x

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MICHAŁ DROZDOWSKI

Kategoria: Wino    25.02.2019

Michał Drozdowski związany jest z branżą winiarską od 10 lat. Obecnie obejmuje stanowisko Head Sommeliera w restauracji Farina w Krakowie.

Foto: archiwum prywatne
Foto: archiwum prywatne
Dlaczego wino?
“Look for the job that you would take if you didn’t need to work” („Szukaj takiej pracy, którą mógłbyś wykonywać, gdybyś nie musiał pracować”) – ja robiłbym właśnie to, czym obecnie się zajmuję.

Od jak dawna pracujesz w środowisku winiarskim i jaka była Twoja pierwsza praca?
Około 10 lat. Pierwsza to staż w hotelu Westin na Malcie. Później przez 2 lata pracowałem w regionalnej restauracji w centrum Krakowa, w której w związku z moimi studiami tłumaczyłem kartę win – to wzbudziło moje zainteresowanie tą tematyką. Następnie wyjechałem do Anglii i tam moja pasja zaczęła się rozwijać na poważnie.

Kogo w świecie wina podziwiasz i dlaczego?
Ronana Sayburna – za niesamowitą wiedzę, którą potrafi przekazać oraz zarazić nią innych. Briana Julyana – za wielki wpływ na rozwój nie tylko branży winiarskiej, ale całej gastronomicznej. Powstanie organizacji Court of Master Sommeliers i rozprzestrzenienie jej na cały świat podniosło standardy w restauracjach i miało wpływ na to, jak teraz postrzegany jest zawód sommeliera. Podziwiam też Adama Pawłowskiego za to, że przenosi idee tej organizacji do Polski, co na pewno będzie miało wielki wpływ na rozwój tego zawodu w naszym kraju.

Co robisz, żeby się rozwijać jako sommelier?
Oprócz teorii, której przyswojenie polega na codziennej powtórce informacji, to bardzo ważna jest dla mnie praktyka. Staram się degustować wiele win i robić notatki, zapamiętując w ten sposób alkohole, które degustowałem. Wszystko to jest częścią przygotowania do dalszych egzaminów.

Gdybyś mógł spróbować dowolnego wina, co byś wybrał i z kim byś je wypił?
Jest ich wiele, ale TOP 3 to: La Chapelle Hermitage 1961, Château Haut-Brion, Blanc 1989, 1976 Penfolds Grange Bin 95. Listy przyjaciół, z którymi chciałbym je wypić, nie będę zdradzać. Na pewno sami wiedzą. Jestem pewny, że wyjątkowych okazji na wypicie jednej z tych butelek będzie wiele.

Dobry sommelier jest...?
Empatyczny – potrafi wybiegać przed oczekiwania gościa. Wie, że najważniejsze to zadowolić właśnie ich, a nie siebie. Rozumie zasady funkcjonowania całej restauracji, a nie tylko swojego działu.

Ulubione połączenie jedzenia i wina?
W tym momencie moje ulubione połączenie jedzenia i wina jest bardzo klasyczne. To foie gras z homarem, a do tego Sauternes. Idealnie, gdy jest to smażone foie gras z homarem podanym na zimno, do tego kieliszek Château d’Yquem. Wyjątkowe połączenie na wyjątkowe okazje.

Ulubione aspekty Twojej pracy?
Zaufanie i zadowolenie gości. Sytuacje, gdy goście nawet nie otwierają karty i wiedzą, że wino zostanie dobrze wybrane i wyjdą zadowoleni.

Jakie cele realizujesz jako sommelier?
Chciałabym mieć wpływ na to, aby wyjście do restauracji było nie tylko okazją do konsumpcji, ale przede wszystkim nowym doświadczeniem. Jeżeli chodzi o cele osobiste, to chcę, żeby każdy dzień w jakimś stopniu zbliżał mnie do tytułu Master Sommeliera.

Co najmniej lubisz w swojej pracy?
Małą liczbę wolnych wieczorów lub ich brak.

 

BIO
Stanowisko: Head Sommelier w restauracji Farina w Krakowie
Data i miejsce urodzenia: 05.02.1991 r., Kraków
Najważniejsze osiągnięcia: przez pięć lat pracował jako sommelier w restauracji Rick Stein and Jill Stein – The Seafood Restaurant w Kornwalii. Po powrocie do Polski w ciągu jednego roku zdobył certyfikat WSET 3 oraz Court of Master Sommeliers Certified Sommelier certification. Obecnie współtworzy kartę win w restauracji Farina w Krakowie

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

ADAM PAWŁOWSKI: OBALAMY MITY

Mity winiarskie są jak plotki, które wędrując od adresata, nabierają coraz nowszych wątków i przeinaczają pierwotną informację. Przyjrzyjmy się tym najpowszechniejszym i jednocześnie sprawdźmy, czy jest w nich chociaż ziarnko prawdy.

Adam Pawłowski: austriackie wulkany

Jeszcze do niedawna Styria pozostawała dla mnie miejscem nieodkrytym. Do tej pory znałem ją jedynie z książek i degustacji win. Im więcej degustowałem, tym bardziej chciałem odwiedzić to fascynujące miejsce na mapie winiarskiej Austrii. Przyszło mi na to czekać aż do czerwca tego roku.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: ADRIAN GÓRNIAK

Aby rozwijać się jako sommelier dużo czytam i jeszcze więcej próbuję. Staram się możliwie często eksperymentować. Łączę na pozór niepasujące do siebie smaki, piję to samo wino w różnych kieliszkach i w różnych temperaturach - Adrian Górniak.

Najlepsze wina na świecie: 100 etykiet 2020 roku według Wine Spectator

Wine Spectator wybrał najlepsze wina na świecie. Ranking objął setkę ocenionych przez magazyn trunków. Jak co roku, nie obyło się bez niespodzianek.

Polskie Sommelierki wkraczają do akcji

Podczas Festiwalu Polskiego Wina Białe Czerowne, który właśnie zakończył się w Warszawie, zainaugurował swoją działalność nowy ruch - Polskie Sommelierki.

Trend: wzrost zainteresowania winem w Polsce

Mimo pandemii, grudzień był - tradycyjnie - najlepszym okresem sprzedaży w minionym roku i pozwolił branży winiarskiej odbić się nieco po trudnych miesiącach. Firmy zrzeszone w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa z nadzieją patrzą w przyszłość.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej