x

PINK LOBSTER PONOWNIE ZWYCIĘŻA!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    25.03.2019

Za nami 17. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’art de la cuisine Martell, która była pod wieloma względami wyjątkowa. Tegoroczny konkurs odbył się w weekend, 1-3 marca na Zamku w Rynie. Do udziału zgłosiło się 55 drużyn, z których jury wybrało 15 finalistów.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Wraz z ubiegłorocznymi zwycięzcami w sobotę, 2 marca, wystartowali oni w kulinarnej rywalizacji. Motywem przewodnim konkursu był kurczak sielski − każda z drużyn miała godzinę na przygotowanie i wyserwowanie 12 talerzy z daniem z kurczaka. Dodatkowo musiał je uzupełniać składnik charakterystyczny dla regionu, który reprezentowała drużyna. Przygotowane potrawy musiały też harmonizować się z wybranym koniakiem Martell. Pierwszy raz w historii konkursu ubiegłorocznym zwycięzcom udało się obronić tytuł! I miejsce zajęli Jarosław Owczarczyk i Robert Branicki z warszawskiej restauracji Pink Lobster. Drugie miejsce przypadło Wiktorowi Wielgusowi i Karolowi Kaszlewiczowi reprezentującym Nicolaus Hotel & Culinary z Torunia, a trzecia nagroda powędrowała do Radosława Gierałtowskiego i Viktora Soliara z gdańskiej restauracji Szafarnia 10.

Kolejną niespodzianką konkursu była nagroda specjalna przewodniczącego jury degustacyjnego Andrei Camastry, szefa kuchni warszawskiej restauracji Senses (gwiazdka Michelin). Za wyjątkowy smak dania nagrodził on Angelikę Kowalik i Łukasza Wajdę z restauracji Pod Nosem w Krakowie. Nagrodzony zespół będzie miał okazję zjeść wyjątkową kolację w restauracji Senses (największe menu degustacyjne z wine pairingiem), a przede wszystkim poznać nowe techniki i doskonalić swoje umiejętności w trakcie stażu u szefa Camastry.

Jury Koneserów Smaku i Koniaku, w którym zasiedli m.in. scenarzysta i felietonista Andrzej Saramonowicz, fotografka Izabela Urbaniak, szef kuchni Jan Kuroń, wiceprezes Wyborowa Pernod Ricard Andrzej Szumowski oraz Cellar Master Maison Martell Christophe Valtaud najbardziej docenili danie Macieja Małeckiego i Marcina Nowaka z Brasserie Warszawska.

„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Po godzinach

Chefs after hours to cykl spotkań edukacyjnych dla szefów kuchni, młodych kucharzy i dziennikarzy kulinarnych, które będą odbywać się raz na kwartał w Food Lab Studio w Warszawie. Pomysłodawcą spotkań jest Grzegorz Łapanowski.

Szef dla Młodych Talentów - inauguracja Mikserów Kulinarnych 2019

Pierwsze wyjazdowe spotkanie edukacyjne w ramach trzeciej edycji programu Szef dla Młodych Talentów odbyło się w Krakowie. W lutowym Mikserze Kulinarnym wzięło udział blisko 100 młodych adeptów sztuki kulinarnej.

WIELKIE ŚWIĘTO WHISKY

W dniach 13-14 października w Sangate Hotel Airport odbyła się kolejna edycja festiwalu poświęconego whisky - Whisky Live Warsaw. Główną częścią festiwalu jak zawsze była duża sala wystawiennicza ze stoiskami ambasadorów marek oraz przedstawicieli destylarni.

KULINARNA DYPLOMACJA

W maju na zaproszenie Ambasady i Konsulatu Polski przedstawiciele OSSiC & Poland National Culinary Team zorganizowali wiele wydarzeń promujących polską kuchnię w Singapurze.

FOOD INTERACTIVE DAYS

Na początku lutego w gdańskim AmberExpo odbyło się zupełnie nowe wydarzenie skierowane do branży HoReCa - Food Interactive Days. Dwudniowy cykl warsztatów z ekspertami i profesjonalistami z branży miał na celu przybliżenie sposobów budowania strategii ukierunkowanej na sukces.

WIELKOPOLSKI KUCHARZ ROKU 2018

Konkurs im. RAFAŁA JELEWSKIEGO odbędzie się 8. czerwca 2018 r. w Hotelu PURO w Poznaniu. Znacząca większość uczestników to kucharze pracujący w najlepszych lokalach gastronomicznych w Wielkopolsce.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej