- Foto: materiały prasowe
2 lutego wziął udział w premierze książki „Z Miłości do Smaku”, a następnie w wieczornym spotkaniu w rezydencji ambasadora Francji, inaugurujacym akcję „Goût de France” . Następnego dnia zorganizowano lunch prasowy, na którym mogliśmy spróbować menu przygotowanego na wieczorną galę. Wśród dań znalazły się: consomme porowo-ziemniaczane z krabem królewskim, policzkiem wieprzowym oraz gnocchi (Camastra), podwędzany tatar z alpejskiej wołowiny, z foie gras oraz dorsz z musem z dyni, brandade, kapustą i langustynką (Gagnaire).
Jednak dla nas ta wizyta była nie tylko okazją do spróbowania i ocenienia kilku dań. To przede wszystkim możliwość spotkania z wybitnym szefem kuchni i skromnym człowiekiem. – Szybko zrozumiałem, że opierając się na tradycji rodzinnej i kulinarnym dziedzictwie narodowym, mogę wyrażać siebie, proponując coś lżejszego, radosnego, zaskakującego – mówił Gagnaire. Przez ponad 40 lat pracy wraz z chemikiem Hervé Thisem współtworzył język współczesnej gastronomii, z którego czerpie teraz wielu szefów kuchni na całym świecie. Oby więcej takich wizyt w Polsce!