x

Wilanowski projekt kulinarny z Nagrodą Europa Nostra 2019!

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    21.05.2019

"Miejsce przy królewskim stole", projekt Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie realizowany w Villi Intrata znalazł się wśród zwycięzców Nagród Dziedzictwa Europejskiego - Nagród Europa Nostra 2019. Jury doceniło warsztaty, pokazy i konferencje naukowe związane z rekonstrukcją staropolskich przepi

Warsztaty w Muzeum Pałacu w Wilanowie. W środku szef pałacowej kuchni Maciej Nowicki. Foto: mteriały prasowe.
Warsztaty w Muzeum Pałacu w Wilanowie. W środku szef pałacowej kuchni Maciej Nowicki. Foto: mteriały prasowe.
Wilanowski projekt nagrodzono w kategorii „edukacja, szkolenie i zwiększanie świadomości”. Jury doceniło warsztaty, pokazy i konferencje naukowe związane z rekonstrukcją staropolskich przepisów oraz popularyzację wiedzy o obyczajach królewskiego stołu.
Projekt zrealizowano w ramach Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018, a jego celem było dzielenie się doświadczeniem i wiedzą na temat kulinarnej tradycji i obyczajów dworów królewskich. W ubiegłym roku w Muzeum odbyło się ponad 200 warsztatów poświęconych tej tematyce, wzięło w nich udział prawie 5 tysięcy osób. Pod okiem szefów kuchni i specjalistów urządzano też pokazy rekonstrukcji kulinarnej, podczas których uczestnicy mieli możliwość wypróbowania przepisów z XVII i XVIII wieku, pochodzących z siedmiu książek kucharskich opublikowanych przez muzeum w poprzednich latach. Zorganizowano także międzynarodową konferencję „Władza smaku. Europa przy królewskim stole”, która zgromadziła m. in. historyków, badaczy kultury żywienia, kuratorów muzealnych i szefów kuchni.
Jury przyznające nagrody doceniło oryginalność i dostępność projektu.
– Wybór formy prezentacji tematu sprzyja tworzeniu autentycznej atmosfery historycznej i sensorycznej, a jednocześnie projekt skutecznie unika pułapki trywialności, w którą nierzadko wpadają podobne przedsięwzięcia – stwierdziło jury. – Dziś powszechnie uznaje się, że kultura jedzenia stanowi istotny, niematerialny aspekt europejskiego dziedzictwa. Kładąc większy nacisk na doświadczanie zmysłowe, możemy pogłębić nasze rozumienie roli, jaką jedzenie odgrywało w przeszłości.
Nagrody Dziedzictwa Europejskiego to prestiżowe wyróżnienie finansowane w ramach programu „Kreatywna Europa”. Przyznawane są za osiągnięcia w dziedzinie konserwacji zabytków, badań naukowych, za zasługi na rzecz edukacji i podnoszenia świadomości. 25 laureatów z 16 krajów wyłoniono spośród 149 zgłoszeń złożonych przez organizacje i osoby prywatne z 34 państw. Selekcji dokonała Komisja Europejska i wiodąca sieć zajmująca się dziedzictwem europejskim – Europa Nostra.
Zwycięzcy zostaną uhonorowani 29 października w Paryżu podczas prestiżowej ceremonii, która odbędzie się w ramach Europejskiego Kongresu Dziedzictwa Kulturowego. W trakcie uroczystości zostanie ogłoszonych siedmiu laureatów Grand Prix (z których każdy otrzyma 10 tys. euro) oraz laureat nagrody publiczności, wybrany spośród tegorocznych zwycięskich projektów.

Na projekt Muzeum w Wilanowie  możecie zagłosować tutaj.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

W SŁUSZNEJ SPRAWIE

5 stycznia na Stadionie Energa Gdańsk odbyła się charytatywna "Kolacja Szefów Kuchni". Kolacje przygotowywane wspólnie przez kilku szefów kuchni to zawsze świetna okazja do wymiany pomysłów i doświadczeń, zdobycia nowych inspiracji.

Warszawska Strefa Jedzenia na Pasażu Wiecha

Warszawska Strefa Jedzenia to nowa odsłona doskonale znanego warszawiakom letniego festiwalu miejskiego organizowanego przez Domy Towarowe Wars Sawa Junior - "Pasaż Wiecha. Kultura w samym centrum". Co tydzień, od czwartku do soboty, królują tu prawdziwe hity street food’u.

JUŻ WKRÓTCE WARSAW BUBBLE DAY

22 września w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich przy ulicy Brackiej 25 w Warszawie odbędzie się wielkie święto szampana. To pierwszy w Polsce festiwal promujący kulturę szampańską i prezentujący bogactwo szampańskich bąbelków.

Nowa kampania Lavazzy w Polsce

Kampania pod hasłem "More than Italian" to odpowiedź marki na zmieniające się trendy na rynku kawy. Celem kampanii jest pokazanie, że Lavazza to nie tylko synonim najwyższej jakości, ale także, że prawdziwa włoska kawa ma rozmaite oblicza.

Essity zdobywa dwie nagrody European Cleaning and Hygiene Awards

15 listopada ogłoszono zwycięzców European Cleaning Awards 2018. Firma Essity zdobyła dwie prestiżowe nagrody w kategoriach: "Najlepsza praktyka - zrównoważony rozwój" oraz "Innowacja technologiczna roku".

Noc Restauracji 2018 - Smaki Polski

Od 6 do 8 lipca w 43 restauracjach w 12 regionach kraju odbyła się impreza mająca na celu prezentację najwyższej jakości polskich smaków. W tym roku wydarzenie przybrało charakter kolacji z menu degustacyjnym, w którym szef kuchni ukazuje swoją interpretację smaków Polski.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej