x

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

Kategoria: Wino

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Tematem tegorocznych seminariów będzie „Konfrontacja białych i czerwonych win kalifornijskich pochodzących z ciepłych oraz chłodnych AVAs”. Poprowadzą je pierwszy polski Master Sommelier Adam Pawłowski oraz Tomasz Kolecki, wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Dwa seminaria degustacyjne dostarczą solidnej dawki praktyki i teorii. Ich celem jest wskazanie na różnice pomiędzy poszczególnymi regionami Kalifornii – jak temperatura, rodzaj gleby czy odległość od oceanu wpływa na finalny produkt. Uczestnicy będą mieli okazję zdegustować i porównać klasyczne szczepy win kalifornijskich pochodzące z ciepłego (np. Central Vineyards, część Sonomy dalej od wybrzeża) i zimnego klimatu (np. Santa Barbara County, Mendocino).

Zachęcamy do udziału profesjonalistów z branży HoReCa. Seminaria odbędą się w dwóch półtoragodzinnych blokach:
10:00 – 11:30: Konfrontacja białych szczepów z ciepłych i chłodnych regionów.
12.00 – 13.30: Konfrontacja czerwonych szczepów z ciepłych i chłodnych regionów.

Zapisy na seminaria przyjmuje Agnieszka Wojtowicz-Jach (California Wines Polska) pod adresem e-mailowym: tratoria@tratoria.pl. Liczba miejsc ograniczona.

Więcej szczegółów na stronie: www.foodservicesummit.pl

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

PIWNICE PÓŁTORAK WINE & SPIRITS

Do Witryłowa prowadzą kręte drogi z górzystymi krajobrazami pofałdowanymi przez wędrujący lodowiec. Mocne nachylenia stoków na razie w większości porośnięte są trawą i drzewami. Niektórzy winiarze widzą jednak w tych pagórkach idealne siedliska pod nowe nasadzenia winorośli.

Każdy serwis jest jak jam session

O El Celler de Can Roca częściej mówi się w kontekście jedzenia, rzadziej wina. Josep Roca jest sommelierem i w restauracji odpowiada za kartę win i serwis. W rozmowie z "Food Service" zdradza, jak stworzyć idealną harmonię między daniem a winem.

Kilka pytań do Dawida Sojki

O tym, dlaczego sommelier bywa detektywem, rozmawiamy z Dawidem Sojką, freelancerem w branży winiarskiej oraz aktywnym działaczem grupy Trójmiejskich Sommelierów.

Wielka Wystawa Win Hiszpańskich - podsumowanie

27 września br., już po raz 12. odbyła się Wystawa Win Hiszpańskich. Swoją ofertę zaprezentowali między innymi polscy importerzy win hiszpańskich oraz nowe, nieobecne na polskim rynku hiszpańskie winnice.

Adam Pawłowski: Słoneczna Badenia

W kwietniu tego roku miałem przyjemność odwiedzić najbardziej wysunięty na południe niemiecki region winiarski. Badenia, bo o niej mowa, znajduje się tak blisko Francji i Szwajcarii, że kiedy podróżowałem po tym regionie, roaming telefoniczny raz po raz witał mnie w innym kraju.

Polscy winiarze pod ostrzałem ocen

24 i 25 sierpnia w winnicy Dwie Granice odbył się IV Konkurs Polskich Win. Zgłoszono 212 win z całego kraju: 105 białych, 26 różowych, 69 czerwonych i 12 słodkich.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej