BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego - w czerwcu w Warszawie
Kategoria: Wino

Druga edycja imprezy, na której pojawią się najciekawsi producenci reprezentujący wszystkie polskie regiony winiarskie odbędzie się 16-17 czerwca w stołecznej Fortecy u Kręglickich.

Białe Czerwone Festwial Wina Polskiego. Foto: materiały prasowe
Białe Czerwone Festwial Wina Polskiego. Foto: materiały prasowe

Od ponad dekady polskie wino przełamuje stereotypy i z sezonowej ciekawostki staje się pełnoprawnym towarzyszem przyjacielskich spotkań przy stole. Zaskakuje jakością, zdobywa laury na zagranicznych festiwalach i konkursach, pojawia się w renomowanych restauracjach i winebarach. Ze względu na niewielką produkcję i egzotyczność miejsc powstawania, wiele tych win z trudnością dociera do potencjalnego klienta. Aby to zmienić, grupa ludzi związana z branżą restauratorską organizuje kiermasz BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego. Impreza zadebiutowała w czerwcu zeszłego roku i wywołała nadspodziewanie duże zainteresowanie.
W tym roku, w dniach 16-17 czerwca, w Fortecy u Kręglickich przy ulicy Zakroczymskiej w Warszawie, odbędzie się II edycja Festiwalu, na którym już pojawią się najciekawsi producenci reprezentujący wszystkie polskie regiony winiarskie. Będzie można osobiście przekonać się o wyjątkowości i klasie ich win, poszukać stylistycznych różnic, porozmawiać z winiarzami oraz skosztować i zakupić wybrane butelki.
Imprezie towarzyszyć będą liczne atrakcje, m.in. wykład na temat historii wina na naszych ziemiach, prezentacja najważniejszych regionów winiarskich, krótki kurs powstawania wina. Zaproszeni przez organizatorów goście opowiedzą o roli wina w życiu codziennym artystów, a znani sommelierzy udzielą praktycznych porad pozwalających w pełni cieszyć się dokonanym zakupem.
BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego to również forum, na którym przedstawiciele branży gastronomicznej, kupcy, handlowcy oraz osoby związane z turystyką znajdą okazję do poznania specyfiki polskiego winiarstwa, do nawiązania współpracy i zbudowania relacji ułatwiających promocję polskiego wina. Przewidziane są też liczne wydarzenia towarzyszące: degustacje komentowane, dyskusje z winiarzami, wystawy.

PROGRAM
Niedziela 16 czerwca 
Dziedziniec
11.00 Otwarcie imprezy. Toast i wspólne zdjęcie
11.00 - 19.00 Sprzedaż stoiskowa
19.00 Zakończenie sprzedaży stoiskowej. Ogłoszenie wyników konkursu na najlepsze etykiety
20.00 - 22.00 Wieczór integracyjny przy muzyce

Sala Restauracyjna
10.00 - 11.00 Śniadanie z winiarzem. Wstęp płatny
11.30 - 12.30 Oblicza johannitera. Degustację prowadzi M. Kapczyński (Vinisfera). Wstęp płatny
13.00 - 14.00 Polskie wino - przewodnik turysty. Prezentacja książki o polskiej enoturystyce.
Prezentują: W. Bońkowski, T. Prange-Barczyński, M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp z zaproszeniami
14.30 - 16.30 Obiad w Fortecy. Pięciodaniowe menu degustacyjne z polskim winem. Przedsprzedaż
17.00 - 18.00 Ich wina. Dyskusja z udziałem M. Bieńczyka i K. Szczuki. Wstęp wolny
18.30 - 20.30 Kolacja w Fortecy. Pięciodaniowe menu degustacyjne z polskim winem. Przedsprzedaż

Sala Wykładowa
12.00 - 12.30 Białe. Krótki kurs o polskich białych winach. Wszystko, co warto wiedzieć przed przystąpieniem do degustacji. Prowadzenie: M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny
13.00 - 13.30 Historia winiarstwa na ziemiach polskich. Wykład prof. W. Włodarczyka (SWMPW). Wstęp wolny
14.00 - 14.30 Różowe. Krótki kurs o polskich winach różowych. Wszystko, co warto wiedzieć przed przystąpieniem do degustacji. Prowadzenie: M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny
15.00 - 15.30 Musujące. Krótki kurs o polskich winach musujących. Wszystko, co warto wiedzieć przed przystąpieniem do degustacji. Prowadzenie: M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny
16.00 - 16.30 Winna polska. O polskich regionach winiarskich opowie: M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny
17.00 - 17. 30 Czerwone. Krótki kurs o polskich czerwonych winach. Wszystko, co warto wiedzieć przed przystąpieniem do degustacji. Prowadzenie: T. Prange-Barczyński (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny
18.00 - 18.30 Białe Czerwone naturalnie. O naturze polskiego wina rozmawiają: A. Baron (Restauracja Zoni) i L. Mill (Dom Bliskowice). Prowadzenie: M. Kapczyński (Vinisfera). Wstęp wolny

Sala Wystawowa
11.00 - 19.00 Zobacz, co pijesz. Wystawa etykiet.
11.00 - 19.00 Enoturystyczna mapa Polski. Prezentacja Stowarzyszenia Kobiety i Wino

Poniedziałek, 17 czerwca 2019; Forteca u Kręglickich
Dziedziniec
09.00 - 10.30 Skok na półkę. Panel dyskusyjny: P. Kamecki (Stowarzyszenie Sommelierów Polskich),
S. Chrzczonowicz (Winkolekcja), P. Petryka (Restauracje Kręglickich), M. Kapczyński (Vinisfera),
M. Minta (MintaEats), M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa), NN (Ministerstwo Rolnictwa). Prowadzenie: L. Mill
10.30 - 11.00 Instrumenty finansowe w biznesie winiarskim. Prezentacja dla producentów prowadzona przez przedstawicieli banku BNP Paribas
11.00 - 11.30 TSN i Scharfenberger w piwnicy. Prezentacja dla producentów prowadzona przez przedstawicieli firm TSN i Scharfenberger
11.30 - 13.00 Degustacja branżowa

Sala Wykładowa
11.00 - 11.30 Białe Czerwone w restauracji. Wstęp z zaproszeniami

Sala Restauracyjna
12.00 - 13.00 Polska vs. Świat. Degustację w ciemno prowadzą: P. Kamecki, M. Kapczyński. Wstęp z zaproszeniami
13.00 - 14.00 Piotr Pietras zaprasza. Degustacja komentowana wybranych polskich win. Wstęp z zaproszeniami

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Pociąg do wina

To będzie podróż! Enoturystyczny pociąg połączy Kraków i podkarpacką stolicę wina - Jasło. Rano 24 sierpnia wyjedzie ze stacji Kraków Główny i zawiezie enoturystów na XIV Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Po pełnym wrażeń dniu ten sam pociąg odwiezie turystów bezpiecznie do domu.

Wina z winnicy Turnau w restauracjach Jarczyńskiego

Trunki z winnicy Turnau znalazły się w ofercie pięciu warszawskich restauracji: St Antonio, Der Elefant, Podwale 25 Kompania Piwna, U Szwejka i Bazyliszek.

Polskie Sommelierki wkraczają do akcji

Podczas Festiwalu Polskiego Wina Białe Czerowne, który właśnie zakończył się w Warszawie, zainaugurował swoją działalność nowy ruch - Polskie Sommelierki.

VI Konkurs Polskich Win

Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zapraszają polskie winnice do udziału w konkursie na najlepsze wina.

Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Podkarpackie święto wina zgromadzi polskich i zagraniczni winiarzy, miłośników i pasjonatów wina, amatorów dobrej zabawy i pysznego jedzenia. Zaplanowano je na ostatni weekend wakacji - 24 i 25 sierpnia.

Maciej Łyko - Mistrzem Polski Sommelierów 2019

Tegoroczne Mistrzostwa Polski Sommelierów wygrał Maciej Łyko, od lat pracujący w londyńskiej restauracji Launceston Place. W finale pokonał Łukasza Głowackiego z poznańskiej restauracji Muga i ubiegłorocznego wicemistrza, Macieja Sokołowskiego, który prowadzi własną firmę szkoleniową w Poznaniu.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej