x

Wino i kino

Kategoria: Wino    05.04.2019

Już za miesiąc rozpoczyna się Przegląd Filmów o Winie, czyli cykl czterech spotkań, na których będzie można zapoznać się z najważniejszymi filmami o świecie wina.

Przegląd Filmów o Winie. Foto: materiały prasowe.
Przegląd Filmów o Winie. Foto: materiały prasowe.
Przegląd Filmów o Winie to cztery spotkania, w trakcie których  będzie można obejrzeć najważniejsze produkcje o świecie wina, spotkać się z ludźmi profesjonalnie oraz hobbystycznie zajmującymi się winem, a także wziąć udział w degustacji wina lub kolacji w wine pairingiem. 

Co w programie?

11.05.2019, godz. 17.00 
SOMM

"Dzień dobry, kieliszek wina dla Pani/Pana!" – tak powitani zostaną wszyscy goście wydarzenia w najbliższy czwartek. W planie wieczoru film o prestiżowym teście dla sommelierów. Po jego zakończeniu na scenie pojawi się Master Sommelier.

Każdy z widzów w tym momencie dostanie kartkę i długopis, a zadaniem będzie określenie szczepu, apelacji, roku degustowanego wcześniej wina – jeśli komuś uda się prawidłowo odgadnąć, zwycięży butelkę. Master Sommelier na scenie przeprowadzi degustację w ciemno. 

18.05.2019, godz 17.00
CHATEAU CHUNDER – A WINE REVOLUTION

Poznasz tu najlepsze australijskie wina i otrzymasz zniżkę na wybrane butelki. Twórcy dokumentu za pomocą barwnych anegdot i ciekawych postaci, ukazują przemianę, jaką australijskie wino przeszło od żartu w skeczu Monty Pythona do momentu osiągnięcia ogromnego globalnego sukcesu. Po filmie będzie okazja do degustacji i rozmowy z członkami Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

08.06.2019, godz. 17.00
NATURA, KOBIETY I WINO

Dokument opowiadający o odwadze, wytrwałości determinacji, które pozwoliły bohaterkom osiągnąć  zasłużony sukces. Zdobyły uznanie klientów na całym świecie i – co szczególnie trudne – także w branży winiarskiej. W filmie zdradzają sekrety swoich winnic, opowiadają o życiu wbrew schematom i winach, które stały się ich największą dumą.

15.06.2019, godz. 17.00
CZERWONA OBSESJA

Film opowiadający o winie z Bordeaux, pięknych francuskich krajobrazach i prawdzie o rynku wina – oto esencja dokumentu, który zmieni Wasze spojrzenie na przemysł winiarski. Tego dnia będziecie mieli możliwość poznania najdroższych win, najciekawszych winnych historii i nietypowych skandali z winem w roli głównej, opowieści o nich poprowadzą prezydent SSP Piotr Kamecki i wiceprezydent SSP Tomasz Kolecki.

Po każdym wydarzeniu dla zainteresowanych kolacja z 5 dań nawiązujących do obejrzanego filmu, do których sommelier dobierze wino.

 

BILETY:
– Bilet jednorazowy: 59 PLN
– Karnet na 4 spotkania: 200 PLN

– Bilet jednorazowy + 5-daniowa kolacja: 179 PLN
– Karnet na 4 spotkania + 4 kolacje: 659 PLN 

MIEJSCE PROJEKCJI:
KINO CZARY
https://www.facebook.com/kinoczary/

REZERWACJE:
e-mail: magdalena.halasa@winosfera.pl
tel.: + 48 601 238 319

INFO: https://www.facebook.com/events/2232334713685610/

Magazyn "Food Service" i portal "ouichef.pl" są patronami medialnymi wydarzenia. 

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Winiarnia Zamojska - nowa marka owocowych win polskich

Sześć odmian owoców z Roztocza stworzyło nową linię polskich win - Winiarnia Zamojska. Grupa Ambra przywraca na Roztoczu tradycje winiarstwa znane od średniowiecza.

Adam Pawłowski: Historie o Alentejo

Krajobraz regionu Alentejo utkany jest rozłożystymi, egzotycznie wyglądającymi drzewami z korka dębowego i latem można się tu poczuć jak na afrykańskiej sawannie. Zamiast dzikich zwierząt pasą się tam jednak woły, a kraina stoi chlebem, oliwą, rustykalną kuchnią i oczywiście winem.

PRZEZ IGŁĘ DO WINA

19 kwietnia br. w hotelu Bristol odbyła się degustacja win z udziałem przedstawicieli branży winiarskiej, sommelierów oraz dziennikarzy. Rozmawiamy z gościem specjalnym tej degustacji Marteenem Dekkerem, wiceprezydentem marki Coravin na świat.

ŚWIĘTO POLSKIEGO WINA

25-30 sierpnia 2017 r. odbędą się XII Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Organizatorzy planują wiele atrakcji, między innymi prezentacje, konkursy dla publiczności oraz koncerty. Odbędą się również warsztaty degustacyjne prowadzone przez przedstawicieli Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

ADAM PAWŁOWSKI: MŁODE VS. STARE KRZEWY

Czy lepsze wina to te produkowane z młodych, czy ze starych krzewów? Jak to zwykle bywa w świecie win, odpowiedź nie jest jednoznaczna i wymaga głębszej analizy. Zajrzyjmy więc między krzewy i sprawdźmy, jak ich wiek wpływa na jakość wina.

Kwestionariusz sommeliera: Filip Szaciłowski

W gastronomii pracuje od prawie ośmiu lat. Pełni funkcję menadżera i głównego sommeliera w restauracji Kieliszki na Próżnej w Warszawie. Od lat zajmuje miejsce w pierwszej dziesiątce Mistrzostw Polski Sommelierów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej