x

MASSIMO BOTURA GOŚCIEM FESTIWALU FINE DINING WEEK

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    25.03.2019

Jubileuszowa, piąta edycja Fine Dining Week trwała od 6 do 17 lutego. Biorące w nim udział restauracje odwiedziło rekordowe 11 tysięcy gości, a najważniejszą z kolacji towarzyszących festiwalowi przygotował Massimo Bottura.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Organizowany przez Restaurant Week Polska festiwal w niecałe dwa lata stał się największym i najpopularniejszym w Polsce wydarzeniem sceny fine dining. Lutową edycję, dzięki marce Grundig, uświetnił Massimo Bottura, szef kuchni i właściciel Osteria Francescana, restauracji z trzema gwiazdkami Michelin. Podczas #RespectFood Gala Dinner w restauracji odrestaurowanego 5-gwiazdkowego hotelu Warszawa zaserwował potrawy przygotowane zgodnie z filozofią zero waste.

W czasie samego festiwalu wydano prawie 55 tys. dań, a festiwalowy koktajl Martini Negroni zaserwowano prawie 8 tys. razy. – Kilka lat temu nikt z nas nie myślał, że niewielkie lokalne wydarzenie promujące wyjścia do wybitnych restauracji nabierze ogólnopolskiego charakteru – mówi Marcin Wawrzeń, head of restaurants festiwalu. – Z ogromnym niedowierzaniem przyjęliśmy informację o przekroczeniu magicznej liczby 10 tys. gości w tej edycji. Chętnych było nawet dwa razy więcej, ale zabrakło dla wszystkich stolików. Podczas festiwalu zorganizowano Plebiscyt Gości Fine Dining Week. Poniżej publikujemy listę zwycięzców.

 

LAUREACI FINE DINING WEEK:

KRAKÓW
I MIEJSCE: Fiorentina
NAJLEPSZE MENU: ZaKładka
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Fiorentina
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Fiorentina
NAJLEPSZY DEBIUT: Bianca Pasta & Wine
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Szara Gęś 8

ŁÓDŹ
I MIEJSCE: Lokal
NAJLEPSZE MENU: Lokal
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Lokal
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Powidok
NAJLEPSZY DEBIUT: Powidok
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Quale

POZNAŃ
I MIEJSCE: Enjoy
NAJLEPSZE MENU: Enjoy
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Enjoy
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Delicja
NAJLEPSZY DEBIUT: Enjoy
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: The Time

ŚLĄSK
I MIEJSCE: Plado
NAJLEPSZE MENU: Plado
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Plado
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Umami
NAJLEPSZY DEBIUT: Plado
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Isto

TRÓJMIASTO
I MIEJSCE: Sztuczka
NAJLEPSZE MENU: Sztuczka
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Mercato
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Mercato
NAJLEPSZY DEBIUT: Sztuczka
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Sztuczka

WARSZAWA
I MIEJSCE: White One
NAJLEPSZE MENU: White One
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Bez Tytułu
NAJLEPSZA ATMOSFERA: N31 restaurant & bar by Robert Sowa
NAJLEPSZY DEBIUT: Opasły Tom Kręgliccy
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Amber Room

WROCŁAW
I MIEJSCE: Olszewskiego 128
NAJLEPSZE MENU: Olszewskiego 128
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Przystań & Marina
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Olszewskiego 128
NAJLEPSZY DEBIUT: Grape
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Fuego Restaurant & Bar (AC Hotel by Marriott)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

WYJĄTKOWY TYDZIEŃ WYJĄTKOWYCH RESTAURACJI

Już w dniach 20-28 lutego w Warszawie i w Krakowie odbywa się druga edycja festiwalu Fine Dining Week. To nowa inicjatywa organizatorów Restaurant Week.

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia: Blisko

Trzecia odsłona TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia odbędzie się między 30 września a 4 października, zarówno stacjonarnie, jak i online. Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN zaprosiło do współpracy znanych szefów kuchni oraz ekspertów kulinarnych z USA, Polski oraz Izraela.

Wrocławska restauracja Ramzes I zwycięzcą Pyszne.pl Awards

Już po raz szósty serwis do zamawiania jedzenia online ogłosił laureatów Pyszne.pl Awards. W plebiscycie wyłoniono najlepsze restauracje w kraju i poszczególnych województwach w 26 kategoriach.

Bezgłodni w Wigilię: Nice To Fit You i Fundacja Kapucyńska nakarmią potrzebujących

Nice To Fit You wraz z Fundacją Kapucyńską zaprasza osoby bezdomne do wigilijnego stołu. 24 grudnia firma cateringowa przekaże potrzebującym 700 całodziennych posiłków, składających się ze śniadania, obiadu i kolacji. Akcja "Bezgłodni w Wigilię" będzie trwała od rana do godzin popołudniowych.

Selgros Cash & Carry kolejny raz wspiera wigilię Caritasu

13 500 świątecznych paczek trafi po raz kolejny do potrzebujących za pośrednictwem Caritasu. Ich fundatorem jest Selgros Cash & Carry.

Transgourmet i Selgros Cash & Carry wydają pierwszą edycję Trend Booka 2019

Podczas otwarcia Instytutu Kulinarnego, Transgourmet i Selgros Cash & Carry wydano pierwszą edycję Trend Booka 2019, w którym szefowie kuchni, cukiernicy, sommelierzy i eksperci z branży gastronomicznej wypowiadają się na temat trendów m. in.: kulinarnych, restauracyjnych, hotelarskich, winiarskich.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej