x

MASSIMO BOTURA GOŚCIEM FESTIWALU FINE DINING WEEK

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    25.03.2019

Jubileuszowa, piąta edycja Fine Dining Week trwała od 6 do 17 lutego. Biorące w nim udział restauracje odwiedziło rekordowe 11 tysięcy gości, a najważniejszą z kolacji towarzyszących festiwalowi przygotował Massimo Bottura.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Organizowany przez Restaurant Week Polska festiwal w niecałe dwa lata stał się największym i najpopularniejszym w Polsce wydarzeniem sceny fine dining. Lutową edycję, dzięki marce Grundig, uświetnił Massimo Bottura, szef kuchni i właściciel Osteria Francescana, restauracji z trzema gwiazdkami Michelin. Podczas #RespectFood Gala Dinner w restauracji odrestaurowanego 5-gwiazdkowego hotelu Warszawa zaserwował potrawy przygotowane zgodnie z filozofią zero waste.

W czasie samego festiwalu wydano prawie 55 tys. dań, a festiwalowy koktajl Martini Negroni zaserwowano prawie 8 tys. razy. – Kilka lat temu nikt z nas nie myślał, że niewielkie lokalne wydarzenie promujące wyjścia do wybitnych restauracji nabierze ogólnopolskiego charakteru – mówi Marcin Wawrzeń, head of restaurants festiwalu. – Z ogromnym niedowierzaniem przyjęliśmy informację o przekroczeniu magicznej liczby 10 tys. gości w tej edycji. Chętnych było nawet dwa razy więcej, ale zabrakło dla wszystkich stolików. Podczas festiwalu zorganizowano Plebiscyt Gości Fine Dining Week. Poniżej publikujemy listę zwycięzców.

 

LAUREACI FINE DINING WEEK:

KRAKÓW
I MIEJSCE: Fiorentina
NAJLEPSZE MENU: ZaKładka
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Fiorentina
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Fiorentina
NAJLEPSZY DEBIUT: Bianca Pasta & Wine
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Szara Gęś 8

ŁÓDŹ
I MIEJSCE: Lokal
NAJLEPSZE MENU: Lokal
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Lokal
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Powidok
NAJLEPSZY DEBIUT: Powidok
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Quale

POZNAŃ
I MIEJSCE: Enjoy
NAJLEPSZE MENU: Enjoy
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Enjoy
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Delicja
NAJLEPSZY DEBIUT: Enjoy
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: The Time

ŚLĄSK
I MIEJSCE: Plado
NAJLEPSZE MENU: Plado
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Plado
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Umami
NAJLEPSZY DEBIUT: Plado
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Isto

TRÓJMIASTO
I MIEJSCE: Sztuczka
NAJLEPSZE MENU: Sztuczka
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Mercato
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Mercato
NAJLEPSZY DEBIUT: Sztuczka
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Sztuczka

WARSZAWA
I MIEJSCE: White One
NAJLEPSZE MENU: White One
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Bez Tytułu
NAJLEPSZA ATMOSFERA: N31 restaurant & bar by Robert Sowa
NAJLEPSZY DEBIUT: Opasły Tom Kręgliccy
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Amber Room

WROCŁAW
I MIEJSCE: Olszewskiego 128
NAJLEPSZE MENU: Olszewskiego 128
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Przystań & Marina
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Olszewskiego 128
NAJLEPSZY DEBIUT: Grape
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Fuego Restaurant & Bar (AC Hotel by Marriott)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Festiwal kulinarny Hot&Sweet w łódzkiej Manufakturze

Wołowina w sosie czekoladowo czy ostra pizza z chorizo i chilli? A może krewetki w sosie z masła orzechowego? Takie dylematy czekają gości Manufaktury w Łodzi, gdzie od 2 do 13 sierpnia trwać będzie festiwal Hot&Sweet. To dobra okazja, by spróbować nieznanych połączeń smakowych i kuchni sezonowej.

Lubisz pizzę? Musisz spróbować tej!

Nie uwierzycie, jaką pizzę od dziś można zjeść w Warszawie.

Rekordowa edycja Fine Dining Week

W dniach 29 sierpnia-9 września odbyła się piąta edycja Fine Dining Week, w której uczestniczyły 64 restauracje z sześciu miast: Krakowa, Łódzi, Poznania, Trójmiasta, Warszawy oraz Wrocławia. Letnia odsłona Fine Dining Week spotkała się z ogromnym zainteresowaniem ze strony gości oraz restauratorów.

WRĘCZENIE PLAKIET PRZEWODNIKA MICHELIN

W dniach 4-5 grudnia w Warszawie i Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2017 Main Cities of Europe, zorganizowane przez prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin.

Transgourmet i Selgros Cash & Carry wydają pierwszą edycję Trend Booka 2019

Podczas otwarcia Instytutu Kulinarnego, Transgourmet i Selgros Cash & Carry wydano pierwszą edycję Trend Booka 2019, w którym szefowie kuchni, cukiernicy, sommelierzy i eksperci z branży gastronomicznej wypowiadają się na temat trendów m. in.: kulinarnych, restauracyjnych, hotelarskich, winiarskich.

15 najlepszych restauracji programu Polskie Skarby Kulinarne [AKTUALIZACJA]

Zwycięskie lokale wytypowało kilka tysięcy gości, którzy wzięli udział w plebiscycie "Najlepsza Restauracja" zorganizowanym przez MAKRO Polska. Mogli oni głosować na lokale uczestniczące w programie Polskie Skarby Kulinarne.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej