x

Szychy na Szychcie - kolacja charytatywna

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium

Charytatywna kolacja organizowana przez kulinarny kolektyw Szychy na Szychcie odbędzie się 13 czerwca na terenie skansenu w Pszczynie.

SZYCHY na SZYCHCIE to kulinarny kolektyw z województw śląskiego. Na co dzień pracują w różnych miasta, w różnych restauracjach i reprezentują różne style kulinarne, ale od czasu do czasu, aby pomóc osobom, które najbardziej tego potrzebują, jednoczą siły. Ich pierwsza kolacja charytatywna odbyła się w Katowicach. Efektem było 11000 zł zebranych i przekazanych na rzecz Domu Aniołów Stróżów.

Teraz planują pomóc Robertowi z Pszczyny, 7-latkowi, który cierpi na rzadką chorobę genetyczną. Robert jest nowym podopiecznym Stowarzyszenia Omnibus, które od ponad dekady działa w Pszczynie, niosąc pomoc dzieciom przewlekle chorych na nieuleczalne choroby. Organizowana przez Szychy kolacja ma wspomóc realizację operacji, która pomoże Robertowi w prawidłowym gryzieniu i mówieniu.

Termin: 13 czerwca 2019, godzina 19:00

Miejsce: ogród między zabytkową architekturą drewnianą z XVIII i XIX wieku na terenie zabytkowego parku pszczyńskiego. Kolację poprzedziła m.in. specjalna wizyta kucharzy w Muzeum Zamkowym w Pszczynie z autorskim oprowadzaniem skupionym wokół tajemnic pałacowej kuchni.

Inspiracja: dawne receptury, księgi inwentarzowe pałacu oraz dzisiejsze lokalne produkty od dziczyzny po miód.

Kucharze:
Mateusz Bieniek (Plado – Gliwice, Umami – Pyskowice),
Robert Biniasz (Plado – Gliwice, Umami – Pyskowice),
Szymon Bracik (Śląska Prohibicja, Katowice),
Przemysław Błaszczyk (‘Novo Restobar, Sezo’novo Katowice),
Maja Cieszko (Punkt „G”astronomiczny, Pszczyna),
Dominik Duraj (Restauracja Villa Gardena, Katowice),
Marek Furczyk (Punkt „G”astronomiczny, Pszczyna),
Bartosz Gadzina (Przetwórnia Beksien, Czaniec),
Dawid Klimaniec (gościnnie Restauracja Figa, Poznań),
Grzegorz Miśta (Restauracja Hotelu Natura Residence, Siewierz),
Katarzyna Rogowska (restauracja Cadenza / Amfora, Katowice),
Witold Wróbel (‘Novo restobar, Sezo’novo Katowice)

Cena: 250 zł od osoby

Rezerwacje i informacje: szychynaszychcie@gmail.com
Liczba miejsc jest ograniczona.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu casual?

Karta napojów w restauracji casualowej to jeden z filarów przychodów lokalu i należy ją traktować równie poważnie jak kartę dań, a zatem tworzyć na podstawie profesjonalnej wiedzy i umiejętnie sprzedawać.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej