x

ODSZEDŁ GERARD BASSET

Kategoria: Ludzie    25.02.2019

Nowy rok zaczął się od smutnej wiadomości dla branży winiarskiej. 16 stycznia w wieku 62 lat zmarł Gerard Basset.

Foto: archiwum prywatne
Foto: archiwum prywatne
Basset był jedyną osobą na świecie łączącą tytuły Master Sommeliera, Master of Wine, najlepszego sommeliera na świecie z MBA z zakresu wina. Urodził się i wychował we Francji. Zanim został jednym z najwybitniejszych sommelierów na świecie, szkolił się na szefa kuchni. Od lat 80. mieszkał na stałe w Wielkiej Brytanii. Równolegle do zdobywania kolejnych tytułów i rozszerzania swoich kompetencji z dziedziny wina Basset działał także w branży gastronomicznej i hotelarskiej. Prowadził m.in. Hotel du Vin oraz Terra Vina – ostatni projekt z czasem przeobraził się w Spot in the Woods. Jeszcze dwa lata temu w Argentynie prowadził finał konkursu na najlepszego sommeliera świata („ASI Best Sommelier of the World”), którego sam był finalistą w 2010 roku.

Gerard od wielu lat pomagał sommelierom przygotowywać się do egzaminów i konkursów sommelierskich. Lista osób, które rozwijały swoje kompetencje pod jego skrzydłami, jest imponująca. Do wychowanków Basseta zaliczają się m.in.: Xavier Rousset, Laura Rhys, Laurent Richet, Henri Chapon, Corinne Michot, Claire Thevenot, Dimitri Mesnard, Tanguy Martin, Franck Massard i wielu innych. Miał nieoceniony wpływ na profesjonalizowanie branży winiarskiej na całym świecie.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

SPOTKANIE Z MISTRZEM

Na początku lutego do Warszawy przyjechał Pierre Gagnaire. Wraz z Andreą Camastrą (Senses) i Maciejem Majewskim (La Brasserie Moderne) przygotował kolację podczas dorocznej Gali CCIFP. Była to jego pierwsza wizyta w Polsce.

BĘDZIEMY JEŚĆ ROŚLINNIE

Jej misją jest sprawienie, by jedzenie wegańskie było dostępne na każdym rogu ulicy. Nie jest jednak wojującą weganką, lecz twardo stąpającą po ziemi business woman. Potrafi badać rynek i przepowiadać trendy - przeczytajcie, o czym opowiedziała nam Malka Kafka.

Restauracja Belvedere ma nowego szefa kreatywnego

Został nim Sebastian Olma.

Rafi Fisher: jestem fanem polskich ogórków

Polacy to eksperci w dziedzinie kiszenia, więc prowadząc w Warszawie warsztaty na ten temat, czuję się tak, jakbym sprzedawał lód Eskimosom - mówi dr Rafi Fisher, ekspert fermentacji i marynat. We wrześniu w restauracji Der Elefant uczył, jak przygotowywać pikle w orientalnym stylu.

Bartosz Paluszkiewicz: mieszam niczym przedwojenny mikser

"Przedwojenne restauracje, bary i hotele" to coraz popularniejsza strona na Facebooku, która w ciągu roku zdobyła ponad 18 tys. fanów. O gastronomicznej scenie lat 20. i 30. oraz modzie na międzywojenną kuchnię rozmawiamy z twórcą fanpage’u Bartoszem Paluszkiewiczem.

W IMIĘ PRODUKTU

Niestrudzony poszukiwacz jakościowych produktów regionalnych. Szef kuchni, właściciel, sommelier i menedżer w jednej osobie. Oto Przemysław Błaszczyk i jego opowieść o śląskim rynku gastronomicznym oraz umiejętnym łączeniu idei z biznesem.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej