x

ADAM PAWŁOWSKI: RAPORT Z ARGENTYNY

Kategoria: Wino

Trzy lata temu miałem przyjemność odwiedzać winnice Chile. Bylem pod ogromnym wrażeniem win, przyrody i lokalnej kultury. Podziwiałem szczyty i zachodnie stoki zjawiskowych Andów i już wtedy marzyłem o tym, żeby sprawdzić, co znajduje się po drugiej stronie pasma górskiego.

Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com
Organizatorem wyprawy było biuro promujące wina argentyńskie Wines of Argentina, a uczestnikami 15 Master Sommelierów z Europy i USA. Plan wyjazdu był bardzo ambitny i nastawiony na edukację. W grafiku znalazło się aż dwanaście seminariów poświęconych regionom, podregionom, szczepom, glebom i Andom. Program przewidywał wizyty w Mendozie, bo to najbardziej istotny region odpowiedzialny za 50% krajowej produkcji wina w Argentynie. To uprawa malbeca na żyznych glebach wschodniej części Mendozy historycznie zapewniała wolumen prostych, niezobowiązujących win do picia na co dzień. W dużej mierze ten region odpowiada za spektakularne wyniki produkcji kraju.

Z roczną produkcją sięgającą blisko 14,5 mln hektolitrów wina Argentyna jest piątym największym producentem trunku na świecie. Ten fakt nie dziwi, ponieważ warunki do uprawy winorośli są tutaj niemalże idealne. Większość winnic Mendozy i Salty jest nasadzona na wysokich winnicach u stóp Andów. Średnia wysokość regionu Mendoza to 1000 m n.p.m., a Salty – nawet 500 m wyżej. Tam też znajdują się najwyższe winnice na świecie sięgające 3000 m n.p.m. W takich warunkach uprawa staje się wyzwaniem, ale efekty są spektakularne. W obu regionach Andy mają niebagatelne znaczenie, ponieważ zatrzymują deszcz i chmury znad zachodu i zapewniają średnio 300 dni gorącego słońca w roku. W ciągu dnia grona dojrzewają i produkują cukier, a nocą odpoczywają i kumulują niezbędną dla balansu wina kwasowość. Amplituda temperatur między dniem a nocą dochodzi tutaj nawet do 20 st. Celsjusza.

Andy w dużej części definiują także klimat, który w niektórych miejscach północnej Mendozy i Salty można określić jako pustynny. Bez wody z gór uprawa winorośli nie byłaby możliwa.

Na szczęście góry jak na razie stanowią nieskończone źródło wody pochodzącej z topniejących śniegów, które spływają stokami górskimi, wpływają do rzek lub akwenów i stanowią źródło irygacji winnic. Niegdyś stosowano głównie irygację zalewową, aktualnie zastępuje ją bardziej wydajny i oszczędny system kropelkowy. W zasadzie jedyną formą opadów występujących w Salcie i Mendozie jest grad. Tworzy go gorące powietrze, które unosi się i raptownie się ochładza. Grad występuje głównie w miesiącach letnich i potrafi zdewastować nawet do 80% plonów. Winiarze radzą sobie z nim za pomocą siatek ochronnych. Koszt osiatkowania jednego hektara winnic wynosi od 5 do 10 tys. dolarów. Jeżeli chodzi o inne przeszkody dla sprawnej produkcji wina, filoksera jest obecna w Argentynie, ale nie jest aktywna.

Wspominałem o klimacie pustynnym, dlatego pewnie będzie wam trudno uwierzyć, że producenci Salty zmagają się z problemem wczesnych przymrozków – spędza on sen z oczu nie tylko winiarzom Salty, ale także Patagonii. Ten znajdujący się na południu kraju region temperaturami nawiązuje bardziej do Europy Północnej niż Ameryki Południowej, dlatego też znajdziemy tutaj więcej chłodnolubnych szczepów jak pinot noir, chardonnay, semillion czy nawet rieslingi. Oprócz tego na wschodzie kraju w okolicach Buenos Aires tworzy się zalążek nowego regionu atlantyckiego, który specjalizuje się w aromatycznych winach białych i musujących.

Rozwój nowych regionów, ale także lepsze zrozumienie terroir przekłada się na spektakularne efekty. Argentyńscy winiarze sami przyznają, że pracują w tak komfortowych warunkach klimatycznych, że jakość win zależy głównie od poziomu ich wiedzy i zrozumienia otoczenia, w którym pracują. Obrany przez nich kierunek to mniej dębu, mniej ekstrakcji, mniej interwencji, więcej rześkości i owocu. Dowodem na postęp jest chociażby fakt, że w żadnej z moich ponad 300 not degustacyjnych nie pojawiło się określenie „dżemowy”. Zastąpiło je określenie „soczysty”. Dla mnie to początek nowej ery win argentyńskich.

Autor tekstu: Adam Pawłowski
O AUTORZE
Adam Pawłowski
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii Mistrz Mistrzów. Wykładowca i egzaminator the Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Współautor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Zobacz także

Polskie Sommelierki wkraczają do akcji

Podczas Festiwalu Polskiego Wina Białe Czerowne, który właśnie zakończył się w Warszawie, zainaugurował swoją działalność nowy ruch - Polskie Sommelierki.

HISTORYCZNIE O WINIE

11 stycznia po raz czwarty odbyła się konferencja naukowa poświęcona historii wina w Polsce. Już od 2015 roku Klub Historii i Kultury Wina przy Warszawskim Oddziale Stowarzyszenia Historyków Sztuki jest miejscem spotkań, na których prezentowane są wyniki aktualnych badań nad polską kulturą wina.

Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów

W Sopocie 15 października odbędzie się pierwsza edycja Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów Calvet Sommelier Cup by Grands Chais de France. W konkursie zmierzą się przedstawiciele Polski, Szwecji, Łotwy, Litwy, Estonii i Słowacji.

Internetowy Festiwal Polskiego Wina

Największa ma 33 ha, najstarsza skończyła w tym roku 40 lat, a ta najwyżej położona znajduje się 563 m n. p. m. - na mapie Polski znajduje się aż kilkaset winnic. Dzięki Festiwalowi Polskie Wino Online bez wychodzenia z domu będzie można poznać polskie wino. Wydarzenie startuje 23 kwietnia.

ADAM PAWŁOWSKI: OBALAMY MITY

Mity winiarskie są jak plotki, które wędrując od adresata, nabierają coraz nowszych wątków i przeinaczają pierwotną informację. Przyjrzyjmy się tym najpowszechniejszym i jednocześnie sprawdźmy, czy jest w nich chociaż ziarnko prawdy.

ŚWIĘTO POLSKIEGO WINA

25-30 sierpnia 2017 r. odbędą się XII Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Organizatorzy planują wiele atrakcji, między innymi prezentacje, konkursy dla publiczności oraz koncerty. Odbędą się również warsztaty degustacyjne prowadzone przez przedstawicieli Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej