Szychy na Szychcie - kolacja charytatywna
Kategoria: Wydarzenia - kalendarium

Charytatywna kolacja organizowana przez kulinarny kolektyw Szychy na Szychcie odbędzie się 13 czerwca na terenie skansenu w Pszczynie.

SZYCHY na SZYCHCIE to kulinarny kolektyw z województw śląskiego. Na co dzień pracują w różnych miasta, w różnych restauracjach i reprezentują różne style kulinarne, ale od czasu do czasu, aby pomóc osobom, które najbardziej tego potrzebują, jednoczą siły. Ich pierwsza kolacja charytatywna odbyła się w Katowicach. Efektem było 11000 zł zebranych i przekazanych na rzecz Domu Aniołów Stróżów.

Teraz planują pomóc Robertowi z Pszczyny, 7-latkowi, który cierpi na rzadką chorobę genetyczną. Robert jest nowym podopiecznym Stowarzyszenia Omnibus, które od ponad dekady działa w Pszczynie, niosąc pomoc dzieciom przewlekle chorych na nieuleczalne choroby. Organizowana przez Szychy kolacja ma wspomóc realizację operacji, która pomoże Robertowi w prawidłowym gryzieniu i mówieniu.

Termin: 13 czerwca 2019, godzina 19:00

Miejsce: ogród między zabytkową architekturą drewnianą z XVIII i XIX wieku na terenie zabytkowego parku pszczyńskiego. Kolację poprzedziła m.in. specjalna wizyta kucharzy w Muzeum Zamkowym w Pszczynie z autorskim oprowadzaniem skupionym wokół tajemnic pałacowej kuchni.

Inspiracja: dawne receptury, księgi inwentarzowe pałacu oraz dzisiejsze lokalne produkty od dziczyzny po miód.

Kucharze:
Mateusz Bieniek (Plado – Gliwice, Umami – Pyskowice),
Robert Biniasz (Plado – Gliwice, Umami – Pyskowice),
Szymon Bracik (Śląska Prohibicja, Katowice),
Przemysław Błaszczyk (‘Novo Restobar, Sezo’novo Katowice),
Maja Cieszko (Punkt „G”astronomiczny, Pszczyna),
Dominik Duraj (Restauracja Villa Gardena, Katowice),
Marek Furczyk (Punkt „G”astronomiczny, Pszczyna),
Bartosz Gadzina (Przetwórnia Beksien, Czaniec),
Dawid Klimaniec (gościnnie Restauracja Figa, Poznań),
Grzegorz Miśta (Restauracja Hotelu Natura Residence, Siewierz),
Katarzyna Rogowska (restauracja Cadenza / Amfora, Katowice),
Witold Wróbel (‘Novo restobar, Sezo’novo Katowice)

Cena: 250 zł od osoby

Rezerwacje i informacje: szychynaszychcie@gmail.com
Liczba miejsc jest ograniczona.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Wielka Uczta Warszawska nad Wisłą

Popularna formuła kulturalnego biesiadowania w plenerze znana z europejskich stolic i śródziemnomorskich miasteczek tego lata zawita nad Wisłę! 29 czerwca otworzy się Wielka Uczta Warszawska.

Nadmorski festiwal whisky po raz 6.

23 i 24 sierpnia w Jastrzębiej Górze, odbędzie się VI edycja pierwszego i największego festiwalu whisky w Polsce.

PODRÓŻUJEMY - Targi Książki Kulinarnej

W weekend 19-21 lipca w Centrum Sztuki Współczesnej w Warszawie odbędą się 7. Targi Książki Kulinarnej. Motywem przewodnim targów będzie podróżowanie ze smakiem.

Ryba od głowy do ogona według Michela Moran

Michel Moran poprowadzi cykl warsztatów w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. Pierwsze spotkanie poświęcone będzie daniom z ryb przygotowanym zgodnie z filozofią zero waste.

Poland Sushi Cup 2019

Już w najbliższą sobotę w Warszawie odbędzie się pierwsza edycja Poland Sushi Cup, konkursu, który wyłoni najlepszych mistrzów sushi w kraju. Zwycięzca będzie treprezentować Polskę podczas światowego finału najbardziej prestiżowego konkursu sushi na świecie - World Sushi Cup 2019 w Tokio!

TABASCO® i Kikkoman na CJG24 Festival 2019

Głodni wrażeń na czerwcowy weekend? Znane marki, kultowych sosów TABASCO® i naturalnie warzonych sosów sojowych i marynat Kikkoman mają dla Was coś specjalnego. W piątek i sobotę, 14 i 15 czerwca zapraszają do strefy chillout na Co Jest Grane24 Festival 2019 w Parku Ujazdowskim w Warszawie.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej