ZNAMY ZWYCIĘZCÓW V MISTRZOSTW POLSKI W POTRAWACH I KAWIORZE Z JESIOTRA
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Do rywalizacji zorganizowanej 9 marca w hotelu Atut w Licheniu Starym stanęło aż 12 dwuosobowych zespołów z restauracji i hoteli z całego kraju. Tytuł mistrzów potraw i kawioru z jesiotra wywalczyli Grzegorz Adamarek i Jan Cup z Hotelu Blue Diamond Active SPA - Nowa Wieś.

Podczas całodniowych zmagań każdy duet miał za zadanie przygotować wykwintne danie główne ze świeżego jesiotra oraz przystawki dla siedmiu osób z jesiotra wędzonego i kawioru z jesiotra. Pomysłodawcą organizowanego po raz piąty wydarzenia jest Adam Dmyterko.

Sędziowie degustacyjni pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego skupiali się na profesjonalizmie, kreatywności, smaku, oryginalności i prezentacji potraw. Zespoły podlegały także ocenie jury VIP z udzia­łem Ewy Wachowicz, Kurta Schellera i Roberta Szwarca. – Jesiotr jest jedną z moich ulubionych ryb, dlatego byłem ciekaw, w jaki sposób podejdą do niego uczestnicy konkursu. Ryba stanowi wyzwanie nawet dla najlepszych kucharzy – mówi szef kuchni Kurt Scheller.

Sędziów najbardziej uwiodły umiejętności Grzegorza Adamarka i Jana Cupa z hotelu Blue Diamond Active SPA – Nowa Wieś. Jako danie główne zaserwowali jesiotra sous vide z musem z dzikiego ptactwa, rukwią wodną, foie gras, ziemniakiem konfitowanym w fondzie rybnym, pietruszką pieczoną w soli morskiej, musem z marchwi, sosem na bulionie z jesiotra oraz oliwą koperkową. Na przystawkę przygotowali panna cottę z wędzonym jesiotrem, kawiorem z jesiotra, mascarpone z limonką, lodami grejpfrutowo-chrzanowymi i galaretką ze szczy­piorku.

Zwycięstwo w jesiotrowych zawodach jest dla ekipy z Nowej Wsi prze­pustką do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski. 

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
4 Polaków w półfinałach S.Pellegrino Young Chef 2020

Za nami pierwszy etap międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Spośród 2400 kandydatów wyłoniono 135 półfinalistów - w tej grupie znalazło się aż 4 Polaków.

Finał I edycji Poland Sushi Cup 2019

W sobotę, 15 czerwca w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal w Warszawie odbył się finał Poland Sushi Cup 2019. Jego zwycięzca będzie reprezentował Polskę na World Sushi Cup w dniach 21-23 sierpnia 2019 w Tokio.

Ośmiu szefów kuchni w preeliminacjach Bocuse d’Or Poland 2019

Udział w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d’Or jest marzeniem większości młodych kucharzy. Żeby je spełnić trzeba mieć wyobraźnię, motywację i determinację. Czy kandydaci startujący w Bocuse d’Or Poland 2019 posiadają te cechy? O tym przekonamy się niebawem!

Mikser Kulinarny w Olsztynie

W zorganizowanym przez MAKRO Polska Mikserze Kulinarnym w Olsztynie wzięło udział aż 150 młodych adeptów sztuki kulinarnej. Pokaz poprowadzili Cezary Powała i Michał Grzywacz, szefowie kuchni pokazowej MAKRO, z pomocą Junior Ambasadora programu - Pawła Kosiorka.

Ruszyły zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2019

24 czerwca 2019 roku w w Akademii Kurta Schellera w Jawczycach odbędą się preeliminacje do Bocuse d’Or Poland 2019. Zgłoszenia można nadsyłać do 3 czerwca.

World Class Poland ogłosił 12 finalistów konkursu

Do piątego finału konkursu zakwalifikowało się 12 barmanów z Gdańska, Sopotu, Warszawy, Łodzi, Krakowa i Wrocławia. World Class Poland to zarazem rywalizacja barów i emocjonująca bitwa miast.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej