x

AMFORA RESTAURANT & COCKTAIL BAR

Kategoria: Miejsca

Po sukcesie fine diningowej restauracji Cadenza w Katowicach przyszedł dla jej twórców czas na nowe miejsce, które sami określają jako "street dining". Amfora to zarazem restauracja oraz koktajlbar, a serwowane dania są typowe dla targów w Jerozolimie czy Erywaniu.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Wybór rodzaju kuchni należał do Kasi Rogowskiej, szefowej ku­chni, która już od wielu lat podróżuje po krajach bliskiego wschodu i pasjonuje się tamtejszą kulturą. Jako że na Śląsku tego typu jedzenie nie było do tej pory zbyt popularne, przed obsługą pojawiło się nie lada wyzwanie. Kelnerzy spędzają dużo czasu przy stolikach, wyjaśniając gościom znaczenie pojęć, użytych przypraw, anegdoty i genezę powstania potraw.

Lokal liczy 80 miejsc siedzących. Wnętrze podzielone jest na część restauracyjną i koktajlową. Koktajle (23–29 zł) i inne napoje również inspirowane są bliskowschodnią kulturą. Oprócz serwowania klasycznych drinków barmani regularnie poszukują przepisów na różnego rodzaju napary, eksperymentując przy okazji z przyprawami.

Potrawy zostały skomponowane tak, by łatwo było się nimi dzielić. Wystarczy rozejrzeć się dookoła, by zauważyć, że raz po raz na stole ląduje od kilku do kilkunastu talerzy – jest kolorowo i towarzysko. Hitem jest talerz mezze (dla 1–2 osób – 45 zł) składający się z różnych form warzyw (m.in. hummusu, krewetek z zatarem, labneh, baba ghanoush etc.). Poza tym zjemy tu różnego rodzaju dania główne (22–58 zł), m.in: gęsie żołądki i chleb z zatarem oraz selerem z pestkami dyni (32 zł) czy kalmary z sumakiem i domowym majonezem sezamowym (25zł).

Amfora to miejsce, które powstało z konkretnym planem rozwoju. Menu będzie ewoluować, chociaż szefowa kuchni zapewnia, że zamierza się trzymać naturalnych metod gotowania. Od wczesnej wiosny będzie odbywać się cykliczny dzień z grillem na tarasie, podczas którego zaserwowane zostaną baranie sziszkebaby, bakłażany etc. W planach także dzień z chinkali oraz kolacje degustacyjne z kuchnią żydowską i kaukaską.

ul. Francuska 1a, Katowice

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Bobby Burger otwiera 40 lokal - na warszawskich Bielanach

Siedem lat temu jeden food truck, dziś 40 barów w dużych polskich miastach - takim wynikiem może pochwalić się Bobby Burger. Sieciówka właśnie uruchomiła swoją pierwszą burgerownię na warszawskich Bielanach.

Fest Port Czerniakowski

Twórcy warszawskiego lokalu Bibenda - Katarzyna Majewska i Beniamin Bielecki - otworzyli kilka miesięcy temu swoje nowe miejsce - Fest Port Czerniakowski - w okolicy Portu Czerniakowskiego.

Kongresówka - tradycyjna kuchnia w Warszawie

Otwarta pod koniec stycznia 2019 r. Kongresówka to miks tradycji i nowoczesności. Eleganckie wnętrze utrzymane jest w industrialnym stylu z delikatną domieszką urban jungle. Grafitową szarość przełamano tu ciepłymi drewnianymi blatami stołów i pnącymi się przy ścianach roślinami.

Warszawski Projekt 44 - comfort food w autorksim wydaniu

Usytuowany na parterze imponującego wieżowca przy ul. Złotej warszawski Projekt 44 proponuje comfort food w autorskim wydaniu. Choć sąsiedztwo najdroższych apartamentów w Polsce może nieco onieśmielać, wystrój restauracji zachęca do odwiedzin - jest zarazem elegancka, przytulna i nieco industrialna.

KUK NUK

Kuk Nuk to pokaźnych rozmiarów restauracja (80 miejsc siedzących) położona w ścisłym centrum Rzeszowa, tuż przy rynku. Lokal powstał z potrzeby stworzenia kuchni na wysokim poziomie, której wówczas brakowało na podkarpackim rynku.

Vietnamka

Vietnamka to nowe miejsce z kuchnią wietnamską w Warszawie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej