x

Festiwal win polskich w SPOT. vol. 6/2019

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium

8 czerwca 2019 roku odbędzie się 6. edycja Festiwalu win polskich w poznańskim SPOT. W trakcie festiwalu zostaną zaprezentowane najlepsze wina naszego kraju. W trakcie wydarzenia odbędą się degustacje winiarskie, warsztaty oraz wydarzenia specjalne.

Ubiegłoroczna edycja festiwalu. Foto: materiały prasowe.
Ubiegłoroczna edycja festiwalu. Foto: materiały prasowe.
Na tegorocznym Festiwalu win polskich zostanie zaprezentowanych ponad 100 win od 24 winiarzy. Jak co roku festiwal zostanie podzielony na dwie części – pierwsza przeznaczona jest dla branży winiarskiej i pasjonatów enologii, druga – otwarta dla szerokiej publiczności.

W części pierwszej zaplanowano degustację komentowaną 25 najlepszych win połączoną z 5-daniowym menu (prowadzenie: Maciej Nowicki), degustację komentowaną rieslingów z Winnicy Turnau, Inspiry Volcano Winnicy Płochockich i regentów Piotra Stopczyńskiego (prowadzenie: Mariusz Kapczyński), degustację win nagrodzonych w konkursie „Polskie korki” (prowadzenie: Maciej Nowicki) oraz warsztaty kulinarne z produktami regionalnymi.

Część druga to otwarta degustacja win i cydrów polskich, w trakcie której będzie można spotkać się z winiarzami, spróbować ich win i o nich porozmawiać. Degustację poprzedzi wręczenie nagród w konkursie „Polskie korki”, który ma na celu wyróżnienie najlepszych produktów winiarskich RP. Konkursowi patronuje Marszałek Województwa Wielkopolskiego. Wydarzenie zakończy muzyka na żywo w ogrodzie w wykonaniu Creamera (Tomasza Kramera) – najlepszego dj’a wśród sommelierów i najlepszego sommeliera wśród dj’ów.

Więcej informacji: https://bit.ly/2T5YBfG

Magazyn „Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej