MNIEJ ZNACZY WIĘCEJ
Kategoria: Lifestyle - książki

Nie jest sztuką zrobić skomplikowane danie z kilkunastu drogich składników. Nie jest sztuką zaimponować, podając foie gras czy deser z najdroższej czekolady obsypany złotem. Zdecydowanie większe wyzwanie to wydobycie maksimum smaków z prostych codziennych składników.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
I właśnie do tego zachęca Sarah Rainey w swojej książce „Trzyskładnikowe wypieki”. Okazuje się, że ciasto z orzechów włoskich można zrobić wyłącznie na bazie orzechów, jajek i cukru pudru, trzy składniki wystarczą też, aby robić również suflety z łososiem, falafele z brokułów, krakersy parmezanowe czy lody kokosowe. Albo pieczywo, np. warkocz chlebowy.

Wygodną w korzystaniu książkę podzielono na działy: ciasta, ciasteczka, wypieki z blachy, słodkie przekąski, pieczywo, słone wypieki, desery oraz lody i sorbety. Może wydawać się kontrowersyjne polecanie tej książki profesjonalnym kucharzom, ale czasami naprawdę trudno wpaść na najprostsze pomysły. Z pewnością nie wszystkie przepisy zawarte w książce są warte uwagi (na przykład niektóre na wypieki z dodatkiem samorosnącej mąki), ale wiele z nich może zainspirować, na przykład do wykorzystania pozostałości, resztek z innych dań, czyli zgodnie z filozofią zero-waste. I przede wszystkim sprawdza się zasada: w prostocie siła!

Sarah Rainey, „Trzyskładnikowe wypieki”, wyd. Insignis 2018

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.
inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej