x

AMUNI

Kategoria: Miejsca    25.03.2019

Amuni to włoska restauracja utrzymana w duchu slow food, która otworzyła swoje podwoje w marcu. Mieści się tuż obok Brasserie Warszawskiej. Szefem kuchni i współwłaścicielem Amuni jest Andrea Scarantino, znany z prowadzenia − również włoskiej − Mammy Marietty na warszawskim Mokotowie.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Po 8 latach od debiutu Mammy Marietty przyszedł czas na nowe wyzwanie. Marka Amuni to sieć – pod tą nazwą funkcjonują jeszcze dwa lokale: w Brugii i w Pradze. Menu w każdym z nich różni się od siebie, ale wspólna jest specjalność – pizza gourmet (45-52 zł) robiona na zakwasie, pieczołowicie przygotowywanym i karmionym przez kucharza mistrza Massimo Giuliany.

Co wyróżnia pizzę gourmet? Ciasto jest grubsze, zapiekane z serem mozzarella fior di latte, następnie wyciągane z pieca, krojone na 6 kawałków, a na każdym z nich nakładany jest surowy składnik (np. prosciutto crudo, carpaccio z tuńczyka, brokuły). Jako popisowe danie Andrea wymienia zaś domowe tagiatelle ragù z kaczki. W karcie znajdziemy dania główne (np. policzek wołowy, grillowana ośmiornica, 40-65 zł), przystawki (20-52 zł), kilka rodzajów pizzy (rosse, bianche, vegane oraz faszerowana), a także desery (16-20 zł). Wszystkie produkty (poza warzywami) importowane są z Włoch, większość z nich jest bio.

W odróżnieniu od Mammy Marietty Amuni jest bardziej przestronna, charakteryzuje się nowoczesnym wnętrzem z eleganckim sznytem i przewagą bieli. Centralnym miejscem restauracji jest otwarta kuchnia oraz piec. Lokal mieści 50 miejsc. W godz. 12.00-16.00 można zjeść tu lunch w cenie 28 zł.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Batumi - piekarnie gruzińsko-ormiańskie

W maju powstała w Polsce sieć piekarni Batumi łączących gruzińską tradycję kulinarną z polską nowoczesnością. W jej ofercie znajdują się wyłącznie produkty bez polepszaczy i konserwantów.

Podwale 25 Kompania Piwna w Warszawie - po remoncie

W czasie lockdownu Restauracja Podwale 25 Kompania Piwna przeszła metamorfozę. Z myślą o komforcie gości wyremontowano wnętrza i ogródek. W lokalu pojawiły się też nowe meble oraz oświetlenie.

Opasły Tom na Wierzbowej

Największym ograniczeniem Opasłego Tomu na Foksal była mała, niewygodna kuchnia. Zakończenie umowy najmu w pierwotnej lokalizacji stało się motywacją do wyszukania nowego miejsca, pozwalającego na rozwój, przy zachowaniu dawnej oferty i stylu restauracji.

Japoński Zjadacz Snów w Warszawie

Pod koniec sierpnia 2019 r. zaraz obok znanego wszystkim warszawskim miłośnikom ramenu lokalu Sato gotuje powstała niewielka japońska cukiernia. Lokal urządzony jest podobnie do sąsiadującej ramenowni - minimalistyczne wnętrze zostało delikatnie ozdobione japońskimi bibelotami.

Leroy - londyńskie neobistro z gwiazdką Michelin

Leroy to neobistro położone w londyńskiej dzielnicy Shoreditch. Jego właściciele stawiają na prostotę i smak, co poskutkowało zdobytą w ubiegłym roku gwiazdką Michelin.

Tadeusz Müller stworzy menu w restauracji Roberta Lewandowskiego

Powstający w Browarach Warszawskich lokal, w który zainwestował Robert Lewandowski ma oferować kuchnię nowojorsko-śródziemnomorską. O kartę dań i napojów zadba Tadeusz Müller, syn restauratorki Magdy Gessler, który ma na swym koncie stworzenie takich konceptów jak ORZO, Munja czy Cava.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej