AMFORA RESTAURANT & COCKTAIL BAR
Kategoria: Miejsca

Po sukcesie fine diningowej restauracji Cadenza w Katowicach przyszedł dla jej twórców czas na nowe miejsce, które sami określają jako "street dining". Amfora to zarazem restauracja oraz koktajlbar, a serwowane dania są typowe dla targów w Jerozolimie czy Erywaniu.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Wybór rodzaju kuchni należał do Kasi Rogowskiej, szefowej ku­chni, która już od wielu lat podróżuje po krajach bliskiego wschodu i pasjonuje się tamtejszą kulturą. Jako że na Śląsku tego typu jedzenie nie było do tej pory zbyt popularne, przed obsługą pojawiło się nie lada wyzwanie. Kelnerzy spędzają dużo czasu przy stolikach, wyjaśniając gościom znaczenie pojęć, użytych przypraw, anegdoty i genezę powstania potraw.

Lokal liczy 80 miejsc siedzących. Wnętrze podzielone jest na część restauracyjną i koktajlową. Koktajle (23–29 zł) i inne napoje również inspirowane są bliskowschodnią kulturą. Oprócz serwowania klasycznych drinków barmani regularnie poszukują przepisów na różnego rodzaju napary, eksperymentując przy okazji z przyprawami.

Potrawy zostały skomponowane tak, by łatwo było się nimi dzielić. Wystarczy rozejrzeć się dookoła, by zauważyć, że raz po raz na stole ląduje od kilku do kilkunastu talerzy – jest kolorowo i towarzysko. Hitem jest talerz mezze (dla 1–2 osób – 45 zł) składający się z różnych form warzyw (m.in. hummusu, krewetek z zatarem, labneh, baba ghanoush etc.). Poza tym zjemy tu różnego rodzaju dania główne (22–58 zł), m.in: gęsie żołądki i chleb z zatarem oraz selerem z pestkami dyni (32 zł) czy kalmary z sumakiem i domowym majonezem sezamowym (25zł).

Amfora to miejsce, które powstało z konkretnym planem rozwoju. Menu będzie ewoluować, chociaż szefowa kuchni zapewnia, że zamierza się trzymać naturalnych metod gotowania. Od wczesnej wiosny będzie odbywać się cykliczny dzień z grillem na tarasie, podczas którego zaserwowane zostaną baranie sziszkebaby, bakłażany etc. W planach także dzień z chinkali oraz kolacje degustacyjne z kuchnią żydowską i kaukaską.

ul. Francuska 1a, Katowice

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
Zobacz także
Mateusz Gessler otworzy restaurację w Elektrowni Powiśle

Elektrownia Powiśle przyciąga interesujące koncepty - to tu swoją nową restaurację otworzy Mateusz Gessler, znany kucharz i restaurator. Chce w niej serwować dania łączące polską tradycję z orientalnymi inspiracjami.

Bobby Burger otwiera 40 lokal - na warszawskich Bielanach

Siedem lat temu jeden food truck, dziś 40 barów w dużych polskich miastach - takim wynikiem może pochwalić się Bobby Burger. Sieciówka właśnie uruchomiła swoją pierwszą burgerownię na warszawskich Bielanach.

2 KOMA 7 BAR

Warszawska mapa gastronomiczna wzbogaciła się właśnie o nowe miejsce ze zdrowym, najwyższej jakości jedzeniem. Lokal 2 KOMA 7 BAR powstał jako nieoczekiwana i niestandardowa kreacji agencji marketingowej 2 KOMA 7.

Pasibus z burgerami w warszawskiej Galerii Młociny

Burgery Pasibusa są cenione za świeżość użytych składników, autorskie receptury i pomysłowe połączenia smakowe. Sieć uruchomiła drugi swój lokal w Warszawie - w nowootwartej Galerii Młociny.

Van Dog - nowa marka Foodio Concepts

Od 26 kwietnia 2019 r. w Centrum Praskim Koneser w Warszawie Foodio Concepts z grupy Helios otworzyło nowy lokal. Jego klienci będą mogli skosztować zarówno meksykańskich przysmaków Papa Diego, jak i oferty zupełnie nowej marki Van Dog.

Bobby Burger łączy siły z Wegeguru

Do sieci Bobby Burger dołączył Michał Kiciński z konceptem Wegeguru, tworząc Real Food SA. Nowy podmiot wystartuje w maju ze zbiórką crowdfundingową na Crowdway.pl. Chce pozyskać 4 miliony złotych na nowe lokale.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej