World Class Poland ogłosił 12 finalistów konkursu
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Do piątego finału konkursu zakwalifikowało się 12 barmanów z Gdańska, Sopotu, Warszawy, Łodzi, Krakowa i Wrocławia. World Class Poland to zarazem rywalizacja barów i emocjonująca bitwa miast.

Finaliści World Class Poland 2019. Foto: materiały prasowe.
Finaliści World Class Poland 2019. Foto: materiały prasowe.
W 2019 roku World Class świętuje swoją piątą rocznicę w Polsce. Do tej pory już czterech barmanów reprezentowało nasz kraj w globalnych konkursie. Marcin Kruk (Berlin, 2018), Janusz Lemiesz (Meksyk, 2017), Paweł Rodaszyński (Miami, 2016) i Mateusz Szuchnik (Kapsztad, 2015) – to dziś gorące nazwiska sceny barowej, trenerzy, eksperci i koktajlowi influencerzy. Wkrótce, bo już w czerwcu poznamy piątego, polskiego delegata do finału World Class Competition, który tym razem odbędzie się w Szkocji.
Choć co roku w krajowych półfinałach rywalizują reprezentanci barów z różnych miast, do tej pory swoją dominację w finałach polskiej edycji konkursu utrzymywali barmani ze stolicy. Jak będzie tym razem?
Jest ich dwanaścioro. Mają od 23 do 30 lat, wśród nich jedna kobieta. Pracują na co dzień w 11 koktajlbarach w sześciu miastach w Polsce. Wszyscy zadziwili międzynarodowe grono jurorów, którzy przystąpili do oceny umiejętności 30 półfinalistów z całego kraju. Kandydaci zmierzyli się w dwóch wymagających konkurencjach. Wzięli też udział w warsztatach z szefem kuchni Julianem Karewiczem oraz globalnym ambasadorem marki Singleton, Ervinem Trykowskim.
Wyposażeni w wiedzę, od 2 do 12 lat praktyki za barem oraz konkursowe doświadczenie w krajowym półfinale World Class, w czerwcu zmierzą się o tytuł polskiego Barmana Roku 2019. Zwycięzca wyjedzie na globalne zawody w Szkocji. Tam zmierzy się z barmanami 60 krajów o tytuł mistrza świata.
A już od 5 do 16 czerwca, czyli tuż przed polskim finałem konkursu, odbędzie się druga edycja World Class Cocktail Festival. To kilkunastodniowe wydarzenie, w ramach którego w licznych barach w całej Polsce będzie można skosztować koktajli w festiwalowej cenie.

Top 12 World Class Poland 2019
TRÓJMIASTO
Łukasz Chodacki – Flisak’76, Gdańsk
Marek Pobłocki – Nowy Świat, Sopot

WARSZAWA
Sonia Garbowska – El Koktel
Dawid Pytkowski – El Koktel
Adam Grądziel – KiTi Bar i Kita Koguta
Piotr Mężeński – LAS Lokalna Atrakcja Stolicy
Jakub Sienkiewicz – Zamieszanie

ŁÓDŹ
Adrian Szpadzik – Affogato Restaurant
Hubert Workert – Brush Barber Shop

KRAKÓW
Maciej Mazur – Z ust do ust

WROCŁAW
Daniel Kędzior – Papa Bar
Maciej Krzywoszyński – Papa Bar


Autor tekstu: ( red. )
inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej