ADAM PAWŁOWSKI: CHŁODNO-CIEPŁA KALIFORNIA
Kategoria: Wino

W dobie nadużywania skrótów myślowych często wrzucamy wszystkie wina kalifornijskie do jednego worka. Biorąc pod uwagę wielkość tego stanu, warto znać podstawowy podział stylów win kalifornijskich. Proponuję klasyfikację win na te pochodzące z chłodnych i ciepłych rejonów Kalifornii.

Foto: archiwum prywatne
Foto: archiwum prywatne
Kiedy w zeszłym roku podróżowałem po Kalifornii, miałem wrażenie, że przemierzam kraj, a nie region. Nic dziwnego, bo Kalifornia wielkością dorównuje lub przewyższa niektóre europejskie kraje, w tym np. Niemcy i Polskę. Ogromne różnice makro- i mikro- klimatyczne w ramach tak dużego obszaru sprawiają, że bardzo nieścisłym, a wręcz niemożliwym jest określenie jednego stylu win kalifornijskich. Drastyczne zmiany temperatur w miejscach nie tak bardzo od siebie oddalonych odczułem na własnej skórze. Sonoma żegnała mnie upalnym słońcem, a godzinę później San Francisco powitało deszczem i przenikliwym chłodem. Moje kalifornijskie doświadczenia doprowadziły mnie do wniosku, że chyba najbardziej trafnym podziałem tutejszych win jest zestawienie ich pod kątem chłodnego i ciepłego klimatu. Definiuje to głównie odległość położenia winnic od chłodnego Pacyfiku.

Im bliżej oceanu, tym chłodniej, a im głębiej w ląd, tym większy wpływ gorącego klimatu kontynentalnego. Pacyfik bardzo wpływa na winiarstwo i prawdopodobnie bez jego wpływu Kalifornia nie byłaby aż tak ekscytującym miejscem do produkowania jakościowych win. Doskonałym przykładem na efekt naturalnej klimatyzacji winnic są południowe doliny Sonomy i Napy. Chłodny Pacyfik tworzy mgły, które nad ranem zasysane są w głąb lądu i otulają winnice. Ciepłe powietrze unosi się, robiąc miejsce dla chłodnej bryzy znad oceanu. Efekt ten powoduje, że poranne temperatury w winnicy utrzymują się na poziomie zaledwie kilkunastu stopni, co sprzyja kumulowaniu kwasowości w owocach. Po południu mgły ustępują ciepłu kalifornijskiego słońca, a winorośl koncentruje się na dojrzewaniu i kumulacji cukrów. Kombinacja chłodnego poranka i gorącego popołudnia sprawia, że winogrona są słodkie i dojrzałe i mają w sobie element rześkiego balansu.

Wiodące apelacje Kalifornii, które bezpośrednio korzystają z dobrodziejstw chłodu Pacyfiku, znajdują się głównie na Północnym i Środkowym Wybrzeżu Kalifornii, np. Mendocino, Anderson Valley, Alexander Valley Sonoma Coast, Santa Cruz Mountains, Monterey czy Santa Barbara County. Klimat determinuje także dobór uprawianych szczepów. W tych rejonach fantastycznie odnajdują się chłodnolubne odmiany jak pinot noir i chardonnay. To wina nawiązujące stylem do najlepszych europejskich odpowiedników tych szczepów. Rześkie, zorientowane na soczysty owoc, z wyważonym poziomem alkoholu i solidną, ale nieprzesadzoną dojrzałością. Chłodna Kalifornia ma także swój styl, jeżeli chodzi o szczepy cabernet sauvignon i syrah. Przebija się przez nie elegancja, pyszny owoc, nienachalny alkohol i europejski sznyt.

Z kolei ciepła Kalifornia skupia się w głębi lądu w ramach Doliny Centralnej pomiędzy Sacramento a Bakersfield. Tutaj klimat jest wybitnie kontynentalny, a uprawa krzewów winnych wręcz niemożliwa bez irygacji. Styl win jest zgoła odmienny od chłodnych rejonów, bo zorientowany na ekspresję słodkiego owocu, przystępność, pijalność i szczodry alkohol. Wiodącymi apelacjami produkującymi świetne wina są Lodi i położone wysoko winnice Sierra Foothills. Tutaj rządzą takie szczepy jak: merlot, zinfandel i cabernet sauvignon.

Winiarsko Kalifornia ma wiele do zaoferowania i może trafiać w różne gusta. Z pewnością prosty podział na wina chłodne i ciepłe nie wyczerpuje tego złożonego tematu, natomiast wprowadza pewien porządek dyskusji na temat win kalifornijskich.

Autor tekstu: Adam Pawłowski
O AUTORZE
Adam Pawłowski
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii Mistrz Mistrzów. Wykładowca i egzaminator the Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Współautor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.
inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej