x

BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego - w czerwcu w Warszawie

Kategoria: Wino    08.05.2019

Druga edycja imprezy, na której pojawią się najciekawsi producenci reprezentujący wszystkie polskie regiony winiarskie odbędzie się 16-17 czerwca w stołecznej Fortecy u Kręglickich.

Białe Czerwone Festwial Wina Polskiego. Foto: materiały prasowe
Białe Czerwone Festwial Wina Polskiego. Foto: materiały prasowe

Od ponad dekady polskie wino przełamuje stereotypy i z sezonowej ciekawostki staje się pełnoprawnym towarzyszem przyjacielskich spotkań przy stole. Zaskakuje jakością, zdobywa laury na zagranicznych festiwalach i konkursach, pojawia się w renomowanych restauracjach i winebarach. Ze względu na niewielką produkcję i egzotyczność miejsc powstawania, wiele tych win z trudnością dociera do potencjalnego klienta. Aby to zmienić, grupa ludzi związana z branżą restauratorską organizuje kiermasz BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego. Impreza zadebiutowała w czerwcu zeszłego roku i wywołała nadspodziewanie duże zainteresowanie.
W tym roku, w dniach 16-17 czerwca, w Fortecy u Kręglickich przy ulicy Zakroczymskiej w Warszawie, odbędzie się II edycja Festiwalu, na którym już pojawią się najciekawsi producenci reprezentujący wszystkie polskie regiony winiarskie. Będzie można osobiście przekonać się o wyjątkowości i klasie ich win, poszukać stylistycznych różnic, porozmawiać z winiarzami oraz skosztować i zakupić wybrane butelki.
Imprezie towarzyszyć będą liczne atrakcje, m.in. wykład na temat historii wina na naszych ziemiach, prezentacja najważniejszych regionów winiarskich, krótki kurs powstawania wina. Zaproszeni przez organizatorów goście opowiedzą o roli wina w życiu codziennym artystów, a znani sommelierzy udzielą praktycznych porad pozwalających w pełni cieszyć się dokonanym zakupem.
BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego to również forum, na którym przedstawiciele branży gastronomicznej, kupcy, handlowcy oraz osoby związane z turystyką znajdą okazję do poznania specyfiki polskiego winiarstwa, do nawiązania współpracy i zbudowania relacji ułatwiających promocję polskiego wina. Przewidziane są też liczne wydarzenia towarzyszące: degustacje komentowane, dyskusje z winiarzami, wystawy.

PROGRAM
Niedziela 16 czerwca 
Dziedziniec
11.00 Otwarcie imprezy. Toast i wspólne zdjęcie
11.00 - 19.00 Sprzedaż stoiskowa
19.00 Zakończenie sprzedaży stoiskowej. Ogłoszenie wyników konkursu na najlepsze etykiety
20.00 - 22.00 Wieczór integracyjny przy muzyce

Sala Restauracyjna
10.00 - 11.00 Śniadanie z winiarzem. Wstęp płatny
11.30 - 12.30 Oblicza johannitera. Degustację prowadzi M. Kapczyński (Vinisfera). Wstęp płatny
13.00 - 14.00 Polskie wino - przewodnik turysty. Prezentacja książki o polskiej enoturystyce.
Prezentują: W. Bońkowski, T. Prange-Barczyński, M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp z zaproszeniami
14.30 - 16.30 Obiad w Fortecy. Pięciodaniowe menu degustacyjne z polskim winem. Przedsprzedaż
17.00 - 18.00 Ich wina. Dyskusja z udziałem M. Bieńczyka i K. Szczuki. Wstęp wolny
18.30 - 20.30 Kolacja w Fortecy. Pięciodaniowe menu degustacyjne z polskim winem. Przedsprzedaż

Sala Wykładowa
12.00 - 12.30 Białe. Krótki kurs o polskich białych winach. Wszystko, co warto wiedzieć przed przystąpieniem do degustacji. Prowadzenie: M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny
13.00 - 13.30 Historia winiarstwa na ziemiach polskich. Wykład prof. W. Włodarczyka (SWMPW). Wstęp wolny
14.00 - 14.30 Różowe. Krótki kurs o polskich winach różowych. Wszystko, co warto wiedzieć przed przystąpieniem do degustacji. Prowadzenie: M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny
15.00 - 15.30 Musujące. Krótki kurs o polskich winach musujących. Wszystko, co warto wiedzieć przed przystąpieniem do degustacji. Prowadzenie: M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny
16.00 - 16.30 Winna polska. O polskich regionach winiarskich opowie: M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny
17.00 - 17. 30 Czerwone. Krótki kurs o polskich czerwonych winach. Wszystko, co warto wiedzieć przed przystąpieniem do degustacji. Prowadzenie: T. Prange-Barczyński (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny
18.00 - 18.30 Białe Czerwone naturalnie. O naturze polskiego wina rozmawiają: A. Baron (Restauracja Zoni) i L. Mill (Dom Bliskowice). Prowadzenie: M. Kapczyński (Vinisfera). Wstęp wolny

Sala Wystawowa
11.00 - 19.00 Zobacz, co pijesz. Wystawa etykiet.
11.00 - 19.00 Enoturystyczna mapa Polski. Prezentacja Stowarzyszenia Kobiety i Wino

Poniedziałek, 17 czerwca 2019; Forteca u Kręglickich
Dziedziniec
09.00 - 10.30 Skok na półkę. Panel dyskusyjny: P. Kamecki (Stowarzyszenie Sommelierów Polskich),
S. Chrzczonowicz (Winkolekcja), P. Petryka (Restauracje Kręglickich), M. Kapczyński (Vinisfera),
M. Minta (MintaEats), M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa), NN (Ministerstwo Rolnictwa). Prowadzenie: L. Mill
10.30 - 11.00 Instrumenty finansowe w biznesie winiarskim. Prezentacja dla producentów prowadzona przez przedstawicieli banku BNP Paribas
11.00 - 11.30 TSN i Scharfenberger w piwnicy. Prezentacja dla producentów prowadzona przez przedstawicieli firm TSN i Scharfenberger
11.30 - 13.00 Degustacja branżowa

Sala Wykładowa
11.00 - 11.30 Białe Czerwone w restauracji. Wstęp z zaproszeniami

Sala Restauracyjna
12.00 - 13.00 Polska vs. Świat. Degustację w ciemno prowadzą: P. Kamecki, M. Kapczyński. Wstęp z zaproszeniami
13.00 - 14.00 Piotr Pietras zaprasza. Degustacja komentowana wybranych polskich win. Wstęp z zaproszeniami

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Konkurs Polskich Win - można się zgłaszać!

Rusza ósma edycja Konkursu Polskich Win organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Konkurs odbędzie się 5 - 6 sierpnia w Winnicy Dwie Granice. Na zgłoszenia win do rywalizacji organizatorzy czekają do 23 lipca.

Zwycięzcy konkursu Polskie Korki 2022. Festiwal Polskie Wina za nami!

Poznańska restauracja SPOT. po raz dziewiąty gościła winiarzy, producentów i koneserów polskiego wina. na festiwalu Polskie Wina. Poznaliśmy tam zwycięzców konkursu Polskie Korki 2022.

Ogrody Wina 2022 - kapelusze i wino znów królowały w Dworze Sieraków

- Wreszcie mogliśmy się spotkać i wspólnie posmakować win - mówią uczestnicy 10. edycji Ogrodów Wina. Po dwuletniej covidowej przerwie ten letni, winiarski salon degustacyjny wrócił do dawnej formy. W imprezie wzięło udział 52 producentów ze wszystkich winiarskich zakątków świata.

Adam Pawłowski: Ewolucja winopijcy

Jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje, mimo to chciałbym poruszyć temat kształtowania się smaku winiarskiego w czasie. Zastanawia mnie, jak przebiega proces ewolucji u winopijców i dlaczego zaczyna się od picia win gładkich, owocowych, a kończy na bardzo wytrawnych i szorstkich.

Jakub Filipek zwycięzcą XXI Mistrzostw Polski Sommelierów

Nowym Mistrzem Polski Sommelierów jest Jakub Filipek, head sommelier z krakowskiej restauracji Albertina. Drugie miejsce zajął debiutujący w Mistrzostwach Tomasz Żak z Kontakt Wine & Bistro w Warszawie, a trzecie - Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Wino zdrożeje. Polska branża winiarska: prowadzenie biznesu stało się całkowicie nieprzewidywalne

- Planowanie jakiejkolwiek strategii stało się wręcz niemożliwe, a bieżąca działalność jest ogromnym wyzwaniem - mówią szefowie firm zrzeszonych w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Wojna w Ukrainie, a także galopująca inflacja skutecznie utrudniają bieżącą działalność przedsiębiorstw.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej