x

ADAM PAWŁOWSKI: CHŁODNO-CIEPŁA KALIFORNIA

Kategoria: Wino    25.02.2019

W dobie nadużywania skrótów myślowych często wrzucamy wszystkie wina kalifornijskie do jednego worka. Biorąc pod uwagę wielkość tego stanu, warto znać podstawowy podział stylów win kalifornijskich. Proponuję klasyfikację win na te pochodzące z chłodnych i ciepłych rejonów Kalifornii.

Foto: archiwum prywatne
Foto: archiwum prywatne
Kiedy w zeszłym roku podróżowałem po Kalifornii, miałem wrażenie, że przemierzam kraj, a nie region. Nic dziwnego, bo Kalifornia wielkością dorównuje lub przewyższa niektóre europejskie kraje, w tym np. Niemcy i Polskę. Ogromne różnice makro- i mikro- klimatyczne w ramach tak dużego obszaru sprawiają, że bardzo nieścisłym, a wręcz niemożliwym jest określenie jednego stylu win kalifornijskich. Drastyczne zmiany temperatur w miejscach nie tak bardzo od siebie oddalonych odczułem na własnej skórze. Sonoma żegnała mnie upalnym słońcem, a godzinę później San Francisco powitało deszczem i przenikliwym chłodem. Moje kalifornijskie doświadczenia doprowadziły mnie do wniosku, że chyba najbardziej trafnym podziałem tutejszych win jest zestawienie ich pod kątem chłodnego i ciepłego klimatu. Definiuje to głównie odległość położenia winnic od chłodnego Pacyfiku.

Im bliżej oceanu, tym chłodniej, a im głębiej w ląd, tym większy wpływ gorącego klimatu kontynentalnego. Pacyfik bardzo wpływa na winiarstwo i prawdopodobnie bez jego wpływu Kalifornia nie byłaby aż tak ekscytującym miejscem do produkowania jakościowych win. Doskonałym przykładem na efekt naturalnej klimatyzacji winnic są południowe doliny Sonomy i Napy. Chłodny Pacyfik tworzy mgły, które nad ranem zasysane są w głąb lądu i otulają winnice. Ciepłe powietrze unosi się, robiąc miejsce dla chłodnej bryzy znad oceanu. Efekt ten powoduje, że poranne temperatury w winnicy utrzymują się na poziomie zaledwie kilkunastu stopni, co sprzyja kumulowaniu kwasowości w owocach. Po południu mgły ustępują ciepłu kalifornijskiego słońca, a winorośl koncentruje się na dojrzewaniu i kumulacji cukrów. Kombinacja chłodnego poranka i gorącego popołudnia sprawia, że winogrona są słodkie i dojrzałe i mają w sobie element rześkiego balansu.

Wiodące apelacje Kalifornii, które bezpośrednio korzystają z dobrodziejstw chłodu Pacyfiku, znajdują się głównie na Północnym i Środkowym Wybrzeżu Kalifornii, np. Mendocino, Anderson Valley, Alexander Valley Sonoma Coast, Santa Cruz Mountains, Monterey czy Santa Barbara County. Klimat determinuje także dobór uprawianych szczepów. W tych rejonach fantastycznie odnajdują się chłodnolubne odmiany jak pinot noir i chardonnay. To wina nawiązujące stylem do najlepszych europejskich odpowiedników tych szczepów. Rześkie, zorientowane na soczysty owoc, z wyważonym poziomem alkoholu i solidną, ale nieprzesadzoną dojrzałością. Chłodna Kalifornia ma także swój styl, jeżeli chodzi o szczepy cabernet sauvignon i syrah. Przebija się przez nie elegancja, pyszny owoc, nienachalny alkohol i europejski sznyt.

Z kolei ciepła Kalifornia skupia się w głębi lądu w ramach Doliny Centralnej pomiędzy Sacramento a Bakersfield. Tutaj klimat jest wybitnie kontynentalny, a uprawa krzewów winnych wręcz niemożliwa bez irygacji. Styl win jest zgoła odmienny od chłodnych rejonów, bo zorientowany na ekspresję słodkiego owocu, przystępność, pijalność i szczodry alkohol. Wiodącymi apelacjami produkującymi świetne wina są Lodi i położone wysoko winnice Sierra Foothills. Tutaj rządzą takie szczepy jak: merlot, zinfandel i cabernet sauvignon.

Winiarsko Kalifornia ma wiele do zaoferowania i może trafiać w różne gusta. Z pewnością prosty podział na wina chłodne i ciepłe nie wyczerpuje tego złożonego tematu, natomiast wprowadza pewien porządek dyskusji na temat win kalifornijskich.

Autor tekstu: Adam Pawłowski
O AUTORZE
Adam Pawłowski
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii Mistrz Mistrzów. Wykładowca i egzaminator the Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Współautor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Zobacz także

Sommelier Norbert Dudziński wrócił do Polski

Norbert Dudziński, do niedawna head sommelier w 3-gwiazdkowej restauracji Geranium w Kopenhadze, wrócił do Polski i objął stanowisko general managera oraz head sommeliera w warszawskim wine barze Dyletanci.

Winnica Equus

To chyba jedyny polski producent, którego winnice znajdują się w trzech różnych częściach kraju (Mierzęcin, Zabór, Kornacice).

Polacy chcą wiedzieć więcej o rodzimym winie. Skąd taki wniosek?

Blisko 50 tysięcy wyświetleń live’ów, ponad 400 udostępnień filmów na Facebooku oraz zasięg, który wyniósł prawie 100 tysięcy odbiorców - Festiwal Polskie Wino Online, pierwsza taka wirtualna inicjatywa w naszym kraju, okazał się sukcesem.

Eksport wina niemieckiego wyhamował w 2020 roku

Nałożenie karnych ceł przez Stany Zjednoczone oraz globalna pandemia koronawirusa spowodowały w ubiegłym roku znaczną regresję w eksporcie niemieckich wyrobów winiarskich na wiele rynków zagranicznych.

WĘGIERSKA FABRYKA SNÓW

Kiedy siedząc na tarasie w restauracji Első Mádi Borház w węgierskim Mád popatrzymy przed siebie, zobaczymy dwa wzgórza. To po lewej jest zielone. Po prawej zaś ujrzymy wypalone przez wysoką temperaturę trawy. Kiedy przyjrzymy się im bliżej, odczytamy napis "Hollywood".

NA LISTOPAD CHIANTI

14 listopada w restauracji Mąka i Woda odbyła się degustacja "Beyond Chianti" zorganizowana przez Gambero Rosso i Consorzio Chianti Classico. Wina z roczników Chianti 2016 i Chianti Riserva 2015 omówił Marco Sabellico.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej