JERZY PASIKOWSKI: INTERNATIONAL CHEF CULINARY CUP
Kategoria: Lifestyle - blog

Tegoroczna czwarta edycja konkursu kulinarnego CHEF Culinary Cup tak jak w latach ubiegłych jest stworzona w celu promowania kreatywności kucharzy mających wysokie aspiracje do tworzenia wyjątkowych dań z udziałem i wsparciem produktów marki CHEF - stworzonych przez szefów kuchni dla szefów kuchni.

Foto: Joanna Gajewska
Foto: Joanna Gajewska
Konkurs ten jest wyjątkiem wśród konkursów odbywających się w Polsce głównie ze względu na możliwość przygotowania przez uczestników dowolnego dania głównego z dowolnie wybranym głównym produktem wyserwowanym na dowolnym, ale odpowiednio dobranym talerzu tak, aby jak najlepiej zaprezentować kulinarny kunszt potrawy konkursowej. Sytuacja ta może zaistnieć jedynie dzięki odpowiednio ustawionym arkuszom ocen uwzględniającym następujące kryteria, przyznając odpowiednio od 0 do 10 punktów za:

  • składniki: odpowiedni dobór produktów poparty wiedzą na temat oferty lokalnej/narodowej w odniesieniu do najwyższej jakości oraz niepowtarzalności/unikatowości i świeżości,
  • umiejętności: przemyślana wiedza kulinarna i wysokie umiejętności w obróbce produktów użytych w daniu oraz profesjonalny sposób prezentacji uwzględniający szacunek do kuchni narodowej i jej historii oraz jej pierwotnego przepisu/pochodzenia,
  • geniusz: inspiracje poparte wiedzą i wyjątkowe umiejętności w kreowaniu oraz identyfikowaniu osobistego stylu i współczesnej kultury kulinarnej z zachowaniem idealnej równowagi oraz harmonii smaków, formy i aromatów,
  • perfekcyjny wygląd: perfekcyjna prezentacja dania tworząca jej wyjątkowy i niepowtarzalny wygląd,
  • przekaz: indywidualny i jasny przekaz/opinia o daniu za pośrednictwem pracy oraz indywidualnej wizji w wykreowaniu dania o kontekście kuchni narodowej/regionalnej.

Jedynym obowiązkowym produktem, jakiego muszą użyć w swoich pracach konkursowych wszyscy uczestnicy, jest dowolny produkt z linii CHEF dostępny na polskim rynku. Produkty te wspaniale wpisują się w zasady konkursu wyróżniające różnorodność kompozycyjną dań popartą pomysłowością i twórczą kreatywnością kulinarną młodych kucharzy.

Cieszy mnie to, że udało się stworzyć przy udziale Nestlé Professional ten wyjątkowy konkurs, gdzie istota regionalności jest na tyle ważna, że np. kucharze pochodzący ze Śląska czy Małopolski mogą, a nawet powinni zaprezentować danie w charakterze regionalnym i nie obawiać się, że np. danie osoby pochodzącej z Kaszub zostanie lepiej lub gorzej odebrane, a tym samym gorzej lub lepiej ocenione przez jurorów. Dlatego po dwóch bardzo udanych edycjach postanowiliśmy pójść o krok dalej i już kolejny raz zaprosić do udziału kucharzy z Czech, Słowacji i Węgier.

Kolejna możliwość, która jest powodem mojego zadowolenia, to tworzenie i rozwijanie zasad konkursowych zainicjowane tym, że od dłuższego już czasu wytworzyła się bardzo widoczna stabilizacja trendów kulinarnych. Przyczyną jest to, że powstała wyjątkowo udana harmonia w połączeniu tradycyjnych technik kulinarnych z kuchnią molekularną, która panuje i utrzymuje się już od kilku lat w Europie oraz na świecie. Sytuacja ta jest wykorzystywana z bardzo dobrym skutkiem przez praktycznie wszystkich uczestników konkursów i nie ukrywam, że jest to wyjątkowo dobry kierunek umożliwiający kreowanie nadzwyczaj ciekawych prezentacji dań zarówno w kartach menu, jak i na konkursach. Wspaniale wpływa to na kreatywność młodych kucharzy, umożliwiając im rozwój zawodowy, co w bezpośredni sposób przekłada się na wzrost poziomu naszej polskiej gastronomii.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
ADAM CHRZĄSTOWSKI: FINAŁ BOCUSE D'OR 2019

W końcu nadszedł ten czas, kiedy mogłem zobaczyć finał najważniejszego na świecie indywidualnego konkursu kulinarnego. Bocuse d’Or odbywa się co dwa lata w Lyonie podczas targów Sirha. Pięciodniowa impreza mieści się w siedmiu gigantycznych halach, w których naprawdę łatwo się zgubić.

ANNA OLEKSAK: WEŹMY KAWĘ NA WARSZTAT

Odkrywanie kart sukcesu - taki był temat przewodni tegorocznego Food Service Summit. Cieszę się, że w ramach towarzyszących konferencji warsztatów mogłam podzielić się doświadczeniami Nespresso ze współpracy z restauracjami, które ten sukces budują z nami, serwując wyjątkowe doświadczenia kawowe.

ADAM CHRZĄSTOWSKI: BIORÓŻNORODNOŚĆ I DOBROSTAN

Razi mnie globalizacja produkcji żywności, obrót surowcami, produktami oraz ludzką pracą w imię zysku panujących nad światem korporacji. Zwracam uwagę na food miles, rodzaj opakowań i producenta żywności. Mój żywieniowy światopogląd opiera się na dwóch filarach: produkcie i terroir.

JAK SMAKUJE MISTRZOWSKIE ESPRESSO

Mistrzostwa Świata Barista (World Barista Championship) to najbardziej prestiżowy konkurs espresso na świecie. Zadaniem każdego zawodnika jest przygotowanie espresso, kawy mlecznej i dowolnego drinka na bazie espresso dla czterech sędziów sensorycznych.

JAROSŁAW DUMANOWSKI: PO KRAKOWSKU

Kraków został Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej. Oblegana przez turystów dawna stolica postawiła na kuchnię, a właściwie na znacznie więcej: kulturę gastronomiczną - opowieść o mieście, Polsce, o nas. Dla świata, dla naszych gości, dla nas samych wreszcie.

ADAM CHRZĄSTOWSKI: NOBLIWIE I PRYMITYWNIE

Jesienią, a szczególnie w październiku, w moim kalendarzu od zawsze panuje wielki tłok. W restauracjach ruch, po wakacjach powracają imprezy firmowe i biznesowe spotkania, można też zorganizować jeszcze coś w plenerze.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej