Sędziowie degustacyjni pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego skupiali się na profesjonalizmie, kreatywności, smaku, oryginalności i prezentacji potraw. Zespoły podlegały także ocenie jury VIP z udziałem Ewy Wachowicz, Kurta Schellera i Roberta Szwarca. – Jesiotr jest jedną z moich ulubionych ryb, dlatego byłem ciekaw, w jaki sposób podejdą do niego uczestnicy konkursu. Ryba stanowi wyzwanie nawet dla najlepszych kucharzy – mówi szef kuchni Kurt Scheller.
Sędziów najbardziej uwiodły umiejętności Grzegorza Adamarka i Jana Cupa z hotelu Blue Diamond Active SPA – Nowa Wieś. Jako danie główne zaserwowali jesiotra sous vide z musem z dzikiego ptactwa, rukwią wodną, foie gras, ziemniakiem konfitowanym w fondzie rybnym, pietruszką pieczoną w soli morskiej, musem z marchwi, sosem na bulionie z jesiotra oraz oliwą koperkową. Na przystawkę przygotowali panna cottę z wędzonym jesiotrem, kawiorem z jesiotra, mascarpone z limonką, lodami grejpfrutowo-chrzanowymi i galaretką ze szczypiorku.
Zwycięstwo w jesiotrowych zawodach jest dla ekipy z Nowej Wsi przepustką do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski.