x

ODSZEDŁ GERARD BASSET

Kategoria: Ludzie    25.02.2019

Nowy rok zaczął się od smutnej wiadomości dla branży winiarskiej. 16 stycznia w wieku 62 lat zmarł Gerard Basset.

Foto: archiwum prywatne
Foto: archiwum prywatne
Basset był jedyną osobą na świecie łączącą tytuły Master Sommeliera, Master of Wine, najlepszego sommeliera na świecie z MBA z zakresu wina. Urodził się i wychował we Francji. Zanim został jednym z najwybitniejszych sommelierów na świecie, szkolił się na szefa kuchni. Od lat 80. mieszkał na stałe w Wielkiej Brytanii. Równolegle do zdobywania kolejnych tytułów i rozszerzania swoich kompetencji z dziedziny wina Basset działał także w branży gastronomicznej i hotelarskiej. Prowadził m.in. Hotel du Vin oraz Terra Vina – ostatni projekt z czasem przeobraził się w Spot in the Woods. Jeszcze dwa lata temu w Argentynie prowadził finał konkursu na najlepszego sommeliera świata („ASI Best Sommelier of the World”), którego sam był finalistą w 2010 roku.

Gerard od wielu lat pomagał sommelierom przygotowywać się do egzaminów i konkursów sommelierskich. Lista osób, które rozwijały swoje kompetencje pod jego skrzydłami, jest imponująca. Do wychowanków Basseta zaliczają się m.in.: Xavier Rousset, Laura Rhys, Laurent Richet, Henri Chapon, Corinne Michot, Claire Thevenot, Dimitri Mesnard, Tanguy Martin, Franck Massard i wielu innych. Miał nieoceniony wpływ na profesjonalizowanie branży winiarskiej na całym świecie.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej