KULINARNE WYZWANIE Z KRÓLEWSKĄ RYBĄ W ROLI GŁÓWNEJ
Kategoria: Wydarzenia - otwarte

9 marca 2019 odbędą się Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. Impreza ma charakter cykliczny, po raz pierwszy odbyła się w 2015 r. Piąta edycja wydarzenia po raz drugi z rzędu będzie częścią Kulinarnego Pucharu Polski.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra to całodniowa rywalizacja dwuosobowych i wyselekcjonowanych zespołów przygotowujących królewskie potrawy z jesiotrem w roli głównej. W składzie tegorocznego jury znajdą się m.in. Kurt Scheller, Jerzy Pasikowski oraz jeden z pomysłodawców wydarzenia, Adam Dmyterko. Funkcję przewodniczącej jury VIP obejmie Ewa Wachowicz.

– Konkurs na stałe wpisał się w kalendarz branży kulinarnej w Polsce. Każdego roku poprzeczka jest zawieszona bardzo wysoko, a dwuosobowe zespoły prezentują najwyższy, krajowy poziom. Nie jest tajemnicą, że okolice Konina słyną z łowisk jesiotra, dlatego uczestnicy będą mieć za zadanie przygotować wykwintne potrawy na bazie tej królewskiej ryby. Zależy nam szczególnie na promocji lokalnych przysmaków, a gwarancją zarówno jakości, jak i dobrej zabawy będzie mocny skład tegorocznego jury – powiedziała Agata Vollenhoven, dyrektor marketingu Hotelu Atut****, gdzie będzie odbywał się konkurs.

Jesiotr jest lokalnym specjałem Hotelu Atut oraz symbolem tutejszej restauracji Yesiotr. Smaku mistrzostwom dodadzą wykwintne potrawy do degustacji, a całość zwieńczy uroczysta gala, po której nastąpi wieczorna część programu. Współorganizatorem wydarzenia jest producent kawioru Kaiser Caviar Malossol.

W rywalizacji wezmą udział reprezentanci hoteli i restauracji z całej Polski. Formularz zgłoszeniowy jest dostępny na oficjalnej stronie mistrzostw www.jesiotrikawior.pl. Zgłoszenia można wysyłać do 26 lutego.

„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Wspólny stół obejmujący całą Polskę

4 czerwca obchodzić będziemy 30 rocznicę pierwszych wolnych wyborów po II wojnie światowej. Z tej okazji dziennikarka Katarzyna Bosacka stworzyła ogólnopolską akcję "Menu Wolności". Celem jest wspólne, radosne świętowanie daty, która przyniosła wolność w Polsce.

W Green Caffè Nero za kawę zapłacisz aplikacją

Sieć kawiarni Green Caffè Nero właśnie wprowadziła nową aplikację lojalnościową, dzięki której goście kawiarni będą mogli zbierać pieczątki na kawę, zapłacić za zamówienia, a nawet ofiarować kawę znajomym

Nowe rozdanie gwiazdek Michelin - w Polsce bez rewolucji

Restauracje Atelier Amaro oraz Senses z Warszawy kolejny rok z rzędu utrzymały swoje Gwiazdki Michelin, więc nadal są jedynymi w Polsce lokalami z tym wyróżnieniem.

Kawowe poniedziałki McCafé

Nowy tydzień najlepiej zacząć od dobrej kawy, dlatego w każdy poniedziałek w McDonald’s będzie można ją kupić jedynie za 2 zł w ramach "Kawowych Poniedziałków McCafé".

Nowa kampania Lavazzy w Polsce

Kampania pod hasłem "More than Italian" to odpowiedź marki na zmieniające się trendy na rynku kawy. Celem kampanii jest pokazanie, że Lavazza to nie tylko synonim najwyższej jakości, ale także, że prawdziwa włoska kawa ma rozmaite oblicza.

Restauracja Przyjazna Dzieciom

Każdy rodzic wie, że znalezienie w restauracji smacznego, ale i ciekawego posiłku dla malucha, może czasem stanowić wyzwanie. Aby ułatwić życie wszystkim, którzy chcą zabrać najmłodszych do restauracji, powstał program Restauracja Przyjazna Dzieciom.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej