x

Polscy jurorzy w konkursie S.Pellegrino Young Chef

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

W gronie jurorów prestiżowego konkursu S.Pellegrino Young Chef znaleźli się Iwona Niemczewska i Marcin Popielarz. Do udziału w międzynarodowej rywalizacji młodych kucharzy można się zgłaszać do 30 kwietnia.

Iwona Niemczewska
Iwona Niemczewska
S.Pellegrino Young Chef to kulinarny konkurs dla młodych kucharzy z całego świata, który odbywa się w czterech etapach. Pierwszym z nich są aplikacje online. Następnie wszyscy zakwalifikowani kandydaci zostaną podzieleni na 12 regionów, a w każdym regionie odbędzie się specjalny półfinał. Łącznie w 12 półfinałach rywalizować będzie 135 wybranych uczestników, reprezentujących swoje kraje. Każdy półfinalista przygotuje danie konkursowe, które zostanie ocenione przez prestiżowe jury, składające się z niezależnych, najlepszych szefów kuchni tego regionu. Wśród jurorów półfinału regionalnego dla Centralnej Europy znalazło się dwóch znanych szefów kuchni z Polski: Iwona Niemczewska i Marcin Popielarz, którzy wspólnie z kolegami z Niemiec, Austrii i Węgier ocenią wszystkie dania w oparciu o trzy kryteria i zdecydują o jednym, regionalnym zwycięzcy.
Pod koniec 2019 roku 12 osób z całego świata zostanie przedstawionych jako oficjalni finaliści konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Wybrani
Marcin Popielarz
Marcin Popielarz
szefowie otrzymają zaproszenie do ostatniego etapu konkursu, który odbędzie się w Mediolanie we Włoszech. Każdemu uczestnikowi zostanie przydzielony „mentor” (członek regionalnego jury), który będzie pomagał przy przygotowaniu dania konkursowego, zapewniał wsparcie i porady podczas finału. Jeśli do Wielkiego Finału zakwalifikują się uczestnicy z Polski, będą ich wspierać i oceniać właśnie Iwona Niemczewska lub Marcin Popielarz.
Iwona Niemczewska to była prawniczka. Porzuciła zawód dla gotowania, które sprawia jej prawdziwą radość. Właścicielka i szef kuchni szczecińskiej restauracji Z drugiej strony lustra specjalizuje się w tworzeniu na bazie naturalnych i wyselekcjonowanych składników dań zarówno w stylu fine dining, jak i slow food. Ma za sobą staże w restauracjach docenionych gwiazdkami Michelin (Hibiscus, Murano czy Club Gascogne). Jest uznanym trenerem i sędzią kulinarnym oraz laureatką nagrody Kobieta Szef 2018 Gault & Millau Polska.
Z kolei Marcin Popielarz to szef patron gdyńskiej restauracji Biały Królik oraz finalista ubiegłorocznej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef. Marcin zachwycił międzynarodowe jury konkursu swoją interpretacją halibuta w regionalnej odsłonie i jako jedyny kandydat z Europy dotarł do finałowej trójki. Specjalizuje się w kuchni alternatywnej oraz nowoczesnej nawiązującej do polskich dań tradycyjnych, głównie regionu Żuław i Kujaw.

Kandydaci ubiegający się o tytuł S.Pellegrino Young Chef 2020 będą oceniani według trzech kryteriów konkursowych: umiejętności techniczne, kreatywność i przekonania. W tym roku po raz pierwszy zostanie przyznana zarówno nagroda S.Pellegrino Young Chef, ale też trzy dodatkowe: Fine Dining Lovers Food For Thought Award, S.Pellegrino Award for Social Responsibility oraz Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy.
W konkursie może wziąć udział każdy młody kucharz, który ma mniej niż 30 lat w momencie aplikacji oraz co najmniej rok doświadczenia pracy w restauracji jako chef, sous chef, chef de partie, chef de cuisine lub commis. Ważna jest też znajomość języka angielskiego w stopniu komunikatywnym, ponieważ jest on oficjalnym językiem konkursu. Organizatorzy konkursu pokrywają koszty podróży i noclegu uczestnika, który zakwalifikuje się do półfinału regionalnego czy finału światowego. Aplikować można do 30 kwietnia 2019 roku poprzez formularz dostępny tutaj

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rozpal biznes w plenerze

W październiku tego roku w Krynicy Zdrój odbyła się trzecia i zarazem ostatnia w tym roku kolacja z cyklu Dinner With A View. Jakie są korzyści z realizacji tego typu projektów i czy możemy liczyć na kontynuację?

Wyjątkowy wieczór

"T o , co nieoczywiste ..." - pod takim hasłem już 13 października odbędzie się XI Gala Wine & Food Noble Night .

Jak zaoszczędzić 170 zł?

25-28 lutego odbędzie się Expo Sweet. Tym razem w nowym miejscu - warszawskim Centrum Expo XXI przy ul. Prądzyńskiego 12/14. Mamy dla naszych czytelników poradę o wymiernej wartości 170 zł. Otóż tyle właśnie zaoszczędzi osoba, która chciałaby wybrać się na najsmaczniejsze targi w Polsce.

SFINKS KUPI CAŁĄ SIEĆ FABRYKA PIZZY

Grupa Sfinks Polska, zarządzająca sieciami Sphinx , Piwiarnia czy Chłopskie Jadło, nie później niż do końca marca 2021 r. stanie się właścicielem marki Fabryka Pizzy i obejmie w zarządzanie wszystkie restauracje tej sieci.

SEDNO SMAKU

"Do Sedna. Zapomniane umiejętności" to nowa inicjatywa warszawskiej restauracji Bazar Kocha. Kolacja inaugurująca cykl odbyła się 29 czerwca. Tematem pierwszej odsłony jest mleko i ziarno. Każda kolacja będzie składała się z sześciu elementów: dwóch przystawek, zupy, dwóch dań głównych i deseru.

Lexus Hybrid cuisine - zbliża się wielkimi krokami

11-13 kwietnia w ramach wydarzenia Lexus Hybrid Cuisine Warszawę odwiedzi siedmiu znakomitych szefów z czterech stron świata.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej