To trzecia po „Kuchni polskiej XXI wieku” oraz „Naturze kuchni polskiej” książka pierwszego Polaka, który zdobył gwiazdkę Michelin. Co ciekawe, to pierwsza pozycja wydana od momentu otwarcia restauracji i stanowi niejako zapis jej 7-letniej historii. Znajdziemy tu przede wszystkim świetne, dopracowane do perfekcji zdjęcia w wykonaniu Jacka Szymańskiego przedstawiające najbardziej charakterystyczne dania, które do tej pory pojawiły się w menu Atelier Amaro. Całość zgodna z rytmem wyznaczanym przez Kalendarz Natury, który Amaro sporządził w pierwszych latach działania restauracji. Spójny estetycznie album dokumentuje zatem potrawy, które powstały na bazie najlepszych produktów pochodzących z danego tygodnia Kalendarza Natury (52 w roku), często związanych z konkretnym obszarem: jeziorem, łąką, lasem. Produkty pochodzą z różnych regionów Polski.
Zgodnie z zasadą, której Amaro trzyma się od samego początku, każde danie opisane jest za pomocą trzech zasadniczych składników, np. kasztan/jabłko/topinambur (3. tydzień kalendarza), makrela/szczaw/brzoza (11. tydzień) czy bób/królik/lawenda (25. tydzień). Oprócz zdjęć są też opisy produktów, koncepcji i procesu ich wymyślania. Co ciekawe, nie znajdziemy tu przepisów sensu stricte, nie są uzupełnieniem zdjęć każdej z potraw. Do albumu została natomiast dołączona malutka papierowa broszura z recepturami. Są to przepisy nie na całe dania, ale na główne ich elementy lub najbardziej charakterystyczne dodatki, np. słynna kaczka w ośmiu krokach, głogowa kombucha, piernik z chrobotka czy mleczko fiołkowe.
Jak pisze Amaro, to podręczna ściągawka dla każdego kreatywnego kucharza. Całość pobudza wyobraźnię i jest takim Atelier Amaro w pigułce. Książka nie jest dostępna w regularnej dystrybucji w księgarniach, można ją zamówić wyłącznie przez internet lub obejrzeć w nowej restauracji przy placu Trzech Krzyży w Warszawie.