x

Czwarta edycja targów Mazury HoReCa - za nami

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    16.04.2019

Prestiżowe konkursy kulinarne, pokazy znanych szefów kuchni, specjalistyczne szkolenia, klienci z całej Polski i najlepsi dostawcy - tak można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia w Ostródzie.

Konkurs \"Drób na polskim stole" podczas targów Mazury HoReCa. Foto: materiały prasowe.
Konkurs \"Drób na polskim stole" podczas targów Mazury HoReCa. Foto: materiały prasowe.
Wydarzenie przyciągnęło kilkudziesięciu wystawców z Polski i zagranicy, którzy mieli możliwość spotkać nowych klientów oraz porozmawiać o kondycji i kierunkach rozwoju branży HoReCa. W trakcie dwóch dni targowych odbyło się kilkaset spotkań na linii hosted buyer – wystawca.
Sercem imprezy była strefa konkursowa. W zmaganiach Gęsina w Restauracji pierwsze miejsce zajęli  przedstawiciele Pałacu Mortęgi, którzy wyprzedzili reprezentacje Restauracji pod Jabłoniami z Augustowa oraz warszawskiego Pink Lobstera. Kolejną interesującą rywalizacją był uczniowski Green Box Challenge – uczestnicy konkursu mieli godzinę na przygotowanie dań w stylu premium vege street food z tajemniczych składników umieszczonych w tytułowych boksach. Rozgrywkę wygrał Dominik Sieński z Biedrawin. Zorganizowano również konkurs Drób na polskim stole.
Dużym powodzeniem wśród odwiedzających cieszyły się strefy live cooking, w których czołowi polscy kucharze w tym przedstawiciele Klubu Szefów Kuchni i Akademii Bocuse D’or przeprowadzali otwarte pokazy kulinarne. Była to doskonała okazja, by zobaczyć ich przy pracy, a zarazem dowiedzieć się więcej o przygotowywaniach do międzynarodowych konkursów kulinarnych.
Mazury HoReCa to jednak nie tylko gastronomia najwyższej klasy. Kilkuset seminarzystów z branży zgromadziły specjalistyczne szkolenia. Po raz drugi o zarządzaniu restauracją, jej finansami i personelem opowiedzieli Piotr Rogowski i Paweł Gruba, trenerzy i doradcy Menadżera Zewnętrznego Gastronomii.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

PODRÓŻ ZMYSŁÓW

Na początku listopada br. w restauracji Senses w Warszawie odbyła się kolacja, podczas której ogłoszono szefa patrona dla wprowadzenia dwóch nowych kaw z kolekcji Exclusive Selection, przeznaczonych tylko dla gwiazdkowych restauracji.

Kto powalczy w Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie 2020?

Sześć zespołów zakwalifikowało się do drugiej edycji konkursu "Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - Memoriał Mariana Tarnawskiego 2020", który odbędzie się 3 czerwca w Pałacu w Orli.

Sztuka smaku

3 marca br. Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L'Art de la cuisine Martell odbędzie w się w hotelu Zamek Ryn. Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu, a tym samym głównym produktem, który zawodnicy muszą wykorzystać w swoich daniach, jest świeca wołowa.

Mistrzostwa osiągnęły pełnoletność

Nowym Mistrzem Polski Sommelierów został Kamil Wojtasiak z warszawskiej restauracji Butchery & Wine. 28-letni Wojtasiak pokonał w finale ubiegłorocznego wicemistrza Macieja Sokołowskiego z Poznania oraz Łukasza Głowackiego z restauracji Muga.

Kuchnia Krakowa w nowoczesnym wydaniu

Sieć hurtowni MAKRO Polska, w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, zorganizowała trzecie spotkanie z cyklu Historyczny Stół Kulinarny.

EUROGASTRO I WORLDHOTEL - PODSUMOWANIE TARGÓW

W dniach 5-7 kwietnia 273 wystawców z 15 krajów zaprezentowało ofertę, a Centrum Targowo-Kongresowe odwiedziło 19 457 osób. Przedstawiciele branży gastronomicznej i hotelarskiej zapoznali się z najnowszymi trendami oraz wzięli udział w wielu szkoleniach.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej