x

RAMEN SHOP MENYA MUSASHI

Kategoria: Miejsca

Nazwa Menya Musashi pochodzi od imienia niezwyciężonego samuraja Miyamoto Musashi, najsławniejszego szermierza znanego ze stylu walki dwoma mieczami. Pierwszy ramen shop Menya Musashi powstał w 1996 r. w jednej z luksusowych dzielnic Tokio - Aoyama.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Obecnie restauracje sieci Menya Musashi Ramen Shop (należące do Japan Foods Holding) znajdują się w Japonii, Stanach Zjednoczonych, Singapurze, Chinach, Tajlandii, Wietnamie, Malezji, na Ukrainie, a teraz również w Polsce.

Pierwsza w Polsce restauracja Ramen Shop Menya Musashi znajduje się na poziomie +2 Centrum Handlowego Blue City w Warszawie. Nowocześnie urządzone wnętrze lokalu jest okazją do zanurzenia się w kulturę i tradycję Kraju Wschodzącego Słońca. Głównym daniem restauracji jest ramen (19/29-30/40 zł za porcję 350/700 g, z kurczakiem, kaczką, wieprzowiną, węgorzem lub z warzywami) z dodatkiem pszennego makaronu własnej roboty.

Oprócz ramenu w menu restauracyjnym znalazły się również: tsukemen (25-35 zł, wersja „strong“ albo „spicy“), gyoza (16-27 zł, z wieprzowiną, krewetkami i okoniem morskim, kaczką kamo lub grzybami), sałatki (19 zł), przekąski (5-11 zł) i desery (14-18 zł, cheesecake o smaku matcha, brownie z lodami imbirowymi, banan w cieście). W przyszłości planowane jest przygotowanie specjalnego dziecięcego menu. W Ramen Shop Menya Musashi goście są obsługiwani przez kelnerów. Restauracja jest czynna codziennie, również w weekendy oraz niedziele wolne od handlu.

CH Blue City, Al. Jerozolimskie 179, Warszawa

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej