x

Znamy półfinalistów World Class Poland 2019

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    08.04.2019

Po raz piąty ruszyła polska edycja prestiżowego konkursu barmańskiego World Class. O tytuł mistrza rodzimej sceny koktajlowej powalczy 30 najlepszych barmanów z dziewięciu miast.

W tegorocznym rozdaniu Top 30 World Class pojawiło się kilkanaście nazwisk znanych z poprzednich edycji, w tym „weterani” konkursu. Wśród półfinalistów nie zabrakło też nowych twarzy. Mają od 22 do 37 lat, wśród nich jest 6 kobiet. Na co dzień pracują w sumie w 25 koktajlbarach w dziewięciu miastach w Polsce: Gdańsku, Sopocie, Szczecinie, Warszawie, Łodzi, Poznaniu, Krakowie, Katowicach i Wrocławiu.

Najlepsi barmani w kraju ubiegają się o tytuł polskiego Barmana Roku, który jest przepustką na globalne zawody – odbędą się one w szkockim Glasgow. World Class Competition zgromadzi w tym roku 60 barmańskich talentów z całego świata.

Każdy z polskiej półfinałowej trzydziestki marzy, by pójść w ślady zwycięzców poprzednich edycji. Marcin Kruk, Janusz Lemiesz, Paweł Rodaszyński i Mateusz Szuchnik – to dziś gorące nazwiska sceny barowej, trenerzy, eksperci i koktajlowi influencerzy.

W etapie krajowym konkursu 30 polskich barmanów zmierzy się w krajowym półfinale w połowie kwietnia. Następnie w czerwcu spośród 12 finalistów wyłoniony zostanie polski Barman Roku 2019.
 
Kto znalazł się w Top 30 World Class Poland?

TRÓJMIASTO

Łukasz Chodacki – Flisak, Gdańsk

Krzysztof Szajner – F32 Fahrenheit Bar i High 5 Bar, Hotel Hilton Gdańsk

Marek Pobłocki – Nowy Świat Restaurant & Cocktailbar, Sopot
 
SZCZECIN

Michał Ignasiak – The Ptak i Pies
 
WARSZAWA

Sonia Garbowska – El Koktel

Dawid Pytkowski – El Koktel

Angelika Leśniewicz – Kita Koguta

Adam Grądziel – KiTi Bar i Kita Koguta

Piotr Mężeński – LAS Lokalna Atrakcja Stolicy

Marek Bilski – Long Bar, Raffles Europejski Warsaw

Aneta Wawrzyniak – Na Lato

Izabela Bartczak – Regina Bar

Arkadiusz Białkowski – Renaissance Warsaw Airport Hotel

Jakub Sienkiewicz – Zamieszanie Cocktail Bar

ŁÓDŹ

Adrian Szpadzik – Affogato Restaurant

Kacper Kabulski – Art Aperitivo Bar

Hubert Workert – Brush Barber Shop

Bartłomiej Wójcik – Spirit Bar, Puro Hotel

POZNAŃ

Arkadiusz Prunesti – DASH Modern Classic Cocktails

Kacper Palacz – Klub Próżność

KRAKÓW

Piotr Szreniawski – Boccanera

Sara Kowalczyk – Z Ust do Ust

Maciej Mazur – Z Ust do Ust

KATOWICE

Krzysztof Ciemiera – Food & Ball

Jakub Śreniawski – Food & Ball

Marcin Szyma – Food & Ball
 
WROCŁAW

Izabela Olbracht – Nafta Neo Bistro

Daniel Kędzior – Papa Bar

Maciej Krzywoszyński – Papa Bar

Maciej Ostafijczuk – Vertigo Jazz Club & Restaurant

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

SZTUKA SMAKU

Za nami 15., jubileuszowa edycja jednego z najważniejszych konkursów kulinarnych w Polsce. L’A rt de la Cuisine Martell 2017 odbył się 4 marca w hotelu Zamek Ryn. Szesnaście dwuosobowych drużyn młodych kucharzy z najlepszych restauracji w Polsce powalczyło o Puchar Przechodni Martell.

SZEF PRZYSZŁOŚCI

Szef kuchni Water & Wine, konceptu działającego przy rozlewni Cisowianka Perlage w Drzewcach, otrzymał nagrodę od Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej - Chef D'Avenir (Szef Przyszłości).

PODSUMOWANIE TARGÓW HORECA I ENOEXPO

Od 7 do 9 listopada ofertę zaprezentowało niemal 400 wystawców z różnych stron świata. Wydarzenie sektora gastronomicznego i hotelarskiego tradycyjnie już połączone było ze spotkaniem branży winiarskiej - Targami EnoExpo.

Nie będzie Wine&Food Noble Night 2020

Jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w tym roku się nie odbędzie.

POWSTANIE PIERWSZY W POLSCE INSTYTUT KULINARNY TRANSGOURMET

Sprzęt kuchenny najnowszej generacji, nowoczesne stanowiska barmańskie i baristyczne, do tego bogaty program szkoleń kulinarnych i sommelierskich oraz spotkań z kucharzami z całej Europy - tak zapowiada się pierwszy w Polsce Instytut Kulinarny Transgourmet.

Właściciel Werner & Mertz liderem zrównoważonego rozwoju

Reinhard Schneider, właściciel firmy Werner & Mertz produkującej ekologiczne środki czystości (marki Frosch i Green Care Professional) został laureatem Niemieckiej Nagrody Środowiskowej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej