Wilanowski projekt kulinarny z Nagrodą Europa Nostra 2019!
Kategoria: Wydarzenia - otwarte

"Miejsce przy królewskim stole", projekt Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie realizowany w Villi Intrata znalazł się wśród zwycięzców Nagród Dziedzictwa Europejskiego - Nagród Europa Nostra 2019. Jury doceniło warsztaty, pokazy i konferencje naukowe związane z rekonstrukcją staropolskich przepi

Warsztaty w Muzeum Pałacu w Wilanowie. W środku szef pałacowej kuchni Maciej Nowicki. Foto: mteriały prasowe.
Warsztaty w Muzeum Pałacu w Wilanowie. W środku szef pałacowej kuchni Maciej Nowicki. Foto: mteriały prasowe.
Wilanowski projekt nagrodzono w kategorii „edukacja, szkolenie i zwiększanie świadomości”. Jury doceniło warsztaty, pokazy i konferencje naukowe związane z rekonstrukcją staropolskich przepisów oraz popularyzację wiedzy o obyczajach królewskiego stołu.
Projekt zrealizowano w ramach Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018, a jego celem było dzielenie się doświadczeniem i wiedzą na temat kulinarnej tradycji i obyczajów dworów królewskich. W ubiegłym roku w Muzeum odbyło się ponad 200 warsztatów poświęconych tej tematyce, wzięło w nich udział prawie 5 tysięcy osób. Pod okiem szefów kuchni i specjalistów urządzano też pokazy rekonstrukcji kulinarnej, podczas których uczestnicy mieli możliwość wypróbowania przepisów z XVII i XVIII wieku, pochodzących z siedmiu książek kucharskich opublikowanych przez muzeum w poprzednich latach. Zorganizowano także międzynarodową konferencję „Władza smaku. Europa przy królewskim stole”, która zgromadziła m. in. historyków, badaczy kultury żywienia, kuratorów muzealnych i szefów kuchni.
Jury przyznające nagrody doceniło oryginalność i dostępność projektu.
– Wybór formy prezentacji tematu sprzyja tworzeniu autentycznej atmosfery historycznej i sensorycznej, a jednocześnie projekt skutecznie unika pułapki trywialności, w którą nierzadko wpadają podobne przedsięwzięcia – stwierdziło jury. – Dziś powszechnie uznaje się, że kultura jedzenia stanowi istotny, niematerialny aspekt europejskiego dziedzictwa. Kładąc większy nacisk na doświadczanie zmysłowe, możemy pogłębić nasze rozumienie roli, jaką jedzenie odgrywało w przeszłości.
Nagrody Dziedzictwa Europejskiego to prestiżowe wyróżnienie finansowane w ramach programu „Kreatywna Europa”. Przyznawane są za osiągnięcia w dziedzinie konserwacji zabytków, badań naukowych, za zasługi na rzecz edukacji i podnoszenia świadomości. 25 laureatów z 16 krajów wyłoniono spośród 149 zgłoszeń złożonych przez organizacje i osoby prywatne z 34 państw. Selekcji dokonała Komisja Europejska i wiodąca sieć zajmująca się dziedzictwem europejskim – Europa Nostra.
Zwycięzcy zostaną uhonorowani 29 października w Paryżu podczas prestiżowej ceremonii, która odbędzie się w ramach Europejskiego Kongresu Dziedzictwa Kulturowego. W trakcie uroczystości zostanie ogłoszonych siedmiu laureatów Grand Prix (z których każdy otrzyma 10 tys. euro) oraz laureat nagrody publiczności, wybrany spośród tegorocznych zwycięskich projektów.

Na projekt Muzeum w Wilanowie  możecie zagłosować tutaj.

Autor tekstu: ( red. )
inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej