x

KULINARNY TALENT 2019 JUŻ NIEBAWEM

Kategoria: Wydarzenia - otwarte

11. edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy Kulinarny Talent 2019 odbędzie się podczas targów Euro Gastro 28 marca o godz. 11.00 w Warsaw Ptak Expo. To prestiżowy konkurs pozwalający odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe uczniów kierunków gastronomicznych.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Zadaniem uczestników jest przygotowanie ciekawych, oryginalnych w smaku, a zarazem eleganckich i wykwintnych dań, które zachwycą jurorów. Konkurs poprowadzą prezenter Krzysztof Ibisz oraz gospodarz imprezy – Robert Sowa. Kulinarny Talent 2019 wybiorą dwa składy jurorskie – jury profesjonalne składające się ze znanych autorytetów kulinarnych (w tym roku będą to m.in. szefowie: Jerzy Pasikowski, Wojciech Harapakiewicz, Marcin Budynek) oraz jury gwiazd (w którym zasiądą m.in. Daria Ładocha oraz David Gaboriaud). Oceniane będą m.in.: mis en place, techniki kulinarne oraz smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę goście restauracji.

W tegorocznej edycji wystąpi 12 finalistów wyłonionych przez Roberta Sowę i firmę Prymat podczas warsztatów organizowanych w szkołach gastronomicznych na terenie całej Polski w ramach projektu „Przygotowanie do kariery”:
• Emil Kasprzycki, Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach,
• Julia Jarocka, Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku,
• Julia Stanik, Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu,
• Serhii Harasiuk, Zespół Szkół nr 2 im. Aleksandra Świętochowskiego w Łukowie,
• Wiktoria Smoleń, Zespół Szkół Zawodowych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Pustkowie-Osiedlu,
• Kamil Wróżek, Zespół Szkół Zawodowych im. św. Jadwigi Królowej w Bieczu,
• Marlena Niźnikiewicz, Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie,
• Natalia Szymańska, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu,
• Daiwa Suszczewicz, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach,
• Magdalena Marszałek, Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu,
• Patryk Mysiura, Zespół Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Pniewach,
• Kinga Piotrowska, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.

Zgodnie z regulaminem konkursu każdy z uczestników będzie musiał wykorzystać do przygotowania dania kilka obowiązkowych produktów zapewnionych przez mecenasów i sponsorów imprezy.  

„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

BETWEEN KITCHEN & DINING ROOM

W dniach 18-19 listopada w Hali Koszyki w Warszawie odbyła się druga edycja targów. W ramach wydarzenia ofertę zaprezentowały firmy produkujące ceramikę, naczynia, małe AGD, akcesoria dekoracyjne oraz artykuły spożywcze.

PODSUMOWANIE RESTAURANT WEEK

W 378 najlepszych restauracjach i 30 miastach w całej Polsce przy wspólnym stole spotkało się 90 tys. osób - tak wyglądała kolejna edycja RW pod hasłem "Emocje na talerzach". Wyniki plebiscytu gości wiosennej edycji festiwalu zostały ogłoszone 17 maja br. na konferencji online.

Akademia Smaku Sokołów o niemarnowaniu żywności

Marnowanie żywności i innych ważnych zasobów naturalnych jest dziś problemem o znaczeniu globalnym. Akademia Smaku Sokołów po raz kolejny poruszyła temat Zero Waste, organizując we Wrocławiu warsztaty kulinarne poświęcone temu zagadnieniu.

CZWARTA EDYCJA FINE DINING WEEK

Kolejna edycja festiwalu odbędzie się w dniach 7-18 lutego 2018 r. w czterech miastach: w Warszawie, Poznaniu, we Wrocławiu oraz w Krakowie.

Kolacja Charytwatywna w Poznaniu

Już 6. kwietnia o 19:00 w restauracji Figa odbędzie się kolacja charytatywna z okazji 10-lecia DRUŻYNA SZPIKU.

Żydowskie jedzenie - zapomnienie czy powrót?

25 października o 18:00 Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN i Menora InfoPunkt zapraszają do dyskusji nad kuchnią żydowską. Z kolei 27 października o 19:30 organizatorzy zapraszają na kolację do Restauracji Besamim w Muzeum POLIN. Przygotują ją: Liz Alpern i Jeffrey Yoskowitz i Aleksander Baron.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej