x

FILMS for FOOD - Alain Ducasse: kuchenne wyzwania

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium

12 kwietnia o godz. 19:30 zaprezentowany zostanie film dokumentalny pt. "Alain Ducasse: kuchenne wyzwania" ("La quête d'Alain Ducasse" ). Po filmie odbędzie się też dyskusja o kuchni francuskiej z udziałem gości specjalnych.

„Alain Ducasse: kuchenne wyzwania\" - plakat filmu. Foto: materiały prasowe.
„Alain Ducasse: kuchenne wyzwania\" - plakat filmu. Foto: materiały prasowe.
Bohater filmu Gillesa de Maistre, Gaskończyk Alain Ducasse to ikona francuskiej kuchni. Trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze uzyskał ich w sumie aż 21. Sklasyfikowany przez Forbesa na 94. miejscu listy 100 najbardziej wpływowych ludzi na świecie. Prezes sieci restauracji, idol wielu kucharzy, odznaczony legią honorową przez prezydenta Francji Jacques'a Chiraca.

Film „Alain Ducasse: kuchenne wyzwania" pokazuje, na czym polega fenomen tego niezwykle pozytywnego człowieka, który w wieku 27 lat jako jedyny z pięciu pasażerów przeżył katastrofę samolotu turystycznego, a potem stał się najbardziej znanym szefem kuchni i kulinarnym mentorem na świecie. Ducasse to niespokojna dusza. Zadaje pytania i wciąż się rozwija. Czego szuka jednak człowiek, który wydaje się mieć wszystko?

Właściciel 23 lokali gastronomicznych na całym świecie i 21 gwiazdek Michelin, nadal tworzy nowe restauracje, buduje szkoły kulinarne i przesuwa granice własnego rzemiosła ku nowym, nieznanym horyzontom. Jest ciekawy świata, bezustannie podróżuje, a gotowanie to dla niego nieskończony kosmos. Film portretuje tę nietuzinkową osobowość. Ducasse zgodził się, aby przez dwa lata kamera rejestrowała jego życie i pracę. Poznajemy tajemnicę kreatywności mistrza gotowania, jego filozofię życia i jedzenia, jak również jego nieustannie ewoluujący pęd ku rozwojowi.

Po projekcji odbędzie się dyskusja o francuskiej gastronomii, fine-diningu i kulisach tworzenia restauracyjnego imperium. Rozmawiać będą:
Justyna Adamczyk – redaktor naczelna przewodnika Gault&Millau Polska,
Michel Moran – osobowość telewizyjna, juror programu Master Chef, chef kuchni Bistro de Paris,
Arkadiusz Wilamowski – współwłaściciel i chef kuchni Chłodna 15 by Wilamowski.
Spotkanie poprowadzi Jakub Gutek z FILMS for FOOD.

„Alain Ducasse: kuchenne wyzwania" (La quête d'Alain Ducasse), reż. Gilles de Maistre, Francja 2017, 84'

Zwiastun: https://www.youtube.com/watch?v=LpCOSZUNtKc

Szczegóły wydarzenia: https://kinomuranow.pl/pokaz-specjalny/alain-ducasse-kuchenne-wyzwania-i-wieczor-poswiecony-kuchni-francuskiej

Facebook: https://www.facebook.com/events/1292383117568498/

Magazyn "Food Service" i portal "ouichef.pl" są patronami medialnymi wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej