x

Znamy pierwszych jurorów Kulinarnego Pucharu Polski 2019

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    19.04.2019

Organizatorzy Kulinarnego Pucharu Polski już od kilku miesięcy pracują na składem sędziowskim, mimo że tegoroczna edycja konkursu odbędzie się dopiero na początku października.

Jurorzy KPP 2019: Emmanuel Lorieux, Jean Bos, Bartosz Peter (jury techniczne). Foto: materiały prasowe.
Jurorzy KPP 2019: Emmanuel Lorieux, Jean Bos, Bartosz Peter (jury techniczne). Foto: materiały prasowe.
Kulinarny Puchar Polski to jedno z najważniejszych wydarzeń na kulinarnej mapę Polski. Z tego powodu jego organizatorzy przykładają ogromną wagę do utrzymania najwyższych standardów gwarantujących uczciwą rywalizację o tytuł „Najlepszego z najlepszych”. Każdego roku starają się też ze szczególną starannością wybrać sędziów do jury konkursu. Dodatkowo w tym roku postanowiono wprowadzić Kodeks Etycznego Jurora. Zaproszenie do składu jurorskiego Kulinarnego Pucharu Polski to nie tylko nobilitacja, ale przede wszystkim obowiązki. Kodeks ma w formalny sposób wskazać, jakie są oczekiwania w stosunku do Jurora – od tych najważniejszych, jak bezstronna uczciwa ocena zawodników, do tych o nieco niższej randze, ale jednak ważnych, jak na przykład punktualność czy kucharski strój galowy.

19. finał Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się w dn. 1-2 października 2019.

Już w tej chwili wiadomo, że zawodników oceniać będą m.in.:

  • Jean Bos – twórca Akademii Kuchni Molekularnej, wyróżniony tytułem „Najlepszy Kucharz Świata” w 2006 roku,
  • Emmanuel Lorieux, który pracował m.in. dla sieci hoteli Le Meridien, a także dla Nestlé Professional, w tym przez 3 lata jako Global Food Executive Chef.

Nad technicznym przebiegiem konkursu będzie natomiast czuwał Bartosz Peter, dwukrotny zwycięzca poprzednich edycji konkursu (w 2017 i 2018 roku) oraz Ekspert Kulinarny w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.

Kolejnych jurorów KPP poznamy wkrótce.

Szczegóły na temat konkursu można na bieżąco śledzić na stronie internetowej www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ośmiu szefów kuchni w preeliminacjach Bocuse d’Or Poland 2019

Udział w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d’Or jest marzeniem większości młodych kucharzy. Żeby je spełnić trzeba mieć wyobraźnię, motywację i determinację. Czy kandydaci startujący w Bocuse d’Or Poland 2019 posiadają te cechy? O tym przekonamy się niebawem!

Projekcja świetlna na katowickim Spodku z okazji Dnia Własnego Biznesu

13 października obchodzony był międzynarodowy Dzień Własnego Biznesu. Z tej okazji katowicki Spodek rozświetliło hasło symbolicznie wyrażające wsparcie dla niezależnych polskich przedsiębiorców z sektora MSP, szczególnie w tym trudnym dla wszystkich roku.

RESTAURANT WEEK NAGRODZIŁ NAJLEPSZE RESTAURACJE

25 listopada w Warszawie odbyła się wielka gala wręczenia nagród festiwalu najlepszych restauracji. Uczestnicy z całej Polski zabrani zostali w niezwykłą podróż kulinarną Andrzeja Polana oraz wysłuchali koncertu Reni Jusis. Galę poprowadzili Lara Gessler i Paweł Światczyński.

Znamy finalistów Bocuse d’Or Poland 2018

11 grudnia 2017 r. w Akademii Kulinarnej Nestle Professional w Warszawie odbyły się preeliminacje konkursu Bocuse d’Or Poland 2018.

Konkurs Caffè Vergnano Best Barista 2019

Rusza piąta edycja ogólnopolskiego konkursu Caffè Vergnano Best Barista. Po raz pierwszy wydarzenie odbędzie się w nowej otwartej formule. Mogą w nim wziąć udział wszyscy bariści, niezależnie od marki kawy, na której pracują.

KUKBUK po raz czwarty wyróżnił lokalnych producentów

Ponad 450 produktów z 230 polskich firm, 20 laureatów i 2 wyróżnienia - to bilans 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca. Jego celem jest wyróżnienie inicjatyw kulinarnych, rzemieślniczych oraz agroturystycznych, którym na sercu leży troska o smak, zdrowie, ludzi i przyrodę.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej