x

WIOSENNA EDYCJA RESTAURANT WEEK

Kategoria: Wydarzenia - otwarte

Około 400 restauracji z 35 polskich miast weźmie udział w wiosennej odsłonie Restaurant Week. Festiwal organizowany jest od 3 do 17 kwietnia, tym razem pod hasłem #SzanujJedzenie.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Część restauracji przygotowała specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero waste. W ten sposób Restaurant Week przyłącza się do wiodących inicjatyw promujących świadomą konsumpcję oraz systemowe ograniczenie zjawiska marnowania żywności. Sama formuła festiwalu również odbywa się w duchu zero waste. Podczas imprezy restauratorzy nie marnują żywności, ponieważ dzięki internetowej rezerwacji miejsc i menu przez gości festiwalu – mogą dokładnie zaplanować liczbę i rodzaj przygotowywanych dań.

Podczas kwietniowej edycji Restaurant Week organizatorzy spodziewają się nawet 100 tysięcy gości. Odwiedzą oni restauracje m.in. w Warszawie, Krakowie, Trójmieście, Wrocławiu, Poznaniu, na Śląsku, w Lubelskiem, Łodzi, Szczecinie, Białymstoku, Rzeszowie czy na Podhalu. Na festiwalowej scenie zadebiutują m.in. Mokolove, Tel Aviv Urban Food, The Cool Cat TR i Żywa Kuchnia.

Goście będą mieli szansę wygrać dwuosobowy rejs LOT-em do Włoch oraz dwuosobową kolację w Osteria Francescana, najbardziej obleganej restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin. Jej właścicielem i szefem kuchni jest Massimo Bottura, również promujący ideę #RespectFood.

Rezerwacje stolików i menu na stronie www.RestaurantWeek.pl.

„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kiedy Amerykanin spotkał Szkota

Na początku kwietnia tego roku, w Teatrze Kamienica w Warszawie, odbyło się niezwykłe spotkanie, w trakcie którego goście spotkania mieli okazję odbyć niezwykłą podróż po świecie amerykańskiej i szkockiej whisky.

KUKBUK POLECA PO RAZ TRZECI

"Kukbuk Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny Kukbuk godnym zaufania producentom za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

Rusza Nocna Zmiana - pierwszy krakowski market nocny

Nocna Zmiana to pierwszy pop-up’owy nocny market w Krakowie, który przez 7 letnich weekendów zagości z pysznym street food, rzemieślniczymi napojami oraz muzyką w ogrodzie na tyłach Hali 100-lecia Cracovii.

KULINARNY TALENT 2019 JUŻ NIEBAWEM

11. edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy Kulinarny Talent 2019 odbędzie się podczas targów Euro Gastro 28 marca o godz. 11.00 w Warsaw Ptak Expo. To prestiżowy konkurs pozwalający odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe uczniów kierunków gastronomicznych.

Restauracja Przyjazna Dzieciom

Każdy rodzic wie, że znalezienie w restauracji smacznego, ale i ciekawego posiłku dla malucha, może czasem stanowić wyzwanie. Aby ułatwić życie wszystkim, którzy chcą zabrać najmłodszych do restauracji, powstał program Restauracja Przyjazna Dzieciom.

Akademia Smaku Sokołów o niemarnowaniu żywności

Marnowanie żywności i innych ważnych zasobów naturalnych jest dziś problemem o znaczeniu globalnym. Akademia Smaku Sokołów po raz kolejny poruszyła temat Zero Waste, organizując we Wrocławiu warsztaty kulinarne poświęcone temu zagadnieniu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej