x

Festiwal Filmowa Europa na Widelcu

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium

Miłośnicy kulinariów i kina będą mieli okazję połączyć obie pasje, uczestnicząc w trzeciej edycji wrocławskiego festiwalu Filmowa Europa na Widelcu. Impreza potrwa od 31 maja do 2 czerwca.

Poza seansami o tematyce kulinarnej i okołokulinarnej organizatorzy festiwalu – Films for Food i Kino Nowe Horyzonty – przewidzieli liczne atrakcje. Festiwal rozpocznie się 31 maja od projekcji filmu „Opowieści Okrągłego Stołu” w reżyserii Piotra Bikonta i Leszka Dziumowicza. Pokaz odbędzie się w ramach akcji „Menu Wolności”, która ma na celu wspólne radosne świętowanie 30. rocznicy wyborów z 4 czerwca 1989 r. Przed projekcją przewidziano poczęstunek dla widzów oraz spotkanie z Katarzyną Bosacką, pomysłodawczynią akcji i Robertem Makłowiczem, ambasadorem festiwalu.
Na kolejne dni Filmowej Europy na Widelcu zaplanowano projekcje pięciu najciekawszych dokumentów ostatnich miesięcy, wyselekcjonowanych na najważniejszych festiwalach filmowych, m. in w Berlinie i San Sebastian. „Chef Flynn” to opowieść o najmłodszym szefie kuchni świata. „W poszukiwaniu umami” opowiada o zderzeniu kuchni europejskiej i azjatyckiej w wykonaniu Daniego Garcii, właściciela restauracji w Marbelli odznaczonej trzema gwiazdkami Michelin. „Bracia Roca na tureckim szlaku” jest filmem o poszukiwaniu kulinarnych inspiracji w trakcie podróży przez Turcję, „Żniwa” – o upokorzeniu robotników pracujących na uprawach kontrolowanych przez wywodzących się z gangów nadzorców, a „Wino we krwi” – o Gruzji, kolebce wina. Wszystkim seansom towarzyszyć będą poczęstunki i spotkania z gośćmi specjalnymi.
Ceny biletów oraz szczegółowy program znajdziecie tutaj.


Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu casual?

Karta napojów w restauracji casualowej to jeden z filarów przychodów lokalu i należy ją traktować równie poważnie jak kartę dań, a zatem tworzyć na podstawie profesjonalnej wiedzy i umiejętnie sprzedawać.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej