Sztuka gotowania
Kategoria: Lifestyle - książki

5 czerwca 2019 nakładem wydawnictwa Buchmann ukaże się na rynku nowa książka autorki słynnego Leksykonu smaków. Tym razem Niki Segnit odkryje przed nami zasady leżące u podstaw wszystkich przepisów.

Okładka Sztuki gotowania. Foto: materiały prasowe.
Okładka Sztuki gotowania. Foto: materiały prasowe.
Leksykonu smaków chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Ta pozycja jest szeroko znana przez wszystkich odkrywców nowych smaków, ponieważ zaprezentowane w niej reguły łączenia najrozmaitszych produktów pozwalają wszystkim adeptom i miłośnikom sztuki kulinarnej tworzyć zupełnie niepowtarzalne i zaskakujące przepisy.

Nowa książka Niki Segnit jest zupełnie inna, ale nadal pozostaje pozycją obowiązkową dla osób, którą lubią i chcą eksperymentować w kuchni. Sztuka gotowania zawiera aż 77 podstawowych przepisów, których opanowanie pozwoli każdemu na improwizację w kuchni. Nie ma w niej aptekarskiego odmierzania produktów, stosowania złotych proporcji lub najbardziej udanych połączeń smakowych. Ta książka pozwala na poszukiwanie własnej drogi kulinarnej.

Orzechy - Sztuka gotowania. Foto: materiały prasowe.
Orzechy - Sztuka gotowania. Foto: materiały prasowe.
Sztuka gotowania została podzielona na 12 rozdziałów, z których każdy obejmuje podstawową kategorię kulinarną: pieczywo, ciasta i ciasteczka, sosy, wywary, zupy i potrawki oraz wiele innych. Usystematyzowana i przystępna treść ułatwiają zrozumienie sztuki kulinarnej od podszewki i nabranie pewności w indywidualnych eksperymentach.

Wisienką na torcie jest wstęp do książki przygotowany przez Yotama Ottolenghiego – kucharz, twórcę nowej kuchni Jerozolimy, a także właściciela kilku restauracji, gospodarza programów telewizyjnych i autora książek kulinarnych.

O autorce:
Niki Segnit praktycznie nawet nie obierała ziemniaków do wieku dwudziestu kilku lat, kiedy
to przypadkowo odkryła, że uwielbia gotować. Choć bardzo lubi haute cuisine, raczej nie próbuje odtwarzać jej dzieł w domu. Zdecydowanie bardziej lubi eksperymentować z potrawami kuchni domowej rozmaitych krajów i regionów. Z wykształcenia jest specjalistą w zakresie marketingu (specjalność - gastronomia). Współpracowała z wieloma słynnymi markami słodyczy, przekąsek, żywności dla niemowląt, sosów przyprawowych, produktów mlecznych, alkoholi i napojów orzeźwiających. Mieszka z mężem w centrum Londynu.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
ODPOWIEDNIO PRZECHOWANE

Czy słyszeliście kiedyś o metodzie batch? To sposób konserwacji żywności − partiami, oszczędnie i w pełni naturalnie − który powstał dzięki pasji pary Kanadyjczyków do eksperymentowania (i zakręcania).

DZIKOŚĆ SMAKU

O zdrowotnych właściwościach ziół wie chyba każdy. Jak jednak wykorzystać je nie tylko podczas leczniczej kuracji, ale również do przygotowywania potraw, w tym restauracyjnych? Przewodnikiem pełnym praktycznych wskazówek okazuje się książka "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin".

PROCES TWORZENIA

To trzecia po "Kuchni polskiej XXI wieku" oraz "Naturze kuchni polskiej" książka pierwszego Polaka, który zdobył gwiazdkę Michelin. Co ciekawe, to pierwsza pozycja wydana od momentu otwarcia restauracji i stanowi niejako zapis jej 7-letniej historii.

MNIEJ ZNACZY WIĘCEJ

Nie jest sztuką zrobić skomplikowane danie z kilkunastu drogich składników. Nie jest sztuką zaimponować, podając foie gras czy deser z najdroższej czekolady obsypany złotem. Zdecydowanie większe wyzwanie to wydobycie maksimum smaków z prostych codziennych składników.

KULINARNE ZJEDNOCZENIE

"Sto receptur na sto lat niepodległości" to zbiór oryginalnych receptur z różnych regionów Polski z XIX i XX w., a także ich interpretacje w wykonaniu współczesnych szefów kuchni.

W TYGLU KULTUR

Paola Gavin, autorka książki, zebrała ponad 140 przepisów z 20 krajów świata - zarówno prostych receptur, jak i nowatorskich - z których większość była przekazywana z pokolenia na pokolenie, po mistrzowsku wykorzystując tradycyjne składniki.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej