Czwarta edycja targów Mazury HoReCa - za nami
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Prestiżowe konkursy kulinarne, pokazy znanych szefów kuchni, specjalistyczne szkolenia, klienci z całej Polski i najlepsi dostawcy - tak można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia w Ostródzie.

Konkurs \"Drób na polskim stole" podczas targów Mazury HoReCa. Foto: materiały prasowe.
Konkurs \"Drób na polskim stole" podczas targów Mazury HoReCa. Foto: materiały prasowe.
Wydarzenie przyciągnęło kilkudziesięciu wystawców z Polski i zagranicy, którzy mieli możliwość spotkać nowych klientów oraz porozmawiać o kondycji i kierunkach rozwoju branży HoReCa. W trakcie dwóch dni targowych odbyło się kilkaset spotkań na linii hosted buyer – wystawca.
Sercem imprezy była strefa konkursowa. W zmaganiach Gęsina w Restauracji pierwsze miejsce zajęli  przedstawiciele Pałacu Mortęgi, którzy wyprzedzili reprezentacje Restauracji pod Jabłoniami z Augustowa oraz warszawskiego Pink Lobstera. Kolejną interesującą rywalizacją był uczniowski Green Box Challenge – uczestnicy konkursu mieli godzinę na przygotowanie dań w stylu premium vege street food z tajemniczych składników umieszczonych w tytułowych boksach. Rozgrywkę wygrał Dominik Sieński z Biedrawin. Zorganizowano również konkurs Drób na polskim stole.
Dużym powodzeniem wśród odwiedzających cieszyły się strefy live cooking, w których czołowi polscy kucharze w tym przedstawiciele Klubu Szefów Kuchni i Akademii Bocuse D’or przeprowadzali otwarte pokazy kulinarne. Była to doskonała okazja, by zobaczyć ich przy pracy, a zarazem dowiedzieć się więcej o przygotowywaniach do międzynarodowych konkursów kulinarnych.
Mazury HoReCa to jednak nie tylko gastronomia najwyższej klasy. Kilkuset seminarzystów z branży zgromadziły specjalistyczne szkolenia. Po raz drugi o zarządzaniu restauracją, jej finansami i personelem opowiedzieli Piotr Rogowski i Paweł Gruba, trenerzy i doradcy Menadżera Zewnętrznego Gastronomii.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Znamy pierwszych jurorów Kulinarnego Pucharu Polski 2019

Organizatorzy Kulinarnego Pucharu Polski już od kilku miesięcy pracują na składem sędziowskim, mimo że tegoroczna edycja konkursu odbędzie się dopiero na początku października.

Polscy jurorzy w konkursie S.Pellegrino Young Chef

W gronie jurorów prestiżowego konkursu S.Pellegrino Young Chef znaleźli się Iwona Niemczewska i Marcin Popielarz. Do udziału w międzynarodowej rywalizacji młodych kucharzy można się zgłaszać do 30 kwietnia.

Zarabiaj na kawie z Segafredo Zanetti Poland

Kawa to obowiązkowa pozycja w menu właściwie każdego lokalu gastronomicznego. Nie jest też tajemnicą, że na kawie można dobrze zarabiać. Trzeba jedynie wiedzieć jak.

Znamy półfinalistów World Class Poland 2019

Po raz piąty ruszyła polska edycja prestiżowego konkursu barmańskiego World Class. O tytuł mistrza rodzimej sceny koktajlowej powalczy 30 najlepszych barmanów z dziewięciu miast.

2. urodziny Akademii Inspiracji MAKRO

Już jutro Akademia Inspiracji MAKRO w Warszawie będzie świętować 2. rocznicę działalności. Z tej okazji przygotowano warsztaty tematyczne z udziałem gościa specjalnego - Michela Morana.

Smaki Podhala - Historyczny Stół Kulinarny MAKRO

2 kwietnia odbyło się w Zakopanem pierwsze wydarzenie z organizowanego przez MAKRO Polska cyklu Historyczny Stół Kulinarny. Tematem inauguracyjnego spotkania była kuchnia podhalańska. W wydarzeniu wzięło udział 85 przedstawicieli lokalnej gastronomii.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej