Mistrzostwa Polski Sommelierów 2019
Kategoria: Wydarzenia - kalendarium

25 maja w Hotelu Regent w Warszawie już po raz 19 zmierzą się ze sobą najlepsi sommelierzy kraju. Organizatorem zawodów jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2019 - banner. Foto: materiały prasowe.
Mistrzostwa Polski Sommelierów 2019 - banner. Foto: materiały prasowe.
Mistrzostwa Polski Sommelierów to prestiżowe wydarzenie odbywające się zgodnie ze standardami Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów (ASI). Rywalizacja podzielona jest na dwa etapy.

Pierwszy to kilkugodzinne eliminacje, w trakcie których uczestnicy konkursu piszą test wiedzy o winie, przeprowadzają degustację w formie pisemnej i ustnej oraz odpowiadają na pytania jurorów. Ta część jest zamknięta dla publiczności.

Drugi etap to finał, do którego zakwalifikowanych zostaje trzech zawodników. Finał jest otwarty dla wszystkich zainteresowanych. W jego trakcie sommelierzy zmierzą się z serią zadań teoretycznych i praktycznych, np. obsługując stoliki, przy których siedzą jurorzy i goście zaproszeni spośród publiki. W tym roku po raz pierwszy zostanie również wybrany Mistrz Publiczności.

Ze względu na bardzo wysoki poziom konkursu do finału przechodzą tylko najlepsi, czego dowodem są sukcesy, jakie finaliści osiągają na arenie międzynarodowej. Dwukrotny Mistrz Polski, Piotr Pietras, w marcu tego roku na Mistrzostwach Świata Sommelierów zajął szóste miejsce, a w 2017 roku zdobył wicemistrzostwo Europy. Marek Przyborek, Mistrz Polski 2017, w ubiegłym roku zdobył tytuł Sommeliera Roku Nowej Zelandii, gdzie na co dzień pracuje.

W trakcie finału mistrzostw ogłoszeni zostaną także zwycięzcy konkursu Wino na medal – drugiej edycji konkursu organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Konkurs skierowany jest do działających w Polsce importerów, dystrybutorów i producentów wina, których produkty są dostępne w branży HORECA. Wyróżnienia będą przyznawane w trzech kategoriach: wina spokojne, wina musujące i wina wzmacniane, w podziale na białe, różowe i czerwone. Do konkursu można zgłaszać dowolną liczbę produktów winiarskich. Termin zgłoszeń upływa 10 maja. Pełny regulamin konkursu jest dostępny pod linkiem: http://sommelierzy.pl/kwnm/regulamin-konkursu.

Finał Mistrzostw rozpoczyna się o 17.00, jest bezpłatny, ale wymaga rejestracji na evenea.pl.

Od godziny 12:00 będą natomiast trwały liczne, otwarte dla publiczności, seminaria i degustacje.

O 15:00 rozpocznie się skierowana do branży HoReCa degustacja win kalifornijskich TOP Kalifornia. Na udział w degustacji można rejestrować się na evenea.pl. Liczba miejsc jest ograniczona.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Wielka Uczta Warszawska nad Wisłą

Popularna formuła kulturalnego biesiadowania w plenerze znana z europejskich stolic i śródziemnomorskich miasteczek tego lata zawita nad Wisłę! 29 czerwca otworzy się Wielka Uczta Warszawska.

Nadmorski festiwal whisky po raz 6.

23 i 24 sierpnia w Jastrzębiej Górze, odbędzie się VI edycja pierwszego i największego festiwalu whisky w Polsce.

PODRÓŻUJEMY - Targi Książki Kulinarnej

W weekend 19-21 lipca w Centrum Sztuki Współczesnej w Warszawie odbędą się 7. Targi Książki Kulinarnej. Motywem przewodnim targów będzie podróżowanie ze smakiem.

Ryba od głowy do ogona według Michela Moran

Michel Moran poprowadzi cykl warsztatów w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. Pierwsze spotkanie poświęcone będzie daniom z ryb przygotowanym zgodnie z filozofią zero waste.

Poland Sushi Cup 2019

Już w najbliższą sobotę w Warszawie odbędzie się pierwsza edycja Poland Sushi Cup, konkursu, który wyłoni najlepszych mistrzów sushi w kraju. Zwycięzca będzie treprezentować Polskę podczas światowego finału najbardziej prestiżowego konkursu sushi na świecie - World Sushi Cup 2019 w Tokio!

TABASCO® i Kikkoman na CJG24 Festival 2019

Głodni wrażeń na czerwcowy weekend? Znane marki, kultowych sosów TABASCO® i naturalnie warzonych sosów sojowych i marynat Kikkoman mają dla Was coś specjalnego. W piątek i sobotę, 14 i 15 czerwca zapraszają do strefy chillout na Co Jest Grane24 Festival 2019 w Parku Ujazdowskim w Warszawie.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej