x

Czwarta edycja targów Mazury HoReCa - za nami

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Prestiżowe konkursy kulinarne, pokazy znanych szefów kuchni, specjalistyczne szkolenia, klienci z całej Polski i najlepsi dostawcy - tak można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia w Ostródzie.

Konkurs \"Drób na polskim stole" podczas targów Mazury HoReCa. Foto: materiały prasowe.
Konkurs \"Drób na polskim stole" podczas targów Mazury HoReCa. Foto: materiały prasowe.
Wydarzenie przyciągnęło kilkudziesięciu wystawców z Polski i zagranicy, którzy mieli możliwość spotkać nowych klientów oraz porozmawiać o kondycji i kierunkach rozwoju branży HoReCa. W trakcie dwóch dni targowych odbyło się kilkaset spotkań na linii hosted buyer – wystawca.
Sercem imprezy była strefa konkursowa. W zmaganiach Gęsina w Restauracji pierwsze miejsce zajęli  przedstawiciele Pałacu Mortęgi, którzy wyprzedzili reprezentacje Restauracji pod Jabłoniami z Augustowa oraz warszawskiego Pink Lobstera. Kolejną interesującą rywalizacją był uczniowski Green Box Challenge – uczestnicy konkursu mieli godzinę na przygotowanie dań w stylu premium vege street food z tajemniczych składników umieszczonych w tytułowych boksach. Rozgrywkę wygrał Dominik Sieński z Biedrawin. Zorganizowano również konkurs Drób na polskim stole.
Dużym powodzeniem wśród odwiedzających cieszyły się strefy live cooking, w których czołowi polscy kucharze w tym przedstawiciele Klubu Szefów Kuchni i Akademii Bocuse D’or przeprowadzali otwarte pokazy kulinarne. Była to doskonała okazja, by zobaczyć ich przy pracy, a zarazem dowiedzieć się więcej o przygotowywaniach do międzynarodowych konkursów kulinarnych.
Mazury HoReCa to jednak nie tylko gastronomia najwyższej klasy. Kilkuset seminarzystów z branży zgromadziły specjalistyczne szkolenia. Po raz drugi o zarządzaniu restauracją, jej finansami i personelem opowiedzieli Piotr Rogowski i Paweł Gruba, trenerzy i doradcy Menadżera Zewnętrznego Gastronomii.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

PINK LOBSTER PONOWNIE ZWYCIĘŻA!

Za nami 17. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’art de la cuisine Martell, która była pod wieloma względami wyjątkowa. Tegoroczny konkurs odbył się w weekend, 1-3 marca na Zamku w Rynie. Do udziału zgłosiło się 55 drużyn, z których jury wybrało 15 finalistów.

Ameryka od Kuchni

Współczesna amerykańska kuchnia prezentuje całe bogactwo smaków, o czym będą mogli się przekonać goście 4. Kongresu Szefów Kuchni już 9 października br. w hali Expo XXI w Warszawie.

Co w menu Kulinarnego Pucharu Polski 2018?

W dniach 2-3 października odbędzie się 18. edycja Kulinarnego Pucharu Polski. Co zaserwują najlepsi kucharze w Polsce? Ich zadaniem będzie przygotowanie przystawki, dania głównego oraz deseru. Wszystko to z wykorzystaniem określonych przez dyrekcję konkursu składników.

Michał Molenda - nowa twarz Akademii Inspiracji MAKRO

Szef kuchni Michał Molenda dołączył do zespołu Akademii Inspiracji MAKRO, gdzie swoje międzynarodowe wykształcenie wykorzysta do tworzenia nowych, atrakcyjnych tematów szkoleń dla branży gastronomicznej.

GOTOWI NA ZMIANY? TAK, CHEF!

Firma Chefs Culinar Polska, funkcjonująca na naszym rynku od ponad 5 lat, zainwestuje około 150 mln zł w rozwój. Od marca stanowisko dyrektora generalnego objął Bartosz Brzoza.

WIRTUOZI KUCHNI NA TARGACH HORECA W KRAKOWIE

15-17 listopada odbędzie się kolejna edycja targów. "Wirtuozi Kuchni" to nowa odsłona programu Akademii HoReCa towarzyszącego Międzynarodowym Targom Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HoReCa.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej