x

DZIKOŚĆ SMAKU

Kategoria: Lifestyle - książki

O zdrowotnych właściwościach ziół wie chyba każdy. Jak jednak wykorzystać je nie tylko podczas leczniczej kuracji, ale również do przygotowywania potraw, w tym restauracyjnych? Przewodnikiem pełnym praktycznych wskazówek okazuje się książka "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin".

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Kaja Nowakowska i Małgorzata Ruszkowska to autorki bloga Mead Ladies i specjalistki od tego, co rośnie wokół nas i jest jadalne. Radzą, jak bezpiecznie znaleźć, zebrać i przyrządzić to, co jest na wyciągnięcie ręki. Rozwiewają wątpliwości, czy w mieście można zdobyć rośliny wolne od zanieczyszczeń.

Oprócz wiedzy na temat konkretnych gatunków i wskazówek technicznych znajdziemy tu też inspirujące przepisy na dania z grzybów, korzeni, liści, owoców, nasion i kwiatów, np. na zupę z czosnku niedźwiedziego, kawior z pączków czarnego bzu, kruche ciasteczka z kwiatami rumianku i mąką z owoców dzikiej róży. Dzięki autorkom dowiemy się, jak wykorzystać wszystkie części roślin, wydobyć z nich maksimum smaku i wszelkich właściwości.

Mimo że książka wizualnie nie wyróżnia się na tle innych poradników, jest skarbnicą unikatowej wiedzy. Stanowi powrót do tradycji, zapomnianych smaków, aromatów i przepisów naszych mam oraz babć, ale w odświeżonej i unowocześnionej formie. To dobry sposób na wzbogacenie restauracyjnej karty, zwłaszcza polskiej kuchni.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

KUCHNIA JAK WULKAN GORĄCA

Zanim kupicie bilet i udacie się w podróż na Kubę, zajrzyjcie do książki "Cuba: The Cookbook" autorstwa Madelaine Vazquez Galves i Imogene Tondre, autorytetów kubańskiej kuchni znanych na całym świecie.

CENNA NAUKA

"Gościnność" to pierwsza w Polsce książka w całości poświęcona dobrej obsłudze oraz temu jak gościnność przekłada się na sukces w gastronomii. Książka ma formę praktycznego poradnika dla restauratorów i pracowników branży gastronomicznej. Jej motywem przewodnim jest obsługa gościa w restauracji.

MAKRO Polska i Fundacja Klubu Szefów Kuchni wspierają Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy

Sieć hurtowni MAKRO Polska wspólnie z Fundacją Klubu Szefów Kuchni wspierają 26. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. 14 stycznia w Warszawie najlepsi szefowie kuchni ugotują dla uczestników 4500 litrów zupy, powstanie również specjalna Restauracja WOŚP.

Smakuj Trójmiasto Christmas Edition

Smakuj Trójmiasto Christmas Edition będzie edycją wyjątkową nie tylko ze względu na świąteczny nastrój, ale również przez rozszerzoną formę festiwalu, który potrwa aż dwa dni w nowej, większej, przestrzeni.

Przyjemność i zdrowie

"Dieta szczęścia", Tom Kerridge, wyd. Wydawnictwo Zwierciadło 2017

"Kalafior to król" Leanne Kitchen

Kalafior jest bardzo popularny w naszym kraju, więc wydawałoby się, że nie potrzebuje promocji - większość osób zajmujących się gotowaniem wie, co z nim zrobić w kuchni.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej