x

AMUNI

Kategoria: Miejsca

Amuni to włoska restauracja utrzymana w duchu slow food, która otworzyła swoje podwoje w marcu. Mieści się tuż obok Brasserie Warszawskiej. Szefem kuchni i współwłaścicielem Amuni jest Andrea Scarantino, znany z prowadzenia − również włoskiej − Mammy Marietty na warszawskim Mokotowie.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Po 8 latach od debiutu Mammy Marietty przyszedł czas na nowe wyzwanie. Marka Amuni to sieć – pod tą nazwą funkcjonują jeszcze dwa lokale: w Brugii i w Pradze. Menu w każdym z nich różni się od siebie, ale wspólna jest specjalność – pizza gourmet (45-52 zł) robiona na zakwasie, pieczołowicie przygotowywanym i karmionym przez kucharza mistrza Massimo Giuliany.

Co wyróżnia pizzę gourmet? Ciasto jest grubsze, zapiekane z serem mozzarella fior di latte, następnie wyciągane z pieca, krojone na 6 kawałków, a na każdym z nich nakładany jest surowy składnik (np. prosciutto crudo, carpaccio z tuńczyka, brokuły). Jako popisowe danie Andrea wymienia zaś domowe tagiatelle ragù z kaczki. W karcie znajdziemy dania główne (np. policzek wołowy, grillowana ośmiornica, 40-65 zł), przystawki (20-52 zł), kilka rodzajów pizzy (rosse, bianche, vegane oraz faszerowana), a także desery (16-20 zł). Wszystkie produkty (poza warzywami) importowane są z Włoch, większość z nich jest bio.

W odróżnieniu od Mammy Marietty Amuni jest bardziej przestronna, charakteryzuje się nowoczesnym wnętrzem z eleganckim sznytem i przewagą bieli. Centralnym miejscem restauracji jest otwarta kuchnia oraz piec. Lokal mieści 50 miejsc. W godz. 12.00-16.00 można zjeść tu lunch w cenie 28 zł.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej