x

WINNICE WZGÓRZ TRZEBNICKICH

Kategoria: Wino

Zanim Rafał Wesołowski zajął się produkcją wina na cały etat, związany był z branżą IT. Wiedzę enologiczną zdobywał podczas licznych kursów w kraju i za granicą. Jak sam przyznaje, najwięcej nauczył się na swoich błędach.

Foto: archiwum prywatne
Foto: archiwum prywatne
Winnice Węgrów i Jaksonowice o łącznej powierzchni 3,5 hektara położone są w paśmie Wzgórz Trzebnickich w województwie dolnośląskim. Produkowane są tutaj jedne z najczęściej nagradzanych i docenianych przez gości restauracji polskich win. Inicjatorem projektu, a jednocześnie winiarzem, jest Rafał Wesołowski. Uważa on, że wyjątkową jakość swoich produktów zawdzięcza minimalnej ingerencji w uprawę winorośli. Dodatkowo podkreśla, że stosowanie praktyk biodynamicznych daje w rezultacie wina „szczere”, z minimalnymi ilościami siarki. Wzgórza Trzebnickie specjalizują się także w winach musujących produkowanych metodą charmata w małych, 50-litrowych zbiornikach ciśnieniowych. Aktualnie dostępne wino musujące to blend pinot noir oraz chardonnay (60:40%) z 2014 roku, które dojrzewało 48 miesięcy nad osadem.

Zanim Rafał Wesołowski zajął się produkcją wina na cały etat, związany był z branżą IT. Wiedzę enologiczną zdobywał podczas licznych kursów w kraju i za granicą. Jak sam przyznaje, najwięcej nauczył się na swoich błędach. Przez lata nabrał wprawy w prowadzeniu winnic, ale nadal wiele trudności sprawia mu znalezienie kompetentnych pracowników, nierównomierne plonowanie, duża ilość dokumentacji oraz niejasne przepisy kontroli. Jego zdaniem polskie winiarstwo jest w fazie bardzo intensywnego rozwoju. Ilość nowo powstających winnic rośnie logarytmicznie. Ale jak zaznacza, są też minusy dynamicznego wzrostu: – Częstym błędem polskich winiarzy jest niewłaściwy wybór miejsca pod winnicę i losowy dobór odmian.

Kolejnym problemem jest brak wykwalifikowanych osób, które będą w stanie zająć się uprawą i produkcją wina. Coraz częściej zdarza się, że wadliwe wina trafiają do sprzedaży. Obecność takich produktów wpływa negatywnie na ogólną ocenę polskich win – tłumaczy Wesołowski.

Plany na najbliższy czas to rozbudowa projektu Wzgórz Trzebnickich o kolejne dwie winnice, sklep, przetwórnię i miejsce z noclegami dla gości.

Winiarz: Rafał Wesołowski
Położenie winnicy: Wzgórza Trzebnickie (miejscowości: Węgrów i Jaksonowice)
Rok założenia: 2008
Łączny areał nasadzeń: 3,5 ha
Krótka charakterystyka terroir: południowe stoki Wzgórz Trzebnickich wyróżnia specyficzny mikroklimat. Ponadto wzniesienie terenu o 100–130 metrów ponad otaczającą od południa dolinę Odry, a od północy Dolinę Baryczy pozwala na uprawę szczególnie wymagających szczepów winorośli – vitis vinifera. Sprzyjającym czynnikiem jest również rodzaj gleby. Charakter powstającym tu winom nadaje obecność grubej warstwy wiatropylnych lessów.
Roczna produkcja: 10 000–30 000 butelek
Uprawiane szczepy: riesling, gewürztraminer, pinot gris, chardonnay, pinot noir, cabernet sauvignon, rondo, regent.
Najważniejsze nagrody: Grand Prix Magazynu Wino dla najlepszej polskiej winiarni w 2017 roku, Złoty Korek dla Pinot Noir 2015, Srebrny Korek dla Pinot Noir 2016, liczne medale Grand Prix EnoExpo.
Restauracje, gdzie można napić się wina: Warszawa: Atelier Amaro, Nolita, Bez Gwiazdek, Bez Tytułu, Raffles Europejski, wine bar Mielżyńskiego, Cafe Kulturalna, Kafe Zielony Niedźwiedź, Kanapa, Rozbrat 20, Mamaison Hotel Le Regina Warsaw, Szczecin: Klimatt, Białystok: Sztuka Mięsa, Kraków: Farina, Słoneczny Kredens, Da Pietro, Zenit Bistro, Gliwice: Szamma, Poznań: SPOT, Mielżyński, Wrocław: Jadka, Grape Hotel/Restaurant, Olszewskiego 128, OK Wine Bar, Przystań – Marina, Winnica na Solnym, Campo, Granary, Wrocławska, Szklarska Poręba: Villa Odkrywców, Dobków: Villa Greta, Jawor: Restauracja Ratuszowa.
Strona internetowa: www.wzgorzatrzebnickie.pl

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Piąta edycja festiwalu Polskich wina i cydrów i druga edycja konkursu winiarskiego Polskie korki

Festiwal odbywa się corocznie na przełomie wiosny i lata w restauracji SPOT. Poznaniu - w tym roku w terminie 16-17 czerwca. Patronat Honorowy nad festiwalem objął Marszałek Województwa Wielkopolskiego.

Wystawa win hiszpańskich już we wrześniu

27 września br., po raz dwunasty odbędzie się Wystawa Win Hiszpańskich. Swoją ofertę zaprezentują nowe, nieobecne na polskim rynku hiszpańskie winnice oraz polscy importerzy win hiszpańskich.

Winiarskie dolce vita

Simply Great Italian Wines - coroczna międzynarodowa prezentacja winnic i win z różnych regionów Włoch już za nami. Imprezę zorganizowano 9 maja w Warszawie.

Nowa odsłona targów Wine Expo Poland

Już 28 października w Warszawie rozpocznie się kolejna edycja jednej z największych imprez winiarskich w Polsce - targów Wine Expo Poland. W ramach festiwalu odbędą się spotkania producentów i importerów z przedstawicielami branży HoReCa, dziennikarzami oraz blogerami, a także warsztaty i szkolenia.

Kalifornia: gra w ciepło-zimno

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach, w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

ADAM PAWŁOWSKI: ENO WYJAZDY

Każdy, kto chociaż raz miał okazję uczestniczyć w profesjonalnym wyjeździe winiarskim, przyzna, że to fantastyczne doświadczenie, ale zarazem niezła harówka. Zwykle każdy dzień rozplanowany jest co do minuty. O czasie wolnym można raczej zapomnieć.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej