x

PROCES TWORZENIA

Kategoria: Lifestyle - książki

To trzecia po "Kuchni polskiej XXI wieku" oraz "Naturze kuchni polskiej" książka pierwszego Polaka, który zdobył gwiazdkę Michelin. Co ciekawe, to pierwsza pozycja wydana od momentu otwarcia restauracji i stanowi niejako zapis jej 7-letniej historii.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Często pokazujemy książki kulinarne autorstwa słynnych szefów kuchni. Pięknie wydane, dopracowane graficznie albumy przypominające te o sztuce czy architekturze to wizytówka wydawnictwa Phaidon. Rodzimych pozycji tego typu mieliśmy do tej pory ledwie kilka, dlatego z tym większą niecierpliwością czekaliśmy na książkę „Heartmade by Atelier Amaro” Wojciecha Modesta Amaro i Agnieszki Amaro.

To trzecia po „Kuchni polskiej XXI wieku” oraz „Naturze kuchni polskiej” książka pierwszego Polaka, który zdobył gwiazdkę Michelin. Co ciekawe, to pierwsza pozycja wydana od momentu otwarcia restauracji i stanowi niejako zapis jej 7-letniej historii. Znajdziemy tu przede wszystkim świetne, dopracowane do perfekcji zdjęcia w wykonaniu Jacka Szymańskiego przedstawiające najbardziej charakterystyczne dania, które do tej pory pojawiły się w menu Atelier Amaro. Całość zgodna z rytmem wyznaczanym przez Kalendarz Natury, który Amaro sporządził w pierwszych latach działania restauracji. Spójny estetycznie album dokumentuje zatem potrawy, które powstały na bazie najlepszych produktów pochodzących z danego tygodnia Kalendarza Natury (52 w roku), często związanych z konkretnym obszarem: jeziorem, łąką, lasem. Produkty pochodzą z różnych regionów Polski.

Zgodnie z zasadą, której Amaro trzyma się od samego początku, każde danie opisane jest za pomocą trzech zasadniczych składników, np. kasztan/jabłko/topinambur (3. tydzień kalendarza), makrela/szczaw/brzoza (11. tydzień) czy bób/królik/lawenda (25. tydzień). Oprócz zdjęć są też opisy produktów, koncepcji i procesu ich wymyślania. Co ciekawe, nie znajdziemy tu przepisów sensu stricte, nie są uzupełnieniem zdjęć każdej z potraw. Do albumu została natomiast dołączona malutka papierowa broszura z recepturami. Są to przepisy nie na całe dania, ale na główne ich elementy lub najbardziej charakterystyczne dodatki, np. słynna kaczka w ośmiu krokach, głogowa kombucha, piernik z chrobotka czy mleczko fiołkowe.

Jak pisze Amaro, to podręczna ściągawka dla każdego kreatywnego kucharza. Całość pobudza wyobraźnię i jest takim Atelier Amaro w pigułce. Książka nie jest dostępna w regularnej dystrybucji w księgarniach, można ją zamówić wyłącznie przez internet lub obejrzeć w nowej restauracji przy placu Trzech Krzyży w Warszawie.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej