x

MASSIMO BOTURA GOŚCIEM FESTIWALU FINE DINING WEEK

Kategoria: Wydarzenia - otwarte

Jubileuszowa, piąta edycja Fine Dining Week trwała od 6 do 17 lutego. Biorące w nim udział restauracje odwiedziło rekordowe 11 tysięcy gości, a najważniejszą z kolacji towarzyszących festiwalowi przygotował Massimo Bottura.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Organizowany przez Restaurant Week Polska festiwal w niecałe dwa lata stał się największym i najpopularniejszym w Polsce wydarzeniem sceny fine dining. Lutową edycję, dzięki marce Grundig, uświetnił Massimo Bottura, szef kuchni i właściciel Osteria Francescana, restauracji z trzema gwiazdkami Michelin. Podczas #RespectFood Gala Dinner w restauracji odrestaurowanego 5-gwiazdkowego hotelu Warszawa zaserwował potrawy przygotowane zgodnie z filozofią zero waste.

W czasie samego festiwalu wydano prawie 55 tys. dań, a festiwalowy koktajl Martini Negroni zaserwowano prawie 8 tys. razy. – Kilka lat temu nikt z nas nie myślał, że niewielkie lokalne wydarzenie promujące wyjścia do wybitnych restauracji nabierze ogólnopolskiego charakteru – mówi Marcin Wawrzeń, head of restaurants festiwalu. – Z ogromnym niedowierzaniem przyjęliśmy informację o przekroczeniu magicznej liczby 10 tys. gości w tej edycji. Chętnych było nawet dwa razy więcej, ale zabrakło dla wszystkich stolików. Podczas festiwalu zorganizowano Plebiscyt Gości Fine Dining Week. Poniżej publikujemy listę zwycięzców.

 

LAUREACI FINE DINING WEEK:

KRAKÓW
I MIEJSCE: Fiorentina
NAJLEPSZE MENU: ZaKładka
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Fiorentina
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Fiorentina
NAJLEPSZY DEBIUT: Bianca Pasta & Wine
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Szara Gęś 8

ŁÓDŹ
I MIEJSCE: Lokal
NAJLEPSZE MENU: Lokal
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Lokal
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Powidok
NAJLEPSZY DEBIUT: Powidok
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Quale

POZNAŃ
I MIEJSCE: Enjoy
NAJLEPSZE MENU: Enjoy
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Enjoy
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Delicja
NAJLEPSZY DEBIUT: Enjoy
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: The Time

ŚLĄSK
I MIEJSCE: Plado
NAJLEPSZE MENU: Plado
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Plado
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Umami
NAJLEPSZY DEBIUT: Plado
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Isto

TRÓJMIASTO
I MIEJSCE: Sztuczka
NAJLEPSZE MENU: Sztuczka
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Mercato
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Mercato
NAJLEPSZY DEBIUT: Sztuczka
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Sztuczka

WARSZAWA
I MIEJSCE: White One
NAJLEPSZE MENU: White One
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Bez Tytułu
NAJLEPSZA ATMOSFERA: N31 restaurant & bar by Robert Sowa
NAJLEPSZY DEBIUT: Opasły Tom Kręgliccy
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Amber Room

WROCŁAW
I MIEJSCE: Olszewskiego 128
NAJLEPSZE MENU: Olszewskiego 128
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Przystań & Marina
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Olszewskiego 128
NAJLEPSZY DEBIUT: Grape
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Fuego Restaurant & Bar (AC Hotel by Marriott)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wspólny stół obejmujący całą Polskę

4 czerwca obchodzić będziemy 30 rocznicę pierwszych wolnych wyborów po II wojnie światowej. Z tej okazji dziennikarka Katarzyna Bosacka stworzyła ogólnopolską akcję "Menu Wolności". Celem jest wspólne, radosne świętowanie daty, która przyniosła wolność w Polsce.

"NOMA: MY PERFECT STORM"

Film o słynnej restauracji w Kopenhadze trafia do kolejnych kin - już wkrótce w Polsce. Pełnometrażowy film dokumentalny w reżyserii Pierra Deschampsa przedstawia sylwetkę René Redzepiego - szefa kuchni Nomy, który zrewolucjonizował współczesną gastronomię, nie tylko skandynawską.

TRÓJMIEJSKI FESTIWAL WHISKY

Ponad 200 gatunków whisky, warsztaty, szkolenia, a na koniec licytacja najlepszej single malt na świecie - tak wyglądał Festiwal Whisky Live Sopot, który 3 czerwca odbył się w Sopocie. Impreza była pierwszą lokalną odsłoną wydarzeń organizowanych pod szyldem Whisky Live.

Toruński Festiwal Smaków

"Stare i nowe. Tradycja i nowoczesność w kuchni polskiej" - pod takim hasłem odbędzie się Toruński Festiwal Smaków w dniach 24-25 marca w Centrum Targowym Park.

Restauracja Przyjazna Dzieciom

Każdy rodzic wie, że znalezienie w restauracji smacznego, ale i ciekawego posiłku dla malucha, może czasem stanowić wyzwanie. Aby ułatwić życie wszystkim, którzy chcą zabrać najmłodszych do restauracji, powstał program Restauracja Przyjazna Dzieciom.

Przeciwko marnowaniu żywności

Makro razem z Federacją Polskich Banków Żywności przekazuje żywność potrzebującym. Makro Polska przekazało do tej pory 3,3 mln kg produktów, dzięki czemu udało się ufundować ponad 6,5 mln posiłków dla osób potrzebujących.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej