Mistrzostwa Polski Sommelierów 2019

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium

25 maja w Hotelu Regent w Warszawie już po raz 19 zmierzą się ze sobą najlepsi sommelierzy kraju. Organizatorem zawodów jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2019 - banner. Foto: materiały prasowe.
Mistrzostwa Polski Sommelierów 2019 - banner. Foto: materiały prasowe.
Mistrzostwa Polski Sommelierów to prestiżowe wydarzenie odbywające się zgodnie ze standardami Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów (ASI). Rywalizacja podzielona jest na dwa etapy.

Pierwszy to kilkugodzinne eliminacje, w trakcie których uczestnicy konkursu piszą test wiedzy o winie, przeprowadzają degustację w formie pisemnej i ustnej oraz odpowiadają na pytania jurorów. Ta część jest zamknięta dla publiczności.

Drugi etap to finał, do którego zakwalifikowanych zostaje trzech zawodników. Finał jest otwarty dla wszystkich zainteresowanych. W jego trakcie sommelierzy zmierzą się z serią zadań teoretycznych i praktycznych, np. obsługując stoliki, przy których siedzą jurorzy i goście zaproszeni spośród publiki. W tym roku po raz pierwszy zostanie również wybrany Mistrz Publiczności.

Ze względu na bardzo wysoki poziom konkursu do finału przechodzą tylko najlepsi, czego dowodem są sukcesy, jakie finaliści osiągają na arenie międzynarodowej. Dwukrotny Mistrz Polski, Piotr Pietras, w marcu tego roku na Mistrzostwach Świata Sommelierów zajął szóste miejsce, a w 2017 roku zdobył wicemistrzostwo Europy. Marek Przyborek, Mistrz Polski 2017, w ubiegłym roku zdobył tytuł Sommeliera Roku Nowej Zelandii, gdzie na co dzień pracuje.

W trakcie finału mistrzostw ogłoszeni zostaną także zwycięzcy konkursu Wino na medal – drugiej edycji konkursu organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Konkurs skierowany jest do działających w Polsce importerów, dystrybutorów i producentów wina, których produkty są dostępne w branży HORECA. Wyróżnienia będą przyznawane w trzech kategoriach: wina spokojne, wina musujące i wina wzmacniane, w podziale na białe, różowe i czerwone. Do konkursu można zgłaszać dowolną liczbę produktów winiarskich. Termin zgłoszeń upływa 10 maja. Pełny regulamin konkursu jest dostępny pod linkiem: http://sommelierzy.pl/kwnm/regulamin-konkursu.

Finał Mistrzostw rozpoczyna się o 17.00, jest bezpłatny, ale wymaga rejestracji na evenea.pl.

Od godziny 12:00 będą natomiast trwały liczne, otwarte dla publiczności, seminaria i degustacje.

O 15:00 rozpocznie się skierowana do branży HoReCa degustacja win kalifornijskich TOP Kalifornia. Na udział w degustacji można rejestrować się na evenea.pl. Liczba miejsc jest ograniczona.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej