x

PROSCIUTTERIA

Kategoria: Miejsca    25.03.2019

Prosciutteria to miejsce poświęcone przede wszystkim wspólnemu spędzaniu czasu i długim rozmowom, do których jedzenie i wino są tylko dodatkiem. Lokal odwołuje się do włoskiej tradycji niewielkich barów, do których zagląda się na kawę, kieliszek wina lub aby po prostu miło spędzić czas.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Otwarty na przełomie sierpnia i września 2018 na warszawskim Powiślu (ul. Solec 85) lokal został w całości zaprojektowany przez właściciela Marcina Jackiewicza, Polaka z włoskimi korzeniami, oraz jego żonę Barbarę Andersohn- Jackiewicz. Klimatyczne wnętrze z wyeksponowaną surową cegłą na ścianach zostało udekorowane czarno-białymi fotografiami włoskich gwiazd i eleganckimi żyrandolami. Lokal może się też poszczycić oryginalną posadzką z 1926 r. Na niewielkiej powierzchni (całość wraz z zapleczem liczy 43 mkw.) może komfortowo zmieścić się koło 16-20 osób, ale w godzinach szczytu w lokalu bywa nawet 30-35 osób. Niektórzy siedzą, niektórzy stoją, goście przekazują sobie zamówione jedzenie i napoje, bo ciężko jest swobodnie przejść, panuje gwar – właśnie o takich chwilach właściciel mówi, że jest „najbardziej po włosku”.

W Prosciutterii nie ma długiej karty dań – podstawa menu to deski z włoskimi wędlinami (m.in. prosciutto, pepperonata, guanciale), serami oraz różnego typu warzywnymi przekąskami (np. pasta z radicchio, dżem z dyni, oliwki, suszone pomidory), serwowane w trzech rozmiarach: mała (dla 2 osób, 65 zł), średnia (dla 4 osób, 120 zł) oraz duża (dla 6 i większej liczby osób, 195 zł). Kompozycja desek zmienia się, gdyż wszystkie produkty są wybierane osobiście przez pana Marcina i sprowadzane bezpośrednio z Włoch.

Na lunch można też samodzielnie skomponować panino (15 zł). Ofertę uzupełniają włoskie oranżady (12 zł) oraz wina – wszystkie sprzedawane na kieliszki (od 14 do 87 zł za kieliszek) i najczęściej niedostępne nigdzie indziej. Są też drinki, przede wszystkim na bazie prosecco, m.in. Bellini, Hugo i Aperol Spritz.

W Prosciutterii nie mogło zabraknąć włoskiej kawy parzonej zgodnie z wytycznymi Istituto Nazionale Espresso Italiano. Jeśli od nadmiaru dostępnych różności dostaniecie zawrotów głowy, doskonale przygotowana obsługa pomoże wam w dokonaniu wyboru i opowie o wszystkich składnikach.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

Open Kitchen - gdyńska restauracja, która stawia na otwartość

Open Kitchen to nowa restauracja w Gdyni przeznaczona na 47 miejsc siedzących. Właścicielami są Ryszard i Magdalena Piaseccy.

Munchies

Munchies tworzą Piotr Kubera, Jacek Tymburski oraz Adrian Tarkowski. Poznali się, pracując w Atelier Amaro. W zeszłym roku serwowali jedzenie na barce Wynurzenie w Warszawie, a w czerwcu tego roku otworzyli Munchies w Lublinie, gdzie dołączył do nich Jan Raczkowski.

RESTAURACJA ART

Restauracja Art jako jedna z niewielu w Krakowie specjalizuje się w fine diningu i oferuje menu degustacyjne oparte na polskiej kuchni. Art ma aż dwóch szefów kuchni: Michała Cienkiego oraz Wiktora Kowalskiego. Lokal znajduje się przy ulicy Kanoniczej 15 w Krakowie.

Nocny Market w Warszawie powraca! Start piątego sezonu - 26 czerwca

Nocny Market przywita odwiedzających w dawnej lokalizacji - na peronach dworca Warszawa Główna Osobowa. Piąty sezon rozpocznie się 26 czerwca i przez każdy kolejny weekend sezonu będzie rozpieszczał podniebienia wyjątkowym street foodem.

Restauracja i hotel Roberta de Niro - od 3 sierpnia w Warszawie

Restauracja Nobu oraz Nobu Hotel Warsaw sieci założonej przez Roberta De Niro, szefa kuchni Nobu Matsuhisę oraz producenta filmowego Meira Tepera przyjmą pierwszych gości już w sierpniu. W restauracyjnym menu możecie się spodziewać m.in. czarnego dorsza z sosem miso i japońskiej wołowiny Wagyu.

Hala Koszyki - pierwsza hala targowo-restauracyjna w Warszawie

W październiku otwarto w Warszawie nową Halę Koszyki przy ulicy Koszykowej w Śródmieściu. Miejsce jest pierwszą halą targowo-restauracyjną w Polsce. Wzorem dla tego konceptu były podobne hale z Rotterdamu, Londynu, Oslo czy Florencji, gdzie pod jednym dachem łączą się smaki z całego świata.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej