Znamy pierwszych jurorów Kulinarnego Pucharu Polski 2019
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Organizatorzy Kulinarnego Pucharu Polski już od kilku miesięcy pracują na składem sędziowskim, mimo że tegoroczna edycja konkursu odbędzie się dopiero na początku października.

Jurorzy KPP 2019: Emmanuel Lorieux, Jean Bos, Bartosz Peter (jury techniczne). Foto: materiały prasowe.
Jurorzy KPP 2019: Emmanuel Lorieux, Jean Bos, Bartosz Peter (jury techniczne). Foto: materiały prasowe.
Kulinarny Puchar Polski to jedno z najważniejszych wydarzeń na kulinarnej mapę Polski. Z tego powodu jego organizatorzy przykładają ogromną wagę do utrzymania najwyższych standardów gwarantujących uczciwą rywalizację o tytuł „Najlepszego z najlepszych”. Każdego roku starają się też ze szczególną starannością wybrać sędziów do jury konkursu. Dodatkowo w tym roku postanowiono wprowadzić Kodeks Etycznego Jurora. Zaproszenie do składu jurorskiego Kulinarnego Pucharu Polski to nie tylko nobilitacja, ale przede wszystkim obowiązki. Kodeks ma w formalny sposób wskazać, jakie są oczekiwania w stosunku do Jurora – od tych najważniejszych, jak bezstronna uczciwa ocena zawodników, do tych o nieco niższej randze, ale jednak ważnych, jak na przykład punktualność czy kucharski strój galowy.

19. finał Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się w dn. 1-2 października 2019.

Już w tej chwili wiadomo, że zawodników oceniać będą m.in.:

  • Jean Bos – twórca Akademii Kuchni Molekularnej, wyróżniony tytułem „Najlepszy Kucharz Świata” w 2006 roku,
  • Emmanuel Lorieux, który pracował m.in. dla sieci hoteli Le Meridien, a także dla Nestlé Professional, w tym przez 3 lata jako Global Food Executive Chef.

Nad technicznym przebiegiem konkursu będzie natomiast czuwał Bartosz Peter, dwukrotny zwycięzca poprzednich edycji konkursu (w 2017 i 2018 roku) oraz Ekspert Kulinarny w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.

Kolejnych jurorów KPP poznamy wkrótce.

Szczegóły na temat konkursu można na bieżąco śledzić na stronie internetowej www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Kamil Tłuczek ponownie w finale Kulinarnego Pucharu Polski

14 lipca została przyznana ósma nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski w ramach konkursu Smaki Galicji. Najwyższe noty od jurorów otrzymał zespół w składzie Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie.

Finaliści Bocuse d’Or Poland 2019

W dniach 24-25 czerwca 2019 w Akademii Kurta Schellera odbyły się preeliminacje konkursu Bocuse d’Or Poland 2019.

Kinga Pienińska zdobywcą Superior Taste Award

Marka naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska ponownie została nagrodzona w plebiscycie Superior Taste Award, zdobywając odznaczenia w trzech kategoriach. Uzyskała najwyższą notę - trzy złote gwiazdki - za wodę niegazowaną. Za lekko gazowaną i gazowaną odznaczono ją dwiema złotymi gwiazdkami.

4 Polaków w półfinałach S.Pellegrino Young Chef 2020

Za nami pierwszy etap międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Spośród 2400 kandydatów wyłoniono 135 półfinalistów - w tej grupie znalazło się aż 4 Polaków.

Finał I edycji Poland Sushi Cup 2019

W sobotę, 15 czerwca w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal w Warszawie odbył się finał Poland Sushi Cup 2019. Jego zwycięzca będzie reprezentował Polskę na World Sushi Cup w dniach 21-23 sierpnia 2019 w Tokio.

Ośmiu szefów kuchni w preeliminacjach Bocuse d’Or Poland 2019

Udział w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d’Or jest marzeniem większości młodych kucharzy. Żeby je spełnić trzeba mieć wyobraźnię, motywację i determinację. Czy kandydaci startujący w Bocuse d’Or Poland 2019 posiadają te cechy? O tym przekonamy się niebawem!

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej