„Food Service”: Przenosisz Obiady Czwartkowe z Berlina, gdzie stałaś się dzięki nim znana, do Warszawy. Dlaczego?
Julia „Bosski” Przybora: Obiady Czwartkowe faktycznie stanowiły część mojej rzeczywistości w Berlinie, ale przede wszystkim ich historia rozpoczęła się w Warszawie 300 lat temu, gdy organizował je Stanisław August Poniatowski. Potrzebowałam nowego wyzwania i po pięciu latach organizowania Obiadów w Berlinie chciałam wrócić do korzeni i do tradycji. Dzięki zbiegom okoliczności poznałam osoby odpowiedzialne za organizację wydarzeń w pałacu w Łazienkach i zaczęłam działać, by tam te Nowe Obiady Czwartkowe, bo tak się będą nazywać, ulokować.
Opowiedz, proszę o koncepcji Nowych Obiadów Czwartkowych.
J.P.: Chcemy łączyć sztukę, malarstwo, fotografię, muzykę i kuchnię. My, czyli Julia „Bosski” Przybora – mózg całego przedsięwzięcia, Aleksander Tomaszkiewicz – producent muzyczny, wiolonczelista i dyrektor muzyczny, oraz Łukasz Leskier – malarz grafik, dyrektor artystyczny. Nasze motto brzmi „Powracamy do korzeni, ale tworzymy nową historię”. Ta wspaniała mieszanka przyjaźni i wspólnych celów oraz połączenie naszych talentów mogą doprowadzić do wielkiego sukcesu Nowych Obiadów Czwartkowych. W XVIII w. jeden mężczyzna organizował obiady czwartkowe dla samych mężczyzn. W XXI w. jedna kobieta i dwóch mężczyzn organizują Nowe Obiady Czwartkowe dla łączenia nacji. Naszym nadrzędnym celem jest gromadzenie ludzi z zagranicy, by zaczęli interesować się Polską, żeby zobaczyli jej piękno. Za kuchenne walory wydarzeń będą zawsze odpowiadać dwaj szefowie kuchni: Polak i gość z zagranicy. To będzie fine dining z ogromną pasją.
Zaczynacie 23 maja, czy możecie zdradzić, co nas czeka na pierwszym Nowym Obiedzie?
J.P.: Oczywiście. Dwóch niesamowitych szefów kuchni: Wit Szychowski i Andreas Rieger z Berlina, były szef kuchni restauracji Einsunternull odznaczonej gwiazdką Michelin. Muzyka w postaci kwartetu jazzowego, do tego niezwykła sztuka.
Aleksander Tomaszkiewicz: Każdy Obiad będzie spotkaniem przyjaciół. Stworzyliśmy w tym celu fundację Towarzystwo Przyjaciół Kilku. To też nawiązanie do dawnych obiadów czwartkowych, gdyż goście Stanisława Augusta Poniatowskiego lubili tak o sobie mówić.
J.P.: Wszystko na tym evencie ma mieć historię. Kieliszki będziemy mieć od austriackiej firmy Zalto. Wina od Domu Bliskowice i Kathariny Wechsler. Produkty na kolacje będą pochodzić od lokalnych, organicznych rolników i producentów. Stawiamy na wina naturalne, lokalność i radikal saisonal, czyli radykalną sezonowość.
W jaki sposób potencjalny gość może się dostać na wasze wydarzenie?
A.T.: Większość gości tylko na specjalne zaproszenie. Miejsc będzie łącznie 40, jedynie mniej więcej 10 biletów będzie dostępnych dla szerszej publiczności. Bilety będą do nabycia przez restaurację Belvedere, która jest dla nas drugim głównym partnerem po Łazienkach. Liczba miejsc będzie bardzo ograniczona.
Szefów kuchni, którzy przygotują pierwsze wydarzenie, zdradziliście. Z kim jeszcze będziemy mogli się spotkać?
J.P.: Na pewno ugotuje dla nas Przemysław Klima, prawdopodobnie w duecie z Sebastianem Leyerem z Berlina lub Konstantinem Filippou z Wiednia. W czerwcu Rafał Niewiarowski z Maksutem Askarem z Istambułu. I jesienne obiady: Maciej Nowicki, mamy nadzieję, że Sebastian Wełpa, Dariusz Barański i liczymy mocno na Agatę Wojdę, którą usilnie próbujemy namówić do udziału w tym przedsięwzięciu.
Jak szefowie kuchni mogą wejść z wami we współpracę?
J.P.: Z jednej strony mogę powiedzieć, by się odzywali, ale z drugiej działamy sercem, budujemy relacje międzyludzkie i podstawowe znaczenie ma dobra energia. Jeśli się kimś zainteresuję, to z chęcią zainicjuję kontakt. Muszę mieć prywatną sympatię do danej osoby. Jeśli nie ma między nami chemii, to nawet gdy ktoś ma trzy gwiazdki, współpraca nie ma sensu. Ogromny talent jest nie bez znaczenia, ale zdecydowanie preferujemy świetną energię i ogromne zaangażowanie.
Jak byście podsumowali to, co czeka nas podczas Nowych Obiadów Czwartkowych?
J.P.: Wszyscy nasi goście to ogromne talenty, czeka nas spektakl. Będziemy grać salami, przestrzenią. Za każdym razem naszych gości czeka niespodzianka i performance kulinarno-artystyczny. Na pierwszej kolacji – pokój wypełniony szampanem. Naszymi bohaterami są przede wszystkim goście, wśród nich osobowości kulturalne z całego świata. Mam nadzieję, że to doda Warszawie czegoś nowego i odświeżającego.
„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.


KULINARNO-ARTYSTYCZNY SPEKTAKL


Po 300 latach do warszawskiego pałacu Na Wyspie w Łazienkach wracają Obiady Czwartkowe. Kiedyś wydarzenie dla elit i arystokracji, dzisiaj ma szansę zgromadzić wokół siebie osobistości z całego świata. O łączeniu kulinariów, muzyki i malarstwa rozmawiamy z organizatorami.

Zobacz także

Agata Krzykowska nowym dyrektorem generalnym Batidy. Będą zmiany

Nową dyrektor generalną Batidy została Agata Krzykowska. Odpowiada za wszystkie procesy w spółce, zarówno w cateringu, sprzedaży online przez e-sklep oraz sieci butików.

Nagroda dla najlepszej szefowej kuchni

Clare Smyth, szefowa kuchni i właścicielka restauracji Core by Clare Smyth w Londynie, otrzymała tytuł elit® Vodka World’s Best Female Chef Award 2018 by The World's 50 Best Restaurants.

DOSKONAŁA W NIEDOSKONAŁOŚCI

Janice Wong dwukrotnie zdobyła tytuł najlepszej szefowej cukierni Azji. Pod posturą filigranowej 34-latki kryje się tygrys biznesu. Po spektakularnym sukcesie singapurskiego 2am:dessertbar, cukierni połączonej z koktajlbarem, zdecydowała się na ekspansję marki na rynkach zagranicznych.

POCZUĆ MIERZĘCIN

Dawid Łagowski - szef kuchni. Piotr Stopczyński - enolog. Razem tworzą markę Pałacu Mierzęcin, odrestaurowanego kompleksu wypoczynkowego w województwie lubuskim. Na styku ich współpracy powstaje to, o czym marzy wielu - idealne połączenie lokalnego jedzenia z winnym terroir.

Kamila Dzierżawska - dyrektor gastronomii & sommelier w Pałacu Mała Wieś w Belsku Dużym

O tym, na co Kamila Dzierżawska zwraca uwagę przy rekrutacji pracowników, jaki styl zarządzania praktykuje w swojej pracy oraz o tym, kto jest dla niej wzorem i inspiracją w polskiej gastronomii.

Restauracja Belvedere ma nowego szefa kreatywnego

Został nim Sebastian Olma.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna strategia wyceny napojów

