x

Films for Food Festival w Warszawie

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium

Pierwsza edycja festiwalu najciekawszych filmów dokumentalnych o jedzeniu z ostatnich lat odbędzie się w stolicy w ostatni weekend czerwca. W programie cztery polskie premiery kinowe.

Wśród premier znalazły się filmy: „Bihar Dok - kuchnia Basków" o kulinarno-artystycznym projekcie studentów Basque Culinary Center zrealizowanym w hołdzie dla najlepszych baskijskich szefów kuchni, „Bracia Roca na tureckim szlaku” i „Dziennik braci Roca: Szkocja" przedstawiające podróż słynnych braci Roca szlakiem tureckich i szkockich tradycji kulinarnych oraz „Pomidory i Wagner” – opowieść o tym, jak uprawiane ekologicznie pomidory zmieniają społeczność pewnej greckiej wioski.
W programie również trzy warszawskie premiery dokumentów: „W poszukiwaniu umami” o światowej sławy szefach, takich jak Dani Garcia czy Nobu Matsuhisa, „Wino we krwi”  o korzeniach gruzińskiego winiarstwa oraz współprodukowanego w Polsce filmu „Fateicz i morze” ze zdjęciami Krystiana Matyska.
W repertuarze nie zabraknie filmu zaangażowanego społecznie. Będą to „Żniwa” – dokument poruszający problem wyzysku hinduskich emigrantów pracujących na polach uprawnych we Włoszech. A dla fanów najmłodszego szefa kuchni na świecie, który rok temu otworzył własną restaurację w Nowym Jorku – film „Chef Flynn”.
Wszystkie projekcje odbędą się w Kinie Muranów. Seansom towarzyszyć będą spotkania ze specjalistami z branży oraz degustacje i inspirowane filmami kolacje w stołecznych restauracjach. Przygotują je Robert Trzópek w restauracji Bez Gwiazdek, Bartosz Lisek w Lokalu na Rybę, Trisno Hamid w restauracji MOD, Kręgliccy Restauracje i Catering. Wydarzeniem towarzyszącym będzie pokaz inaugurujący cykl Kulinarnego Kina Letniego w Hali Koszyki połączony z kolacją w Comfort Food Studio – 29 czerwca o 20.
Festiwal rozpocznie się w czwartek, 27 czerwca i potrwa do niedzieli, 30 czerwca.
– Mam nadzieję, że na spotkamy na nim wszystkich, których interesuje film dokumentalny, społeczny wymiar kulinariów, a także po prostu gotowanie czy nowinki ze świata gastronomii – mówi Lucyna Zembowicz z Films for Food, firmy organizującej imprezę1.

Szczegóły na temat programu oraz sprzedaż biletów tutaj      

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej