x

DZIKOŚĆ SMAKU

Kategoria: Lifestyle - książki    25.03.2019

O zdrowotnych właściwościach ziół wie chyba każdy. Jak jednak wykorzystać je nie tylko podczas leczniczej kuracji, ale również do przygotowywania potraw, w tym restauracyjnych? Przewodnikiem pełnym praktycznych wskazówek okazuje się książka "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin".

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Kaja Nowakowska i Małgorzata Ruszkowska to autorki bloga Mead Ladies i specjalistki od tego, co rośnie wokół nas i jest jadalne. Radzą, jak bezpiecznie znaleźć, zebrać i przyrządzić to, co jest na wyciągnięcie ręki. Rozwiewają wątpliwości, czy w mieście można zdobyć rośliny wolne od zanieczyszczeń.

Oprócz wiedzy na temat konkretnych gatunków i wskazówek technicznych znajdziemy tu też inspirujące przepisy na dania z grzybów, korzeni, liści, owoców, nasion i kwiatów, np. na zupę z czosnku niedźwiedziego, kawior z pączków czarnego bzu, kruche ciasteczka z kwiatami rumianku i mąką z owoców dzikiej róży. Dzięki autorkom dowiemy się, jak wykorzystać wszystkie części roślin, wydobyć z nich maksimum smaku i wszelkich właściwości.

Mimo że książka wizualnie nie wyróżnia się na tle innych poradników, jest skarbnicą unikatowej wiedzy. Stanowi powrót do tradycji, zapomnianych smaków, aromatów i przepisów naszych mam oraz babć, ale w odświeżonej i unowocześnionej formie. To dobry sposób na wzbogacenie restauracyjnej karty, zwłaszcza polskiej kuchni.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Chefs after hours w Food Lab Studio: Zimowe warzywa i noże

Kolejna odsłona "Chefs after hours" - cyklu edukacyjnych spotkań dla głodnych wiedzy kucharzy i szefów kuchni, odbędzie się 26 marca w Food Lab Studio.

KULINARNE KRAJOBRAZY

To pięknie wydany album napisany przez słynnego szefa kuchni dla innych szefów kuchni. Przeglądając książkę, możecie poznać produkty, dzikie rośliny, egzotyczne owoce, dowiedzieć się, jak wyglądały tradycyjne chilijskie potrawy, ich klasyczne źródła i nowe interpretacje.

KURACJA KULINARNA

Jak zbalansować swoją codzienną dietę? Co zrobić, by czuć się lepiej? Prawie każdy z nas zadaje sobie takie pytania. To, że odżywianie ma ścisły związek z naszym stanem zdrowia, wydaje się oczywiste.

"Droga przez mąkę. Literatura dla kucharek" Łukasza Modelskiego

Jeśli można mówić o czymś takim jak kultowe audycje kulinarne, to z pewnością zalicza się do nich "Droga przez Mąkę" Łukasza Modelskiego w radiowej Dwójce. W programie emitowanym od 7 lat w niemal każdą niedzielę goście opowiadają prowadzącemu o kulinarnej kulturze w różnych kontekstach.

"Śniadanka z czterech stron świata" Vanessy Lewis

W "Śniadankach z czterech stron świata" Vanessa Lewis wraca do smaków z dzieciństwa, a także przedstawia tradycje śniadaniowe z różnych krajów.

"Tout Robuchon" Joëla Robuchona w polskiej wersji

Ukazała się pierwsza polska edycja "Tout Robuchon" jednego z najlepszych francuskich kucharzy Joëla Robuchona. Zawiera ponad 800 przepisów. To dzieło, które z pewnością na długo zagości w waszej kuchni.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej