HISTORYCZNIE O WINIE
Kategoria: Wino

11 stycznia po raz czwarty odbyła się konferencja naukowa poświęcona historii wina w Polsce. Już od 2015 roku Klub Historii i Kultury Wina przy Warszawskim Oddziale Stowarzyszenia Historyków Sztuki jest miejscem spotkań, na których prezentowane są wyniki aktualnych badań nad polską kulturą wina.

Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com
Tegoroczna konferencja odbywała się w kamienicy należącej historycznie do Henryka Marii Fukiera uznawanego za kustosza tradycji polskiego winiarstwa. Gabriel Kurczewski (jeden z organizatorów) przedstawił obszerny referat na temat życia Fukiera oraz tworzonego przez niego w połowie ubiegłego wieku Muzeum Polskiego Winiarstwa. Zaproszeni prelegenci przedstawiali wyniki swoich badań dotyczące między innymi konsumpcji wina na średniowiecznym Śląsku, gdzie pierwsze wzmianki o winnicach pojawiały się już w XII wieku. Na zakończenie profesor Wojciech Włodarczyk (Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie) wyjaśnił, jaką rolę dla współczesnego polskiego winiarstwa odegrał Stanisław Madej. Winogrodnik na początku wieku zakładał winnice m.in. w Kotuszowie, Szydłowie i Miedzeszynie pod Warszawą oraz rozbudowywał winnicę w Winiarach koło Warki. Już wtedy miał zdecydowane poglądy względem obsadzania winnic winoroślami z gatunku vitis vinifera, a nie hybrydami. Można powiedzieć, że poniekąd przewidział przyszłość, gdyż jego myśl jest kontynuowana dziś przez polskich winiarzy.

Do tej pory klub zorganizował trzy ogólnopolskie konferencje naukowe i kilkanaście odczytów wykładów. W 2017 roku ukazała się pierwsza publikacja zbiorowa poświęcona historii wina w Polsce. Działalność klubu zmierza ku stworzeniu platformy do debaty nad historią wina w Polsce.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej