x

AMFORA RESTAURANT & COCKTAIL BAR

Kategoria: Miejsca    25.02.2019

Po sukcesie fine diningowej restauracji Cadenza w Katowicach przyszedł dla jej twórców czas na nowe miejsce, które sami określają jako "street dining". Amfora to zarazem restauracja oraz koktajlbar, a serwowane dania są typowe dla targów w Jerozolimie czy Erywaniu.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Wybór rodzaju kuchni należał do Kasi Rogowskiej, szefowej ku­chni, która już od wielu lat podróżuje po krajach bliskiego wschodu i pasjonuje się tamtejszą kulturą. Jako że na Śląsku tego typu jedzenie nie było do tej pory zbyt popularne, przed obsługą pojawiło się nie lada wyzwanie. Kelnerzy spędzają dużo czasu przy stolikach, wyjaśniając gościom znaczenie pojęć, użytych przypraw, anegdoty i genezę powstania potraw.

Lokal liczy 80 miejsc siedzących. Wnętrze podzielone jest na część restauracyjną i koktajlową. Koktajle (23–29 zł) i inne napoje również inspirowane są bliskowschodnią kulturą. Oprócz serwowania klasycznych drinków barmani regularnie poszukują przepisów na różnego rodzaju napary, eksperymentując przy okazji z przyprawami.

Potrawy zostały skomponowane tak, by łatwo było się nimi dzielić. Wystarczy rozejrzeć się dookoła, by zauważyć, że raz po raz na stole ląduje od kilku do kilkunastu talerzy – jest kolorowo i towarzysko. Hitem jest talerz mezze (dla 1–2 osób – 45 zł) składający się z różnych form warzyw (m.in. hummusu, krewetek z zatarem, labneh, baba ghanoush etc.). Poza tym zjemy tu różnego rodzaju dania główne (22–58 zł), m.in: gęsie żołądki i chleb z zatarem oraz selerem z pestkami dyni (32 zł) czy kalmary z sumakiem i domowym majonezem sezamowym (25zł).

Amfora to miejsce, które powstało z konkretnym planem rozwoju. Menu będzie ewoluować, chociaż szefowa kuchni zapewnia, że zamierza się trzymać naturalnych metod gotowania. Od wczesnej wiosny będzie odbywać się cykliczny dzień z grillem na tarasie, podczas którego zaserwowane zostaną baranie sziszkebaby, bakłażany etc. W planach także dzień z chinkali oraz kolacje degustacyjne z kuchnią żydowską i kaukaską.

ul. Francuska 1a, Katowice

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Trzeci lokal Frentzza-Pizza & Friends. Tym razem w Żyrardowie

Marka "Frentzza - Pizza & Friends" zainicjowała działalność dopiero w kwietniu, a już otworzyła trzeci lokal - w zabytkowym kompleksie loftów Stara Przędzalnia Żyrardów. Pizzeria działa w formacie bez obsługi gości, możliwe są jedynie dostawy oraz odbiory osobiste.

Pasibus z burgerami w warszawskiej Galerii Młociny

Burgery Pasibusa są cenione za świeżość użytych składników, autorskie receptury i pomysłowe połączenia smakowe. Sieć uruchomiła drugi swój lokal w Warszawie - w nowootwartej Galerii Młociny.

Green Caffè Nero na słynnej Brackiej w Krakowie

Green Caffè Nero otworzył kolejną kawiarnię w okresie pandemii. Nowy lokal mieści przy ulicy Brackiej 1A w Krakowie, w okazałej zabytkowej kamienicy. Miejsce łączy w sobie charakterystyczne dla wnętrz sieciówki naturalne materiały oraz nawiązujące do historii kamienicy elementy.

Otorongo w Warszawie - wegetariańska kuchnia inspirowana Ameryką Południową

W centrum stolicy od grudnia 2019 r. funkcjonuje oaza dla roślinożerców - to niewielka restauracja Otorongo. Od innych wegańsko-wegetariańskich konceptów różni się tym, że większość serwowanych w niej dań nawiązuje do kuchni Ameryki Południowej.

Warszawska Kawiarnia Typika

Połączenie oryginalnego designu na wysokim poziomie, dobrego serwisu oraz świetnego produktu to idea, jaka przyświeca otwartej w sierpniu kawiarni Typika.

CYDERIA

Właściciele warszawskiego Planu B otworzyli w lutym Cyderię. Lokal mieści się w zabytkowej kamienicy z 1910 r. przy znanej z licznych barów i restauracji ulicy Poznańskiej w Warszawie. Menedżerem i szefem baru jest znawca cydrów Przemysław Iwanek.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej