x

PINK LOBSTER PONOWNIE ZWYCIĘŻA!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Za nami 17. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’art de la cuisine Martell, która była pod wieloma względami wyjątkowa. Tegoroczny konkurs odbył się w weekend, 1-3 marca na Zamku w Rynie. Do udziału zgłosiło się 55 drużyn, z których jury wybrało 15 finalistów.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Wraz z ubiegłorocznymi zwycięzcami w sobotę, 2 marca, wystartowali oni w kulinarnej rywalizacji. Motywem przewodnim konkursu był kurczak sielski − każda z drużyn miała godzinę na przygotowanie i wyserwowanie 12 talerzy z daniem z kurczaka. Dodatkowo musiał je uzupełniać składnik charakterystyczny dla regionu, który reprezentowała drużyna. Przygotowane potrawy musiały też harmonizować się z wybranym koniakiem Martell. Pierwszy raz w historii konkursu ubiegłorocznym zwycięzcom udało się obronić tytuł! I miejsce zajęli Jarosław Owczarczyk i Robert Branicki z warszawskiej restauracji Pink Lobster. Drugie miejsce przypadło Wiktorowi Wielgusowi i Karolowi Kaszlewiczowi reprezentującym Nicolaus Hotel & Culinary z Torunia, a trzecia nagroda powędrowała do Radosława Gierałtowskiego i Viktora Soliara z gdańskiej restauracji Szafarnia 10.

Kolejną niespodzianką konkursu była nagroda specjalna przewodniczącego jury degustacyjnego Andrei Camastry, szefa kuchni warszawskiej restauracji Senses (gwiazdka Michelin). Za wyjątkowy smak dania nagrodził on Angelikę Kowalik i Łukasza Wajdę z restauracji Pod Nosem w Krakowie. Nagrodzony zespół będzie miał okazję zjeść wyjątkową kolację w restauracji Senses (największe menu degustacyjne z wine pairingiem), a przede wszystkim poznać nowe techniki i doskonalić swoje umiejętności w trakcie stażu u szefa Camastry.

Jury Koneserów Smaku i Koniaku, w którym zasiedli m.in. scenarzysta i felietonista Andrzej Saramonowicz, fotografka Izabela Urbaniak, szef kuchni Jan Kuroń, wiceprezes Wyborowa Pernod Ricard Andrzej Szumowski oraz Cellar Master Maison Martell Christophe Valtaud najbardziej docenili danie Macieja Małeckiego i Marcina Nowaka z Brasserie Warszawska.

„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Uczniowie z Torunia zwyciężyli w trzeciej edycji konkursu Wyzwanie MAKRO Chefa

Celem organizowanego przez MAKRO konkursu jest promowanie polskiej kuchni historycznej oraz produktów marek własnych, w tym MAKRO Chef, linii wysokiej jakości składników lokalnego pochodzenia.

WSZYSTKIE SMAKI GASTRONOMII

Blisko 3 tys. porcji degustacyjnych, 21 godzin pokazów kulinarnych i tysiące odwiedzających - to bilans udziału Selgros i Transgourmet w XXI edycji targów Euro Gastro w Warszawie, które odbyły się 5-7 kwietnia br.

Szef dla Młodych Talentów

Rozpoczęła się druga edycja programu edukacyjnego prowadzonego przez sieć hurtowni Makro Polska. W nowym cyklu odbyły się już dwa Miksery Kulinarne w Akademii Inspiracji Makro w Warszawie.

EXPO SWEET 2019

Już 17 lutego po raz 11 odbędą się targi Expo Sweet, największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej. W programie tegorocznych targów zaplanowano Mistrzostwa Polski w Dekoracji Tortów oraz w Przygotowaniu Deserów.

SZEF PRZYSZŁOŚCI

Szef kuchni Water & Wine, konceptu działającego przy rozlewni Cisowianka Perlage w Drzewcach, otrzymał nagrodę od Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej - Chef D'Avenir (Szef Przyszłości).

Żołądkowa de Luxe pobiła rekord świata na Największy Toast Pod Ramię

18 października w krakowskim klubie Studio odbyło się wydarzenie bez precedensu. 1373 osób spotkało się w jednym miejscu o jednym czasie, żeby pobić rekord na Największy Toast Pod Ramię. Tym samym Żołądkowa de Luxe ustanowiła najlepszy w historii wynik i trafiła do księgi rekordów Guinnessa.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej