BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego - w czerwcu w Warszawie
Kategoria: Wino

Druga edycja imprezy, na której pojawią się najciekawsi producenci reprezentujący wszystkie polskie regiony winiarskie odbędzie się 16-17 czerwca w stołecznej Fortecy u Kręglickich.

Białe Czerwone Festwial Wina Polskiego. Foto: materiały prasowe
Białe Czerwone Festwial Wina Polskiego. Foto: materiały prasowe

Od ponad dekady polskie wino przełamuje stereotypy i z sezonowej ciekawostki staje się pełnoprawnym towarzyszem przyjacielskich spotkań przy stole. Zaskakuje jakością, zdobywa laury na zagranicznych festiwalach i konkursach, pojawia się w renomowanych restauracjach i winebarach. Ze względu na niewielką produkcję i egzotyczność miejsc powstawania, wiele tych win z trudnością dociera do potencjalnego klienta. Aby to zmienić, grupa ludzi związana z branżą restauratorską organizuje kiermasz BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego. Impreza zadebiutowała w czerwcu zeszłego roku i wywołała nadspodziewanie duże zainteresowanie.
W tym roku, w dniach 16-17 czerwca, w Fortecy u Kręglickich przy ulicy Zakroczymskiej w Warszawie, odbędzie się II edycja Festiwalu, na którym już pojawią się najciekawsi producenci reprezentujący wszystkie polskie regiony winiarskie. Będzie można osobiście przekonać się o wyjątkowości i klasie ich win, poszukać stylistycznych różnic, porozmawiać z winiarzami oraz skosztować i zakupić wybrane butelki.
Imprezie towarzyszyć będą liczne atrakcje, m.in. wykład na temat historii wina na naszych ziemiach, prezentacja najważniejszych regionów winiarskich, krótki kurs powstawania wina. Zaproszeni przez organizatorów goście opowiedzą o roli wina w życiu codziennym artystów, a znani sommelierzy udzielą praktycznych porad pozwalających w pełni cieszyć się dokonanym zakupem.
BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego to również forum, na którym przedstawiciele branży gastronomicznej, kupcy, handlowcy oraz osoby związane z turystyką znajdą okazję do poznania specyfiki polskiego winiarstwa, do nawiązania współpracy i zbudowania relacji ułatwiających promocję polskiego wina. Przewidziane są też liczne wydarzenia towarzyszące: degustacje komentowane, dyskusje z winiarzami, wystawy.

PROGRAM
Niedziela 16 czerwca 
Dziedziniec
11.00 Otwarcie imprezy. Toast i wspólne zdjęcie
11.00 - 19.00 Sprzedaż stoiskowa
19.00 Zakończenie sprzedaży stoiskowej. Ogłoszenie wyników konkursu na najlepsze etykiety
20.00 - 22.00 Wieczór integracyjny przy muzyce

Sala Restauracyjna
10.00 - 11.00 Śniadanie z winiarzem. Wstęp płatny
11.30 - 12.30 Oblicza johannitera. Degustację prowadzi M. Kapczyński (Vinisfera). Wstęp płatny
13.00 - 14.00 Polskie wino - przewodnik turysty. Prezentacja książki o polskiej enoturystyce.
Prezentują: W. Bońkowski, T. Prange-Barczyński, M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp z zaproszeniami
14.30 - 16.30 Obiad w Fortecy. Pięciodaniowe menu degustacyjne z polskim winem. Przedsprzedaż
17.00 - 18.00 Ich wina. Dyskusja z udziałem M. Bieńczyka i K. Szczuki. Wstęp wolny
18.30 - 20.30 Kolacja w Fortecy. Pięciodaniowe menu degustacyjne z polskim winem. Przedsprzedaż

Sala Wykładowa
12.00 - 12.30 Białe. Krótki kurs o polskich białych winach. Wszystko, co warto wiedzieć przed przystąpieniem do degustacji. Prowadzenie: M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny
13.00 - 13.30 Historia winiarstwa na ziemiach polskich. Wykład prof. W. Włodarczyka (SWMPW). Wstęp wolny
14.00 - 14.30 Różowe. Krótki kurs o polskich winach różowych. Wszystko, co warto wiedzieć przed przystąpieniem do degustacji. Prowadzenie: M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny
15.00 - 15.30 Musujące. Krótki kurs o polskich winach musujących. Wszystko, co warto wiedzieć przed przystąpieniem do degustacji. Prowadzenie: M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny
16.00 - 16.30 Winna polska. O polskich regionach winiarskich opowie: M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny
17.00 - 17. 30 Czerwone. Krótki kurs o polskich czerwonych winach. Wszystko, co warto wiedzieć przed przystąpieniem do degustacji. Prowadzenie: T. Prange-Barczyński (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny
18.00 - 18.30 Białe Czerwone naturalnie. O naturze polskiego wina rozmawiają: A. Baron (Restauracja Zoni) i L. Mill (Dom Bliskowice). Prowadzenie: M. Kapczyński (Vinisfera). Wstęp wolny

Sala Wystawowa
11.00 - 19.00 Zobacz, co pijesz. Wystawa etykiet.
11.00 - 19.00 Enoturystyczna mapa Polski. Prezentacja Stowarzyszenia Kobiety i Wino

Poniedziałek, 17 czerwca 2019; Forteca u Kręglickich
Dziedziniec
09.00 - 10.30 Skok na półkę. Panel dyskusyjny: P. Kamecki (Stowarzyszenie Sommelierów Polskich),
S. Chrzczonowicz (Winkolekcja), P. Petryka (Restauracje Kręglickich), M. Kapczyński (Vinisfera),
M. Minta (MintaEats), M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa), NN (Ministerstwo Rolnictwa). Prowadzenie: L. Mill
10.30 - 11.00 Instrumenty finansowe w biznesie winiarskim. Prezentacja dla producentów prowadzona przez przedstawicieli banku BNP Paribas
11.00 - 11.30 TSN i Scharfenberger w piwnicy. Prezentacja dla producentów prowadzona przez przedstawicieli firm TSN i Scharfenberger
11.30 - 13.00 Degustacja branżowa

Sala Wykładowa
11.00 - 11.30 Białe Czerwone w restauracji. Wstęp z zaproszeniami

Sala Restauracyjna
12.00 - 13.00 Polska vs. Świat. Degustację w ciemno prowadzą: P. Kamecki, M. Kapczyński. Wstęp z zaproszeniami
13.00 - 14.00 Piotr Pietras zaprasza. Degustacja komentowana wybranych polskich win. Wstęp z zaproszeniami

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Wino i kino

Już za miesiąc rozpoczyna się Przegląd Filmów o Winie, czyli cykl czterech spotkań, na których będzie można zapoznać się z najważniejszymi filmami o świecie wina.

Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

ADAM PAWŁOWSKI: CHŁODNO-CIEPŁA KALIFORNIA

W dobie nadużywania skrótów myślowych często wrzucamy wszystkie wina kalifornijskie do jednego worka. Biorąc pod uwagę wielkość tego stanu, warto znać podstawowy podział stylów win kalifornijskich. Proponuję klasyfikację win na te pochodzące z chłodnych i ciepłych rejonów Kalifornii.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MICHAŁ DROZDOWSKI

Michał Drozdowski związany jest z branżą winiarską od 10 lat. Obecnie obejmuje stanowisko Head Sommeliera w restauracji Farina w Krakowie.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej