x

KULINARNE WYZWANIE Z KRÓLEWSKĄ RYBĄ W ROLI GŁÓWNEJ

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    25.02.2019

9 marca 2019 odbędą się Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. Impreza ma charakter cykliczny, po raz pierwszy odbyła się w 2015 r. Piąta edycja wydarzenia po raz drugi z rzędu będzie częścią Kulinarnego Pucharu Polski.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra to całodniowa rywalizacja dwuosobowych i wyselekcjonowanych zespołów przygotowujących królewskie potrawy z jesiotrem w roli głównej. W składzie tegorocznego jury znajdą się m.in. Kurt Scheller, Jerzy Pasikowski oraz jeden z pomysłodawców wydarzenia, Adam Dmyterko. Funkcję przewodniczącej jury VIP obejmie Ewa Wachowicz.

– Konkurs na stałe wpisał się w kalendarz branży kulinarnej w Polsce. Każdego roku poprzeczka jest zawieszona bardzo wysoko, a dwuosobowe zespoły prezentują najwyższy, krajowy poziom. Nie jest tajemnicą, że okolice Konina słyną z łowisk jesiotra, dlatego uczestnicy będą mieć za zadanie przygotować wykwintne potrawy na bazie tej królewskiej ryby. Zależy nam szczególnie na promocji lokalnych przysmaków, a gwarancją zarówno jakości, jak i dobrej zabawy będzie mocny skład tegorocznego jury – powiedziała Agata Vollenhoven, dyrektor marketingu Hotelu Atut****, gdzie będzie odbywał się konkurs.

Jesiotr jest lokalnym specjałem Hotelu Atut oraz symbolem tutejszej restauracji Yesiotr. Smaku mistrzostwom dodadzą wykwintne potrawy do degustacji, a całość zwieńczy uroczysta gala, po której nastąpi wieczorna część programu. Współorganizatorem wydarzenia jest producent kawioru Kaiser Caviar Malossol.

W rywalizacji wezmą udział reprezentanci hoteli i restauracji z całej Polski. Formularz zgłoszeniowy jest dostępny na oficjalnej stronie mistrzostw www.jesiotrikawior.pl. Zgłoszenia można wysyłać do 26 lutego.

„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Znamy zwycięzców Mistrzostw Burgerowych 2017

Kill Grill Burger & Sandwich Bar, Burger Park, Beef'N'Roll oraz Pasibus to laureaci czwartej edycji Mistrzostw Burgerowych na Festiwalu Food Trucków Żarcie Na Kółkach w Warszawie.

Bezgłodni w Wigilię: Nice To Fit You i Fundacja Kapucyńska nakarmią potrzebujących

Nice To Fit You wraz z Fundacją Kapucyńską zaprasza osoby bezdomne do wigilijnego stołu. 24 grudnia firma cateringowa przekaże potrzebującym 700 całodziennych posiłków, składających się ze śniadania, obiadu i kolacji. Akcja "Bezgłodni w Wigilię" będzie trwała od rana do godzin popołudniowych.

Greater Poland - Beer Cup 2019

230 produktów, 15 profesjonalnych sędziów z kraju i z zagranicy, 15 kategorii stylowych. Na Poznańskich Targach Piwnych przyznano nagrody dla najlepszych piw i cydrów.

Gdzie na smaczne Walentynki w Warszawie?

Sprawdź, jak i gdzie możesz zorganizować w Warszawie naprawdę romantyczne Walentynki.

Mięso z laboratorium dopuszczone do sprzedaży. Można spróbować go w Singapurze

Singapur dopuścił do sprzedaży mięso wyhodowane w laboratorium. Pierwsze danie z kurczaka wyprodukowanego w ten sposób sprzedano w restauracji 1880. Kosztowało około 65 złotych.

Rekordowa edycja Fine Dining Week

W dniach 29 sierpnia-9 września odbyła się piąta edycja Fine Dining Week, w której uczestniczyły 64 restauracje z sześciu miast: Krakowa, Łódzi, Poznania, Trójmiasta, Warszawy oraz Wrocławia. Letnia odsłona Fine Dining Week spotkała się z ogromnym zainteresowaniem ze strony gości oraz restauratorów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej