KULINARNY TALENT 2019 JUŻ NIEBAWEM
Kategoria: Wydarzenia - otwarte

11. edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy Kulinarny Talent 2019 odbędzie się podczas targów Euro Gastro 28 marca o godz. 11.00 w Warsaw Ptak Expo. To prestiżowy konkurs pozwalający odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe uczniów kierunków gastronomicznych.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Zadaniem uczestników jest przygotowanie ciekawych, oryginalnych w smaku, a zarazem eleganckich i wykwintnych dań, które zachwycą jurorów. Konkurs poprowadzą prezenter Krzysztof Ibisz oraz gospodarz imprezy – Robert Sowa. Kulinarny Talent 2019 wybiorą dwa składy jurorskie – jury profesjonalne składające się ze znanych autorytetów kulinarnych (w tym roku będą to m.in. szefowie: Jerzy Pasikowski, Wojciech Harapakiewicz, Marcin Budynek) oraz jury gwiazd (w którym zasiądą m.in. Daria Ładocha oraz David Gaboriaud). Oceniane będą m.in.: mis en place, techniki kulinarne oraz smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę goście restauracji.

W tegorocznej edycji wystąpi 12 finalistów wyłonionych przez Roberta Sowę i firmę Prymat podczas warsztatów organizowanych w szkołach gastronomicznych na terenie całej Polski w ramach projektu „Przygotowanie do kariery”:
• Emil Kasprzycki, Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach,
• Julia Jarocka, Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku,
• Julia Stanik, Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu,
• Serhii Harasiuk, Zespół Szkół nr 2 im. Aleksandra Świętochowskiego w Łukowie,
• Wiktoria Smoleń, Zespół Szkół Zawodowych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Pustkowie-Osiedlu,
• Kamil Wróżek, Zespół Szkół Zawodowych im. św. Jadwigi Królowej w Bieczu,
• Marlena Niźnikiewicz, Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie,
• Natalia Szymańska, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu,
• Daiwa Suszczewicz, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach,
• Magdalena Marszałek, Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu,
• Patryk Mysiura, Zespół Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Pniewach,
• Kinga Piotrowska, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.

Zgodnie z regulaminem konkursu każdy z uczestników będzie musiał wykorzystać do przygotowania dania kilka obowiązkowych produktów zapewnionych przez mecenasów i sponsorów imprezy.  

„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Kiedy Amerykanin spotkał Szkota

Na początku kwietnia tego roku, w Teatrze Kamienica w Warszawie, odbyło się niezwykłe spotkanie, w trakcie którego goście spotkania mieli okazję odbyć niezwykłą podróż po świecie amerykańskiej i szkockiej whisky.

Odkrywanie dziedzictwa gastronomicznego Europy Środkowej

Ruszył program, w ramach którego pięć miast z Europy Środkowej wybrało swoje lokalne produkty gastronomiczne oraz zaplanowało działania pilotażowe w celu ich promowania.

Trendy w turystyce kulinarnej pod lupą ekspertów

Kim jest współczesny turysta kulinarny? Jakie są jego potrzeby? Jak budować jego świadomość i wiedzę? Nad tymi zagadnieniami debatowali eksperci IV konferencji "Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń", organizowanej przez Szkołę Główną Turystyki i Hotelarstwa Vistula.

Wilanowski projekt kulinarny z Nagrodą Europa Nostra 2019!

"Miejsce przy królewskim stole", projekt Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie realizowany w Villi Intrata znalazł się wśród zwycięzców Nagród Dziedzictwa Europejskiego - Nagród Europa Nostra 2019. Jury doceniło warsztaty, pokazy i konferencje naukowe związane z rekonstrukcją staropolskich przepi

Sezon grillowy z TABASCO i Kikkoman

TABASCO® i Kikkoman zapraszają na oficjalne otwarcie sezonu grillowego. Do wspólnego grillowania można dołączyć w Czeladzi w trakcie finału VII mistrzostw Polski Saunmistrzów.

Wspólny stół obejmujący całą Polskę

4 czerwca obchodzić będziemy 30 rocznicę pierwszych wolnych wyborów po II wojnie światowej. Z tej okazji dziennikarka Katarzyna Bosacka stworzyła ogólnopolską akcję "Menu Wolności". Celem jest wspólne, radosne świętowanie daty, która przyniosła wolność w Polsce.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej