Films for Food Festival w Warszawie
Kategoria: Wydarzenia - kalendarium

Pierwsza edycja festiwalu najciekawszych filmów dokumentalnych o jedzeniu z ostatnich lat odbędzie się w stolicy w ostatni weekend czerwca. W programie cztery polskie premiery kinowe.

Wśród premier znalazły się filmy: „Bihar Dok - kuchnia Basków" o kulinarno-artystycznym projekcie studentów Basque Culinary Center zrealizowanym w hołdzie dla najlepszych baskijskich szefów kuchni, „Bracia Roca na tureckim szlaku” i „Dziennik braci Roca: Szkocja" przedstawiające podróż słynnych braci Roca szlakiem tureckich i szkockich tradycji kulinarnych oraz „Pomidory i Wagner” – opowieść o tym, jak uprawiane ekologicznie pomidory zmieniają społeczność pewnej greckiej wioski.
W programie również trzy warszawskie premiery dokumentów: „W poszukiwaniu umami” o światowej sławy szefach, takich jak Dani Garcia czy Nobu Matsuhisa, „Wino we krwi”  o korzeniach gruzińskiego winiarstwa oraz współprodukowanego w Polsce filmu „Fateicz i morze” ze zdjęciami Krystiana Matyska.
W repertuarze nie zabraknie filmu zaangażowanego społecznie. Będą to „Żniwa” – dokument poruszający problem wyzysku hinduskich emigrantów pracujących na polach uprawnych we Włoszech. A dla fanów najmłodszego szefa kuchni na świecie, który rok temu otworzył własną restaurację w Nowym Jorku – film „Chef Flynn”.
Wszystkie projekcje odbędą się w Kinie Muranów. Seansom towarzyszyć będą spotkania ze specjalistami z branży oraz degustacje i inspirowane filmami kolacje w stołecznych restauracjach. Przygotują je Robert Trzópek w restauracji Bez Gwiazdek, Bartosz Lisek w Lokalu na Rybę, Trisno Hamid w restauracji MOD, Kręgliccy Restauracje i Catering. Wydarzeniem towarzyszącym będzie pokaz inaugurujący cykl Kulinarnego Kina Letniego w Hali Koszyki połączony z kolacją w Comfort Food Studio – 29 czerwca o 20.
Festiwal rozpocznie się w czwartek, 27 czerwca i potrwa do niedzieli, 30 czerwca.
– Mam nadzieję, że na spotkamy na nim wszystkich, których interesuje film dokumentalny, społeczny wymiar kulinariów, a także po prostu gotowanie czy nowinki ze świata gastronomii – mówi Lucyna Zembowicz z Films for Food, firmy organizującej imprezę1.

Szczegóły na temat programu oraz sprzedaż biletów tutaj      

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Wielka Uczta Warszawska nad Wisłą

Popularna formuła kulturalnego biesiadowania w plenerze znana z europejskich stolic i śródziemnomorskich miasteczek tego lata zawita nad Wisłę! 29 czerwca otworzy się Wielka Uczta Warszawska.

Nadmorski festiwal whisky po raz 6.

23 i 24 sierpnia w Jastrzębiej Górze, odbędzie się VI edycja pierwszego i największego festiwalu whisky w Polsce.

PODRÓŻUJEMY - Targi Książki Kulinarnej

W weekend 19-21 lipca w Centrum Sztuki Współczesnej w Warszawie odbędą się 7. Targi Książki Kulinarnej. Motywem przewodnim targów będzie podróżowanie ze smakiem.

Ryba od głowy do ogona według Michela Moran

Michel Moran poprowadzi cykl warsztatów w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. Pierwsze spotkanie poświęcone będzie daniom z ryb przygotowanym zgodnie z filozofią zero waste.

Poland Sushi Cup 2019

Już w najbliższą sobotę w Warszawie odbędzie się pierwsza edycja Poland Sushi Cup, konkursu, który wyłoni najlepszych mistrzów sushi w kraju. Zwycięzca będzie treprezentować Polskę podczas światowego finału najbardziej prestiżowego konkursu sushi na świecie - World Sushi Cup 2019 w Tokio!

TABASCO® i Kikkoman na CJG24 Festival 2019

Głodni wrażeń na czerwcowy weekend? Znane marki, kultowych sosów TABASCO® i naturalnie warzonych sosów sojowych i marynat Kikkoman mają dla Was coś specjalnego. W piątek i sobotę, 14 i 15 czerwca zapraszają do strefy chillout na Co Jest Grane24 Festival 2019 w Parku Ujazdowskim w Warszawie.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej