x

Znamy półfinalistów World Class Poland 2019

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    08.04.2019

Po raz piąty ruszyła polska edycja prestiżowego konkursu barmańskiego World Class. O tytuł mistrza rodzimej sceny koktajlowej powalczy 30 najlepszych barmanów z dziewięciu miast.

W tegorocznym rozdaniu Top 30 World Class pojawiło się kilkanaście nazwisk znanych z poprzednich edycji, w tym „weterani” konkursu. Wśród półfinalistów nie zabrakło też nowych twarzy. Mają od 22 do 37 lat, wśród nich jest 6 kobiet. Na co dzień pracują w sumie w 25 koktajlbarach w dziewięciu miastach w Polsce: Gdańsku, Sopocie, Szczecinie, Warszawie, Łodzi, Poznaniu, Krakowie, Katowicach i Wrocławiu.

Najlepsi barmani w kraju ubiegają się o tytuł polskiego Barmana Roku, który jest przepustką na globalne zawody – odbędą się one w szkockim Glasgow. World Class Competition zgromadzi w tym roku 60 barmańskich talentów z całego świata.

Każdy z polskiej półfinałowej trzydziestki marzy, by pójść w ślady zwycięzców poprzednich edycji. Marcin Kruk, Janusz Lemiesz, Paweł Rodaszyński i Mateusz Szuchnik – to dziś gorące nazwiska sceny barowej, trenerzy, eksperci i koktajlowi influencerzy.

W etapie krajowym konkursu 30 polskich barmanów zmierzy się w krajowym półfinale w połowie kwietnia. Następnie w czerwcu spośród 12 finalistów wyłoniony zostanie polski Barman Roku 2019.
 
Kto znalazł się w Top 30 World Class Poland?

TRÓJMIASTO

Łukasz Chodacki – Flisak, Gdańsk

Krzysztof Szajner – F32 Fahrenheit Bar i High 5 Bar, Hotel Hilton Gdańsk

Marek Pobłocki – Nowy Świat Restaurant & Cocktailbar, Sopot
 
SZCZECIN

Michał Ignasiak – The Ptak i Pies
 
WARSZAWA

Sonia Garbowska – El Koktel

Dawid Pytkowski – El Koktel

Angelika Leśniewicz – Kita Koguta

Adam Grądziel – KiTi Bar i Kita Koguta

Piotr Mężeński – LAS Lokalna Atrakcja Stolicy

Marek Bilski – Long Bar, Raffles Europejski Warsaw

Aneta Wawrzyniak – Na Lato

Izabela Bartczak – Regina Bar

Arkadiusz Białkowski – Renaissance Warsaw Airport Hotel

Jakub Sienkiewicz – Zamieszanie Cocktail Bar

ŁÓDŹ

Adrian Szpadzik – Affogato Restaurant

Kacper Kabulski – Art Aperitivo Bar

Hubert Workert – Brush Barber Shop

Bartłomiej Wójcik – Spirit Bar, Puro Hotel

POZNAŃ

Arkadiusz Prunesti – DASH Modern Classic Cocktails

Kacper Palacz – Klub Próżność

KRAKÓW

Piotr Szreniawski – Boccanera

Sara Kowalczyk – Z Ust do Ust

Maciej Mazur – Z Ust do Ust

KATOWICE

Krzysztof Ciemiera – Food & Ball

Jakub Śreniawski – Food & Ball

Marcin Szyma – Food & Ball
 
WROCŁAW

Izabela Olbracht – Nafta Neo Bistro

Daniel Kędzior – Papa Bar

Maciej Krzywoszyński – Papa Bar

Maciej Ostafijczuk – Vertigo Jazz Club & Restaurant

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Gastro odNOWA - jaka będzie przyszłość gastronomii?

To moment, w którym firmy gastronomiczne powinny rozważyć nowy model biznesowy, dający szansę na poprawę sytuacji. O takich rozwiązaniach będzie mowa podczas webinaru "Gastro odNOWA. Rozmawiamy o przyszłości gastronomii", którego inicjatorem jest firma Stalgast.

Konferencja Międzykulturowa Turystyka Kulinarna Pokoleń

Jak smakuje Polska? Jakie produkty mogą promować nasz kraj za granicą? Jakie są trendy polskiej turystyki kulinarnej, a jakie potrzeby turysty? To zagadnienia konferencji Międzykulturowa Turystyka Kulinarna Pokoleń, która odbędzie się 23-24 maja w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula.

FOOD INTERACTIVE DAYS

Na początku lutego w gdańskim AmberExpo odbyło się zupełnie nowe wydarzenie skierowane do branży HoReCa - Food Interactive Days. Dwudniowy cykl warsztatów z ekspertami i profesjonalistami z branży miał na celu przybliżenie sposobów budowania strategii ukierunkowanej na sukces.

Nie będzie Wine&Food Noble Night 2020

Jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w tym roku się nie odbędzie.

SFINKS KUPI CAŁĄ SIEĆ FABRYKA PIZZY

Grupa Sfinks Polska, zarządzająca sieciami Sphinx , Piwiarnia czy Chłopskie Jadło, nie później niż do końca marca 2021 r. stanie się właścicielem marki Fabryka Pizzy i obejmie w zarządzanie wszystkie restauracje tej sieci.

Co w menu Kulinarnego Pucharu Polski 2018?

W dniach 2-3 października odbędzie się 18. edycja Kulinarnego Pucharu Polski. Co zaserwują najlepsi kucharze w Polsce? Ich zadaniem będzie przygotowanie przystawki, dania głównego oraz deseru. Wszystko to z wykorzystaniem określonych przez dyrekcję konkursu składników.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej