x

HISTORYCZNIE O WINIE

Kategoria: Wino

11 stycznia po raz czwarty odbyła się konferencja naukowa poświęcona historii wina w Polsce. Już od 2015 roku Klub Historii i Kultury Wina przy Warszawskim Oddziale Stowarzyszenia Historyków Sztuki jest miejscem spotkań, na których prezentowane są wyniki aktualnych badań nad polską kulturą wina.

Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com
Tegoroczna konferencja odbywała się w kamienicy należącej historycznie do Henryka Marii Fukiera uznawanego za kustosza tradycji polskiego winiarstwa. Gabriel Kurczewski (jeden z organizatorów) przedstawił obszerny referat na temat życia Fukiera oraz tworzonego przez niego w połowie ubiegłego wieku Muzeum Polskiego Winiarstwa. Zaproszeni prelegenci przedstawiali wyniki swoich badań dotyczące między innymi konsumpcji wina na średniowiecznym Śląsku, gdzie pierwsze wzmianki o winnicach pojawiały się już w XII wieku. Na zakończenie profesor Wojciech Włodarczyk (Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie) wyjaśnił, jaką rolę dla współczesnego polskiego winiarstwa odegrał Stanisław Madej. Winogrodnik na początku wieku zakładał winnice m.in. w Kotuszowie, Szydłowie i Miedzeszynie pod Warszawą oraz rozbudowywał winnicę w Winiarach koło Warki. Już wtedy miał zdecydowane poglądy względem obsadzania winnic winoroślami z gatunku vitis vinifera, a nie hybrydami. Można powiedzieć, że poniekąd przewidział przyszłość, gdyż jego myśl jest kontynuowana dziś przez polskich winiarzy.

Do tej pory klub zorganizował trzy ogólnopolskie konferencje naukowe i kilkanaście odczytów wykładów. W 2017 roku ukazała się pierwsza publikacja zbiorowa poświęcona historii wina w Polsce. Działalność klubu zmierza ku stworzeniu platformy do debaty nad historią wina w Polsce.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Nowa odsłona targów Wine Expo Poland

Już 28 października w Warszawie rozpocznie się kolejna edycja jednej z największych imprez winiarskich w Polsce - targów Wine Expo Poland. W ramach festiwalu odbędą się spotkania producentów i importerów z przedstawicielami branży HoReCa, dziennikarzami oraz blogerami, a także warsztaty i szkolenia.

Adam Pawłowski zwycięzcą Pucharu Mistrzów Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

Hitowa dekantacja czerwonego wina w stylu gangsta rap zapewniła Adamowi Pawłowskiemu zwycięstwo w Pucharze Mistrzów Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. W konkursie przeprowadzonym 23 maja online w zdecydowanie rozrywkowej formule startowało sześciu zawodników.

Wina z winnicy Turnau w restauracjach Jarczyńskiego

Trunki z winnicy Turnau znalazły się w ofercie pięciu warszawskich restauracji: St Antonio, Der Elefant, Podwale 25 Kompania Piwna, U Szwejka i Bazyliszek.

Kwestionariusz sommeliera: Marcin Soćko

Winem zainteresowany od ponad 10 lat, od 2008 r. zajmuje się nim zawodowo. W 2010 r. ukończył z wyróżnieniem WSET Advanced w Londynie. Od prawie 4 lat pracuje jako head sommelier w restauracji Nolita.

Nowoczesna Mołdawia

Mołdawia to kraj o silnie zakorzenionej kulturze winiarskiej. Winnice porastają 114 000 ha ziemi (szóste miejsce w Europie pod względem metrażu nasadzeń). Rocznie produkuje się tutaj 1,3 mln hl wina, z czego 67 mln butelek przeznacza się na eksport.

ADAM PAWŁOWSKI: PROFESJONALNE DEGUSTACJE

W lutym i marcu branża winiarska budzi się z zimowego snu i wraz z przebiśniegami pojawiają się pierwsze zaproszenia na degustacje. Jako doświadczony uczestnik tego typu imprez radzę wystawcom, jak najlepiej się zaprezentować, a osobom odwiedzającym, jak dobrze skorzystać z degustacji.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej