x

Wilanowski projekt kulinarny z Nagrodą Europa Nostra 2019!

Kategoria: Wydarzenia - otwarte

"Miejsce przy królewskim stole", projekt Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie realizowany w Villi Intrata znalazł się wśród zwycięzców Nagród Dziedzictwa Europejskiego - Nagród Europa Nostra 2019. Jury doceniło warsztaty, pokazy i konferencje naukowe związane z rekonstrukcją staropolskich przepi

Warsztaty w Muzeum Pałacu w Wilanowie. W środku szef pałacowej kuchni Maciej Nowicki. Foto: mteriały prasowe.
Warsztaty w Muzeum Pałacu w Wilanowie. W środku szef pałacowej kuchni Maciej Nowicki. Foto: mteriały prasowe.
Wilanowski projekt nagrodzono w kategorii „edukacja, szkolenie i zwiększanie świadomości”. Jury doceniło warsztaty, pokazy i konferencje naukowe związane z rekonstrukcją staropolskich przepisów oraz popularyzację wiedzy o obyczajach królewskiego stołu.
Projekt zrealizowano w ramach Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018, a jego celem było dzielenie się doświadczeniem i wiedzą na temat kulinarnej tradycji i obyczajów dworów królewskich. W ubiegłym roku w Muzeum odbyło się ponad 200 warsztatów poświęconych tej tematyce, wzięło w nich udział prawie 5 tysięcy osób. Pod okiem szefów kuchni i specjalistów urządzano też pokazy rekonstrukcji kulinarnej, podczas których uczestnicy mieli możliwość wypróbowania przepisów z XVII i XVIII wieku, pochodzących z siedmiu książek kucharskich opublikowanych przez muzeum w poprzednich latach. Zorganizowano także międzynarodową konferencję „Władza smaku. Europa przy królewskim stole”, która zgromadziła m. in. historyków, badaczy kultury żywienia, kuratorów muzealnych i szefów kuchni.
Jury przyznające nagrody doceniło oryginalność i dostępność projektu.
– Wybór formy prezentacji tematu sprzyja tworzeniu autentycznej atmosfery historycznej i sensorycznej, a jednocześnie projekt skutecznie unika pułapki trywialności, w którą nierzadko wpadają podobne przedsięwzięcia – stwierdziło jury. – Dziś powszechnie uznaje się, że kultura jedzenia stanowi istotny, niematerialny aspekt europejskiego dziedzictwa. Kładąc większy nacisk na doświadczanie zmysłowe, możemy pogłębić nasze rozumienie roli, jaką jedzenie odgrywało w przeszłości.
Nagrody Dziedzictwa Europejskiego to prestiżowe wyróżnienie finansowane w ramach programu „Kreatywna Europa”. Przyznawane są za osiągnięcia w dziedzinie konserwacji zabytków, badań naukowych, za zasługi na rzecz edukacji i podnoszenia świadomości. 25 laureatów z 16 krajów wyłoniono spośród 149 zgłoszeń złożonych przez organizacje i osoby prywatne z 34 państw. Selekcji dokonała Komisja Europejska i wiodąca sieć zajmująca się dziedzictwem europejskim – Europa Nostra.
Zwycięzcy zostaną uhonorowani 29 października w Paryżu podczas prestiżowej ceremonii, która odbędzie się w ramach Europejskiego Kongresu Dziedzictwa Kulturowego. W trakcie uroczystości zostanie ogłoszonych siedmiu laureatów Grand Prix (z których każdy otrzyma 10 tys. euro) oraz laureat nagrody publiczności, wybrany spośród tegorocznych zwycięskich projektów.

Na projekt Muzeum w Wilanowie  możecie zagłosować tutaj.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

25 tys. ofert specjalnych na Dzień Własnego Biznesu

Już 9 października odbędzie się Dzień Własnego Biznesu - święto małych i średnich przedsiębiorców. Z tej okazji na konsumentów czekać będzie 25 tys. ofert specjalnych - w tym promocje, rabaty i gratisy w sklepach i lokalach w całym kraju.

WRĘCZENIE PLAKIET PRZEWODNIKA MICHELIN

W dniach 4-5 grudnia w Warszawie i Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2017 Main Cities of Europe, zorganizowane przez prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin.

MODRA KAPUSTA I ORKIESTRA DĘTA

"Kiszki marsza grają! Spotkania kulinarno-śpiewacze" - pierwsze odbędzie się już 20 marca 2017 r. w Cafe Kulturalna w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Organizatorzy planują kolejnych siedem spotkań dotyczących innych regionów.

Deser charytatywny w Lourse Warszawa

Już po raz drugi Cukiernia Lourse Warszawa została partnerem Kampanii na rzecz Walki z Rakiem Piersi Estée Lauder Companies.

Transgourmet i Selgros Cash & Carry wydają pierwszą edycję Trend Booka 2019

Podczas otwarcia Instytutu Kulinarnego, Transgourmet i Selgros Cash & Carry wydano pierwszą edycję Trend Booka 2019, w którym szefowie kuchni, cukiernicy, sommelierzy i eksperci z branży gastronomicznej wypowiadają się na temat trendów m. in.: kulinarnych, restauracyjnych, hotelarskich, winiarskich.

BETWEEN KITCHEN & DINING ROOM

W dniach 18-19 listopada w Hali Koszyki w Warszawie odbyła się druga edycja targów. W ramach wydarzenia ofertę zaprezentowały firmy produkujące ceramikę, naczynia, małe AGD, akcesoria dekoracyjne oraz artykuły spożywcze.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej