x

AMUNI

Kategoria: Miejsca

Amuni to włoska restauracja utrzymana w duchu slow food, która otworzyła swoje podwoje w marcu. Mieści się tuż obok Brasserie Warszawskiej. Szefem kuchni i współwłaścicielem Amuni jest Andrea Scarantino, znany z prowadzenia − również włoskiej − Mammy Marietty na warszawskim Mokotowie.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Po 8 latach od debiutu Mammy Marietty przyszedł czas na nowe wyzwanie. Marka Amuni to sieć – pod tą nazwą funkcjonują jeszcze dwa lokale: w Brugii i w Pradze. Menu w każdym z nich różni się od siebie, ale wspólna jest specjalność – pizza gourmet (45-52 zł) robiona na zakwasie, pieczołowicie przygotowywanym i karmionym przez kucharza mistrza Massimo Giuliany.

Co wyróżnia pizzę gourmet? Ciasto jest grubsze, zapiekane z serem mozzarella fior di latte, następnie wyciągane z pieca, krojone na 6 kawałków, a na każdym z nich nakładany jest surowy składnik (np. prosciutto crudo, carpaccio z tuńczyka, brokuły). Jako popisowe danie Andrea wymienia zaś domowe tagiatelle ragù z kaczki. W karcie znajdziemy dania główne (np. policzek wołowy, grillowana ośmiornica, 40-65 zł), przystawki (20-52 zł), kilka rodzajów pizzy (rosse, bianche, vegane oraz faszerowana), a także desery (16-20 zł). Wszystkie produkty (poza warzywami) importowane są z Włoch, większość z nich jest bio.

W odróżnieniu od Mammy Marietty Amuni jest bardziej przestronna, charakteryzuje się nowoczesnym wnętrzem z eleganckim sznytem i przewagą bieli. Centralnym miejscem restauracji jest otwarta kuchnia oraz piec. Lokal mieści 50 miejsc. W godz. 12.00-16.00 można zjeść tu lunch w cenie 28 zł.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

ELEVEN MADISON PARK NUMEREM JEDEN

Po raz pierwszy w historii nowojorska Eleven Madison Park zdobyła pierwsze miejsce w rankingu The World’s 50 Best Restaurants. Zwycięzcy zostali zaprezentowani podczas ceremonii w historycznym Royal Exhibition Building w Melbourne.

SUPPERLARDO

Kiedy właściciele jednej z najpopularniejszych restauracji w Warszawie zabierają się do otwarcia nowej, a informacja o tym krąży po mieście od miesięcy, wiadomo dwie rzeczy. Po pierwsze - że oczekiwania będą wysokie. Po drugie - że prawdopodobnie powtórzy ona sukces pierwszego miejsca.

Wnętrze Campo nagrodzone

Wrocławska restauracja Campo Modern Grill zaprojektowana przez Busk.Studio wygrała w międzynarodowym konkursie WIN Awards w Londynie.

Prowincja

Prowincja to nowa restauracja w Supraślu, której właścicielami są Anna i Michał Arciszewscy. Mieści się w zabytkowym supraskim Domu Ludowym, zlokalizowanym przy parku niedaleko słynnego Teatru Wierszalin.

AMFORA RESTAURANT & COCKTAIL BAR

Po sukcesie fine diningowej restauracji Cadenza w Katowicach przyszedł dla jej twórców czas na nowe miejsce, które sami określają jako "street dining". Amfora to zarazem restauracja oraz koktajlbar, a serwowane dania są typowe dla targów w Jerozolimie czy Erywaniu.

Wstąp na McBurgera w drodze do Energylandii

30 sierpnia została otwarta długo wyczekiwana restauracja McDonald’s w Zatorze. Lokal znajduje się przy ul. Władysława Grabskiego 16 na trasie prowadzącej do największego w Polsce parku rozrywki Energylandia.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu casual?

Karta napojów w restauracji casualowej to jeden z filarów przychodów lokalu i należy ją traktować równie poważnie jak kartę dań, a zatem tworzyć na podstawie profesjonalnej wiedzy i umiejętnie sprzedawać.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej