x

SANTO PORTO BY MAGDA GESSLER

Kategoria: Miejsca    25.03.2019

W samym centrum Gdyni, tuż u podnóża Kamiennej Góry i w bezpośrednim sąsiedztwie zabytkowej Willi Szczęść Boże, w połowie sierpnia 2018 r. uroczyście otwarto Santo Porto, rybny raj Magdy Gessler.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Restauracja oferuje szeroki wybór świeżych ryb z całego świata sprzedawanych w całości i przygotowywanych zgodnie z oczekiwaniem gości. Znajdziemy tu ryby dobrze znane – dorsza i sandacza – ale także bardziej egzotyczne gatunki: lucjana czerwonego czy leatherjacket z Atlantyku. Oferta ryb i owoców morza zmienia się, więc warto zaglądać do Santo Porto w poszukiwaniu nowych smaków. Sezonowe menu Santo Porto zostało stworzone przez Magdę Gessler i szefa kuchni Bartosza Rozbiegałę, który uczestniczył w tworzeniu lokalu od samego początku.

Popisowym daniem restauracji jest zupa bouillabaisse przygotowywana przez 24 godziny na wywarze z homara, langustynek, krewetek oraz ryb (32 zł). W karcie znaleźć też można bogaty wybór przekąsek (8-52 zł), dań głównych (36-89 zł), win, alkoholi i koktajli. Przepiękne, bogate i nawiązujące do śródziemnomorskiego stylu wnętrze zaprojektowane w całości przez Magdę Gessler emanuje ciepłem już od wejścia.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

Mellina Coffee Shop na warszawskiej Sadybie

Teren warszawskiej Sadyby w okolicach Jeziorka Czerniakowskiego to gastronomiczna pustynia. W lipcu pojawił się na niej lokal - Mellina Coffee Shop - łączący kilka funkcji.

Gorąco Polecam Piekarnia - pilotażowy lokal na warszawskim Natolinie

Enata Bread, grupa zarządzająca marką Gorąco Polecam, wraca do źródeł, czyli do pieczenia chleba. I otwiera pierwszy pilotażowy lokal pod marką Gorąco Polecam Piekarnia - na warszawskim Natolinie.

Pyszne.pl po raz piąty wyłoni najlepszą restaurację roku i najlepszą restaurację w Krakowie

Pyszne.pl ogłosiło listę ponad 600 nominowanych restauracji z 39 miast, które zawalczą w konkursie Best Restaurant Awards 2018. O wynikach dalszej rywalizacji zadecydują klienci, którzy mogą docenić swoje ulubione restauracje, wystawiając im oceny w serwisie.

Marokańska Dar Mounia w Warszawie

W miejscu, gdzie do niedawna mieściła się włoska restauracja Delizia, otworzył swe podwoje elegancki lokal oferujący autentyczną kuchnię marokańską. W maju tego roku, po 6 miesiącach przygotowań, wystartował pod szyldem Dar Mounia.

Bistro Kromki na warszawskim Muranowie

Na warszawskim Muranowie od roku, a konkretnie od lutego 2018 r., działa nowoczesne i sympatyczne bistro Kromki. Przycupnęło wśród ciągnących się między aleją Solidarności a Nowolipkami niskimi pawilonami, w których kryją się fast foody oraz sklepiki np. z cygarami, alkoholem czy kosmetykami.

Gdzie na wino poza miastem?

Poznajcie trzy miejsca zlokalizowane poza miastem, do których warto wybrać się na wino.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej