W tegorocznym rozdaniu Top 30 World Class pojawiło się kilkanaście nazwisk znanych z poprzednich edycji, w tym „weterani” konkursu. Wśród półfinalistów nie zabrakło też nowych twarzy. Mają od 22 do 37 lat, wśród nich jest 6 kobiet. Na co dzień pracują w sumie w 25 koktajlbarach w dziewięciu miastach w Polsce: Gdańsku, Sopocie, Szczecinie, Warszawie, Łodzi, Poznaniu, Krakowie, Katowicach i Wrocławiu.
Najlepsi barmani w kraju ubiegają się o tytuł polskiego Barmana Roku, który jest przepustką na globalne zawody – odbędą się one w szkockim Glasgow. World Class Competition zgromadzi w tym roku 60 barmańskich talentów z całego świata.
Każdy z polskiej półfinałowej trzydziestki marzy, by pójść w ślady zwycięzców poprzednich edycji. Marcin Kruk, Janusz Lemiesz, Paweł Rodaszyński i Mateusz Szuchnik – to dziś gorące nazwiska sceny barowej, trenerzy, eksperci i koktajlowi influencerzy.
W etapie krajowym konkursu 30 polskich barmanów zmierzy się w krajowym półfinale w połowie kwietnia. Następnie w czerwcu spośród 12 finalistów wyłoniony zostanie polski Barman Roku 2019.
Kto znalazł się w Top 30 World Class Poland?
TRÓJMIASTO
Łukasz Chodacki – Flisak, Gdańsk
Krzysztof Szajner – F32 Fahrenheit Bar i High 5 Bar, Hotel Hilton Gdańsk
Marek Pobłocki – Nowy Świat Restaurant & Cocktailbar, Sopot
SZCZECIN
Michał Ignasiak – The Ptak i Pies
WARSZAWA
Sonia Garbowska – El Koktel
Dawid Pytkowski – El Koktel
Angelika Leśniewicz – Kita Koguta
Adam Grądziel – KiTi Bar i Kita Koguta
Piotr Mężeński – LAS Lokalna Atrakcja Stolicy
Marek Bilski – Long Bar, Raffles Europejski Warsaw
Aneta Wawrzyniak – Na Lato
Izabela Bartczak – Regina Bar
Arkadiusz Białkowski – Renaissance Warsaw Airport Hotel
Jakub Sienkiewicz – Zamieszanie Cocktail Bar
ŁÓDŹ
Adrian Szpadzik – Affogato Restaurant
Kacper Kabulski – Art Aperitivo Bar
Hubert Workert – Brush Barber Shop
Bartłomiej Wójcik – Spirit Bar, Puro Hotel
POZNAŃ
Arkadiusz Prunesti – DASH Modern Classic Cocktails
Kacper Palacz – Klub Próżność
KRAKÓW
Piotr Szreniawski – Boccanera
Sara Kowalczyk – Z Ust do Ust
Maciej Mazur – Z Ust do Ust
KATOWICE
Krzysztof Ciemiera – Food & Ball
Jakub Śreniawski – Food & Ball
Marcin Szyma – Food & Ball
WROCŁAW
Izabela Olbracht – Nafta Neo Bistro
Daniel Kędzior – Papa Bar
Maciej Krzywoszyński – Papa Bar
Maciej Ostafijczuk – Vertigo Jazz Club & Restaurant


Znamy półfinalistów World Class Poland 2019


Po raz piąty ruszyła polska edycja prestiżowego konkursu barmańskiego World Class. O tytuł mistrza rodzimej sceny koktajlowej powalczy 30 najlepszych barmanów z dziewięciu miast.
Zobacz także

Nie będzie Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska - w tym i w przyszłym roku

Przewodnik z recenzjami restauracji nie zostanie opublikowany ani w tym, jak i w przyszłym roku. - Ocenianie kogokolwiek w tym momencie byłoby niesprawiedliwe i zaprzeczałoby idei, która przyświecała przewodnikowi, czyli budowaniu i promowaniu polskiej gastronomii - uzasadnia zespół Gault&Millau.

RUSZA GAULT & MILLAU TOUR 2017

150 doskonałych szefów kuchni z każdego regionu i 5 regionalnych nagród - przed nami kolejna edycja Gault & Millau Tour. Coroczny cykl spotkań dla regionalnych szefów kuchni rozpocznie się 12 czerwca 2017 r. w Warszawie.

Szkolenie Tork VR Clean Hands z nagrodą targów Interclean Amsterdam Online 2020

Innowacyjne szkolenie Tork w zakresie higieny rąk dla pracowników służby zdrowia otrzymało nagrodę publiczności Visitors Choice Award podczas tegorocznych targów Interclean Amsterdam Online.

Akcja #RuszamyRazem - dla przedsiębiorców z branży HoReCa

#RuszamyRazem to akcja społeczna, a zarazem konkurs skierowany do małych i średnich przedsiębiorców z branży HoReCa, którzy chcą rozwijać swój biznes. 20 ekspertów z różnych dziedzin za darmo przeprowadzi warsztaty dla zwycięzców i podzieli się z nimi swoją wiedzą.

Gault&Millau Tour 2017 w Krakowie

Na trzecim tegorocznym Gault&Millau Tour spotka się ponad 150 szefów kuchni z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad i Górnego Śląska. Wydarzenie odbędzie się 4 września br. w restauracji l’atmosphere w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport w Balicach.

Ameryka od Kuchni

Współczesna amerykańska kuchnia prezentuje całe bogactwo smaków, o czym będą mogli się przekonać goście 4. Kongresu Szefów Kuchni już 9 października br. w hali Expo XXI w Warszawie.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

