x

WIOSENNA EDYCJA RESTAURANT WEEK

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    25.03.2019

Około 400 restauracji z 35 polskich miast weźmie udział w wiosennej odsłonie Restaurant Week. Festiwal organizowany jest od 3 do 17 kwietnia, tym razem pod hasłem #SzanujJedzenie.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Część restauracji przygotowała specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero waste. W ten sposób Restaurant Week przyłącza się do wiodących inicjatyw promujących świadomą konsumpcję oraz systemowe ograniczenie zjawiska marnowania żywności. Sama formuła festiwalu również odbywa się w duchu zero waste. Podczas imprezy restauratorzy nie marnują żywności, ponieważ dzięki internetowej rezerwacji miejsc i menu przez gości festiwalu – mogą dokładnie zaplanować liczbę i rodzaj przygotowywanych dań.

Podczas kwietniowej edycji Restaurant Week organizatorzy spodziewają się nawet 100 tysięcy gości. Odwiedzą oni restauracje m.in. w Warszawie, Krakowie, Trójmieście, Wrocławiu, Poznaniu, na Śląsku, w Lubelskiem, Łodzi, Szczecinie, Białymstoku, Rzeszowie czy na Podhalu. Na festiwalowej scenie zadebiutują m.in. Mokolove, Tel Aviv Urban Food, The Cool Cat TR i Żywa Kuchnia.

Goście będą mieli szansę wygrać dwuosobowy rejs LOT-em do Włoch oraz dwuosobową kolację w Osteria Francescana, najbardziej obleganej restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin. Jej właścicielem i szefem kuchni jest Massimo Bottura, również promujący ideę #RespectFood.

Rezerwacje stolików i menu na stronie www.RestaurantWeek.pl.

„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Deser charytatywny w Lourse Warszawa

Już po raz drugi Cukiernia Lourse Warszawa została partnerem Kampanii na rzecz Walki z Rakiem Piersi Estée Lauder Companies.

Smacznie na Festiwalu Grilla w Zakopanem

1 sierpnia przy wiatach grillowych kompleksu Nosalowy Dwór Resort & SPA w Zakopanem odbył się Festiwal Grilla 2020. W trakcie imprezy zaprezentowano różne metody grillowania: węglowe, gazowe, elektryczne.

#ŚwiętujŚwięta. Rusza kolejna edycja Delivery Week

Rozpoczyna się kolejne Delivery Week. Tym razem, w ramach imprezy najlepsi szefowie kuchni zaprezentują swoje popisowe dania świąteczne. Będziemy mogli zamówić je najpierw w Warszawie, potem dołączą Kraków, Łódź czy Szczecin.

AGENDA INSPIRACJI

Zagraniczne kongresy gastronomiczne są doskonałą okazją do nawiązywania nowych ciekawych kontaktów oraz do poszukiwania inspiracji. Podsuwamy kilka wskazówek na przyszłoroczne wyjazdy.

Żydowskie jedzenie - zapomnienie czy powrót?

25 października o 18:00 Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN i Menora InfoPunkt zapraszają do dyskusji nad kuchnią żydowską. Z kolei 27 października o 19:30 organizatorzy zapraszają na kolację do Restauracji Besamim w Muzeum POLIN. Przygotują ją: Liz Alpern i Jeffrey Yoskowitz i Aleksander Baron.

ZBLIŻAJĄ SIĘ I TARGI GASTRONOMICZNO-HOTELARSKIE PYSZNA POLSKA

Wydarzenie sygnowane przez Magdę Gessler odbędzie się w dniach 2-4 czerwca 2017 w Hali Stulecia we Wrocławiu. Hasło tegorocznej imprezy to "Nawigacja po gastronomicznej i hotelarskiej mapie Polski".

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej