x

Wilanowski projekt kulinarny z Nagrodą Europa Nostra 2019!

Kategoria: Wydarzenia - otwarte

"Miejsce przy królewskim stole", projekt Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie realizowany w Villi Intrata znalazł się wśród zwycięzców Nagród Dziedzictwa Europejskiego - Nagród Europa Nostra 2019. Jury doceniło warsztaty, pokazy i konferencje naukowe związane z rekonstrukcją staropolskich przepi

Warsztaty w Muzeum Pałacu w Wilanowie. W środku szef pałacowej kuchni Maciej Nowicki. Foto: mteriały prasowe.
Warsztaty w Muzeum Pałacu w Wilanowie. W środku szef pałacowej kuchni Maciej Nowicki. Foto: mteriały prasowe.
Wilanowski projekt nagrodzono w kategorii „edukacja, szkolenie i zwiększanie świadomości”. Jury doceniło warsztaty, pokazy i konferencje naukowe związane z rekonstrukcją staropolskich przepisów oraz popularyzację wiedzy o obyczajach królewskiego stołu.
Projekt zrealizowano w ramach Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018, a jego celem było dzielenie się doświadczeniem i wiedzą na temat kulinarnej tradycji i obyczajów dworów królewskich. W ubiegłym roku w Muzeum odbyło się ponad 200 warsztatów poświęconych tej tematyce, wzięło w nich udział prawie 5 tysięcy osób. Pod okiem szefów kuchni i specjalistów urządzano też pokazy rekonstrukcji kulinarnej, podczas których uczestnicy mieli możliwość wypróbowania przepisów z XVII i XVIII wieku, pochodzących z siedmiu książek kucharskich opublikowanych przez muzeum w poprzednich latach. Zorganizowano także międzynarodową konferencję „Władza smaku. Europa przy królewskim stole”, która zgromadziła m. in. historyków, badaczy kultury żywienia, kuratorów muzealnych i szefów kuchni.
Jury przyznające nagrody doceniło oryginalność i dostępność projektu.
– Wybór formy prezentacji tematu sprzyja tworzeniu autentycznej atmosfery historycznej i sensorycznej, a jednocześnie projekt skutecznie unika pułapki trywialności, w którą nierzadko wpadają podobne przedsięwzięcia – stwierdziło jury. – Dziś powszechnie uznaje się, że kultura jedzenia stanowi istotny, niematerialny aspekt europejskiego dziedzictwa. Kładąc większy nacisk na doświadczanie zmysłowe, możemy pogłębić nasze rozumienie roli, jaką jedzenie odgrywało w przeszłości.
Nagrody Dziedzictwa Europejskiego to prestiżowe wyróżnienie finansowane w ramach programu „Kreatywna Europa”. Przyznawane są za osiągnięcia w dziedzinie konserwacji zabytków, badań naukowych, za zasługi na rzecz edukacji i podnoszenia świadomości. 25 laureatów z 16 krajów wyłoniono spośród 149 zgłoszeń złożonych przez organizacje i osoby prywatne z 34 państw. Selekcji dokonała Komisja Europejska i wiodąca sieć zajmująca się dziedzictwem europejskim – Europa Nostra.
Zwycięzcy zostaną uhonorowani 29 października w Paryżu podczas prestiżowej ceremonii, która odbędzie się w ramach Europejskiego Kongresu Dziedzictwa Kulturowego. W trakcie uroczystości zostanie ogłoszonych siedmiu laureatów Grand Prix (z których każdy otrzyma 10 tys. euro) oraz laureat nagrody publiczności, wybrany spośród tegorocznych zwycięskich projektów.

Na projekt Muzeum w Wilanowie  możecie zagłosować tutaj.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Restaurant Week Polska: Festiwalowe debiuty 2019

Od pięciu lat Restaurant Week Polska pokazuje Polakom nowoczesne dania restauracyjne we wszystkich zakątkach kraju. Podczas jesiennej edycji nie zabrakło debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i wyjątkowe produkty w nich serwowane.

KULINARNE WYZWANIE Z KRÓLEWSKĄ RYBĄ W ROLI GŁÓWNEJ

9 marca 2019 odbędą się Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. Impreza ma charakter cykliczny, po raz pierwszy odbyła się w 2015 r. Piąta edycja wydarzenia po raz drugi z rzędu będzie częścią Kulinarnego Pucharu Polski.

Znamy zwycięzców Mistrzostw Burgerowych 2017

Kill Grill Burger & Sandwich Bar, Burger Park, Beef'N'Roll oraz Pasibus to laureaci czwartej edycji Mistrzostw Burgerowych na Festiwalu Food Trucków Żarcie Na Kółkach w Warszawie.

NOWE WYRÓŻNIENIA DLA POLSKICH RESTAURACJI

Na początku marca ukazała się najnowsza edycja jednego z najważniejszych przewodników gastronomicznych na świecie - Czerwonego Przewodnika "Main Cities of Europe ". Po raz kolejny wydawnictwo obejmuje dwa polskie miasta: Warszawę i Kraków.

MODRA KAPUSTA I ORKIESTRA DĘTA

"Kiszki marsza grają! Spotkania kulinarno-śpiewacze" - pierwsze odbędzie się już 20 marca 2017 r. w Cafe Kulturalna w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Organizatorzy planują kolejnych siedem spotkań dotyczących innych regionów.

Jubileuszowa edycja Restaurant Week już 20 października

W dniach 20 - 31 października szefowie kuchni ponad 400. restauracji w kraju zaproszą do stołu mieszkańców 30. polskich miast. Zgodnie z ideą Festiwalu będzie to prawdziwa "Okazja do świętowania". Rezerwacje w festiwalowej cenie 49 zł są już dostępne na www.RestaurantWeek.pl

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej