x

Ruszyły zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2019

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

24 czerwca 2019 roku w w Akademii Kurta Schellera w Jawczycach odbędą się preeliminacje do Bocuse d’Or Poland 2019. Zgłoszenia można nadsyłać do 3 czerwca.

Preeliminacje mają na celu wyłonienie maksymalnie 6 kandydatów, którzy wystartują w finale eliminacji krajowych Bocuse d’Ore Poland, planowanych na listopad 2019 roku. Zwycięzca będzie miał szansę podjąć rywalizację na arenie międzynarodowej w Wielkim Finale Bocuse d’Or w Lyonie w styczniu 2021 roku.

Kto może się zgłosić?
Wszyscy profesjonalni, czynni zawodowo kucharze, którzy są obywatelami Polski oraz którzy w dniu Wielkiego Fianłu Bocuse d’Or w Lyonie (styczeń 2021) będą mieli ukończone 23 lata.
Każdy uczestnik dobiera sobie kucharza asystenta (commis), który w terminie Wielkiego Finału nie może mieć ukończonych 22 lat (osoby urodzone po 29 stycznia 1999).

Zasady preeliminacji
Do preeliminacji zostaną zaproszeni tylko wybrani kandydaci, którzy będą musieli zaprezentować dwa dania:

  • danie wege (dwa talerze),
  • danie mięsne (dwa talerze).

Harmonogram

  • do 3 czerwca 2019 należy przesyłać zgłoszenia wraz z podpisanym regulaminem; adres nadsyłania zgłoszeń: zgloszenia@bocusedorpoland.pl
  • 6 czerwca 2019 – ogłoszenie wyników preeliminacji na stronie www.bocusedorpoland.pl
  • 24 czerwca 2019 – finał Bocuse d’Or Poland 2019, Akademia Kurta Schellera, ul. Piastowska 65, Jawczyce.

Ważne adresy i dokumenty
Strona konkursu: www.bocusedorpoland.pl
Formularz zgłoszeniowy: http://www.bocusedorpoland.pl/uploaded_files/15574009981000_preeliminacje-formularz.pdf
Regulamin preeliminacji: http://www.bocusedorpoland.pl/uploaded_files/15574735661000_preeliminacje-regulamin-2019.pdf
Regulamin finału konkursu: http://www.bocusedorpoland.pl/uploaded_files/15574735931000_final-regulamin-2019.pdf

Uwaga! Osoby chcące startować w preeliminacjach muszą zapoznać się z obydwoma powyższymi regulaminami przed przesłaniem zgłoszenia.

Komitet organizacyjny Bocuse d’Or Poland:

  • Adam Chrząstowski – Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland,
  • Łukasz Konik – Wiceprezydent Akademii,
  • Tomasz Purol,
  • Rafał Targosz,
  • Jarek Uściński,
  • Jacek Krawczyk – Prezes Zarządu Bocuse d’Or Poland.
Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pięć wyjątkowych dań od pięciu najlepszych szefów kuchni z Polski Południowej - według Żółtego Przewodnika Gault&Millau

Podczas Gault&Millau Tour w Krakowie przyznano nagrody dla najlepszych szefów kuchni z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad i Górnego Śląska. Oto przepisy na popisowe dania Szefa Roku, Kobiety Szefa, Szefa Jutra, Szefa Kuchni Tradycyjnej i Młodego Talentu.

THE WORLD RESTAURANT AWARDS - NAGRODY INNE NIŻ WSZYSTKIE

The World Restaurant Awards powstały na przekór modzie na to, co najnowsze i najpopularniejsze. Ich twórcy zwracają uwagę na jakość wszędzie tam, gdzie może się ona skrywać. A przy okazji chcą spuścić nieco powietrza z gastronomicznego balonika. Premierowa gala odbyła się 18 lutego w Paryżu.

Konkursy nominowane do Kulinarnego Pucharu Polski 2020

Przygotowania do 20. jubileuszowej edycji Kulinarnego Pucharu Polski ruszyły pełną parą. Znamy już listę konkursów, których zwycięzcy mogą być nominowani do udziału w tej prestiżowej rywalizacji.

Czwarta edycja Fine Dining Week

Kolejna edycja festiwalu odbędzie się w dniach 7-18 lutego 2018 r. w czterech miastach: w Warszawie, Poznaniu, we Wrocławiu oraz w Krakowie.

KRGiC zmienia się w Związek Pracodawców HoReCa

Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu, organizacja powołana do reprezentowania i działania na rzecz polskiej branży gastronomicznej, zmieniła nazwę oraz formę prawną. Odtąd będzie działała jako Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu (ZP HoReCa).

PODRÓŻ ZMYSŁÓW

Na początku listopada br. w restauracji Senses w Warszawie odbyła się kolacja, podczas której ogłoszono szefa patrona dla wprowadzenia dwóch nowych kaw z kolekcji Exclusive Selection, przeznaczonych tylko dla gwiazdkowych restauracji.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej