x

HISTORIA LONG BARU WCIĄŻ TRWA

Kategoria: Karta - napoje    25.02.2019

Singapore Sling jest powszechnie uznawany za narodowy drink Singapuru. To też wizytówka barów i hoteli Raffles na całym świecie. Również Warszawa ma swoją wersję Slinga. Jak to się stało? Przeczytajcie sami.

Foto: archiwum własne
Foto: archiwum własne
W 1887 roku Raffles Singapore otworzył najbardziej legendarny hotel na Dalekim Wschodzie, oferując 10 pokoi w starym budynku w stylu bungalowu, z widokiem na plażę i Morze Południowochińskie. To także rok wydania „Przewodnika barmańskiego” autorstwa Jerry’ego Thomasa, najbardziej znanego barmana swoich czasów, który pozostawił po sobie spuściznę klasycznych koktajli. Są one równie aktualne dzisiaj, jak ponad sto lat temu.

Po przełomie wieków w kolonialnym Singapurze Raffles Singapore był miejscem spotkań lokalnej społeczności, a tamtejszy bar miejscem, w którym można było zaspokoić swoje pragnienie. Z czasem przyjął nazwę Long Bar, ponieważ lada barowa ciągnęła się wzdłuż całej szerokości sali balowej, czyli około 40 stóp (ponad 12 metrów). Często widywano w nim dżentelmenów w okularach pijących whisky, rum czy też gin. Niestety, ówczesne prawo mówiło, że kobiety nie mogą spożywać alkoholu w miejscach publicznych, dlatego dla pań były zarezerwowane wyłącznie soki owocowe i herbaty.

Sprytna sztuczka barmańska
Utalentowany barman Ngiam Tong Boon pracujący w Long Barze dostrzegł niszę na rynku i postanowił stworzyć koktajl, który wyglądałby jak sok owocowy, ale w rzeczywistości byłby nasycony ginem i innymi likierami. Zabarwienie go na różowy kolor nadało mu kobiecego charakteru, choć był na bazie czystego alkoholu. Sprytnie wprowadził wszystkich w błąd, serwując społecznie akceptowany koktajl owocowy dla pań. W ten sposób narodził się Singapore Sling. Nie trzeba dodawać, że stał się natychmiastowym hitem w Long Barze.

Szarmanccy dżentelmeni mogli kupić prawdziwego drinka swoim przyjaciółkom, a koktajl stał się ważnym pretekstem do odwiedzenia Raffles Singapore. Gdy Brytyjczycy podróżowali poza Singapur, rozpowszechniali go szeroko, ciągle o nim wspominając i zapraszając do Hotelu Raffles. Różowy koktajl, będący mistrzowskim połączeniem składników w idealnych proporcjach, od 1915 roku serwowany jest w barach na całym świecie. Dziś Singapore Sling można znaleźć w barach od Nowego Jorku po Londyn, Paryż, Tokio, Szanghaj, a teraz również w Warszawie. Singapore Sling jest powszechnie uznawany za narodowy drink Singapuru, stąd jest nawet dostępny na pokładzie linii lotniczych Singapore Airlines.

Warszawa ma swój Sling
Dzięki temu koktajlowi przyjęła się strategia, że każdy hotel Raffles (a jest ich na całym świecie 12) musi stworzyć swój oryginalny przepis na lokalną wersję Slinga. Kiedy Warszawa przygotowywała się do otwarcia Long Baru, powstał więc oryginalny koktajl na bazie lokalnych składników. Wyzwaniem dla mnie było stworzenie koktajlu o niezapomnianym smaku, który goście zapamiętają i po który będą wracać do naszego Long Baru. Tak też powstał Warsaw Sling − na bazie ginu, z nalewką pigwową i syropem piernikowym, sokiem z limonki i ananasa.

Warszawski Long Bar
Każdy bar w Hotelu Raffles nazywa się Long Bar. W Warszawie to miejsce, gdzie warszawiacy oraz turyści spotykają się towarzysko, gdzie płynie rozmowa, gdzie goście doświadczają nowych smaków. Nigdy nie jest tu cicho – bar zawsze wypełniony jest szmerem języków z całego świata, a w tle towarzyszy mu muzyka, która zmienia się o każdej porze dnia.

W warszawskim Long Barze opowiadamy historie o naszych koktajlach i naszym hotelu. Bar jest jak scena, za nim znajdują się zasłony Jarosława Flicińskiego, jednego ze 120 artystów tworzących tutejszą kolekcję sztuki. Chcemy, aby każdy gość opuścił nasz bar zachwycony i zainspirowany do kolejnych odwiedzin. Stawiamy na ponadczasowy standard gościnności, zawsze odwołując się i wzmacniając dziedzictwo Hotelu Europejskiego i doświadczenie marki Raffles. Nie podążamy za tłumem, ale nie utknęliśmy też w przeszłości. Robimy rzeczy w spójny, niepowtarzalny i ponadczasowy sposób. Wprowadzamy energię, pasję i życie we wszystko, co robimy, tworząc żywiołową i pozytywną atmosferę. Koktajle są przygotowywane z pasją, ale i z ceremonią, z małymi akcentami, dzięki czemu każdy z nich jest wyjątkowy. Nasz zespół to różne osobowości, ale razem tworzymy miejsce o wyjątkowym charakterze.

CIEKAWOSTKI
• Ngiam Tong Boon, barman z Long Bar, który stworzył Singapore Sling, pochodził z wyspy Hainan w Chinach. Tam również znajduje się jeden z hoteli sieci Raffles.
• Autorowi Singapore Sling przypisuje się również recepturę Million Dollar Cocktail.
• Mr Ngiam zamknął pod kluczem swoje cenne notatniki z recepturami, włącznie z recepturą Singapore Sling, zapisaną w 1936 roku na rachunku z baru przez jednego z gości.
• Duński archeolog, profesor Pieter van Stein Callenfels, potrafił wypić 10 Slingów podczas jednej wizyty w barze.
• Receptura Singapore Sling pozostaje niezmieniona od momentu jej stworzenia w 1915 roku.

WARSAW SLING
• 40 ml ginu
• 80 ml soku z ananasa
• 20 ml nalewki pigwowej
• 10 ml likieru piernikowego
• 20 ml soku z cytryny
• 2 d. bitters wiśniowy

Autor: Karol Onyszko, menedżer Long Baru w hotelu Raffles Europejski Warsaw

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wakacje z kawą na zimno!

Lubię kawę, uwielbiam pracować z kawą i wykorzystywać w koktajlach jej błogosławieństwo, czyli smak i walory energetyczne. I choć polskie lato w kratkę czasem wymaga rozgrzania w chłodne deszczowe pory, to jednak częściej szukamy możliwości ugaszenia pragnienia w upalne dni.

Magia aromatycznych destylatów

Na początku uderza nas zapach cytryny i bazylii, tworząc orzeźwiający mariaż aromatów. Chwilę później dołączają goździk i róża, które z poprzednią świeżą parą łączy przyjemny, uspokajający dąb. Brzmi apetycznie? To nie opis koktajlu, lecz charakterystyka pewnych klasycznych męskich perfum.

Historia gorzkiego trunku

Spożywany w milionach litrów rocznie na całym świecie, pity "wstrząśnięty lub zmieszany" w koktajlach przez najsłynniejszego agenta brytyjskiego wywiadu, chętnie spożywany z tonikiem lub wodą gazowaną w barach i na rodzinnych przyjęciach. Zaserwowany na kościach lodu idealnie wspomaga trawienie i wa

Nitro kawa, czyli o co tyle piany?

Kremowa i lekko słodka kawa bez dodatku mleka i cukru? To możliwe. Choć jej produkcja wymaga sporo czasu i zachodu, efekt wizualno-smakowy wynagradza wszystkie trudy. Sprawdźcie, jak to się robi w warszawskim Deseo.

World Class 2018 - barmańska olimpiada w Berlinie

Już trzech najlepszych, polskich barmanów próbowało sił w największym konkursie barmańskim globu - World Class, ale nadal czekamy na trofeum dla Polaka.

Magia drewna - rzemiosło bednarzy, smak whisky

Dostępność alkoholi na polskim rynku z roku na rok jest coraz większa. Warto zatem poruszyć temat grupy alkoholi, które nie mogłyby cieszyć się tak zacnym smakiem, gdyby nie odrobina magii ukryta w otulinie drewna.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej