x

ODSZEDŁ GERARD BASSET

Kategoria: Ludzie    25.02.2019

Nowy rok zaczął się od smutnej wiadomości dla branży winiarskiej. 16 stycznia w wieku 62 lat zmarł Gerard Basset.

Foto: archiwum prywatne
Foto: archiwum prywatne
Basset był jedyną osobą na świecie łączącą tytuły Master Sommeliera, Master of Wine, najlepszego sommeliera na świecie z MBA z zakresu wina. Urodził się i wychował we Francji. Zanim został jednym z najwybitniejszych sommelierów na świecie, szkolił się na szefa kuchni. Od lat 80. mieszkał na stałe w Wielkiej Brytanii. Równolegle do zdobywania kolejnych tytułów i rozszerzania swoich kompetencji z dziedziny wina Basset działał także w branży gastronomicznej i hotelarskiej. Prowadził m.in. Hotel du Vin oraz Terra Vina – ostatni projekt z czasem przeobraził się w Spot in the Woods. Jeszcze dwa lata temu w Argentynie prowadził finał konkursu na najlepszego sommeliera świata („ASI Best Sommelier of the World”), którego sam był finalistą w 2010 roku.

Gerard od wielu lat pomagał sommelierom przygotowywać się do egzaminów i konkursów sommelierskich. Lista osób, które rozwijały swoje kompetencje pod jego skrzydłami, jest imponująca. Do wychowanków Basseta zaliczają się m.in.: Xavier Rousset, Laura Rhys, Laurent Richet, Henri Chapon, Corinne Michot, Claire Thevenot, Dimitri Mesnard, Tanguy Martin, Franck Massard i wielu innych. Miał nieoceniony wpływ na profesjonalizowanie branży winiarskiej na całym świecie.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Hubert Gonera certyfikowanym ambasadorem World Food Travel Association (WFTA)

Hubert Gonera będzie reprezentował Polskę w największej organizacji zajmującej się wspieraniem rozwoju i promocją turystyki kulinarnej na świecie - World Food Travel Association (WFTA).

SAMEMU IDZIE SIĘ SZYBCIEJ, ALE RAZEM ZAJDZIE SIĘ DALEJ

9 lutego odbyła się uroczysta Gala Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (ccifp). Wyjątkową kolację przygotowało trzech szefów kuchni: Wojciech Modest Amaro, Maciej Majewski oraz Philippe Mille. W rozmowie z "food service" Philippe Mille, dzieli się swoją historią i inspiracjami.

Tomasz Janiczek nowym szefem kuchni w Opasłym Tomie

Miejsce Flavii Borawskiej za sterami kuchni warszawskiej restauracji Opasły Tom zajął Tomasz Janiczek. Młody szef kuchni zaprasza na dania sentymentalne, które otulają, rozgrzewają i przypominają idylliczne dzieciństwo.

Z SZACUNKU DO MIĘSA

Rzeźnik to jedna z najstarszych rzemieślniczych profesji,która stopniowo wypierana jest przez masowy przemysł. O tym,jak dbać na co dzień o najwyższą jakość mięsa i dobrostan zwierząt, o kultywowaniu rodzinnych tradycji, a także o miłości do ludzi i prawdziwego jedzenia, opowiada nam Dario Cecchini.

Marcin Popielarz: zmierzch nabijania w bambuko

Znany z ekstrawaganckiego podejścia do kuchni polskiej, przez lata zachłyśnięty fine diningiem, niedawno wszedł na nowy tor i zaprasza gości na wieś, gdzie podaje tradycyjną kuchnię Kaszub. Zadebiutował też jako autor roślinnych przetworów, a w zanadrzu ma kolejne projekty, o których nam opowiada.

Kelnerzy: Ewa Stanilewicz

O koleżeńskiej atmosferze w restauracji U Szwejka w Warszawie opowiada Ewa Stanilewicz.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej