x

FILMS for FOOD - Alain Ducasse: kuchenne wyzwania

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    08.04.2019

12 kwietnia o godz. 19:30 zaprezentowany zostanie film dokumentalny pt. "Alain Ducasse: kuchenne wyzwania" ("La quête d'Alain Ducasse" ). Po filmie odbędzie się też dyskusja o kuchni francuskiej z udziałem gości specjalnych.

„Alain Ducasse: kuchenne wyzwania\" - plakat filmu. Foto: materiały prasowe.
„Alain Ducasse: kuchenne wyzwania\" - plakat filmu. Foto: materiały prasowe.
Bohater filmu Gillesa de Maistre, Gaskończyk Alain Ducasse to ikona francuskiej kuchni. Trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze uzyskał ich w sumie aż 21. Sklasyfikowany przez Forbesa na 94. miejscu listy 100 najbardziej wpływowych ludzi na świecie. Prezes sieci restauracji, idol wielu kucharzy, odznaczony legią honorową przez prezydenta Francji Jacques'a Chiraca.

Film „Alain Ducasse: kuchenne wyzwania" pokazuje, na czym polega fenomen tego niezwykle pozytywnego człowieka, który w wieku 27 lat jako jedyny z pięciu pasażerów przeżył katastrofę samolotu turystycznego, a potem stał się najbardziej znanym szefem kuchni i kulinarnym mentorem na świecie. Ducasse to niespokojna dusza. Zadaje pytania i wciąż się rozwija. Czego szuka jednak człowiek, który wydaje się mieć wszystko?

Właściciel 23 lokali gastronomicznych na całym świecie i 21 gwiazdek Michelin, nadal tworzy nowe restauracje, buduje szkoły kulinarne i przesuwa granice własnego rzemiosła ku nowym, nieznanym horyzontom. Jest ciekawy świata, bezustannie podróżuje, a gotowanie to dla niego nieskończony kosmos. Film portretuje tę nietuzinkową osobowość. Ducasse zgodził się, aby przez dwa lata kamera rejestrowała jego życie i pracę. Poznajemy tajemnicę kreatywności mistrza gotowania, jego filozofię życia i jedzenia, jak również jego nieustannie ewoluujący pęd ku rozwojowi.

Po projekcji odbędzie się dyskusja o francuskiej gastronomii, fine-diningu i kulisach tworzenia restauracyjnego imperium. Rozmawiać będą:
Justyna Adamczyk – redaktor naczelna przewodnika Gault&Millau Polska,
Michel Moran – osobowość telewizyjna, juror programu Master Chef, chef kuchni Bistro de Paris,
Arkadiusz Wilamowski – współwłaściciel i chef kuchni Chłodna 15 by Wilamowski.
Spotkanie poprowadzi Jakub Gutek z FILMS for FOOD.

„Alain Ducasse: kuchenne wyzwania" (La quête d'Alain Ducasse), reż. Gilles de Maistre, Francja 2017, 84'

Zwiastun: https://www.youtube.com/watch?v=LpCOSZUNtKc

Szczegóły wydarzenia: https://kinomuranow.pl/pokaz-specjalny/alain-ducasse-kuchenne-wyzwania-i-wieczor-poswiecony-kuchni-francuskiej

Facebook: https://www.facebook.com/events/1292383117568498/

Magazyn "Food Service" i portal "ouichef.pl" są patronami medialnymi wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Festiwal Grilla 2020 w Zakopanem

Już 1 sierpnia w samo południe, na otwartym terenie przy wiatach grillowych kompleksu Nosalowy Dwór Resort & SPA w Zakopanem rozpocznie się "Festiwal Grilla 2020".

Festiwal Wódki i Zakąski

25 i 26 stycznia w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się trzecia edycja Festiwalu Wódki i Zakąski. To impreza towarzysząca wydarzenia "Jedz Pij Warszawo" będącego reaktywacją legendarnej "Wystawy Kucharsko-Spożywczej" z 1902 roku.

Kino Kulinarne Transatlantyk

Obok seansów filmowych widzowie zostaną zaproszeni na pięć wyjątkowych kolacji, które odbędą się w przestrzeni Hali Maszyn EC1 Łódź. Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują jedni z najwybitniejszych szefów kuchni w Polsce.

Gęsina Na Św. Marcina 2019

Od 8 listopada do 1 grudnia trwa XI edycja slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina". Wybierzemy najlepsze polskie restauracje, które w tym okresie będą serwować przynajmniej trzy dania z gęsiną. Do udziału w imprezie Slow Food Polska zaprosił w tym roku ponad 100 restauracji.

Zarabiaj na kawie! - warsztaty i dni otwarte Segafredo

Dzięki bezpłatnym warsztatom organizowanym przez Segafredo Zanetti dowiesz się, jak zwiększyć obrót lokalu, budować przewagę konkurencyjną i rozwijać swój biznes.

Pierwszy Festiwal Polski Cydr Online

O trudnej miłości rodaków do cydru, o tym dlaczego wytwarzamy go tak mało oraz o tym, czym różni się ten trunek od wina i piwa opowiedzą właściciele 14 najlepszych krajowych wytwórni rzemieślniczych podczas Festiwalu Polski Cydr Online, który odbędzie się 21-23 maja.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej