x

Films for Food Festival w Warszawie

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    04.06.2019

Pierwsza edycja festiwalu najciekawszych filmów dokumentalnych o jedzeniu z ostatnich lat odbędzie się w stolicy w ostatni weekend czerwca. W programie cztery polskie premiery kinowe.

Wśród premier znalazły się filmy: „Bihar Dok - kuchnia Basków" o kulinarno-artystycznym projekcie studentów Basque Culinary Center zrealizowanym w hołdzie dla najlepszych baskijskich szefów kuchni, „Bracia Roca na tureckim szlaku” i „Dziennik braci Roca: Szkocja" przedstawiające podróż słynnych braci Roca szlakiem tureckich i szkockich tradycji kulinarnych oraz „Pomidory i Wagner” – opowieść o tym, jak uprawiane ekologicznie pomidory zmieniają społeczność pewnej greckiej wioski.
W programie również trzy warszawskie premiery dokumentów: „W poszukiwaniu umami” o światowej sławy szefach, takich jak Dani Garcia czy Nobu Matsuhisa, „Wino we krwi”  o korzeniach gruzińskiego winiarstwa oraz współprodukowanego w Polsce filmu „Fateicz i morze” ze zdjęciami Krystiana Matyska.
W repertuarze nie zabraknie filmu zaangażowanego społecznie. Będą to „Żniwa” – dokument poruszający problem wyzysku hinduskich emigrantów pracujących na polach uprawnych we Włoszech. A dla fanów najmłodszego szefa kuchni na świecie, który rok temu otworzył własną restaurację w Nowym Jorku – film „Chef Flynn”.
Wszystkie projekcje odbędą się w Kinie Muranów. Seansom towarzyszyć będą spotkania ze specjalistami z branży oraz degustacje i inspirowane filmami kolacje w stołecznych restauracjach. Przygotują je Robert Trzópek w restauracji Bez Gwiazdek, Bartosz Lisek w Lokalu na Rybę, Trisno Hamid w restauracji MOD, Kręgliccy Restauracje i Catering. Wydarzeniem towarzyszącym będzie pokaz inaugurujący cykl Kulinarnego Kina Letniego w Hali Koszyki połączony z kolacją w Comfort Food Studio – 29 czerwca o 20.
Festiwal rozpocznie się w czwartek, 27 czerwca i potrwa do niedzieli, 30 czerwca.
– Mam nadzieję, że na spotkamy na nim wszystkich, których interesuje film dokumentalny, społeczny wymiar kulinariów, a także po prostu gotowanie czy nowinki ze świata gastronomii – mówi Lucyna Zembowicz z Films for Food, firmy organizującej imprezę1.

Szczegóły na temat programu oraz sprzedaż biletów tutaj      

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej