x

WINNICE WZGÓRZ TRZEBNICKICH

Kategoria: Wino    25.02.2019

Zanim Rafał Wesołowski zajął się produkcją wina na cały etat, związany był z branżą IT. Wiedzę enologiczną zdobywał podczas licznych kursów w kraju i za granicą. Jak sam przyznaje, najwięcej nauczył się na swoich błędach.

Foto: archiwum prywatne
Foto: archiwum prywatne
Winnice Węgrów i Jaksonowice o łącznej powierzchni 3,5 hektara położone są w paśmie Wzgórz Trzebnickich w województwie dolnośląskim. Produkowane są tutaj jedne z najczęściej nagradzanych i docenianych przez gości restauracji polskich win. Inicjatorem projektu, a jednocześnie winiarzem, jest Rafał Wesołowski. Uważa on, że wyjątkową jakość swoich produktów zawdzięcza minimalnej ingerencji w uprawę winorośli. Dodatkowo podkreśla, że stosowanie praktyk biodynamicznych daje w rezultacie wina „szczere”, z minimalnymi ilościami siarki. Wzgórza Trzebnickie specjalizują się także w winach musujących produkowanych metodą charmata w małych, 50-litrowych zbiornikach ciśnieniowych. Aktualnie dostępne wino musujące to blend pinot noir oraz chardonnay (60:40%) z 2014 roku, które dojrzewało 48 miesięcy nad osadem.

Zanim Rafał Wesołowski zajął się produkcją wina na cały etat, związany był z branżą IT. Wiedzę enologiczną zdobywał podczas licznych kursów w kraju i za granicą. Jak sam przyznaje, najwięcej nauczył się na swoich błędach. Przez lata nabrał wprawy w prowadzeniu winnic, ale nadal wiele trudności sprawia mu znalezienie kompetentnych pracowników, nierównomierne plonowanie, duża ilość dokumentacji oraz niejasne przepisy kontroli. Jego zdaniem polskie winiarstwo jest w fazie bardzo intensywnego rozwoju. Ilość nowo powstających winnic rośnie logarytmicznie. Ale jak zaznacza, są też minusy dynamicznego wzrostu: – Częstym błędem polskich winiarzy jest niewłaściwy wybór miejsca pod winnicę i losowy dobór odmian.

Kolejnym problemem jest brak wykwalifikowanych osób, które będą w stanie zająć się uprawą i produkcją wina. Coraz częściej zdarza się, że wadliwe wina trafiają do sprzedaży. Obecność takich produktów wpływa negatywnie na ogólną ocenę polskich win – tłumaczy Wesołowski.

Plany na najbliższy czas to rozbudowa projektu Wzgórz Trzebnickich o kolejne dwie winnice, sklep, przetwórnię i miejsce z noclegami dla gości.

Winiarz: Rafał Wesołowski
Położenie winnicy: Wzgórza Trzebnickie (miejscowości: Węgrów i Jaksonowice)
Rok założenia: 2008
Łączny areał nasadzeń: 3,5 ha
Krótka charakterystyka terroir: południowe stoki Wzgórz Trzebnickich wyróżnia specyficzny mikroklimat. Ponadto wzniesienie terenu o 100–130 metrów ponad otaczającą od południa dolinę Odry, a od północy Dolinę Baryczy pozwala na uprawę szczególnie wymagających szczepów winorośli – vitis vinifera. Sprzyjającym czynnikiem jest również rodzaj gleby. Charakter powstającym tu winom nadaje obecność grubej warstwy wiatropylnych lessów.
Roczna produkcja: 10 000–30 000 butelek
Uprawiane szczepy: riesling, gewürztraminer, pinot gris, chardonnay, pinot noir, cabernet sauvignon, rondo, regent.
Najważniejsze nagrody: Grand Prix Magazynu Wino dla najlepszej polskiej winiarni w 2017 roku, Złoty Korek dla Pinot Noir 2015, Srebrny Korek dla Pinot Noir 2016, liczne medale Grand Prix EnoExpo.
Restauracje, gdzie można napić się wina: Warszawa: Atelier Amaro, Nolita, Bez Gwiazdek, Bez Tytułu, Raffles Europejski, wine bar Mielżyńskiego, Cafe Kulturalna, Kafe Zielony Niedźwiedź, Kanapa, Rozbrat 20, Mamaison Hotel Le Regina Warsaw, Szczecin: Klimatt, Białystok: Sztuka Mięsa, Kraków: Farina, Słoneczny Kredens, Da Pietro, Zenit Bistro, Gliwice: Szamma, Poznań: SPOT, Mielżyński, Wrocław: Jadka, Grape Hotel/Restaurant, Olszewskiego 128, OK Wine Bar, Przystań – Marina, Winnica na Solnym, Campo, Granary, Wrocławska, Szklarska Poręba: Villa Odkrywców, Dobków: Villa Greta, Jawor: Restauracja Ratuszowa.
Strona internetowa: www.wzgorzatrzebnickie.pl

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Adam Pawłowski: austriackie wulkany

Jeszcze do niedawna Styria pozostawała dla mnie miejscem nieodkrytym. Do tej pory znałem ją jedynie z książek i degustacji win. Im więcej degustowałem, tym bardziej chciałem odwiedzić to fascynujące miejsce na mapie winiarskiej Austrii. Przyszło mi na to czekać aż do czerwca tego roku.

Kilka pytań do Wojciecha Dubisa

Z hotelarstwem związany od 10 lat, od 5 jako head sommelier i szef gastronomii w hotelu Shuum w Kołobrzegu, gdzie sprawuje pieczę nad 50-osobowym zespołem. Lubi dzielić się wiedzą o winie, ale podkreśla, że w tych rozmowach ważna jest otwartość na różne punkty widzenia.

Winiarnia Zamojska - nowa marka owocowych win polskich

Sześć odmian owoców z Roztocza stworzyło nową linię polskich win - Winiarnia Zamojska. Grupa Ambra przywraca na Roztoczu tradycje winiarstwa znane od średniowiecza.

Święto polskiego wina

25-26 sierpnia odbędą się Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. To jedna z największych w kraju imprez winiarskich.

Gruzińskie wina są najstarsze na świecie

Opublikowane w czasopiśmie PNAS* wyniki najnowszych badań naukowych dowodzą, że Gruzini z rejonu Kaukazu wytwarzali i pili wino już w neolicie (6 tys.- 5,8. tys. lat p.n.e.).

Kilka pytań do Magdaleny Śleziak

Jest główną sommelierką restauracji oraz sklepu z winami Krakowska Enoteka Pergamin zlokalizowanej w miejscu, gdzie mieszkał kiedyś Wit Stwosz. Z Magdaleną Śleziak rozmawiamy o pasji do win z Europy Środkowej oraz tajnikach jej pracy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej