x

Festiwal Filmowa Europa na Widelcu

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium

Miłośnicy kulinariów i kina będą mieli okazję połączyć obie pasje, uczestnicząc w trzeciej edycji wrocławskiego festiwalu Filmowa Europa na Widelcu. Impreza potrwa od 31 maja do 2 czerwca.

Poza seansami o tematyce kulinarnej i okołokulinarnej organizatorzy festiwalu – Films for Food i Kino Nowe Horyzonty – przewidzieli liczne atrakcje. Festiwal rozpocznie się 31 maja od projekcji filmu „Opowieści Okrągłego Stołu” w reżyserii Piotra Bikonta i Leszka Dziumowicza. Pokaz odbędzie się w ramach akcji „Menu Wolności”, która ma na celu wspólne radosne świętowanie 30. rocznicy wyborów z 4 czerwca 1989 r. Przed projekcją przewidziano poczęstunek dla widzów oraz spotkanie z Katarzyną Bosacką, pomysłodawczynią akcji i Robertem Makłowiczem, ambasadorem festiwalu.
Na kolejne dni Filmowej Europy na Widelcu zaplanowano projekcje pięciu najciekawszych dokumentów ostatnich miesięcy, wyselekcjonowanych na najważniejszych festiwalach filmowych, m. in w Berlinie i San Sebastian. „Chef Flynn” to opowieść o najmłodszym szefie kuchni świata. „W poszukiwaniu umami” opowiada o zderzeniu kuchni europejskiej i azjatyckiej w wykonaniu Daniego Garcii, właściciela restauracji w Marbelli odznaczonej trzema gwiazdkami Michelin. „Bracia Roca na tureckim szlaku” jest filmem o poszukiwaniu kulinarnych inspiracji w trakcie podróży przez Turcję, „Żniwa” – o upokorzeniu robotników pracujących na uprawach kontrolowanych przez wywodzących się z gangów nadzorców, a „Wino we krwi” – o Gruzji, kolebce wina. Wszystkim seansom towarzyszyć będą poczęstunki i spotkania z gośćmi specjalnymi.
Ceny biletów oraz szczegółowy program znajdziecie tutaj.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Konkurs Młodych Sommelierów

Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zaprasza do udziału w pierwszym Konkursie Młodych Sommelierów. Zawody odbędą się 28 października 2018 r. w hotelu Ilonn w Poznaniu, zgłoszenia przyjmowane są do 14 października.

2. urodziny Akademii Inspiracji MAKRO

Już jutro Akademia Inspiracji MAKRO w Warszawie będzie świętować 2. rocznicę działalności. Z tej okazji przygotowano warsztaty tematyczne z udziałem gościa specjalnego - Michela Morana.

Charytatywny śledzik. Fundacja Samodzielność od Kuchni zaprasza!

Wybierzcie się ze znajomymi do restauracji 13 grudnia! Część utargu zgromadzonego tego dnia polscy restauratorzy przekażą na rzecz fundacji Samodzielność od Kuchni . Pieniądze pozwolą na zorganizowanie w 2020 roku warsztatów usamodzielniających dla młodzieży z domów dziecka.

Taste Masters w Polsce - 50 dań w dwa dni!

Żółty Przewodnik Gault & Millau Polska wraz z Muzeum Pałacu Króla Jana III w warszawskim Wilanowie organizują niezwykłe wydarzenie kulinarne - "Taste Masters - spróbuj dań 50 restauracji w jeden weekend". Rezerwujcie 11 i 12 maja w swych kalendarzach!

Międzynarodowa konferencja o historii żywienia Muzeum Pałacu w Wilanowie

Królewski stół jako laboratorium kulinarnych i politycznych pasji dawnych epok, manifestacja potęgi smaku jako narzędzia władzy - o tym mówić będą badacze z Europy i Stanów Zjednoczonych zajmujący się historią żywienia i food studies.

Festiwal Rumu, Cocktaili i Kultury Karaibskiej

Po raz pierwszy w Polsce organizowany jest Festiwal Rum Fest Wwa - 13-14 września w Warszawie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej