x

Festiwal Filmowa Europa na Widelcu

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium

Miłośnicy kulinariów i kina będą mieli okazję połączyć obie pasje, uczestnicząc w trzeciej edycji wrocławskiego festiwalu Filmowa Europa na Widelcu. Impreza potrwa od 31 maja do 2 czerwca.

Poza seansami o tematyce kulinarnej i okołokulinarnej organizatorzy festiwalu – Films for Food i Kino Nowe Horyzonty – przewidzieli liczne atrakcje. Festiwal rozpocznie się 31 maja od projekcji filmu „Opowieści Okrągłego Stołu” w reżyserii Piotra Bikonta i Leszka Dziumowicza. Pokaz odbędzie się w ramach akcji „Menu Wolności”, która ma na celu wspólne radosne świętowanie 30. rocznicy wyborów z 4 czerwca 1989 r. Przed projekcją przewidziano poczęstunek dla widzów oraz spotkanie z Katarzyną Bosacką, pomysłodawczynią akcji i Robertem Makłowiczem, ambasadorem festiwalu.
Na kolejne dni Filmowej Europy na Widelcu zaplanowano projekcje pięciu najciekawszych dokumentów ostatnich miesięcy, wyselekcjonowanych na najważniejszych festiwalach filmowych, m. in w Berlinie i San Sebastian. „Chef Flynn” to opowieść o najmłodszym szefie kuchni świata. „W poszukiwaniu umami” opowiada o zderzeniu kuchni europejskiej i azjatyckiej w wykonaniu Daniego Garcii, właściciela restauracji w Marbelli odznaczonej trzema gwiazdkami Michelin. „Bracia Roca na tureckim szlaku” jest filmem o poszukiwaniu kulinarnych inspiracji w trakcie podróży przez Turcję, „Żniwa” – o upokorzeniu robotników pracujących na uprawach kontrolowanych przez wywodzących się z gangów nadzorców, a „Wino we krwi” – o Gruzji, kolebce wina. Wszystkim seansom towarzyszyć będą poczęstunki i spotkania z gośćmi specjalnymi.
Ceny biletów oraz szczegółowy program znajdziecie tutaj.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów

Reprezentacje 12 krajów wezmą udział w Międzynarodowych Mistrzostwach Młodych Sommelierów w Gdańsku. Konkurs odbędzie się 12 października w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto, ale dzień wcześniej przeprowadzone będą eliminacje dla zawodników z Polski.

PODRÓŻUJEMY - Targi Książki Kulinarnej

W weekend 19-21 lipca w Centrum Sztuki Współczesnej w Warszawie odbędą się 7. Targi Książki Kulinarnej. Motywem przewodnim targów będzie podróżowanie ze smakiem.

Smakuj Trójmiasto

Festiwal kulinarny Smakuj Trójmiasto jak co jesień rozgrzeje bogactwem aromatów, przypraw i kolorów. Entuzjaści kuchni orientalnej mogą już zacierać ręce i szykować się na prawdziwą ucztę, bo pod koniec października odbędzie się najpopularniejsza odsłona festiwalu: Asian Edition!

World Class Cocktail Festival

Ruszyły rezerwacje na drugą edycję World Class Cocktail Festival, który potrwa od 5 do 16 czerwca. To największe w Polsce święto kultury koktajlowej, promujące krajową scenę barmańską.

Race to Racer i Best Barista Caffè Vergnano

Blisko 20 najlepszych baristów zmierzy się w Krakowie w finale dwóch prestiżowych konkursów Caffe Vergnano. Finał Race to Racer odbędzie się w sobotę, 14 grudnia. 15 grudnia, przeprowadzony zostanie finał Best Barista 2019.

Konferencja "Perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa"

Stowarzyszenie Kobiety i Wino zaprasza do udziału w Konferencji "Uprawa winorośli w Polsce i perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa na tle winiarstwa światowego". Wydarzenie odbędzie się 5 grudnia 2018 w Hotelu Polskim pod Białym Orłem przy ul. Pijarskiej 17 w Krakowie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej