x

DZIKOŚĆ SMAKU

Kategoria: Lifestyle - książki

O zdrowotnych właściwościach ziół wie chyba każdy. Jak jednak wykorzystać je nie tylko podczas leczniczej kuracji, ale również do przygotowywania potraw, w tym restauracyjnych? Przewodnikiem pełnym praktycznych wskazówek okazuje się książka "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin".

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Kaja Nowakowska i Małgorzata Ruszkowska to autorki bloga Mead Ladies i specjalistki od tego, co rośnie wokół nas i jest jadalne. Radzą, jak bezpiecznie znaleźć, zebrać i przyrządzić to, co jest na wyciągnięcie ręki. Rozwiewają wątpliwości, czy w mieście można zdobyć rośliny wolne od zanieczyszczeń.

Oprócz wiedzy na temat konkretnych gatunków i wskazówek technicznych znajdziemy tu też inspirujące przepisy na dania z grzybów, korzeni, liści, owoców, nasion i kwiatów, np. na zupę z czosnku niedźwiedziego, kawior z pączków czarnego bzu, kruche ciasteczka z kwiatami rumianku i mąką z owoców dzikiej róży. Dzięki autorkom dowiemy się, jak wykorzystać wszystkie części roślin, wydobyć z nich maksimum smaku i wszelkich właściwości.

Mimo że książka wizualnie nie wyróżnia się na tle innych poradników, jest skarbnicą unikatowej wiedzy. Stanowi powrót do tradycji, zapomnianych smaków, aromatów i przepisów naszych mam oraz babć, ale w odświeżonej i unowocześnionej formie. To dobry sposób na wzbogacenie restauracyjnej karty, zwłaszcza polskiej kuchni.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej