x

ZNAMY ZWYCIĘZCÓW V MISTRZOSTW POLSKI W POTRAWACH I KAWIORZE Z JESIOTRA

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    25.03.2019

Do rywalizacji zorganizowanej 9 marca w hotelu Atut w Licheniu Starym stanęło aż 12 dwuosobowych zespołów z restauracji i hoteli z całego kraju. Tytuł mistrzów potraw i kawioru z jesiotra wywalczyli Grzegorz Adamarek i Jan Cup z Hotelu Blue Diamond Active SPA - Nowa Wieś.

Podczas całodniowych zmagań każdy duet miał za zadanie przygotować wykwintne danie główne ze świeżego jesiotra oraz przystawki dla siedmiu osób z jesiotra wędzonego i kawioru z jesiotra. Pomysłodawcą organizowanego po raz piąty wydarzenia jest Adam Dmyterko.

Sędziowie degustacyjni pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego skupiali się na profesjonalizmie, kreatywności, smaku, oryginalności i prezentacji potraw. Zespoły podlegały także ocenie jury VIP z udzia­łem Ewy Wachowicz, Kurta Schellera i Roberta Szwarca. – Jesiotr jest jedną z moich ulubionych ryb, dlatego byłem ciekaw, w jaki sposób podejdą do niego uczestnicy konkursu. Ryba stanowi wyzwanie nawet dla najlepszych kucharzy – mówi szef kuchni Kurt Scheller.

Sędziów najbardziej uwiodły umiejętności Grzegorza Adamarka i Jana Cupa z hotelu Blue Diamond Active SPA – Nowa Wieś. Jako danie główne zaserwowali jesiotra sous vide z musem z dzikiego ptactwa, rukwią wodną, foie gras, ziemniakiem konfitowanym w fondzie rybnym, pietruszką pieczoną w soli morskiej, musem z marchwi, sosem na bulionie z jesiotra oraz oliwą koperkową. Na przystawkę przygotowali panna cottę z wędzonym jesiotrem, kawiorem z jesiotra, mascarpone z limonką, lodami grejpfrutowo-chrzanowymi i galaretką ze szczy­piorku.

Zwycięstwo w jesiotrowych zawodach jest dla ekipy z Nowej Wsi prze­pustką do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski. 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

BOCUSE D'OR POLAND 2018 ZA NAMI

W dniach 27-28 lutego w Radisson Blu Sobieski Hotel Warsaw odbył się Finał Krajowych Eliminacji ocuse d’Or Poland 2018. Z wyciężył Dawid Szkudlarek, szef kuchni Folwarku Folińscy. II i III miejsca zajęli kolejno: Jakub Kasprzak i Paweł Kubera.

Kinga Pienińska zdobywcą Superior Taste Award

Marka naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska ponownie została nagrodzona w plebiscycie Superior Taste Award, zdobywając odznaczenia w trzech kategoriach. Uzyskała najwyższą notę - trzy złote gwiazdki - za wodę niegazowaną. Za lekko gazowaną i gazowaną odznaczono ją dwiema złotymi gwiazdkami.

Nie będzie Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska - w tym i w przyszłym roku

Przewodnik z recenzjami restauracji nie zostanie opublikowany ani w tym, jak i w przyszłym roku. - Ocenianie kogokolwiek w tym momencie byłoby niesprawiedliwe i zaprzeczałoby idei, która przyświecała przewodnikowi, czyli budowaniu i promowaniu polskiej gastronomii - uzasadnia zespół Gault&Millau.

Transgourmet i Selgros Cash&Carry wspierają młodych kucharzy

26 września odbył się drugi półfinał konkursu kulinarnego dla szkół gastronomicznych organizowanego przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-hotelarskich w Gdańsku przygotowywali konkursowe danie z kaczki, dyni piżmowej oraz suszonych śliwek.

Kolejna edycja Warsaw Pack

Znamy już termin IV Edycji Międzynarodowych Targów Techniki Pakowania i Opakowań - Warsaw Pack 2019, odbędą się 5-7marca na terenie Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie k/Warszawy.

Rozdanie nagród przewodnika Michelin krakowskim restauracjom

21 listopada w restauracji Trzy Rybki w Hotelu Stary w Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2019 Main Cities of Europe krakowskim restauracjom.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej