x

Wino i kino

Kategoria: Wino    05.04.2019

Już za miesiąc rozpoczyna się Przegląd Filmów o Winie, czyli cykl czterech spotkań, na których będzie można zapoznać się z najważniejszymi filmami o świecie wina.

Przegląd Filmów o Winie. Foto: materiały prasowe.
Przegląd Filmów o Winie. Foto: materiały prasowe.
Przegląd Filmów o Winie to cztery spotkania, w trakcie których  będzie można obejrzeć najważniejsze produkcje o świecie wina, spotkać się z ludźmi profesjonalnie oraz hobbystycznie zajmującymi się winem, a także wziąć udział w degustacji wina lub kolacji w wine pairingiem. 

Co w programie?

11.05.2019, godz. 17.00 
SOMM

"Dzień dobry, kieliszek wina dla Pani/Pana!" – tak powitani zostaną wszyscy goście wydarzenia w najbliższy czwartek. W planie wieczoru film o prestiżowym teście dla sommelierów. Po jego zakończeniu na scenie pojawi się Master Sommelier.

Każdy z widzów w tym momencie dostanie kartkę i długopis, a zadaniem będzie określenie szczepu, apelacji, roku degustowanego wcześniej wina – jeśli komuś uda się prawidłowo odgadnąć, zwycięży butelkę. Master Sommelier na scenie przeprowadzi degustację w ciemno. 

18.05.2019, godz 17.00
CHATEAU CHUNDER – A WINE REVOLUTION

Poznasz tu najlepsze australijskie wina i otrzymasz zniżkę na wybrane butelki. Twórcy dokumentu za pomocą barwnych anegdot i ciekawych postaci, ukazują przemianę, jaką australijskie wino przeszło od żartu w skeczu Monty Pythona do momentu osiągnięcia ogromnego globalnego sukcesu. Po filmie będzie okazja do degustacji i rozmowy z członkami Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

08.06.2019, godz. 17.00
NATURA, KOBIETY I WINO

Dokument opowiadający o odwadze, wytrwałości determinacji, które pozwoliły bohaterkom osiągnąć  zasłużony sukces. Zdobyły uznanie klientów na całym świecie i – co szczególnie trudne – także w branży winiarskiej. W filmie zdradzają sekrety swoich winnic, opowiadają o życiu wbrew schematom i winach, które stały się ich największą dumą.

15.06.2019, godz. 17.00
CZERWONA OBSESJA

Film opowiadający o winie z Bordeaux, pięknych francuskich krajobrazach i prawdzie o rynku wina – oto esencja dokumentu, który zmieni Wasze spojrzenie na przemysł winiarski. Tego dnia będziecie mieli możliwość poznania najdroższych win, najciekawszych winnych historii i nietypowych skandali z winem w roli głównej, opowieści o nich poprowadzą prezydent SSP Piotr Kamecki i wiceprezydent SSP Tomasz Kolecki.

Po każdym wydarzeniu dla zainteresowanych kolacja z 5 dań nawiązujących do obejrzanego filmu, do których sommelier dobierze wino.

 

BILETY:
– Bilet jednorazowy: 59 PLN
– Karnet na 4 spotkania: 200 PLN

– Bilet jednorazowy + 5-daniowa kolacja: 179 PLN
– Karnet na 4 spotkania + 4 kolacje: 659 PLN 

MIEJSCE PROJEKCJI:
KINO CZARY
https://www.facebook.com/kinoczary/

REZERWACJE:
e-mail: magdalena.halasa@winosfera.pl
tel.: + 48 601 238 319

INFO: https://www.facebook.com/events/2232334713685610/

Magazyn "Food Service" i portal "ouichef.pl" są patronami medialnymi wydarzenia. 

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

ADAM PAWŁOWSKI: WCZEŚNIAK

Rocznik 2018 zapisze się w historii winiarstwa europejskiego jako jeden z najwcześniejszych. Wszystkiemu winne letnie upały, które zintensyfikowały dojrzewanie owoców i tym samym przyspieszyły zbiory nawet o miesiąc.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MACIEJ ŁYKO

W pracy moim głównym celem jest zadowolenie gości naszej restauracji. To oni są najważniejsi i to dla nich nasza profesja została stworzona. Poza pracą moje prywatne cele to zwycięstwo w przyszłorocznych Mistrzostwach Polski Sommelierów oraz zdanie egzaminu Master Sommelier.

Wystawa win hiszpańskich już we wrześniu

27 września br., po raz dwunasty odbędzie się Wystawa Win Hiszpańskich. Swoją ofertę zaprezentują nowe, nieobecne na polskim rynku hiszpańskie winnice oraz polscy importerzy win hiszpańskich.

10 pytań do Pawła Parmy

Paweł Parma, sommelier w restauracji Tamka 43, opowiada o rozwoju zawodowym i ulubionych aspektach swojej pracy.

Trudny rok dla Kalifornii

Na początku października br. pożary ponownie zaatakowały Kalifornię. Na szybkie rozprzestrzenianie się ognia wpłynęła susza i silny wiatr. Z żywiołem walczyło prawie 8 tysięcy strażaków. Straty szacuje się na wiele miliardów dolarów.

ADAM PAWŁOWSKI: FENOMEN EN PRIMEUR

Co roku na początku kwietnia oczy całego winiarskiego świata skierowane są na Bordeaux. Krytycy winiarscy, dziennikarze, handlarze i sommelierzy przybywają nad Żyrondę na En Primeur, podczas którego degustują i oceniają leżakujące jeszcze w beczkach topowe wina z ostatniego rocznika.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej