x

ODSZEDŁ GERARD BASSET

Kategoria: Ludzie

Nowy rok zaczął się od smutnej wiadomości dla branży winiarskiej. 16 stycznia w wieku 62 lat zmarł Gerard Basset.

Foto: archiwum prywatne
Foto: archiwum prywatne
Basset był jedyną osobą na świecie łączącą tytuły Master Sommeliera, Master of Wine, najlepszego sommeliera na świecie z MBA z zakresu wina. Urodził się i wychował we Francji. Zanim został jednym z najwybitniejszych sommelierów na świecie, szkolił się na szefa kuchni. Od lat 80. mieszkał na stałe w Wielkiej Brytanii. Równolegle do zdobywania kolejnych tytułów i rozszerzania swoich kompetencji z dziedziny wina Basset działał także w branży gastronomicznej i hotelarskiej. Prowadził m.in. Hotel du Vin oraz Terra Vina – ostatni projekt z czasem przeobraził się w Spot in the Woods. Jeszcze dwa lata temu w Argentynie prowadził finał konkursu na najlepszego sommeliera świata („ASI Best Sommelier of the World”), którego sam był finalistą w 2010 roku.

Gerard od wielu lat pomagał sommelierom przygotowywać się do egzaminów i konkursów sommelierskich. Lista osób, które rozwijały swoje kompetencje pod jego skrzydłami, jest imponująca. Do wychowanków Basseta zaliczają się m.in.: Xavier Rousset, Laura Rhys, Laurent Richet, Henri Chapon, Corinne Michot, Claire Thevenot, Dimitri Mesnard, Tanguy Martin, Franck Massard i wielu innych. Miał nieoceniony wpływ na profesjonalizowanie branży winiarskiej na całym świecie.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Przedstawiamy laureatów VII Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Gotuj lokalnie"

Konkursu jest zwieńczeniem kolejnej edycji warsztatów kulinarnych realizowanych w szkołach gastronomicznych.

Marta Dymek: Przyszłość jest roślinna

Rok 2019 okrzyknięty został rokiem weganizmu. Według ostatnich badań już ponad połowa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa. Marta Dymek - ambasadorka kuchni roślinnej - podpowiada, co mogą zrobić polscy restauratorzy i szefowie kuchni, aby nie przegapić tej rewolucji.

Rewolucjoniści z Berlina

Jaka jest nowoczesna kuchnia niemiecka? Co powinno być jej wyróżnikiem na światowej arenie? Z tym pytaniem postanowili się zmierzyć młodzi szefowie i restauratorzy kuchni działający na co dzień w Berlinie.

Jerome Pagnier: rzeźnicy XXI wieku

Jak będziemy jeść w 2050 r.? Czy i dlaczego restauratorzy powinni inwestować w roślinne zamienniki mięsa? Czy steak house’y przetrwają wegańską rewolucję? Swoimi refleksjami na te i inne tematy podzielił się z nami Jerome Pagnier, dyrektor zarządzający w hiszpańskim start-upie Foods for Tomorrow.

PAWEŁ POJAWA

"Bardzo podoba mi się styl włoskiego cukiernictwa, gdzie pierwsze skrzypce gra zawsze smak i autentyczność produktu. Nie ma tam miejsca na podążanie drogą na skróty. Z drugiej strony cukiernictwo francuskie imponuje mi kreatywnością, jeśli chodzi o wygląd i złożoność smaku".

Restauracja Belvedere ma nowego szefa kreatywnego

Został nim Sebastian Olma.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej