Czwarta edycja targów Mazury HoReCa - za nami
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Prestiżowe konkursy kulinarne, pokazy znanych szefów kuchni, specjalistyczne szkolenia, klienci z całej Polski i najlepsi dostawcy - tak można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia w Ostródzie.

Konkurs \"Drób na polskim stole" podczas targów Mazury HoReCa. Foto: materiały prasowe.
Konkurs \"Drób na polskim stole" podczas targów Mazury HoReCa. Foto: materiały prasowe.
Wydarzenie przyciągnęło kilkudziesięciu wystawców z Polski i zagranicy, którzy mieli możliwość spotkać nowych klientów oraz porozmawiać o kondycji i kierunkach rozwoju branży HoReCa. W trakcie dwóch dni targowych odbyło się kilkaset spotkań na linii hosted buyer – wystawca.
Sercem imprezy była strefa konkursowa. W zmaganiach Gęsina w Restauracji pierwsze miejsce zajęli  przedstawiciele Pałacu Mortęgi, którzy wyprzedzili reprezentacje Restauracji pod Jabłoniami z Augustowa oraz warszawskiego Pink Lobstera. Kolejną interesującą rywalizacją był uczniowski Green Box Challenge – uczestnicy konkursu mieli godzinę na przygotowanie dań w stylu premium vege street food z tajemniczych składników umieszczonych w tytułowych boksach. Rozgrywkę wygrał Dominik Sieński z Biedrawin. Zorganizowano również konkurs Drób na polskim stole.
Dużym powodzeniem wśród odwiedzających cieszyły się strefy live cooking, w których czołowi polscy kucharze w tym przedstawiciele Klubu Szefów Kuchni i Akademii Bocuse D’or przeprowadzali otwarte pokazy kulinarne. Była to doskonała okazja, by zobaczyć ich przy pracy, a zarazem dowiedzieć się więcej o przygotowywaniach do międzynarodowych konkursów kulinarnych.
Mazury HoReCa to jednak nie tylko gastronomia najwyższej klasy. Kilkuset seminarzystów z branży zgromadziły specjalistyczne szkolenia. Po raz drugi o zarządzaniu restauracją, jej finansami i personelem opowiedzieli Piotr Rogowski i Paweł Gruba, trenerzy i doradcy Menadżera Zewnętrznego Gastronomii.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Finał I edycji Poland Sushi Cup 2019

W sobotę, 15 czerwca w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal w Warszawie odbył się finał Poland Sushi Cup 2019. Jego zwycięzca będzie reprezentował Polskę na World Sushi Cup w dniach 21-23 sierpnia 2019 w Tokio.

Ośmiu szefów kuchni w preeliminacjach Bocuse d’Or Poland 2019

Udział w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d’Or jest marzeniem większości młodych kucharzy. Żeby je spełnić trzeba mieć wyobraźnię, motywację i determinację. Czy kandydaci startujący w Bocuse d’Or Poland 2019 posiadają te cechy? O tym przekonamy się niebawem!

Mikser Kulinarny w Olsztynie

W zorganizowanym przez MAKRO Polska Mikserze Kulinarnym w Olsztynie wzięło udział aż 150 młodych adeptów sztuki kulinarnej. Pokaz poprowadzili Cezary Powała i Michał Grzywacz, szefowie kuchni pokazowej MAKRO, z pomocą Junior Ambasadora programu - Pawła Kosiorka.

Ruszyły zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2019

24 czerwca 2019 roku w w Akademii Kurta Schellera w Jawczycach odbędą się preeliminacje do Bocuse d’Or Poland 2019. Zgłoszenia można nadsyłać do 3 czerwca.

World Class Poland ogłosił 12 finalistów konkursu

Do piątego finału konkursu zakwalifikowało się 12 barmanów z Gdańska, Sopotu, Warszawy, Łodzi, Krakowa i Wrocławia. World Class Poland to zarazem rywalizacja barów i emocjonująca bitwa miast.

Znamy pierwszych jurorów Kulinarnego Pucharu Polski 2019

Organizatorzy Kulinarnego Pucharu Polski już od kilku miesięcy pracują na składem sędziowskim, mimo że tegoroczna edycja konkursu odbędzie się dopiero na początku października.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej