WINNICE WZGÓRZ TRZEBNICKICH
Kategoria: Wino

Zanim Rafał Wesołowski zajął się produkcją wina na cały etat, związany był z branżą IT. Wiedzę enologiczną zdobywał podczas licznych kursów w kraju i za granicą. Jak sam przyznaje, najwięcej nauczył się na swoich błędach.

Foto: archiwum prywatne
Foto: archiwum prywatne
Winnice Węgrów i Jaksonowice o łącznej powierzchni 3,5 hektara położone są w paśmie Wzgórz Trzebnickich w województwie dolnośląskim. Produkowane są tutaj jedne z najczęściej nagradzanych i docenianych przez gości restauracji polskich win. Inicjatorem projektu, a jednocześnie winiarzem, jest Rafał Wesołowski. Uważa on, że wyjątkową jakość swoich produktów zawdzięcza minimalnej ingerencji w uprawę winorośli. Dodatkowo podkreśla, że stosowanie praktyk biodynamicznych daje w rezultacie wina „szczere”, z minimalnymi ilościami siarki. Wzgórza Trzebnickie specjalizują się także w winach musujących produkowanych metodą charmata w małych, 50-litrowych zbiornikach ciśnieniowych. Aktualnie dostępne wino musujące to blend pinot noir oraz chardonnay (60:40%) z 2014 roku, które dojrzewało 48 miesięcy nad osadem.

Zanim Rafał Wesołowski zajął się produkcją wina na cały etat, związany był z branżą IT. Wiedzę enologiczną zdobywał podczas licznych kursów w kraju i za granicą. Jak sam przyznaje, najwięcej nauczył się na swoich błędach. Przez lata nabrał wprawy w prowadzeniu winnic, ale nadal wiele trudności sprawia mu znalezienie kompetentnych pracowników, nierównomierne plonowanie, duża ilość dokumentacji oraz niejasne przepisy kontroli. Jego zdaniem polskie winiarstwo jest w fazie bardzo intensywnego rozwoju. Ilość nowo powstających winnic rośnie logarytmicznie. Ale jak zaznacza, są też minusy dynamicznego wzrostu: – Częstym błędem polskich winiarzy jest niewłaściwy wybór miejsca pod winnicę i losowy dobór odmian.

Kolejnym problemem jest brak wykwalifikowanych osób, które będą w stanie zająć się uprawą i produkcją wina. Coraz częściej zdarza się, że wadliwe wina trafiają do sprzedaży. Obecność takich produktów wpływa negatywnie na ogólną ocenę polskich win – tłumaczy Wesołowski.

Plany na najbliższy czas to rozbudowa projektu Wzgórz Trzebnickich o kolejne dwie winnice, sklep, przetwórnię i miejsce z noclegami dla gości.

Winiarz: Rafał Wesołowski
Położenie winnicy: Wzgórza Trzebnickie (miejscowości: Węgrów i Jaksonowice)
Rok założenia: 2008
Łączny areał nasadzeń: 3,5 ha
Krótka charakterystyka terroir: południowe stoki Wzgórz Trzebnickich wyróżnia specyficzny mikroklimat. Ponadto wzniesienie terenu o 100–130 metrów ponad otaczającą od południa dolinę Odry, a od północy Dolinę Baryczy pozwala na uprawę szczególnie wymagających szczepów winorośli – vitis vinifera. Sprzyjającym czynnikiem jest również rodzaj gleby. Charakter powstającym tu winom nadaje obecność grubej warstwy wiatropylnych lessów.
Roczna produkcja: 10 000–30 000 butelek
Uprawiane szczepy: riesling, gewürztraminer, pinot gris, chardonnay, pinot noir, cabernet sauvignon, rondo, regent.
Najważniejsze nagrody: Grand Prix Magazynu Wino dla najlepszej polskiej winiarni w 2017 roku, Złoty Korek dla Pinot Noir 2015, Srebrny Korek dla Pinot Noir 2016, liczne medale Grand Prix EnoExpo.
Restauracje, gdzie można napić się wina: Warszawa: Atelier Amaro, Nolita, Bez Gwiazdek, Bez Tytułu, Raffles Europejski, wine bar Mielżyńskiego, Cafe Kulturalna, Kafe Zielony Niedźwiedź, Kanapa, Rozbrat 20, Mamaison Hotel Le Regina Warsaw, Szczecin: Klimatt, Białystok: Sztuka Mięsa, Kraków: Farina, Słoneczny Kredens, Da Pietro, Zenit Bistro, Gliwice: Szamma, Poznań: SPOT, Mielżyński, Wrocław: Jadka, Grape Hotel/Restaurant, Olszewskiego 128, OK Wine Bar, Przystań – Marina, Winnica na Solnym, Campo, Granary, Wrocławska, Szklarska Poręba: Villa Odkrywców, Dobków: Villa Greta, Jawor: Restauracja Ratuszowa.
Strona internetowa: www.wzgorzatrzebnickie.pl

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej