Wino i kino
Kategoria: Wino

Już za miesiąc rozpoczyna się Przegląd Filmów o Winie, czyli cykl czterech spotkań, na których będzie można zapoznać się z najważniejszymi filmami o świecie wina.

Przegląd Filmów o Winie. Foto: materiały prasowe.
Przegląd Filmów o Winie. Foto: materiały prasowe.
Przegląd Filmów o Winie to cztery spotkania, w trakcie których  będzie można obejrzeć najważniejsze produkcje o świecie wina, spotkać się z ludźmi profesjonalnie oraz hobbystycznie zajmującymi się winem, a także wziąć udział w degustacji wina lub kolacji w wine pairingiem. 

Co w programie?

11.05.2019, godz. 17.00 
SOMM

"Dzień dobry, kieliszek wina dla Pani/Pana!" – tak powitani zostaną wszyscy goście wydarzenia w najbliższy czwartek. W planie wieczoru film o prestiżowym teście dla sommelierów. Po jego zakończeniu na scenie pojawi się Master Sommelier.

Każdy z widzów w tym momencie dostanie kartkę i długopis, a zadaniem będzie określenie szczepu, apelacji, roku degustowanego wcześniej wina – jeśli komuś uda się prawidłowo odgadnąć, zwycięży butelkę. Master Sommelier na scenie przeprowadzi degustację w ciemno. 

18.05.2019, godz 17.00
CHATEAU CHUNDER – A WINE REVOLUTION

Poznasz tu najlepsze australijskie wina i otrzymasz zniżkę na wybrane butelki. Twórcy dokumentu za pomocą barwnych anegdot i ciekawych postaci, ukazują przemianę, jaką australijskie wino przeszło od żartu w skeczu Monty Pythona do momentu osiągnięcia ogromnego globalnego sukcesu. Po filmie będzie okazja do degustacji i rozmowy z członkami Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

08.06.2019, godz. 17.00
NATURA, KOBIETY I WINO

Dokument opowiadający o odwadze, wytrwałości determinacji, które pozwoliły bohaterkom osiągnąć  zasłużony sukces. Zdobyły uznanie klientów na całym świecie i – co szczególnie trudne – także w branży winiarskiej. W filmie zdradzają sekrety swoich winnic, opowiadają o życiu wbrew schematom i winach, które stały się ich największą dumą.

15.06.2019, godz. 17.00
CZERWONA OBSESJA

Film opowiadający o winie z Bordeaux, pięknych francuskich krajobrazach i prawdzie o rynku wina – oto esencja dokumentu, który zmieni Wasze spojrzenie na przemysł winiarski. Tego dnia będziecie mieli możliwość poznania najdroższych win, najciekawszych winnych historii i nietypowych skandali z winem w roli głównej, opowieści o nich poprowadzą prezydent SSP Piotr Kamecki i wiceprezydent SSP Tomasz Kolecki.

Po każdym wydarzeniu dla zainteresowanych kolacja z 5 dań nawiązujących do obejrzanego filmu, do których sommelier dobierze wino.

 

BILETY:
– Bilet jednorazowy: 59 PLN
– Karnet na 4 spotkania: 200 PLN

– Bilet jednorazowy + 5-daniowa kolacja: 179 PLN
– Karnet na 4 spotkania + 4 kolacje: 659 PLN 

MIEJSCE PROJEKCJI:
KINO CZARY
https://www.facebook.com/kinoczary/

REZERWACJE:
e-mail: magdalena.halasa@winosfera.pl
tel.: + 48 601 238 319

INFO: https://www.facebook.com/events/2232334713685610/

Magazyn "Food Service" i portal "ouichef.pl" są patronami medialnymi wydarzenia. 

 

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

ADAM PAWŁOWSKI: CHŁODNO-CIEPŁA KALIFORNIA

W dobie nadużywania skrótów myślowych często wrzucamy wszystkie wina kalifornijskie do jednego worka. Biorąc pod uwagę wielkość tego stanu, warto znać podstawowy podział stylów win kalifornijskich. Proponuję klasyfikację win na te pochodzące z chłodnych i ciepłych rejonów Kalifornii.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MICHAŁ DROZDOWSKI

Michał Drozdowski związany jest z branżą winiarską od 10 lat. Obecnie obejmuje stanowisko Head Sommeliera w restauracji Farina w Krakowie.

WINNICE WZGÓRZ TRZEBNICKICH

Zanim Rafał Wesołowski zajął się produkcją wina na cały etat, związany był z branżą IT. Wiedzę enologiczną zdobywał podczas licznych kursów w kraju i za granicą. Jak sam przyznaje, najwięcej nauczył się na swoich błędach.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej