Wspólny stół obejmujący całą Polskę
Kategoria: Wydarzenia - otwarte

4 czerwca obchodzić będziemy 30 rocznicę pierwszych wolnych wyborów po II wojnie światowej. Z tej okazji dziennikarka Katarzyna Bosacka stworzyła ogólnopolską akcję "Menu Wolności". Celem jest wspólne, radosne świętowanie daty, która przyniosła wolność w Polsce.

Akcja „Menu Wolności” nawiązuje do wspólnych posiłków spożywanych w kuluarach Pałacu Namiestnikowskiego w Warszawie (obecnie Pałac Prezydencki) przez uczestników obrad Okrągłego Stołu – wydarzenia, które stało się symbolem początku demokracji w powojennej Polsce. Inspiracją do przygotowania „Menu Wolności” mogą być dania, które, jak wynika z archiwalnych materiałów filmowych, zostały podane w trakcie obiadu kończącego obrady: galareta drobiowa, zupa pomidorowa z ryżem, eskalop wieprzowy i na deser – pączek. W akcji może wziąć udział każdy: szefowie kuchni, właściciele i menadżerowie restauracji, osoby prowadzące stołówki szkolne i pracownicze, samorządy, a przede wszystkim rodziny, przyjaciele, znajomi, Polacy. Wystarczy spełnić trzy warunki: po pierwsze – gotujemy i jemy wyłącznie po polsku, po drugie – „Menu Wolności” serwujemy w dniach zbliżonych do 4 czerwca, po trzecie – jemy przy wspólnym stole.

Menu Wolności może mieć charakter uroczysty, składać się kilku dań – przystawki, zupy, dania głównego i deseru, być luźnym spotkaniem przy wspólnym gotowaniu w gronie rodziny i znajomych lub przyjąć formę spotkania w ogrodzie lub pikniku.

Do tej pory ambasadorami akcji „Menu Wolności” zgodzili się zostać m.in: Andrzej Pągowski, Agnieszka Kręglicka, Dorota Wellman, Adam Chrząstowski, Robert Makłowicz, Grzegorz Łapanowski, Piotr Kucharski, Andrzej Polan, Katarzyna Błażejewska-Stuhr, Maciej Stuhr.

Więcej informacji oraz zgłoszenia uczestnictwa: www.menuwolnosci.pl, www.facebook.com/menuwolnosci/

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Rusza Nocna Zmiana - pierwszy krakowski market nocny

Nocna Zmiana to pierwszy pop-up’owy nocny market w Krakowie, który przez 7 letnich weekendów zagości z pysznym street food, rzemieślniczymi napojami oraz muzyką w ogrodzie na tyłach Hali 100-lecia Cracovii.

Ajinomoto i kuchnia japońska w Polsce

W tym roku firma Ajinomoto obchodzi swoje 20-lecie działalności na rynku Polskim. Z tej okazji postanowiono również sprawdzić, co Polacy wiedzą o kuchni japońskiej i czy ją lubią.

Selgros Cash&Carry wspiera potrzebujących

Selgros Cash&Carry kontynuuje wieloletnią współpracę z Caritas Poznań. Firma przekazała właśnie samochód dostawczy, dzięki któremu możliwe będzie usprawnienie dostaw żywności do jadłodajni i placówek żywieniowych, a tym samym jeszcze większe wsparcie dla ubogich i potrzebujących.

Lavazza po raz 9 oficjalną kawą Wimbledonu

Lavazza już dziewiąty rok z rzędu jest Oficjalną Kawą Wimbledonu. W tym zaprezentuje się również jako partner ubiegłorocznej mistrzyni turnieju - Angelique Kerber.

Limitowana edycja butelki Coca-Cola autorstwa Karola Radziszewskiego

Wolność, dialog, szacunek i bycie razem ponad podziałami, niezależnie od różnic kulturowych, to wartości bliskie marce Coca-Cola.

Letnia trasa Prymat Mega Food Truck

Prymat po raz kolejny rusza w letnią trasę ze swoim Mega Food Truckiem. Tego lata będzie można spotkać kulinarną ekipę w plenerze, gdzie amatorzy dobrego jedzenia będą mieli okazję zobaczyć Prymat w zupełnie nowej odsłonie!

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej