Odkrywanie dziedzictwa gastronomicznego Europy Środkowej
Kategoria: Wydarzenia - otwarte

Ruszył program, w ramach którego pięć miast z Europy Środkowej wybrało swoje lokalne produkty gastronomiczne oraz zaplanowało działania pilotażowe w celu ich promowania.

Wenecja (Włochy), Dubrownik (Chorwacja), Brno (Czechy), Kecskemét (Węgry) i Kraków (Polska) to pięć miast, które zaangażowały się w projekt SLOW FOOD - CE: Culture, Heritage, Identity and Food, finansowany przez Interreg CENTRAL EUROPE (CE). Każdy uczestnik programu przeprowadził analizę w celu wyróżnienia produktów, które najlepiej reprezentują dziedzictwo gastronomiczne danego regionu:

  • Brno wybrało jabłko Panenské České, odmianę smaczną, szczególnie odporną i odpowiednią do przechowywania i bezpośredniej konsumpcji;
  • Dubrownik zaproponowała białe wytrawne wino Dubrownik Malvasia, łagodne i delikatne, które doskonale komponuje się z białą rybą, oraz sól ze Ston, pochodzącą z najstarszej i najlepiej zachowanej europejskiej warzelni solnej;
  • Kecskemét, znany jako „Sad Węgier” ze względu na dużą liczbę godzin słonecznych w roku i szczególną strukturę gleby, wskazał Morelę Hankovszky, jedną z najcenniejszych odmian lokalnych owoców. Z tych właśnie morel produkowana jest znana regionalna  pálinka;
  • Kraków wybrał Obwarzanek krakowski, pieczywo w kształcie pierścienia, które przed pieczeniem jest przez chwilę gotowane (obwarzane) w gorącej wodzie, a następnie posypywane solą, makiem, sezamem lub serem. Ten popularny rodzaj pieczywa można kupić z rozstawionych po całym mieście ulicznych wózków;
  • Wenecja zaproponowała małego szarego skorupiaka Schia, zwykle smażonego i podawanego z miękką białą polentą. Z Schia wspaniale się komponuje wino zrobione ze starożytnego szczepu winnego Dorona.

W ramach testów innowacyjnych rozwiązań promujących dziedzictwo gastronomiczne regionów, te pięć miast rozpoczęło działania pilotażowe, które zostaną wdrożone w tym roku i będą realizowane wspólnie z mieszkańcami, w tym uczniami, oraz turystami.

  • Wenecja: na kolejną jesień zaplanowano Weneckie Dni Żywności (tytuł roboczy), lokalne miejskie wydarzenie, którego celem jest odkrywanie prawdziwych smaków miasta i promowanie produktów i gastronomii;
  • Brno: zrealizuje program „Naucz się smakować różnorodność południowych Moraw”, który skupi się na smakach gastronomicznych regionu Moraw Południowych. W ramach akcji odbędą się zajęcia z dziećmi, wystawy i targi, oraz działania takie, jak tworzenie nowego menu sezonowego dla szkół, drukowanie katalogu produktów lokalnych i organizowanie spotkań z rolnikami w celu przygotowania typowych potraw.
  • Dubrownik zorganizuje całoroczną multimedialną jadalną wystawę City Breadwinners. Cel: zwiększenie poczucia godności osób, które codziennie produkują nasze jedzenie, prezentując dziedzictwo gastronomiczne miasta i angażując wszystkie zmysły;
  • Kecskemét zaproponował szkolenia dla producentów, działania edukacyjne dotyczące żywności, degustacje i gotowanie oraz wycieczki z przewodnikiem i spotkania z lokalnymi producentami;
  • Kraków wystartuje z inicjatywą Kulinarny Kraków. Dziedzictwo na talerzu, która daje szansę na stworzenie nowego produktu turystycznego Krakowa, urozmaicającego ofertę turystyczną miasta i zachęcającego odwiedzających do odkrywania nowych obszarów.

Każde europejskie miasto może teraz zaadaptować metodę opracowaną przez pięciu bohaterów projektu SLOW FOOD - CE, aby promować własne dziedzictwo kulinarne. W tym celu uruchomiono platformę Food Paths Network, dostępną dla każdego miasta zainteresowanego przyjęciem wspólnego podejścia na rzecz ochrony swojego dziedzictwa kulinarnego i w celu przekształcenia gastronomicznego kapitału w lokalną wartość. https://foodpathsnetwork.slowfood.com/.

Projekt SLOW FOOD - CE stworzył uniwersalny model, który może nadać tradycyjnej żywności prawdziwą wartość dzięki wiedzy o producentach, odmianach roślin, rasach zwierząt, tradycyjnych technikach przetwarzania, folklorowi, krajobrazowi kulturowemu, wzmocnieniu wspólnego dziedzictwa gastronomicznego Europy Środkowej i który doprowadził do nowego sojuszu między pięcioma miastami: Wenecją, Dubrownikiem, Brnem, Kecskemét i Krakowem. Jego głównym celem jest poprawa zdolności lokalnych podmiotów do waloryzacji niematerialnego dziedzictwa żywności w sposób, który łączy zrównoważony rozwój gospodarczy, środowiskowy i społeczny. Pięć wybranych do projektu miast to dobre laboratorium do opracowania koncepcji „nowej gastronomii” promowanej przez Slow Food: multidyscyplinarnego podejścia do żywności, które podkreśla silne powiązania między talerzem, planetą i ludźmi.

Aby uzyskać więcej informacji, prosimy o kontakt ze Slow Food International: internationalpress@slowfood.it - Twitter: @SlowFoodPress

Partnerstwo Slow Food-CE składa się z 10 partnerów z 5 krajów Europy Środkowej współpracujących w celu stworzenia wspólnej metodologii identyfikacji i waloryzacji zasobów kulturowych związanych z dziedzictwem gastronomicznym.

  • Włochy: Slow Food, Miasto Wenecja, Uniwersytet Nauk Gastronomicznych;
  • Chorwacja: Agencja Rozwoju Miasta Dubrownika, Stowarzyszenie Kinookus;
  • Republika Czeska: Urząd Turystyki Morawy Południowe, Slow Food Brno;
  • Węgry: Gmina Kecskemét, Kiskunság Związane z tradycją, Stowarzyszenie Rzemieślników i Turystyki;
  • Polska: Gmina Miejska Kraków.

Slow Food to globalna oddolna organizacja, której celem jest stworzenie świata, w którym wszyscy ludzie będą mieć dostęp do dobrej żywności: dobrej dla nich, dla jej producentów i dla planety. W Slow Food zrzeszony jest przeszło milion aktywistów, szefów kuchni, ekspertów, młodych ludzi, rolników, rybaków i naukowców z ponad 160 krajów.

Autor tekstu: ( red. )
inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej