W KUCHNI TRZEBA KREOWAĆ RÓWNIEŻ EMOCJE
Kategoria: Ludzie

Marka S. Pellegrino postawiła na promocję młodych szefów kuchni, ponieważ wierzy, że mają oni szansę zbudować lepsze jutro - nie tylko w kuchni. O kulisach konkursu S. Pellegrino Young Chef oraz o tym, czy warto w nim wystartować, w rozmowie z "Food Service" opowiada Marcin Popielarz.

Foto: Agnieszka Murak
Foto: Agnieszka Murak
„Food Service”: W konkursie S. Pellegrino Young Chef 2018 nie tylko okazałeś się najlepszy spośród kucharzy z Europy Wschodniej, ale trafiłeś też do trójki finalistów. Jakie to uczucie zajść tak wysoko?
Marcin Popielarz: Żałuję, że nie udało mi się wygrać! Jednak drugie miejsce to także ogromny sukces, gdyż pozostali uczestnicy reprezentowali bardzo wysoki poziom.

Każdy konkurs kulinarny ma swoją specyfikę. Jak wyglądała droga do finału w S. Pellegrino Young Chef?
Najpierw były eliminacje korespondencyjne – bardzo szczegółowe. Liczyła się w nich przede wszystkim osobowość zawodowa, zdobyte doświadczenie. Kolejnym etapem był półfinał, w którym współzawodniczyłem z dziewięcioma innymi szefami z Europy Wschodniej. Przed finałem w Mediolanie długo jeszcze pracowałem nad doskonaleniem prezentacji dania. Ta praca się opłaciła, bo na finał jechałem doskonale przygotowany.

Czy możesz zdradzić nieco zza kulis konkursu? Co dzieje się na jego zapleczu, jak wygląda uczestnictwo w finale od kuchni?
Wszyscy uczestnicy są bardzo skupieni na swoich daniach, na tym, co będą prezentować. Jest jednak trochę czasu, żeby się wzajemnie poznać. To wspaniałe doświadczenie, bo mogłem porozmawiać z osobami ze wszystkich stron świata, których w innych okolicznościach pewnie nie miałbym okazji spotkać. Poza uczestnikami konkursu są jeszcze ich mentorzy, czyli szefowie uznani za najlepszych w danym regionie. W sumie reprezentowali około 25 gwiazdek Michelin. Praca obok takich ludzi motywuje, bo można zobaczyć, że oni są tacy sami jak my, a swoją pozycję osiągnęli w dużej mierze dzięki ciężkiej, codziennej pracy. To daje nadzieję, że kiedyś będzie można stanąć w tym samym szeregu co oni.

A jakie są kryteria oceny dań konkursowych? Co jurorzy biorą pod uwagę?
Przede wszystkim liczą się umiejętności kulinarne oraz kreatywność. Trzeba mieć opanowany warsztat kucharski, znać różne techniki i ich zastosowanie, pracować czysto. To wszystko cechy dobrego kucharza, bez których trudno myśleć o starcie w konkursie. Jednak żeby zajść dalej, niezbędne są jeszcze jasno sprecyzowana filozofia, która stoi za prezentowaną potrawą, oraz umiejętność przekazania publiczności i jurorom emocji związanych z daniem. Dlatego liczy się też biegła znajomość języka angielskiego.

Czy uczestnictwo w konkursie pomogło ci w karierze zawodowej?
Już przed startem w konkursie zarówno ja, jak i restauracja Biały Królik mieliśmy ugruntowaną pozycję na polskim rynku gastronomicznym, jednak możliwość zaprezentowania się na arenie międzynarodowej oraz osiągnięcie sukcesu, jakim było dotarcie do finału, otworzyło szansę na nowe ciekawe współprace za granicą. Mimo tego nie wyobrażam sobie gotowania w innym kraju oraz poza moim ukochanym regionem północnym.

A co dał konkurs tobie osobiście? Co wniósł w twoje pozazawodowe życie?
Po konkursie mój syn ogłosił w przedszkolu, że jego tata gotuje lepiej niż Magda Gessler! A tak na serio – na pewno stałem się bardziej rozpoznawalny poza środowiskiem związanym z gastronomią.

Co chciałbyś przekazać kolejnym młodym szefom, którzy mieliby ambicje wystartowania w konkursie S. Pellegrino Young Chef 2020? Czy uważasz, że warto wziąć w nim udział?
Uważam, że zawsze warto mierzyć wysoko. Do startu w konkursie zachęcam szczególnie osoby, które specjalizują się w rodzimej kuchni, a za cel stawiają sobie odkrywanie jej na nowo i reinterpretowanie. W kolejnej edycji konkursu Polska startować będzie w mocnym regionie Europy Środkowej i jeśli nasz reprezentant, w co szczerze wierzę, przejdzie pomyślnie eliminacje półfinałowe w Berlinie, będę trzymał kciuki za jego sukces.

Ruszyły zgłoszenia do nowej edycji konkursu S. Pellegrino Young Chef. Młodzi kucharze mogą aplikować do 30 kwietnia na stronie www.sanpellegrino.com.

Autor tekstu: Michał Matuszak
Zobacz także
Maciej Mazur Barmanem Roku World Class

Po raz pierwszy w historii, tytuł Barmana Roku World Class Poland zdobył reprezentant Krakowa - Maciej Mazur. Do tej pory dominację w krajowych finałach utrzymywali barmani ze stolicy. Zwycięzca wyjedzie na światowe finały w Szkocji.

Michał Gniadek nowym szefem kuchni restauracji Zoni

Zwolnione przez Aleksandra Barona stanowisko szefa kuchni w restauracji Zoni obejmuje Michał Gniadek, utalentowany i utytułowany kucharz młodego pokolenia.

Bogdan Gałązka: orkisz niejedno ma imię

O orkiszu i kuchni średniowiecznej rozmawiamy z Bogdanem Gałązką, ekspertem marki Orkisz, szefem kuchni Gothic Restaurant na Zamku w Malborku, doktorantem UMK w Toruniu piszącym rozprawę pod kierunkiem profesora Jarosława Dumanowskiego o kuchni Jana Szyttlera.

KULINARNO-ARTYSTYCZNY SPEKTAKL

Po 300 latach do warszawskiego pałacu Na Wyspie w Łazienkach wracają Obiady Czwartkowe. Kiedyś wydarzenie dla elit i arystokracji, dzisiaj ma szansę zgromadzić wokół siebie osobistości z całego świata. O łączeniu kulinariów, muzyki i malarstwa rozmawiamy z organizatorami.

NIE ZAWSZE CHODZI O FINE DINING

Na świecie jest wiele miejsc, w których można świetnie zjeść. A my chcemy o nich opowiedzieć innym. Pizza też może być wspaniała, kebab też może być wspaniały. Nie zawsze chodzi o fine dining - mówi nam Joe Warwick, pomysłodawca i twórca The World Restaurant Awards.

Mała restauracja z wielkimi marzeniami

O roli szefów kuchni we współczesnym świecie, o idei #RespectFood oraz o tym, co jest obecnie naprawdę ważne w gotowaniu, opowiedział nam Massimo Bottura, szef trzygwiazdkowej restauracji Osteria Francescana.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej