x

Znamy półfinalistów World Class Poland 2019

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    08.04.2019

Po raz piąty ruszyła polska edycja prestiżowego konkursu barmańskiego World Class. O tytuł mistrza rodzimej sceny koktajlowej powalczy 30 najlepszych barmanów z dziewięciu miast.

W tegorocznym rozdaniu Top 30 World Class pojawiło się kilkanaście nazwisk znanych z poprzednich edycji, w tym „weterani” konkursu. Wśród półfinalistów nie zabrakło też nowych twarzy. Mają od 22 do 37 lat, wśród nich jest 6 kobiet. Na co dzień pracują w sumie w 25 koktajlbarach w dziewięciu miastach w Polsce: Gdańsku, Sopocie, Szczecinie, Warszawie, Łodzi, Poznaniu, Krakowie, Katowicach i Wrocławiu.

Najlepsi barmani w kraju ubiegają się o tytuł polskiego Barmana Roku, który jest przepustką na globalne zawody – odbędą się one w szkockim Glasgow. World Class Competition zgromadzi w tym roku 60 barmańskich talentów z całego świata.

Każdy z polskiej półfinałowej trzydziestki marzy, by pójść w ślady zwycięzców poprzednich edycji. Marcin Kruk, Janusz Lemiesz, Paweł Rodaszyński i Mateusz Szuchnik – to dziś gorące nazwiska sceny barowej, trenerzy, eksperci i koktajlowi influencerzy.

W etapie krajowym konkursu 30 polskich barmanów zmierzy się w krajowym półfinale w połowie kwietnia. Następnie w czerwcu spośród 12 finalistów wyłoniony zostanie polski Barman Roku 2019.
 
Kto znalazł się w Top 30 World Class Poland?

TRÓJMIASTO

Łukasz Chodacki – Flisak, Gdańsk

Krzysztof Szajner – F32 Fahrenheit Bar i High 5 Bar, Hotel Hilton Gdańsk

Marek Pobłocki – Nowy Świat Restaurant & Cocktailbar, Sopot
 
SZCZECIN

Michał Ignasiak – The Ptak i Pies
 
WARSZAWA

Sonia Garbowska – El Koktel

Dawid Pytkowski – El Koktel

Angelika Leśniewicz – Kita Koguta

Adam Grądziel – KiTi Bar i Kita Koguta

Piotr Mężeński – LAS Lokalna Atrakcja Stolicy

Marek Bilski – Long Bar, Raffles Europejski Warsaw

Aneta Wawrzyniak – Na Lato

Izabela Bartczak – Regina Bar

Arkadiusz Białkowski – Renaissance Warsaw Airport Hotel

Jakub Sienkiewicz – Zamieszanie Cocktail Bar

ŁÓDŹ

Adrian Szpadzik – Affogato Restaurant

Kacper Kabulski – Art Aperitivo Bar

Hubert Workert – Brush Barber Shop

Bartłomiej Wójcik – Spirit Bar, Puro Hotel

POZNAŃ

Arkadiusz Prunesti – DASH Modern Classic Cocktails

Kacper Palacz – Klub Próżność

KRAKÓW

Piotr Szreniawski – Boccanera

Sara Kowalczyk – Z Ust do Ust

Maciej Mazur – Z Ust do Ust

KATOWICE

Krzysztof Ciemiera – Food & Ball

Jakub Śreniawski – Food & Ball

Marcin Szyma – Food & Ball
 
WROCŁAW

Izabela Olbracht – Nafta Neo Bistro

Daniel Kędzior – Papa Bar

Maciej Krzywoszyński – Papa Bar

Maciej Ostafijczuk – Vertigo Jazz Club & Restaurant

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Nie będzie Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska - w tym i w przyszłym roku

Przewodnik z recenzjami restauracji nie zostanie opublikowany ani w tym, jak i w przyszłym roku. - Ocenianie kogokolwiek w tym momencie byłoby niesprawiedliwe i zaprzeczałoby idei, która przyświecała przewodnikowi, czyli budowaniu i promowaniu polskiej gastronomii - uzasadnia zespół Gault&Millau.

RUSZA GAULT & MILLAU TOUR 2017

150 doskonałych szefów kuchni z każdego regionu i 5 regionalnych nagród - przed nami kolejna edycja Gault & Millau Tour. Coroczny cykl spotkań dla regionalnych szefów kuchni rozpocznie się 12 czerwca 2017 r. w Warszawie.

Szkolenie Tork VR Clean Hands z nagrodą targów Interclean Amsterdam Online 2020

Innowacyjne szkolenie Tork w zakresie higieny rąk dla pracowników służby zdrowia otrzymało nagrodę publiczności Visitors Choice Award podczas tegorocznych targów Interclean Amsterdam Online.

Akcja #RuszamyRazem - dla przedsiębiorców z branży HoReCa

#RuszamyRazem to akcja społeczna, a zarazem konkurs skierowany do małych i średnich przedsiębiorców z branży HoReCa, którzy chcą rozwijać swój biznes. 20 ekspertów z różnych dziedzin za darmo przeprowadzi warsztaty dla zwycięzców i podzieli się z nimi swoją wiedzą.

Gault&Millau Tour 2017 w Krakowie

Na trzecim tegorocznym Gault&Millau Tour spotka się ponad 150 szefów kuchni z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad i Górnego Śląska. Wydarzenie odbędzie się 4 września br. w restauracji l’atmosphere w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport w Balicach.

Ameryka od Kuchni

Współczesna amerykańska kuchnia prezentuje całe bogactwo smaków, o czym będą mogli się przekonać goście 4. Kongresu Szefów Kuchni już 9 października br. w hali Expo XXI w Warszawie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej