x

KULINARNY TALENT 2019 JUŻ NIEBAWEM

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    25.03.2019

11. edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy Kulinarny Talent 2019 odbędzie się podczas targów Euro Gastro 28 marca o godz. 11.00 w Warsaw Ptak Expo. To prestiżowy konkurs pozwalający odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe uczniów kierunków gastronomicznych.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Zadaniem uczestników jest przygotowanie ciekawych, oryginalnych w smaku, a zarazem eleganckich i wykwintnych dań, które zachwycą jurorów. Konkurs poprowadzą prezenter Krzysztof Ibisz oraz gospodarz imprezy – Robert Sowa. Kulinarny Talent 2019 wybiorą dwa składy jurorskie – jury profesjonalne składające się ze znanych autorytetów kulinarnych (w tym roku będą to m.in. szefowie: Jerzy Pasikowski, Wojciech Harapakiewicz, Marcin Budynek) oraz jury gwiazd (w którym zasiądą m.in. Daria Ładocha oraz David Gaboriaud). Oceniane będą m.in.: mis en place, techniki kulinarne oraz smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę goście restauracji.

W tegorocznej edycji wystąpi 12 finalistów wyłonionych przez Roberta Sowę i firmę Prymat podczas warsztatów organizowanych w szkołach gastronomicznych na terenie całej Polski w ramach projektu „Przygotowanie do kariery”:
• Emil Kasprzycki, Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach,
• Julia Jarocka, Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku,
• Julia Stanik, Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu,
• Serhii Harasiuk, Zespół Szkół nr 2 im. Aleksandra Świętochowskiego w Łukowie,
• Wiktoria Smoleń, Zespół Szkół Zawodowych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Pustkowie-Osiedlu,
• Kamil Wróżek, Zespół Szkół Zawodowych im. św. Jadwigi Królowej w Bieczu,
• Marlena Niźnikiewicz, Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie,
• Natalia Szymańska, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu,
• Daiwa Suszczewicz, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach,
• Magdalena Marszałek, Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu,
• Patryk Mysiura, Zespół Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Pniewach,
• Kinga Piotrowska, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.

Zgodnie z regulaminem konkursu każdy z uczestników będzie musiał wykorzystać do przygotowania dania kilka obowiązkowych produktów zapewnionych przez mecenasów i sponsorów imprezy.  

„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

1. edycja Warsaw Bubbles Day

To jedyny w Polsce festiwal promujący kulturę szampańską i prezentujący bogactwo szampańskich bąbelków. Wydarzenie odbędzie się już 22. września w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie.

Parlament Europejski: roślinny burger jest OK, a roślinny "nabiał" - nie

Parlament Europejski nie przychylił się do postulatów branży mięsnej i odrzucił projekt zakazu używania określeń "burger" czy "kiełbaski" w odniesieniu do produktów roślinnych. Zaostrzył jednak kurs wobec nabiału.

REKORDOWA EDYCJA FESTIWALU RESTAURANT WEEK!

Za nami absolutnie rekordowa edycja największego wydarzenia kulinarnego w Polsce. Wzięło w nim udział aż 85 tysięcy Gości w 36 miastach. Odwiedzili prawie 400 restauracji, pośród których znalazła się rekordowa liczba prawie 100 debiutantów.

Festiwalowy Fine Dining

W dniach 29 sierpnia - 9 września 2018 r. odbędzie się piąta edycja Fine Dining Week. Festiwal poświęcony jest polskiej sztuce restauracyjnej. Pięciodaniowe doświadczenie restauracyjne można zarezerwować na stronie www.FineDiningWeek.pl w festiwalowej cenie 119 zł.

Darmowy e-book za wcześniejszą rezerwację na Restaurant Week

Goście, którzy wykupią wcześniejszą rezerwację na Festiwal Restaurant Week, który odbędzie się w pierwszym bezpiecznym terminie, już teraz dostaną w prezencie e-book "Najlepsze PRZEPISY najlepszych RESTAURACJI".

Wódka i owoce - szlachetna para

Moda na parowanie alkoholi i jedzenia zatacza coraz szersze kręgi. Tym razem w DOM WÓDKI - Restauracja Elixir odbył się lunch połączony z prelekcją na temat wódek owocowych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej