x

JERZY PASIKOWSKI: INTERNATIONAL CHEF CULINARY CUP

Kategoria: Lifestyle - blog    25.03.2019

Tegoroczna czwarta edycja konkursu kulinarnego CHEF Culinary Cup tak jak w latach ubiegłych jest stworzona w celu promowania kreatywności kucharzy mających wysokie aspiracje do tworzenia wyjątkowych dań z udziałem i wsparciem produktów marki CHEF - stworzonych przez szefów kuchni dla szefów kuchni.

Foto: Joanna Gajewska
Foto: Joanna Gajewska
Konkurs ten jest wyjątkiem wśród konkursów odbywających się w Polsce głównie ze względu na możliwość przygotowania przez uczestników dowolnego dania głównego z dowolnie wybranym głównym produktem wyserwowanym na dowolnym, ale odpowiednio dobranym talerzu tak, aby jak najlepiej zaprezentować kulinarny kunszt potrawy konkursowej. Sytuacja ta może zaistnieć jedynie dzięki odpowiednio ustawionym arkuszom ocen uwzględniającym następujące kryteria, przyznając odpowiednio od 0 do 10 punktów za:

  • składniki: odpowiedni dobór produktów poparty wiedzą na temat oferty lokalnej/narodowej w odniesieniu do najwyższej jakości oraz niepowtarzalności/unikatowości i świeżości,
  • umiejętności: przemyślana wiedza kulinarna i wysokie umiejętności w obróbce produktów użytych w daniu oraz profesjonalny sposób prezentacji uwzględniający szacunek do kuchni narodowej i jej historii oraz jej pierwotnego przepisu/pochodzenia,
  • geniusz: inspiracje poparte wiedzą i wyjątkowe umiejętności w kreowaniu oraz identyfikowaniu osobistego stylu i współczesnej kultury kulinarnej z zachowaniem idealnej równowagi oraz harmonii smaków, formy i aromatów,
  • perfekcyjny wygląd: perfekcyjna prezentacja dania tworząca jej wyjątkowy i niepowtarzalny wygląd,
  • przekaz: indywidualny i jasny przekaz/opinia o daniu za pośrednictwem pracy oraz indywidualnej wizji w wykreowaniu dania o kontekście kuchni narodowej/regionalnej.

Jedynym obowiązkowym produktem, jakiego muszą użyć w swoich pracach konkursowych wszyscy uczestnicy, jest dowolny produkt z linii CHEF dostępny na polskim rynku. Produkty te wspaniale wpisują się w zasady konkursu wyróżniające różnorodność kompozycyjną dań popartą pomysłowością i twórczą kreatywnością kulinarną młodych kucharzy.

Cieszy mnie to, że udało się stworzyć przy udziale Nestlé Professional ten wyjątkowy konkurs, gdzie istota regionalności jest na tyle ważna, że np. kucharze pochodzący ze Śląska czy Małopolski mogą, a nawet powinni zaprezentować danie w charakterze regionalnym i nie obawiać się, że np. danie osoby pochodzącej z Kaszub zostanie lepiej lub gorzej odebrane, a tym samym gorzej lub lepiej ocenione przez jurorów. Dlatego po dwóch bardzo udanych edycjach postanowiliśmy pójść o krok dalej i już kolejny raz zaprosić do udziału kucharzy z Czech, Słowacji i Węgier.

Kolejna możliwość, która jest powodem mojego zadowolenia, to tworzenie i rozwijanie zasad konkursowych zainicjowane tym, że od dłuższego już czasu wytworzyła się bardzo widoczna stabilizacja trendów kulinarnych. Przyczyną jest to, że powstała wyjątkowo udana harmonia w połączeniu tradycyjnych technik kulinarnych z kuchnią molekularną, która panuje i utrzymuje się już od kilku lat w Europie oraz na świecie. Sytuacja ta jest wykorzystywana z bardzo dobrym skutkiem przez praktycznie wszystkich uczestników konkursów i nie ukrywam, że jest to wyjątkowo dobry kierunek umożliwiający kreowanie nadzwyczaj ciekawych prezentacji dań zarówno w kartach menu, jak i na konkursach. Wspaniale wpływa to na kreatywność młodych kucharzy, umożliwiając im rozwój zawodowy, co w bezpośredni sposób przekłada się na wzrost poziomu naszej polskiej gastronomii.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej