x

Szychy na Szychcie - kolacja charytatywna

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    16.05.2019

Charytatywna kolacja organizowana przez kulinarny kolektyw Szychy na Szychcie odbędzie się 13 czerwca na terenie skansenu w Pszczynie.

SZYCHY na SZYCHCIE to kulinarny kolektyw z województw śląskiego. Na co dzień pracują w różnych miasta, w różnych restauracjach i reprezentują różne style kulinarne, ale od czasu do czasu, aby pomóc osobom, które najbardziej tego potrzebują, jednoczą siły. Ich pierwsza kolacja charytatywna odbyła się w Katowicach. Efektem było 11000 zł zebranych i przekazanych na rzecz Domu Aniołów Stróżów.

Teraz planują pomóc Robertowi z Pszczyny, 7-latkowi, który cierpi na rzadką chorobę genetyczną. Robert jest nowym podopiecznym Stowarzyszenia Omnibus, które od ponad dekady działa w Pszczynie, niosąc pomoc dzieciom przewlekle chorych na nieuleczalne choroby. Organizowana przez Szychy kolacja ma wspomóc realizację operacji, która pomoże Robertowi w prawidłowym gryzieniu i mówieniu.

Termin: 13 czerwca 2019, godzina 19:00

Miejsce: ogród między zabytkową architekturą drewnianą z XVIII i XIX wieku na terenie zabytkowego parku pszczyńskiego. Kolację poprzedziła m.in. specjalna wizyta kucharzy w Muzeum Zamkowym w Pszczynie z autorskim oprowadzaniem skupionym wokół tajemnic pałacowej kuchni.

Inspiracja: dawne receptury, księgi inwentarzowe pałacu oraz dzisiejsze lokalne produkty od dziczyzny po miód.

Kucharze:
Mateusz Bieniek (Plado – Gliwice, Umami – Pyskowice),
Robert Biniasz (Plado – Gliwice, Umami – Pyskowice),
Szymon Bracik (Śląska Prohibicja, Katowice),
Przemysław Błaszczyk (‘Novo Restobar, Sezo’novo Katowice),
Maja Cieszko (Punkt „G”astronomiczny, Pszczyna),
Dominik Duraj (Restauracja Villa Gardena, Katowice),
Marek Furczyk (Punkt „G”astronomiczny, Pszczyna),
Bartosz Gadzina (Przetwórnia Beksien, Czaniec),
Dawid Klimaniec (gościnnie Restauracja Figa, Poznań),
Grzegorz Miśta (Restauracja Hotelu Natura Residence, Siewierz),
Katarzyna Rogowska (restauracja Cadenza / Amfora, Katowice),
Witold Wróbel (‘Novo restobar, Sezo’novo Katowice)

Cena: 250 zł od osoby

Rezerwacje i informacje: szychynaszychcie@gmail.com
Liczba miejsc jest ograniczona.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kobiecy punkt jedzenia

Pod koniec sierpnia zapraszamy do restauracji Concordia Taste na charytatywną kolację, podczas której w roli głównej wystąpią kobiety! Będą gotować, inspirować, opowiadać i pokazywać, że mogą wszystko i wszędzie!

Race to Racer i Best Barista Caffè Vergnano

Blisko 20 najlepszych baristów zmierzy się w Krakowie w finale dwóch prestiżowych konkursów Caffe Vergnano. Finał Race to Racer odbędzie się w sobotę, 14 grudnia. 15 grudnia, przeprowadzony zostanie finał Best Barista 2019.

Cloud kitchens - chcesz wiedzieć więcej? Przyjdź na spotkanie!

Platforma foodtechowa FoodForward zaprasza na spotkanie poświęcone cloud kitchens. Odbędzie się 27 stycznia o godzinie 18 w siedzibie Google for Startups.

Tygodnie Rieslinga Niemieckiego Instytutu Wina

Podczas trzech tygodni akcji "Riesling Weeks" Niemiecki Instytut Wina wspiera działania promocyjne importerów, sklepów specjalistycznych, restauracji i wine barów. Szósta edycja wydarzenia odbędzie się między 18 lipca a 8 sierpnia.

Kolacja charytatywna w Sandomierzu

Hotel Mały Rzym w Sandomierzu organizuje 17 stycznia charytatywną kolację degustacyjną. Cały dochód z wydarzenia będzie przeznaczony na wsparcie domu dziecka w Łoniowie oraz przytuliska dla zwierząt w Sandomierzu.

FILMS for FOOD - Alain Ducasse: kuchenne wyzwania

12 kwietnia o godz. 19:30 zaprezentowany zostanie film dokumentalny pt. "Alain Ducasse: kuchenne wyzwania" ("La quête d'Alain Ducasse" ). Po filmie odbędzie się też dyskusja o kuchni francuskiej z udziałem gości specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej