KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO
Kategoria: Wino

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Tematem tegorocznych seminariów będzie „Konfrontacja białych i czerwonych win kalifornijskich pochodzących z ciepłych oraz chłodnych AVAs”. Poprowadzą je pierwszy polski Master Sommelier Adam Pawłowski oraz Tomasz Kolecki, wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Dwa seminaria degustacyjne dostarczą solidnej dawki praktyki i teorii. Ich celem jest wskazanie na różnice pomiędzy poszczególnymi regionami Kalifornii – jak temperatura, rodzaj gleby czy odległość od oceanu wpływa na finalny produkt. Uczestnicy będą mieli okazję zdegustować i porównać klasyczne szczepy win kalifornijskich pochodzące z ciepłego (np. Central Vineyards, część Sonomy dalej od wybrzeża) i zimnego klimatu (np. Santa Barbara County, Mendocino).

Zachęcamy do udziału profesjonalistów z branży HoReCa. Seminaria odbędą się w dwóch półtoragodzinnych blokach:
10:00 – 11:30: Konfrontacja białych szczepów z ciepłych i chłodnych regionów.
12.00 – 13.30: Konfrontacja czerwonych szczepów z ciepłych i chłodnych regionów.

Zapisy na seminaria przyjmuje Agnieszka Wojtowicz-Jach (California Wines Polska) pod adresem e-mailowym: tratoria@tratoria.pl. Liczba miejsc ograniczona.

Więcej szczegółów na stronie: www.foodservicesummit.pl

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Wino i kino

Już za miesiąc rozpoczyna się Przegląd Filmów o Winie, czyli cykl czterech spotkań, na których będzie można zapoznać się z najważniejszymi filmami o świecie wina.

Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

ADAM PAWŁOWSKI: CHŁODNO-CIEPŁA KALIFORNIA

W dobie nadużywania skrótów myślowych często wrzucamy wszystkie wina kalifornijskie do jednego worka. Biorąc pod uwagę wielkość tego stanu, warto znać podstawowy podział stylów win kalifornijskich. Proponuję klasyfikację win na te pochodzące z chłodnych i ciepłych rejonów Kalifornii.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MICHAŁ DROZDOWSKI

Michał Drozdowski związany jest z branżą winiarską od 10 lat. Obecnie obejmuje stanowisko Head Sommeliera w restauracji Farina w Krakowie.

WINNICE WZGÓRZ TRZEBNICKICH

Zanim Rafał Wesołowski zajął się produkcją wina na cały etat, związany był z branżą IT. Wiedzę enologiczną zdobywał podczas licznych kursów w kraju i za granicą. Jak sam przyznaje, najwięcej nauczył się na swoich błędach.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej