x

Wspólny stół obejmujący całą Polskę

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    18.04.2019

4 czerwca obchodzić będziemy 30 rocznicę pierwszych wolnych wyborów po II wojnie światowej. Z tej okazji dziennikarka Katarzyna Bosacka stworzyła ogólnopolską akcję "Menu Wolności". Celem jest wspólne, radosne świętowanie daty, która przyniosła wolność w Polsce.

Akcja „Menu Wolności” nawiązuje do wspólnych posiłków spożywanych w kuluarach Pałacu Namiestnikowskiego w Warszawie (obecnie Pałac Prezydencki) przez uczestników obrad Okrągłego Stołu – wydarzenia, które stało się symbolem początku demokracji w powojennej Polsce. Inspiracją do przygotowania „Menu Wolności” mogą być dania, które, jak wynika z archiwalnych materiałów filmowych, zostały podane w trakcie obiadu kończącego obrady: galareta drobiowa, zupa pomidorowa z ryżem, eskalop wieprzowy i na deser – pączek. W akcji może wziąć udział każdy: szefowie kuchni, właściciele i menadżerowie restauracji, osoby prowadzące stołówki szkolne i pracownicze, samorządy, a przede wszystkim rodziny, przyjaciele, znajomi, Polacy. Wystarczy spełnić trzy warunki: po pierwsze – gotujemy i jemy wyłącznie po polsku, po drugie – „Menu Wolności” serwujemy w dniach zbliżonych do 4 czerwca, po trzecie – jemy przy wspólnym stole.

Menu Wolności może mieć charakter uroczysty, składać się kilku dań – przystawki, zupy, dania głównego i deseru, być luźnym spotkaniem przy wspólnym gotowaniu w gronie rodziny i znajomych lub przyjąć formę spotkania w ogrodzie lub pikniku.

Do tej pory ambasadorami akcji „Menu Wolności” zgodzili się zostać m.in: Andrzej Pągowski, Agnieszka Kręglicka, Dorota Wellman, Adam Chrząstowski, Robert Makłowicz, Grzegorz Łapanowski, Piotr Kucharski, Andrzej Polan, Katarzyna Błażejewska-Stuhr, Maciej Stuhr.

Więcej informacji oraz zgłoszenia uczestnictwa: www.menuwolnosci.pl, www.facebook.com/menuwolnosci/

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

CZWARTA EDYCJA FINE DINING WEEK

Kolejna edycja festiwalu odbędzie się w dniach 7-18 lutego 2018 r. w czterech miastach: w Warszawie, Poznaniu, we Wrocławiu oraz w Krakowie.

Trendy w turystyce kulinarnej pod lupą ekspertów

Kim jest współczesny turysta kulinarny? Jakie są jego potrzeby? Jak budować jego świadomość i wiedzę? Nad tymi zagadnieniami debatowali eksperci IV konferencji "Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń", organizowanej przez Szkołę Główną Turystyki i Hotelarstwa Vistula.

Rozpoczyna się enologiczna jesień

Od 21 września aż do 15 grudnia potrwa czwarta edycja Jesieni Enologicznej, która w tym roku odbędzie się w Krakowie, Warszawie i na Dolnym Śląsku. Przed uczestnikami trzy miesiące atrakcji związanych z enologią, sztuką winiarską, historią winiarstwa w Polsce oraz tradycjami kulinarnymi.

MUZEUM WÓDKI OTWARTE

Pierwszy tego typu obiekt w Polsce zaczął działać 16 grudnia w Warszawie, przy placu Teatralnym. Muzeum Wódki w Warszawie to największa na świecie kolekcja eksponatów związanych z historią wódki.

TRÓJMIEJSKI FESTIWAL WHISKY

Ponad 200 gatunków whisky, warsztaty, szkolenia, a na koniec licytacja najlepszej single malt na świecie - tak wyglądał Festiwal Whisky Live Sopot, który 3 czerwca odbył się w Sopocie. Impreza była pierwszą lokalną odsłoną wydarzeń organizowanych pod szyldem Whisky Live.

AGENDA INSPIRACJI

Zagraniczne kongresy gastronomiczne są doskonałą okazją do nawiązywania nowych ciekawych kontaktów oraz do poszukiwania inspiracji. Podsuwamy kilka wskazówek na przyszłoroczne wyjazdy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej