x

HISTORYCZNIE O WINIE

Kategoria: Wino

11 stycznia po raz czwarty odbyła się konferencja naukowa poświęcona historii wina w Polsce. Już od 2015 roku Klub Historii i Kultury Wina przy Warszawskim Oddziale Stowarzyszenia Historyków Sztuki jest miejscem spotkań, na których prezentowane są wyniki aktualnych badań nad polską kulturą wina.

Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com
Tegoroczna konferencja odbywała się w kamienicy należącej historycznie do Henryka Marii Fukiera uznawanego za kustosza tradycji polskiego winiarstwa. Gabriel Kurczewski (jeden z organizatorów) przedstawił obszerny referat na temat życia Fukiera oraz tworzonego przez niego w połowie ubiegłego wieku Muzeum Polskiego Winiarstwa. Zaproszeni prelegenci przedstawiali wyniki swoich badań dotyczące między innymi konsumpcji wina na średniowiecznym Śląsku, gdzie pierwsze wzmianki o winnicach pojawiały się już w XII wieku. Na zakończenie profesor Wojciech Włodarczyk (Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie) wyjaśnił, jaką rolę dla współczesnego polskiego winiarstwa odegrał Stanisław Madej. Winogrodnik na początku wieku zakładał winnice m.in. w Kotuszowie, Szydłowie i Miedzeszynie pod Warszawą oraz rozbudowywał winnicę w Winiarach koło Warki. Już wtedy miał zdecydowane poglądy względem obsadzania winnic winoroślami z gatunku vitis vinifera, a nie hybrydami. Można powiedzieć, że poniekąd przewidział przyszłość, gdyż jego myśl jest kontynuowana dziś przez polskich winiarzy.

Do tej pory klub zorganizował trzy ogólnopolskie konferencje naukowe i kilkanaście odczytów wykładów. W 2017 roku ukazała się pierwsza publikacja zbiorowa poświęcona historii wina w Polsce. Działalność klubu zmierza ku stworzeniu platformy do debaty nad historią wina w Polsce.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Trudny rok dla Kalifornii

Na początku października br. pożary ponownie zaatakowały Kalifornię. Na szybkie rozprzestrzenianie się ognia wpłynęła susza i silny wiatr. Z żywiołem walczyło prawie 8 tysięcy strażaków. Straty szacuje się na wiele miliardów dolarów.

Czy wiesz, co pijesz?

Łódzkie laboratorium uzyskało międzynarodową akredytację potwierdzającą jego kompetencje w obszarze badania autentyczności win i tym samym stało się pierwszym polskim ośrodkiem, który specjalizuje się w wykrywaniu zafałszowań w winach stosując tzw. metody izotopowe.

Sommelier Norbert Dudziński wrócił do Polski

Norbert Dudziński, do niedawna head sommelier w 3-gwiazdkowej restauracji Geranium w Kopenhadze, wrócił do Polski i objął stanowisko general managera oraz head sommeliera w warszawskim wine barze Dyletanci.

ADAM PAWŁOWSKI: WCZEŚNIAK

Rocznik 2018 zapisze się w historii winiarstwa europejskiego jako jeden z najwcześniejszych. Wszystkiemu winne letnie upały, które zintensyfikowały dojrzewanie owoców i tym samym przyspieszyły zbiory nawet o miesiąc.

Kwestionariusz sommeliera: Filip Szaciłowski

W gastronomii pracuje od prawie ośmiu lat. Pełni funkcję menadżera i głównego sommeliera w restauracji Kieliszki na Próżnej w Warszawie. Od lat zajmuje miejsce w pierwszej dziesiątce Mistrzostw Polski Sommelierów.

Najlepsze 3 wina degustacji VARSOVINO

15. edycja degustacji win hiszpańskich Varsovino odbyła się 24 września w Warszawie. Tego samego dnia znany sommelier David Seijas zaprezentował klasyki oraz ciekawostki z najważniejszych regionów Hiszpanii. Oto trzy wina, na które warto zwrócić uwagę.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej