x

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2019

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    06.05.2019

25 maja w Hotelu Regent w Warszawie już po raz 19 zmierzą się ze sobą najlepsi sommelierzy kraju. Organizatorem zawodów jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2019 - banner. Foto: materiały prasowe.
Mistrzostwa Polski Sommelierów 2019 - banner. Foto: materiały prasowe.
Mistrzostwa Polski Sommelierów to prestiżowe wydarzenie odbywające się zgodnie ze standardami Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów (ASI). Rywalizacja podzielona jest na dwa etapy.

Pierwszy to kilkugodzinne eliminacje, w trakcie których uczestnicy konkursu piszą test wiedzy o winie, przeprowadzają degustację w formie pisemnej i ustnej oraz odpowiadają na pytania jurorów. Ta część jest zamknięta dla publiczności.

Drugi etap to finał, do którego zakwalifikowanych zostaje trzech zawodników. Finał jest otwarty dla wszystkich zainteresowanych. W jego trakcie sommelierzy zmierzą się z serią zadań teoretycznych i praktycznych, np. obsługując stoliki, przy których siedzą jurorzy i goście zaproszeni spośród publiki. W tym roku po raz pierwszy zostanie również wybrany Mistrz Publiczności.

Ze względu na bardzo wysoki poziom konkursu do finału przechodzą tylko najlepsi, czego dowodem są sukcesy, jakie finaliści osiągają na arenie międzynarodowej. Dwukrotny Mistrz Polski, Piotr Pietras, w marcu tego roku na Mistrzostwach Świata Sommelierów zajął szóste miejsce, a w 2017 roku zdobył wicemistrzostwo Europy. Marek Przyborek, Mistrz Polski 2017, w ubiegłym roku zdobył tytuł Sommeliera Roku Nowej Zelandii, gdzie na co dzień pracuje.

W trakcie finału mistrzostw ogłoszeni zostaną także zwycięzcy konkursu Wino na medal – drugiej edycji konkursu organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Konkurs skierowany jest do działających w Polsce importerów, dystrybutorów i producentów wina, których produkty są dostępne w branży HORECA. Wyróżnienia będą przyznawane w trzech kategoriach: wina spokojne, wina musujące i wina wzmacniane, w podziale na białe, różowe i czerwone. Do konkursu można zgłaszać dowolną liczbę produktów winiarskich. Termin zgłoszeń upływa 10 maja. Pełny regulamin konkursu jest dostępny pod linkiem: http://sommelierzy.pl/kwnm/regulamin-konkursu.

Finał Mistrzostw rozpoczyna się o 17.00, jest bezpłatny, ale wymaga rejestracji na evenea.pl.

Od godziny 12:00 będą natomiast trwały liczne, otwarte dla publiczności, seminaria i degustacje.

O 15:00 rozpocznie się skierowana do branży HoReCa degustacja win kalifornijskich TOP Kalifornia. Na udział w degustacji można rejestrować się na evenea.pl. Liczba miejsc jest ograniczona.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Whisky Live Warsaw 2022

Festiwal Whisky Live Warsaw powraca! 28 i 29 października na gości imprezy czekać będą wyjątkowe sesje degustacyjne masterclass oraz rekordowa liczba wystawców.

Next Day Studio 2022

Magazyny "Food Service", "Media Marketing Polska" oraz "Handel" łączą siły w kolejnej edycji projektu Next Day Studio. Od 2 listopada, w każdą listopadową środę będziemy poruszać tematy ważne z punktu widzenia pracowników i właścicieli gastronomii.

III Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie

Trzecia edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie - Memoriału Mariana Tarnawskiego odbędzie się 17 listopada w centrum EXPO Kraków jako wydarzenie towarzyszące targom Horeca oraz Gastrofood.

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów 2022

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów wraz z wydarzeniami towarzyszącymi to największe w Polsce spotkanie edukacyjne dla gastronomii. W tegorocznym programie przewidziano 24 wystąpienia z udziałem 42 ekspertów.

Restaurant Week - #FoodLooksGood!

Restaurant Week powraca pod hasłem #FoodLooksGood! Ma ono zachęcać gości restauracji do robienia zdjęć dań i dzielenia się nimi w social mediach. Od 12 października do 13 listopada trzy pięknie podane potrawy i koktajl dostępne będą w cenie 69 zł w ponad 400 lokalach.

World Chocolate Masters 2022

Konkurs World Chocolate Masters sprawdzi umiejętności najlepszych cukierników z całego świata. Odbędzie się 29-31 października w ramach targów Salon du Chocolat w Paryżu. Znamy już skład jury.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej