MASSIMO BOTURA GOŚCIEM FESTIWALU FINE DINING WEEK
Kategoria: Wydarzenia - otwarte

Jubileuszowa, piąta edycja Fine Dining Week trwała od 6 do 17 lutego. Biorące w nim udział restauracje odwiedziło rekordowe 11 tysięcy gości, a najważniejszą z kolacji towarzyszących festiwalowi przygotował Massimo Bottura.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Organizowany przez Restaurant Week Polska festiwal w niecałe dwa lata stał się największym i najpopularniejszym w Polsce wydarzeniem sceny fine dining. Lutową edycję, dzięki marce Grundig, uświetnił Massimo Bottura, szef kuchni i właściciel Osteria Francescana, restauracji z trzema gwiazdkami Michelin. Podczas #RespectFood Gala Dinner w restauracji odrestaurowanego 5-gwiazdkowego hotelu Warszawa zaserwował potrawy przygotowane zgodnie z filozofią zero waste.

W czasie samego festiwalu wydano prawie 55 tys. dań, a festiwalowy koktajl Martini Negroni zaserwowano prawie 8 tys. razy. – Kilka lat temu nikt z nas nie myślał, że niewielkie lokalne wydarzenie promujące wyjścia do wybitnych restauracji nabierze ogólnopolskiego charakteru – mówi Marcin Wawrzeń, head of restaurants festiwalu. – Z ogromnym niedowierzaniem przyjęliśmy informację o przekroczeniu magicznej liczby 10 tys. gości w tej edycji. Chętnych było nawet dwa razy więcej, ale zabrakło dla wszystkich stolików. Podczas festiwalu zorganizowano Plebiscyt Gości Fine Dining Week. Poniżej publikujemy listę zwycięzców.

 

LAUREACI FINE DINING WEEK:

KRAKÓW
I MIEJSCE: Fiorentina
NAJLEPSZE MENU: ZaKładka
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Fiorentina
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Fiorentina
NAJLEPSZY DEBIUT: Bianca Pasta & Wine
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Szara Gęś 8

ŁÓDŹ
I MIEJSCE: Lokal
NAJLEPSZE MENU: Lokal
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Lokal
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Powidok
NAJLEPSZY DEBIUT: Powidok
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Quale

POZNAŃ
I MIEJSCE: Enjoy
NAJLEPSZE MENU: Enjoy
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Enjoy
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Delicja
NAJLEPSZY DEBIUT: Enjoy
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: The Time

ŚLĄSK
I MIEJSCE: Plado
NAJLEPSZE MENU: Plado
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Plado
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Umami
NAJLEPSZY DEBIUT: Plado
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Isto

TRÓJMIASTO
I MIEJSCE: Sztuczka
NAJLEPSZE MENU: Sztuczka
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Mercato
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Mercato
NAJLEPSZY DEBIUT: Sztuczka
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Sztuczka

WARSZAWA
I MIEJSCE: White One
NAJLEPSZE MENU: White One
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Bez Tytułu
NAJLEPSZA ATMOSFERA: N31 restaurant & bar by Robert Sowa
NAJLEPSZY DEBIUT: Opasły Tom Kręgliccy
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Amber Room

WROCŁAW
I MIEJSCE: Olszewskiego 128
NAJLEPSZE MENU: Olszewskiego 128
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Przystań & Marina
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Olszewskiego 128
NAJLEPSZY DEBIUT: Grape
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Fuego Restaurant & Bar (AC Hotel by Marriott)

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Kiedy Amerykanin spotkał Szkota

Na początku kwietnia tego roku, w Teatrze Kamienica w Warszawie, odbyło się niezwykłe spotkanie, w trakcie którego goście spotkania mieli okazję odbyć niezwykłą podróż po świecie amerykańskiej i szkockiej whisky.

Odkrywanie dziedzictwa gastronomicznego Europy Środkowej

Ruszył program, w ramach którego pięć miast z Europy Środkowej wybrało swoje lokalne produkty gastronomiczne oraz zaplanowało działania pilotażowe w celu ich promowania.

Trendy w turystyce kulinarnej pod lupą ekspertów

Kim jest współczesny turysta kulinarny? Jakie są jego potrzeby? Jak budować jego świadomość i wiedzę? Nad tymi zagadnieniami debatowali eksperci IV konferencji "Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń", organizowanej przez Szkołę Główną Turystyki i Hotelarstwa Vistula.

Wilanowski projekt kulinarny z Nagrodą Europa Nostra 2019!

"Miejsce przy królewskim stole", projekt Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie realizowany w Villi Intrata znalazł się wśród zwycięzców Nagród Dziedzictwa Europejskiego - Nagród Europa Nostra 2019. Jury doceniło warsztaty, pokazy i konferencje naukowe związane z rekonstrukcją staropolskich przepi

Sezon grillowy z TABASCO i Kikkoman

TABASCO® i Kikkoman zapraszają na oficjalne otwarcie sezonu grillowego. Do wspólnego grillowania można dołączyć w Czeladzi w trakcie finału VII mistrzostw Polski Saunmistrzów.

Wspólny stół obejmujący całą Polskę

4 czerwca obchodzić będziemy 30 rocznicę pierwszych wolnych wyborów po II wojnie światowej. Z tej okazji dziennikarka Katarzyna Bosacka stworzyła ogólnopolską akcję "Menu Wolności". Celem jest wspólne, radosne świętowanie daty, która przyniosła wolność w Polsce.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej