketingowej w sieci. Szkolenie poprowadzi niezastąpiona w tym temacie Marta Panfil z agencji kreatywnej FIKA.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej