Maciej Łyko - Mistrzem Polski Sommelierów 2019
Kategoria: Wino

Tegoroczne Mistrzostwa Polski Sommelierów wygrał Maciej Łyko, od lat pracujący w londyńskiej restauracji Launceston Place. W finale pokonał Łukasza Głowackiego z poznańskiej restauracji Muga i ubiegłorocznego wicemistrza, Macieja Sokołowskiego, który prowadzi własną firmę szkoleniową w Poznaniu.

Finaliści Mistrzostw Polski Sommelierów 2019. Na pierwszym miejscu Maciej Łyko. Zdjęcie: materiały prasowe.
Finaliści Mistrzostw Polski Sommelierów 2019. Na pierwszym miejscu Maciej Łyko. Zdjęcie: materiały prasowe.
W dziewiętnastej edycji mistrzostw startowało 29 sommelierów, jak dotąd najwięcej w historii tej rywalizacji. Konkurs certyfikowany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI) podzielny był na dwa etapy: zamknięte eliminacje z testem z wiedzy o winie, pisemną degustacją i praktyczną częścią indywidualną oraz finał rozgrywany przed publicznością.
W degustacyjnej części zadań finałowych zawodnicy musieli zidentyfikować trzy białe wina i podać pełen opis dwóch kolejnych, po czym zmierzyć się z degustacją i rozpoznaniem 5 alkoholi mocnych. Odpowiedzi były zróżnicowane pod kątem identyfikacji, lecz zbliżone pod kątem technicznym. Jury przyznaje, że zwłaszcza drugi zestaw degustacyjny był bardzo trudny do identyfikacji – zawodnicy mieli do czynienia z winem pomarańczowym oraz naturalnym. W tej części najlepiej poradził sobie Łukasz Głowacki.
W części praktycznej kolejni finaliści obsługiwali na żywo na scenie trzy stoliki z 12 klientami restauracji, w których role wcielili się jurorzy i wybrani goście. Konkurencję utrudniały dodatkowe pytania, jak np. dobranie hiszpańskich win do polskich potraw regionalnych czy zarekomendowanie sposobów na promocję win kalifornijskich w Polsce. Za te zadania największą łączną liczbę punktów zgromadził Maciej Łyko, co zdecydowanie przyczyniło się do jego końcowego sukcesu.
– Uczestnicy mistrzostw mają świadomość, że zadania są trudne i na szczęście nie brakuje im odwagi. Naszym założeniem jest to, by poziom konkursu był bardzo wysoki i nie odbiegał od międzynarodowych standardów. Sommelierzy startujący w zawodach w Polsce odnoszą później sukcesy zagranicą, a Stowarzyszenie aktywnie wspiera ich w przygotowaniach do takich konkursów – mówi Tomasz Kolecki, przewodniczący jury i wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Imprezami towarzyszącymi finałowi były branżowe degustacje najlepszych win kalifornijskich, hiszpańskich win z regionu Rioja oraz portugalskich win z regionu Tejo.

Autor tekstu: ( red. )
inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej