x

Polscy jurorzy w konkursie S.Pellegrino Young Chef

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

W gronie jurorów prestiżowego konkursu S.Pellegrino Young Chef znaleźli się Iwona Niemczewska i Marcin Popielarz. Do udziału w międzynarodowej rywalizacji młodych kucharzy można się zgłaszać do 30 kwietnia.

Iwona Niemczewska
Iwona Niemczewska
S.Pellegrino Young Chef to kulinarny konkurs dla młodych kucharzy z całego świata, który odbywa się w czterech etapach. Pierwszym z nich są aplikacje online. Następnie wszyscy zakwalifikowani kandydaci zostaną podzieleni na 12 regionów, a w każdym regionie odbędzie się specjalny półfinał. Łącznie w 12 półfinałach rywalizować będzie 135 wybranych uczestników, reprezentujących swoje kraje. Każdy półfinalista przygotuje danie konkursowe, które zostanie ocenione przez prestiżowe jury, składające się z niezależnych, najlepszych szefów kuchni tego regionu. Wśród jurorów półfinału regionalnego dla Centralnej Europy znalazło się dwóch znanych szefów kuchni z Polski: Iwona Niemczewska i Marcin Popielarz, którzy wspólnie z kolegami z Niemiec, Austrii i Węgier ocenią wszystkie dania w oparciu o trzy kryteria i zdecydują o jednym, regionalnym zwycięzcy.
Pod koniec 2019 roku 12 osób z całego świata zostanie przedstawionych jako oficjalni finaliści konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Wybrani
Marcin Popielarz
Marcin Popielarz
szefowie otrzymają zaproszenie do ostatniego etapu konkursu, który odbędzie się w Mediolanie we Włoszech. Każdemu uczestnikowi zostanie przydzielony „mentor” (członek regionalnego jury), który będzie pomagał przy przygotowaniu dania konkursowego, zapewniał wsparcie i porady podczas finału. Jeśli do Wielkiego Finału zakwalifikują się uczestnicy z Polski, będą ich wspierać i oceniać właśnie Iwona Niemczewska lub Marcin Popielarz.
Iwona Niemczewska to była prawniczka. Porzuciła zawód dla gotowania, które sprawia jej prawdziwą radość. Właścicielka i szef kuchni szczecińskiej restauracji Z drugiej strony lustra specjalizuje się w tworzeniu na bazie naturalnych i wyselekcjonowanych składników dań zarówno w stylu fine dining, jak i slow food. Ma za sobą staże w restauracjach docenionych gwiazdkami Michelin (Hibiscus, Murano czy Club Gascogne). Jest uznanym trenerem i sędzią kulinarnym oraz laureatką nagrody Kobieta Szef 2018 Gault & Millau Polska.
Z kolei Marcin Popielarz to szef patron gdyńskiej restauracji Biały Królik oraz finalista ubiegłorocznej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef. Marcin zachwycił międzynarodowe jury konkursu swoją interpretacją halibuta w regionalnej odsłonie i jako jedyny kandydat z Europy dotarł do finałowej trójki. Specjalizuje się w kuchni alternatywnej oraz nowoczesnej nawiązującej do polskich dań tradycyjnych, głównie regionu Żuław i Kujaw.

Kandydaci ubiegający się o tytuł S.Pellegrino Young Chef 2020 będą oceniani według trzech kryteriów konkursowych: umiejętności techniczne, kreatywność i przekonania. W tym roku po raz pierwszy zostanie przyznana zarówno nagroda S.Pellegrino Young Chef, ale też trzy dodatkowe: Fine Dining Lovers Food For Thought Award, S.Pellegrino Award for Social Responsibility oraz Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy.
W konkursie może wziąć udział każdy młody kucharz, który ma mniej niż 30 lat w momencie aplikacji oraz co najmniej rok doświadczenia pracy w restauracji jako chef, sous chef, chef de partie, chef de cuisine lub commis. Ważna jest też znajomość języka angielskiego w stopniu komunikatywnym, ponieważ jest on oficjalnym językiem konkursu. Organizatorzy konkursu pokrywają koszty podróży i noclegu uczestnika, który zakwalifikuje się do półfinału regionalnego czy finału światowego. Aplikować można do 30 kwietnia 2019 roku poprzez formularz dostępny tutaj

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Lexus Hybrid cuisine - zbliża się wielkimi krokami

11-13 kwietnia w ramach wydarzenia Lexus Hybrid Cuisine Warszawę odwiedzi siedmiu znakomitych szefów z czterech stron świata.

Transgourmet i Selgros Cash&Carry na Eurogastro

Wszechstronność to hasło przewodnie dla tegorocznej obecności Transgourmet i Selgros podczas targów EuroGastro 2019. Obie marki słyną nie tylko z wysokiej jakości oferty produktów i usług, ale także z intensywnego wspierania rozwoju branży gastronomicznej w Polsce.

MIĘDZY SHAKEREM A BRZEGIEM PUCHARU

Dziś każdy przemysł wyróżnia najlepsze produkty czy ludzi wybitnych w swoim fachu. Nie inaczej jest na scenie barmańskiej. World Class to konkurs, w którym spośród tysięcy kandydatów na całym świecie wyłaniany jest ten jeden, wyjątkowy, szczycący się nienaganną techniką i kreatywnością.

Gault&Millau Tour 2017 w Krakowie

Na trzecim tegorocznym Gault&Millau Tour spotka się ponad 150 szefów kuchni z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad i Górnego Śląska. Wydarzenie odbędzie się 4 września br. w restauracji l’atmosphere w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport w Balicach.

Nagroda dla najlepszej szefowej kuchni

Clare Smyth, szefowa kuchni i właścicielka restauracji Core by Clare Smyth w Londynie, otrzymała tytuł elit® Vodka World’s Best Female Chef Award 2018 by The World's 50 Best Restaurants.

Ostatni Gault&Millau Tour w 2017

Poznajcie najlepszych szefów kuchni z Północnej Polski! Na ostatnim Gault&Millau Tour tego roku, który odbył się 18 września br. przyznano pięć regionalnych nagród dla najlepszych szefów kuchni z Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej