x

HISTORYCZNIE O WINIE

Kategoria: Wino    25.02.2019

11 stycznia po raz czwarty odbyła się konferencja naukowa poświęcona historii wina w Polsce. Już od 2015 roku Klub Historii i Kultury Wina przy Warszawskim Oddziale Stowarzyszenia Historyków Sztuki jest miejscem spotkań, na których prezentowane są wyniki aktualnych badań nad polską kulturą wina.

Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com
Tegoroczna konferencja odbywała się w kamienicy należącej historycznie do Henryka Marii Fukiera uznawanego za kustosza tradycji polskiego winiarstwa. Gabriel Kurczewski (jeden z organizatorów) przedstawił obszerny referat na temat życia Fukiera oraz tworzonego przez niego w połowie ubiegłego wieku Muzeum Polskiego Winiarstwa. Zaproszeni prelegenci przedstawiali wyniki swoich badań dotyczące między innymi konsumpcji wina na średniowiecznym Śląsku, gdzie pierwsze wzmianki o winnicach pojawiały się już w XII wieku. Na zakończenie profesor Wojciech Włodarczyk (Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie) wyjaśnił, jaką rolę dla współczesnego polskiego winiarstwa odegrał Stanisław Madej. Winogrodnik na początku wieku zakładał winnice m.in. w Kotuszowie, Szydłowie i Miedzeszynie pod Warszawą oraz rozbudowywał winnicę w Winiarach koło Warki. Już wtedy miał zdecydowane poglądy względem obsadzania winnic winoroślami z gatunku vitis vinifera, a nie hybrydami. Można powiedzieć, że poniekąd przewidział przyszłość, gdyż jego myśl jest kontynuowana dziś przez polskich winiarzy.

Do tej pory klub zorganizował trzy ogólnopolskie konferencje naukowe i kilkanaście odczytów wykładów. W 2017 roku ukazała się pierwsza publikacja zbiorowa poświęcona historii wina w Polsce. Działalność klubu zmierza ku stworzeniu platformy do debaty nad historią wina w Polsce.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

170. urodziny legendarnego włoskiego wina musującego Gancia

Gancia, producent pierwszego włoskiego wina musującego, obchodzi 170-lecie powstania. Marka dystrybuowana w ponad 65 krajach świata jest jednym z symboli włoskiego stylu życia.

ADAM PAWŁOWSKI: SUKCES WIN NIEMIECKICH

"Wina reńskie" od zawsze cieszyły się dużą popularnością w kraju nad wisłą. Powodów jest wiele: smak, bliskość geograficzna, nasze preferencje konsumenckie, a także... charakterystyczny wydłużony kształt butelki rieslinga.

WĘGIERSKA FABRYKA SNÓW

Kiedy siedząc na tarasie w restauracji Első Mádi Borház w węgierskim Mád popatrzymy przed siebie, zobaczymy dwa wzgórza. To po lewej jest zielone. Po prawej zaś ujrzymy wypalone przez wysoką temperaturę trawy. Kiedy przyjrzymy się im bliżej, odczytamy napis "Hollywood".

Internetowy Festiwal Polskiego Wina

Największa ma 33 ha, najstarsza skończyła w tym roku 40 lat, a ta najwyżej położona znajduje się 563 m n. p. m. - na mapie Polski znajduje się aż kilkaset winnic. Dzięki Festiwalowi Polskie Wino Online bez wychodzenia z domu będzie można poznać polskie wino. Wydarzenie startuje 23 kwietnia.

Adam Pawłowski: Szampan od rolnika

W ostatnich dekadach uwidocznił się podział na dwa nurty w regionie Szampanii. Z jednej strony mamy powszechnie rozpoznawalne marki dużych domów szampańskich jak Moët et Chandon czy Ruinart, a z drugiej znani jedynie w wąskich gronach smakoszy, mali producenci jak Jacques Selosse, David Léclapart.

Polacy chcą wiedzieć więcej o rodzimym winie. Skąd taki wniosek?

Blisko 50 tysięcy wyświetleń live’ów, ponad 400 udostępnień filmów na Facebooku oraz zasięg, który wyniósł prawie 100 tysięcy odbiorców - Festiwal Polskie Wino Online, pierwsza taka wirtualna inicjatywa w naszym kraju, okazał się sukcesem.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej