x

SANTO PORTO BY MAGDA GESSLER

Kategoria: Miejsca

W samym centrum Gdyni, tuż u podnóża Kamiennej Góry i w bezpośrednim sąsiedztwie zabytkowej Willi Szczęść Boże, w połowie sierpnia 2018 r. uroczyście otwarto Santo Porto, rybny raj Magdy Gessler.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Restauracja oferuje szeroki wybór świeżych ryb z całego świata sprzedawanych w całości i przygotowywanych zgodnie z oczekiwaniem gości. Znajdziemy tu ryby dobrze znane – dorsza i sandacza – ale także bardziej egzotyczne gatunki: lucjana czerwonego czy leatherjacket z Atlantyku. Oferta ryb i owoców morza zmienia się, więc warto zaglądać do Santo Porto w poszukiwaniu nowych smaków. Sezonowe menu Santo Porto zostało stworzone przez Magdę Gessler i szefa kuchni Bartosza Rozbiegałę, który uczestniczył w tworzeniu lokalu od samego początku.

Popisowym daniem restauracji jest zupa bouillabaisse przygotowywana przez 24 godziny na wywarze z homara, langustynek, krewetek oraz ryb (32 zł). W karcie znaleźć też można bogaty wybór przekąsek (8-52 zł), dań głównych (36-89 zł), win, alkoholi i koktajli. Przepiękne, bogate i nawiązujące do śródziemnomorskiego stylu wnętrze zaprojektowane w całości przez Magdę Gessler emanuje ciepłem już od wejścia.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

Włoska Societa w stołecznym Blue City

Societa to nowy warszawski lokal inspirowany włoską kuchnią. W menu są różnego rodzaju makarony i podawane na ciepło kanapki panini, których składniki można samodzielnie komponować. Restauracja oferuje także desery i lemoniady.

Bistro Kromki na warszawskim Muranowie

Na warszawskim Muranowie od roku, a konkretnie od lutego 2018 r., działa nowoczesne i sympatyczne bistro Kromki. Przycupnęło wśród ciągnących się między aleją Solidarności a Nowolipkami niskimi pawilonami, w których kryją się fast foody oraz sklepiki np. z cygarami, alkoholem czy kosmetykami.

Bistro Z

Anna Klajmon i Mateusz Czekierda są właścicielami i szefami kuchni Bistro Z przy ul. Ząbkowskiej na warszawskiej Pradze. Lokal otworzył się w lipcu tego roku. Bistro Z koncentruje się na prostym jedzeniu, opartym na dobrym produkcie w dobrej cenie.

Pasibus z burgerami w warszawskiej Galerii Młociny

Burgery Pasibusa są cenione za świeżość użytych składników, autorskie receptury i pomysłowe połączenia smakowe. Sieć uruchomiła drugi swój lokal w Warszawie - w nowootwartej Galerii Młociny.

Munchies

Munchies tworzą Piotr Kubera, Jacek Tymburski oraz Adrian Tarkowski. Poznali się, pracując w Atelier Amaro. W zeszłym roku serwowali jedzenie na barce Wynurzenie w Warszawie, a w czerwcu tego roku otworzyli Munchies w Lublinie, gdzie dołączył do nich Jan Raczkowski.

Orzo Warszawa i Orzo Kraków

Stołeczna restauracja Orzo powstała w październiku 2017 r. i zajęła miejsce Aioli Mini.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej