Film „Alain Ducasse: kuchenne wyzwania" pokazuje, na czym polega fenomen tego niezwykle pozytywnego człowieka, który w wieku 27 lat jako jedyny z pięciu pasażerów przeżył katastrofę samolotu turystycznego, a potem stał się najbardziej znanym szefem kuchni i kulinarnym mentorem na świecie. Ducasse to niespokojna dusza. Zadaje pytania i wciąż się rozwija. Czego szuka jednak człowiek, który wydaje się mieć wszystko?
Właściciel 23 lokali gastronomicznych na całym świecie i 21 gwiazdek Michelin, nadal tworzy nowe restauracje, buduje szkoły kulinarne i przesuwa granice własnego rzemiosła ku nowym, nieznanym horyzontom. Jest ciekawy świata, bezustannie podróżuje, a gotowanie to dla niego nieskończony kosmos. Film portretuje tę nietuzinkową osobowość. Ducasse zgodził się, aby przez dwa lata kamera rejestrowała jego życie i pracę. Poznajemy tajemnicę kreatywności mistrza gotowania, jego filozofię życia i jedzenia, jak również jego nieustannie ewoluujący pęd ku rozwojowi.
Po projekcji odbędzie się dyskusja o francuskiej gastronomii, fine-diningu i kulisach tworzenia restauracyjnego imperium. Rozmawiać będą:
– Justyna Adamczyk – redaktor naczelna przewodnika Gault&Millau Polska,
– Michel Moran – osobowość telewizyjna, juror programu Master Chef, chef kuchni Bistro de Paris,
– Arkadiusz Wilamowski – współwłaściciel i chef kuchni Chłodna 15 by Wilamowski.
Spotkanie poprowadzi Jakub Gutek z FILMS for FOOD.
„Alain Ducasse: kuchenne wyzwania" (La quête d'Alain Ducasse), reż. Gilles de Maistre, Francja 2017, 84'
Zwiastun: https://www.youtube.com/watch?v=LpCOSZUNtKc
Szczegóły wydarzenia: https://kinomuranow.pl/pokaz-specjalny/alain-ducasse-kuchenne-wyzwania-i-wieczor-poswiecony-kuchni-francuskiej
Facebook: https://www.facebook.com/events/1292383117568498/
Magazyn "Food Service" i portal "ouichef.pl" są patronami medialnymi wydarzenia.