x

AMFORA RESTAURANT & COCKTAIL BAR

Kategoria: Miejsca    25.02.2019

Po sukcesie fine diningowej restauracji Cadenza w Katowicach przyszedł dla jej twórców czas na nowe miejsce, które sami określają jako "street dining". Amfora to zarazem restauracja oraz koktajlbar, a serwowane dania są typowe dla targów w Jerozolimie czy Erywaniu.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Wybór rodzaju kuchni należał do Kasi Rogowskiej, szefowej ku­chni, która już od wielu lat podróżuje po krajach bliskiego wschodu i pasjonuje się tamtejszą kulturą. Jako że na Śląsku tego typu jedzenie nie było do tej pory zbyt popularne, przed obsługą pojawiło się nie lada wyzwanie. Kelnerzy spędzają dużo czasu przy stolikach, wyjaśniając gościom znaczenie pojęć, użytych przypraw, anegdoty i genezę powstania potraw.

Lokal liczy 80 miejsc siedzących. Wnętrze podzielone jest na część restauracyjną i koktajlową. Koktajle (23–29 zł) i inne napoje również inspirowane są bliskowschodnią kulturą. Oprócz serwowania klasycznych drinków barmani regularnie poszukują przepisów na różnego rodzaju napary, eksperymentując przy okazji z przyprawami.

Potrawy zostały skomponowane tak, by łatwo było się nimi dzielić. Wystarczy rozejrzeć się dookoła, by zauważyć, że raz po raz na stole ląduje od kilku do kilkunastu talerzy – jest kolorowo i towarzysko. Hitem jest talerz mezze (dla 1–2 osób – 45 zł) składający się z różnych form warzyw (m.in. hummusu, krewetek z zatarem, labneh, baba ghanoush etc.). Poza tym zjemy tu różnego rodzaju dania główne (22–58 zł), m.in: gęsie żołądki i chleb z zatarem oraz selerem z pestkami dyni (32 zł) czy kalmary z sumakiem i domowym majonezem sezamowym (25zł).

Amfora to miejsce, które powstało z konkretnym planem rozwoju. Menu będzie ewoluować, chociaż szefowa kuchni zapewnia, że zamierza się trzymać naturalnych metod gotowania. Od wczesnej wiosny będzie odbywać się cykliczny dzień z grillem na tarasie, podczas którego zaserwowane zostaną baranie sziszkebaby, bakłażany etc. W planach także dzień z chinkali oraz kolacje degustacyjne z kuchnią żydowską i kaukaską.

ul. Francuska 1a, Katowice

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Co zjemy w Heart by Amaro w Zakopanem?

Koncepcja Heart by Amaro w formule bistro to wynik wieloletnich doświadczeń szefa Amaro, jego kulinarnych podróży, pracy, wiedzy i pomysłów, przepisów na ulubione, płynące z serca dania, które dojrzewały przez lata.

Kongresówka - tradycyjna kuchnia w Warszawie

Otwarta pod koniec stycznia 2019 r. Kongresówka to miks tradycji i nowoczesności. Eleganckie wnętrze utrzymane jest w industrialnym stylu z delikatną domieszką urban jungle. Grafitową szarość przełamano tu ciepłymi drewnianymi blatami stołów i pnącymi się przy ścianach roślinami.

Bez Gwiazdek

Bez Gwiazdek to nowa restauracja na warszawskim Powiślu, której właścicielami są Robert Trzópek (wcześniej szef kuchni m.in. Tamka 43, The Harvest) oraz Jan Kęcik (od lat sous-chef Trzópka).

W POSZUKIWANIU BARMAŃSKIEJ INSPIRACJI - JAPONIA

Czym właściwie jest sztuka barmańska z Kraju Kwitnącej Wiśni, mangi i "hard shake"? I dlaczego tak często się na niej wzorujemy? Japończycy z natury są perfekcjonistami. Ich praca to wieloletni plan na życie.

Sfinks otwiera swoją pierwszą Fabrykę Pizzy

Sfinks Polska, właściciel sieci Sphinx, Chłopskie Jadło i WOOK, otworzył w podwarszawskim Piastowie restaurację Fabryka Pizzy. Jest to pierwszy lokal, w który Sfinks zainwestował w ramach masterfranczyzy tej marki. Mieści się w pasażu handlowym w budynku Rezydencji Warszawskiej przy ul. Warszawskiej

Aleksander Baron otwiera bar na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie

Aleksander Baron powraca na scenę gastronomiczną. Wraz ze swą familią będzie karmić gości w Baron the Family Grill Bar. Na świeżym powietrzu, przy żywym ogniu. - To oaza w centrum miasta. Miejsce, które powstało, by cieszyć. Po trudnym lockdownie należy nam się czas biesiady - mówi nam szef kuchni.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej