x

Znamy pierwszych jurorów Kulinarnego Pucharu Polski 2019

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Organizatorzy Kulinarnego Pucharu Polski już od kilku miesięcy pracują na składem sędziowskim, mimo że tegoroczna edycja konkursu odbędzie się dopiero na początku października.

Jurorzy KPP 2019: Emmanuel Lorieux, Jean Bos, Bartosz Peter (jury techniczne). Foto: materiały prasowe.
Jurorzy KPP 2019: Emmanuel Lorieux, Jean Bos, Bartosz Peter (jury techniczne). Foto: materiały prasowe.
Kulinarny Puchar Polski to jedno z najważniejszych wydarzeń na kulinarnej mapę Polski. Z tego powodu jego organizatorzy przykładają ogromną wagę do utrzymania najwyższych standardów gwarantujących uczciwą rywalizację o tytuł „Najlepszego z najlepszych”. Każdego roku starają się też ze szczególną starannością wybrać sędziów do jury konkursu. Dodatkowo w tym roku postanowiono wprowadzić Kodeks Etycznego Jurora. Zaproszenie do składu jurorskiego Kulinarnego Pucharu Polski to nie tylko nobilitacja, ale przede wszystkim obowiązki. Kodeks ma w formalny sposób wskazać, jakie są oczekiwania w stosunku do Jurora – od tych najważniejszych, jak bezstronna uczciwa ocena zawodników, do tych o nieco niższej randze, ale jednak ważnych, jak na przykład punktualność czy kucharski strój galowy.

19. finał Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się w dn. 1-2 października 2019.

Już w tej chwili wiadomo, że zawodników oceniać będą m.in.:

  • Jean Bos – twórca Akademii Kuchni Molekularnej, wyróżniony tytułem „Najlepszy Kucharz Świata” w 2006 roku,
  • Emmanuel Lorieux, który pracował m.in. dla sieci hoteli Le Meridien, a także dla Nestlé Professional, w tym przez 3 lata jako Global Food Executive Chef.

Nad technicznym przebiegiem konkursu będzie natomiast czuwał Bartosz Peter, dwukrotny zwycięzca poprzednich edycji konkursu (w 2017 i 2018 roku) oraz Ekspert Kulinarny w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.

Kolejnych jurorów KPP poznamy wkrótce.

Szczegóły na temat konkursu można na bieżąco śledzić na stronie internetowej www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sztuka smaku

3 marca br. Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L'Art de la cuisine Martell odbędzie w się w hotelu Zamek Ryn. Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu, a tym samym głównym produktem, który zawodnicy muszą wykorzystać w swoich daniach, jest świeca wołowa.

Warsztaty Flavor Your World z sosami TABASCO®

Warsztaty dla młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz dla dorosłych porowadzi w Zgierzu i w Warszawie Gary Evans, International Corporate Chef TABASCO®.

Zwycięzcy 19. edycji Kulinarnego Pucharu Polski

Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski z restauracji Nifty no.20 poznańskiego Hotel Puro to laureaci pierwszego miejsca Kulinarnego Pucharu Polski. Tegoroczne zmagania konkursowe odbyły się 1-2 października w Poznaniu.

SZTUKA SMAKU

Za nami 15., jubileuszowa edycja jednego z najważniejszych konkursów kulinarnych w Polsce. L’A rt de la Cuisine Martell 2017 odbył się 4 marca w hotelu Zamek Ryn. Szesnaście dwuosobowych drużyn młodych kucharzy z najlepszych restauracji w Polsce powalczyło o Puchar Przechodni Martell.

RESTAURANT WEEK NAGRODZIŁ NAJLEPSZE RESTAURACJE

25 listopada w Warszawie odbyła się wielka gala wręczenia nagród festiwalu najlepszych restauracji. Uczestnicy z całej Polski zabrani zostali w niezwykłą podróż kulinarną Andrzeja Polana oraz wysłuchali koncertu Reni Jusis. Galę poprowadzili Lara Gessler i Paweł Światczyński.

25. urodziny MAKRO Polska

W tym roku MAKRO świętuje 25. lecie istnienia na polskim rynku. Z tej okazji sieć hurtowni przygotowała szereg atrakcji dla swoich klientów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej