x

Polscy jurorzy w konkursie S.Pellegrino Young Chef

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    18.04.2019

W gronie jurorów prestiżowego konkursu S.Pellegrino Young Chef znaleźli się Iwona Niemczewska i Marcin Popielarz. Do udziału w międzynarodowej rywalizacji młodych kucharzy można się zgłaszać do 30 kwietnia.

Iwona Niemczewska
Iwona Niemczewska
S.Pellegrino Young Chef to kulinarny konkurs dla młodych kucharzy z całego świata, który odbywa się w czterech etapach. Pierwszym z nich są aplikacje online. Następnie wszyscy zakwalifikowani kandydaci zostaną podzieleni na 12 regionów, a w każdym regionie odbędzie się specjalny półfinał. Łącznie w 12 półfinałach rywalizować będzie 135 wybranych uczestników, reprezentujących swoje kraje. Każdy półfinalista przygotuje danie konkursowe, które zostanie ocenione przez prestiżowe jury, składające się z niezależnych, najlepszych szefów kuchni tego regionu. Wśród jurorów półfinału regionalnego dla Centralnej Europy znalazło się dwóch znanych szefów kuchni z Polski: Iwona Niemczewska i Marcin Popielarz, którzy wspólnie z kolegami z Niemiec, Austrii i Węgier ocenią wszystkie dania w oparciu o trzy kryteria i zdecydują o jednym, regionalnym zwycięzcy.
Pod koniec 2019 roku 12 osób z całego świata zostanie przedstawionych jako oficjalni finaliści konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Wybrani
Marcin Popielarz
Marcin Popielarz
szefowie otrzymają zaproszenie do ostatniego etapu konkursu, który odbędzie się w Mediolanie we Włoszech. Każdemu uczestnikowi zostanie przydzielony „mentor” (członek regionalnego jury), który będzie pomagał przy przygotowaniu dania konkursowego, zapewniał wsparcie i porady podczas finału. Jeśli do Wielkiego Finału zakwalifikują się uczestnicy z Polski, będą ich wspierać i oceniać właśnie Iwona Niemczewska lub Marcin Popielarz.
Iwona Niemczewska to była prawniczka. Porzuciła zawód dla gotowania, które sprawia jej prawdziwą radość. Właścicielka i szef kuchni szczecińskiej restauracji Z drugiej strony lustra specjalizuje się w tworzeniu na bazie naturalnych i wyselekcjonowanych składników dań zarówno w stylu fine dining, jak i slow food. Ma za sobą staże w restauracjach docenionych gwiazdkami Michelin (Hibiscus, Murano czy Club Gascogne). Jest uznanym trenerem i sędzią kulinarnym oraz laureatką nagrody Kobieta Szef 2018 Gault & Millau Polska.
Z kolei Marcin Popielarz to szef patron gdyńskiej restauracji Biały Królik oraz finalista ubiegłorocznej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef. Marcin zachwycił międzynarodowe jury konkursu swoją interpretacją halibuta w regionalnej odsłonie i jako jedyny kandydat z Europy dotarł do finałowej trójki. Specjalizuje się w kuchni alternatywnej oraz nowoczesnej nawiązującej do polskich dań tradycyjnych, głównie regionu Żuław i Kujaw.

Kandydaci ubiegający się o tytuł S.Pellegrino Young Chef 2020 będą oceniani według trzech kryteriów konkursowych: umiejętności techniczne, kreatywność i przekonania. W tym roku po raz pierwszy zostanie przyznana zarówno nagroda S.Pellegrino Young Chef, ale też trzy dodatkowe: Fine Dining Lovers Food For Thought Award, S.Pellegrino Award for Social Responsibility oraz Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy.
W konkursie może wziąć udział każdy młody kucharz, który ma mniej niż 30 lat w momencie aplikacji oraz co najmniej rok doświadczenia pracy w restauracji jako chef, sous chef, chef de partie, chef de cuisine lub commis. Ważna jest też znajomość języka angielskiego w stopniu komunikatywnym, ponieważ jest on oficjalnym językiem konkursu. Organizatorzy konkursu pokrywają koszty podróży i noclegu uczestnika, który zakwalifikuje się do półfinału regionalnego czy finału światowego. Aplikować można do 30 kwietnia 2019 roku poprzez formularz dostępny tutaj

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Branża gastronomiczna zbiera podpisy pod listem otwartym do rządu w związku z koronawirusem

W liście zawarty jest apel o zwolnienie branży gastronomicznej z niektórych podatków w związku z przewidywanymi stratami spowodowanymi szerzeniem się epidemii.

Finałowa szesnastka XVII edycji L’art de la Cuisine Martell

Już 2 marca odbędzie się kolejna, XVII edycja jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. W tym roku spośród 55 zgłoszeń jury zakwalifikowało do finału 16 drużyn reprezentujących znakomite restauracje z kraju.

SZEF PRZYSZŁOŚCI

Szef kuchni Water & Wine, konceptu działającego przy rozlewni Cisowianka Perlage w Drzewcach, otrzymał nagrodę od Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej - Chef D'Avenir (Szef Przyszłości).

Konkurs Caffè Vergnano Best Barista 2019

Rusza piąta edycja ogólnopolskiego konkursu Caffè Vergnano Best Barista. Po raz pierwszy wydarzenie odbędzie się w nowej otwartej formule. Mogą w nim wziąć udział wszyscy bariści, niezależnie od marki kawy, na której pracują.

OGRÓD W MIEŚCIE

Za nami I edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego "Rośliny, owady i miód". W dniach 8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego zgromadzili się najlepsi polscy producenci żywności, artyści, rzemieślnicy i specjaliści z różnych dziedzin związanych z kulinariami

Kongres Szefów Kuchni 2019

Jak co roku w październiku szefowie kuchni z całej Polski spotkają się w Warszawie, by wymienić się doświadczeniami oraz wysłuchać szeregu merytorycznych wystąpień, a także zapoznać się z wyselekcjonowaną ofertą dostawców dla branży HoReCa.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej