Pasteryzacja w kąpieli wodnej, różne metody suszenia, fermentacja, peklowanie czy wędzenie to tylko niektóre z technik, jakie wyjaśniono w sposób dokładny i prosty. Oprócz tego mamy tu konkretne przepisy, które pozwolą przygotować spiżarnię i wykorzystać resztki produktów. Polecam przepis na prosty barszcz, kimchi, gruszkowe piwo imbirowe, cydr ze skórek gruszek czy intrygujący sos aïoli z marynowanymi jajkami w koszulce. Doskonale wciela się tu w życie filozofia zero-waste. A pośród tych receptur, opowieści i wskazówek każdy może znaleźć coś, co przyda się w jego restauracji.


ODPOWIEDNIO PRZECHOWANE


Czy słyszeliście kiedyś o metodzie batch? To sposób konserwacji żywności − partiami, oszczędnie i w pełni naturalnie − który powstał dzięki pasji pary Kanadyjczyków do eksperymentowania (i zakręcania).

Zobacz także

"Stambuł do zjedzenia" Bartka Kieżuna

Po Italii i Portugalii przyszedł czas na następną wyprawę z Bartkiem Kieżunem, tym razem do Stambułu.

Japońska precyzja

"Japanese patisserie", James Campbell, wyd. Ryland Peters & Small 2017

Akcja: Czytaj PL

Niemal 150 restauracji i kawiarni w całej Polsce dołącza do Czytaj PL - jednej z największych na świecie akcji promujących czytelnictwo. Podczas wizyty w restauracji goście wraz z menu otrzymają kody do ściągnięcia e-booków. W oczekiwaniu na posiłek będą mogli przejrzeć dostępne książki, poznać wybr

"Jak zrobić ser?" Joanny Włodarskiej

Joanna Włodarska zdobyła doświadczenie, pracując w serowarniach, a następnie otworzyła Akademię Siedliska pod Lipami, pierwszą szkołę serowarstwa w Polsce.

"Droga przez mąkę. Literatura dla kucharek" Łukasza Modelskiego

Jeśli można mówić o czymś takim jak kultowe audycje kulinarne, to z pewnością zalicza się do nich "Droga przez Mąkę" Łukasza Modelskiego w radiowej Dwójce. W programie emitowanym od 7 lat w niemal każdą niedzielę goście opowiadają prowadzącemu o kulinarnej kulturze w różnych kontekstach.

Apetyt Bourdaina

Ubiegłoroczna, tragiczna śmierć Anthony’ego Bourdaina, autora książek i programów podróżniczo-kulinarnych, wstrząsnęła całym, nie tylko gastronomicznym, światem. Jego ostatnią napisaną przed śmiercią i wydaną na polskim rynku publikacją jest "Apetyt".
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

